Slovenija

Drago Jančar prejel ugledno avstrijsko nagrado za evropsko književnost

Salzburg, 03. 08. 2020 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pisatelju Dragu Jančarju so na univerzi Mozarteum v Salzburgu podelili avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost v vrednosti 25.000 evrov. Ugledno nagrado letno podeljujejo za celoten literarni opus evropske avtorice ali avtorja, ki je v mednarodnem prostoru še posebej opažen. V obrazložitvi piše, da je ena od odlik Jančarjeve literature to, da ob posamezniku prikaže izkrivljenja zgodovine. Jančar meni, da je žirijo prepričal zlasti roman In ljubezen tudi.

Dragu Jančarju je nagrado podelil avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, slovesnosti pa so se udeležili tudi deželni glavar dežele Salzburg Wilfried Haslauer, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc in vodja kabineta Breda Mulec.

Jančar je izrazil veselje, da je žirija, ki so jo sestavljali vrhunski literarni strokovnjaki, nagradila njegovo delo. Meni, da jih je prepričal zlasti roman In ljubezen tudi.

Povedal je, da mu pogosto zastavljajo vprašanje, kaj je zanj evropska literatura. "Predstavljam si, da obstaja neka evropska literatura kot velik orkester ali zbor, v katerem pa se sliši posamezne glasove. Ti govorijo iz lastnih izkušenj, različnih estetik, različnih načinov pripovedovanja," je pojasnil. Po njegovih besedah vsak pripoveduje o malih izkušnjah iz svojega okolja. "In če se to potem dobro znajde v tem evropskem orkestru, je del te evropske literature."

Ministrica za kulturo Andrea Mayer je Jančarja na današnji prireditvi označila kot "evropskega pripovedovalca v slovenskem jeziku". Kot je povedala, je nedavno prebrala njegov roman In ljubezen tudi. "Njegove knjige nas spominjajo na to, kaj se zgodi, ko se nacionalna meja čez noč spremeni v fronto," je dodala.

Roman je prebral tudi avstrijski predsednik. Prejel ga je v dar od slovenske veleposlanice, branje pa je označil kot pravo doživetje.

Katja Gasser, ki vodi oddelek za literaturo Avstrijske radiotelevizije ORF, je v laudatiu poudarila, da Jančar v svojem pisanju že leta nasprotuje oženju pogledov in opozarja na nevarnost enodimenzionalnosti. V svojih delih pripoveduje o političnih preobratih 20. stoletja in totalitarnost osvetli kot nekaj, kar je usmerjeno proti človeku. Sočasno človeka predstavi v vsej njegovi kompleksnosti in raznolikosti.

Odmevna tudi romana Galjot in To noč sem jo videl

Jančar je v nemškem prostoru znova opozoril nase lani s prevodom romana In ljubezen tudi, ki je v izvirniku izšel leta 2017. V romanu, ki se začenja leta 1943 v takratnem Marburgu, kasneje Mariboru, vedno znova menja obdobja in protagoniste ter se pri tem ponovno izkaže kot velik pripovednik, kronist in humanist. V nemškem govornem prostoru sta bila med drugim zelo odmevna romana Galjot in To noč sem jo videl. 

Kot je še povedal Jančar, je bil roman To noč sem jo videl zelo bran in je doživel več ponatisov, medtem ko je Galjot "šel v svojem času nekoliko mimo". Doživel je sicer dva ponatisa, a so ga brali predvsem kot zgodovinski roman, medtem ko so ga zdaj začeli brati kot bolj aktualen roman. V Parizu je izšel v trenutku, ko je izbruhnila pandemija novega koronavirusa, bralci so prepoznali, da govori o zelo aktualnih stvareh. V romanu junak beži pred kugo, pojavom, ki je minil. Zdaj se sicer po njegovih besedah ne spopadamo s kugo, vendar pa nas nenadoma ogroža nekaj, česar ne poznamo, kar je nevidno in čemur se za zdaj ni sposobna parirati in se zoperstaviti vsa tehnologija. "In to je pojav, ki je vsekakor zanimiv tudi za literaturo," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O prejemniku nagrade

Pisatelj, dramatik in esejist Drago Jančar (1948) sicer sodi med najpomembnejše slovenske pisatelje in med največkrat prevajane slovenske avtorje. Prejel je številne domače in mednarodne književne nagrade, med drugim Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada, več Rožančevih in več Grumovih, ter evropsko nagrado za kratko prozo. Leta 2018 je za pričujoči roman In ljubezen tudi prejel četrtega kresnika. S kresnikom so bili nagrajeni še Zvenenje v glavi (1999), Katarina, pav in jezuit (2001) in To noč sem jo videl (2011).

Dozdajšnji nagrajenci te prestižne avstrijske nagrade so bili tudi poznejši dobitniki Nobelove nagrade za literaturo Patrick Modiano (2012), Mircea Cartarescu (2015), Karl Ove Knausgard (2017), Zadie Smith (2018) in nazadnje Michel Houllebecq. 

V romanu In ljubezen tudi je opisal moč oziroma nemoč ljubezni prek zapletenega odnosa nekdanjega pripadnika enot SS in sodelavke OF, ki mu je pomagala, ko se je ranjen zatekel v njeno klet. Jančar je v pogovoru ob predstavitvi knjige leta 2018 dejal, "da se na tej točki zgodi trenutek globokega sočutja in ljubezen za hip premaga vse, tudi ogromno razliko med njima".

V svojih delih velikokrat obravnava spore posameznika z družbenim okoljem. Po omenjenem romanu In ljubezen tudi je bil med njegovimi zadnjimi projekti potopis Postaje (2018), v uvodu katerega je zapisal: "Naj ne hodi po svetu, kogar zgodovina ne zanima." V pogovoru za STA je med drugim spregovoril o skupnih evropskih vrednotah.

"Danes vemo, kaj je demokracija in kaj to ni, namreč različne oblike diktatur. Vemo, kaj so človekove vrednote in kaj niso. Do te vednosti pa v Evropi nismo prišli s kakšnim trenutkom, ko se je ljudem nenadoma v glavah posvetilo, kaj so te vrednote, pač pa skozi zgodovino antike in krščanstva, renesanse, racionalizma in razsvetljenstva, idej o socialni enakosti in nacionalizmov. Zgodovina Evrope je zgodovina tavanj in zmot, a tudi poguma in iskanja humanističnih idealov," je poudaril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komel123
04. 08. 2020 11.35
-1
Zanimivo, da rdeči dovolijo pisati o njem, verjetno še niso prebrali nobene njegove knjige. A je SD že poslal protestno noto avstrijcem😂
Castrum
04. 08. 2020 10.02
+1
Romani Katarina, pav in jezuit, Zvenenje v glavi ter To noč sem jo videl so prejeli nagrado kresnik. Delo To noč sem jo videl je prevedeno v več kot deset jezikov. Roman je v francoskem prevodu prejel nagrado za najboljšo tujo knjigo, ki jo podeljuje združenje francoskih kritikov in založnikov, bil je tudi kandidat za francosko literarno nagrado femina. Nemški prevod se je decembra 2015 znašel na vrhu lestvice najboljših knjig, ki jo po izboru avstrijskih kritikov objavlja radiotelevizija ORF. Istega leta je bil s tem romanom kandidat za poljsko literarno nagrado Angelus, namenjeno srednjeevropskim pisateljem, z romanom Katarina, pav in jezuit pa je bil že v preteklosti nominiran za to nagrado..................
Castrum
04. 08. 2020 09.51
-4
To noč sem jo videl je knjiga, ki je v Franciji prejela prestižno nagrado za najboljši tuji roman leta 2014. Galjot je tudi odlična knjiga.....da ne nadaljujem, D.Jančar je s slovensko knjigo uspel v tujini. In to veliko pove!
Franci Petelinc
03. 08. 2020 21.52
+7
Po moje je edino pravilno, da se človeku čestita. Vsekskor je g. Jančar trenutno največji še živeči in aktiven slovenski literat. Komentarji o wc papirju kažejo zgolj na kulturo oz nekulturo nekaterih. Naša država ima veliko temnih skrivnosti in lepo je, da imamo domoljube in umetnike, ki jo postavljajo na mesto, ki ji v našem, evropskem prostoru pripada.
Malinha
03. 08. 2020 21.54
-1
felix58
03. 08. 2020 21.35
+4
Kajpa tista umetnina Okopi in pa druge niso več za javnost...tak vprašam no, ker itak takih ne čitam za vc pa je fajn bolj mehak papir
igy02
03. 08. 2020 21.47
+2
Beri Jancarja. Tako boš vsaj malo kulture dobil.
igy02
03. 08. 2020 21.33
+7
Čestitke. Poleg Borisa Pahorja največji živeči Slovenec.
pravica5
03. 08. 2020 21.01
+5
čestitke, pri nas pa podeljujejo nagrade za dojenje psov in uničevanje Slovenske zastave.Res smo 100 let pred Avstrijci, glede sodobne umetnosti :))
Pepe Bolcev
03. 08. 2020 20.01
-22
Ob tem pa se je potrebno se nasmehnit ob tem desnicarskem povelicevanju Jancarja. Jancar je absolutno prezahteven avtor za prazne desnicarske glave. In se ga prakticno je bere. O tem zgovorno prica tudi statistika prodaje in izposoje. Med tridesetimi literanimi deli, ni nobenega Jancarjevega romana.
Malinha
03. 08. 2020 20.30
-9
Svečkarji svojo uka pismenost izkazujejo z zažiganjem knjig: "Si obdelal knjigo? - Ja, v dveh, treh minutah. - Kako pa? - Zažgal sem jo." Epistemološko, kakor gnoseološko, ontološko, se temu reče 'čista vednost v pepelu'.
abmam
03. 08. 2020 20.31
+6
Pred kratkim sem prebral njegov roman "Galjot". Zelo dober roman, nikakršnih ideoloških poveličevanj, kot bi si kdo mislil. Priporočam za poletno branje, ker je knjiga zelo berljiva.
puspan
03. 08. 2020 20.46
+2
Pepe, veš kaj je razlika med pravimi literati, kamor spada na vsak način tudi Jančar in insatantnimi? Prvi živi od svojih del, ki so masovno brana od širokih slojev ljudi doma in v tujini. Instantni pa se imajo za dobre, čeprav jih skoraj nihče ne bere. Še posebno glasni so takrat, ko rabijo denar od države, saj od svojih ustvarjanj ne bi zaslužili niti za sol. In prav zato so bolj glasni, saj si predstavljajo, da brez njih ne bi bilo nobenega kulturnega življenja.
pravica5
03. 08. 2020 21.00
+1
ve se kakšni umetniki so levaki, dojenje psa ,uničevanje Slo. zastave,baje so dobili kar lepe denarce :)) levaki vašo umetnost in kulturo izražate ob petkih z spuščenimi hlačami in visečimi jajci :)))
Pepe Bolcev
03. 08. 2020 21.02
+0
Puspan. Se lepo vidi, da nimas pojma o cem govoris. Sem ti spodaj ze napisal. Ce ti mislis, da Jancar zivi od prodaje svojih knjig se motis. Vse mu sofinancira drzava. Pa se davka je oproscen. Torej sklep: niti Jancar ne prezivi od svojega dela na trziscu, ampak je izdatno prisesan na drzavni denar. In to ze ves cas. Torej ves cas, ko so na oblasti levi.
Pepe Bolcev
03. 08. 2020 21.12
+4
puspan
03. 08. 2020 21.32
-4
Pa pijanček tudi. Da se ne bi prehitro zapil, so mu vedno dodelili tudi žensko družbo, ki mu je poleg pijače, brez katere ni mogel, vedno v usta porinila kakšen košček kruha. Je pa tudi res, da je bil dober pisatelj.
puspan
03. 08. 2020 21.34
-4
Koliko pojma o tej temi imam, naj ocenijo bralci, ne ti.
Pepe Bolcev
03. 08. 2020 19.55
-8
Kdor misli, da Jancar prezivi od prodaje svojih knjig se mocno moti. Tako slovenske kot tuje izdaje so sofinancirane s strani drzave, prav tako so oproscene davkov.
puspan
03. 08. 2020 21.35
-4
Zakaj pa ne, saj je celo Janković oproščen vračanja ukradenega.
Pepe Bolcev
03. 08. 2020 19.49
-6
Ze v obrazlozitvi nagrade je jasno napisano, da gre za ideolosko nagrado.
Malinha
03. 08. 2020 18.42
-21
Še moje skromno mnenje: Jančar ni dober pisatelj. Kakor je spodaj napisal 'Stauffenberg', zlorablja teme. Njegov credo je mimezis, v tem je spretno, ne da bi sam vedel, prilegajoč, Drugi umetnosti mu tako rekoč vsako besedo pošilja v pero. Ta je vedno konsistenten, še posebno v abstraktnih delih spretno šiva svoj Babilonski stolp, forma se lesketa, vsebina se pa sama hrani s svojimi solzami.
Millady
03. 08. 2020 18.55
-8
Pripravi se, pribili te bodo na križ :)) jančar ni dober pisatelj 👍
Malinha
03. 08. 2020 19.00
-12
Želim jim ostrih žebljev. Pa seveda spretno oko, da ne zgrešijo udarca in se lopnejo po prstih. Nisem ranar, da bi jim šival, za to je tu Jančarček.
Kollerik
03. 08. 2020 19.47
+15
G. Jančar ima pisateljsko žilico, ni dvoma, ....vsa čast!
Malinha
03. 08. 2020 20.26
-10
Sam imam pa kritično analitično žilico, po domače: ostro oko. O tem ni dvoma. Klanjam se. Sebi, seveda.
Millady
03. 08. 2020 21.04
+4
Kollerik, pisateljska žilica je premalo, njo imajo vsi, ki jim objavijo knjigo (recimo). Dobra knjiga mora imeti nekaj več..nek fluid, ki te potegne vase, v zgodbo, da si njen del, in stil pisanja, struktura itd....Missa ve, kaj je to "nekaj", zato verjamem njegovi oceni
Malinha
03. 08. 2020 21.25
-3
Hvala Millady. Kleč je dandanes še posebno tudi v tem, da, kakor omenja Pepe Bolcev (pa, mimogrede, to je edino ocenjevanje desničarjev) delo na tržišču, tržna vrednost, vrednost na trgu. Če namreč ekonomija ocenjuje opus umetnika, potem se čudim, da niso že (ali pa so že) postavili cene soncu. Če je Stvarnik naredil sonce, kjer je pojmovan kot neskončni umetnik, potem ima Zeus svojo tržno ceno, Hera pa tudi, ali kaj? Jaz pač ne. Hvala. Prešeren ni bil razumnik, ali pa intelektualec v današnjem pomenu besede, temveč romantik, pa je vseeno zapisal: Le čevlje sodi naj kopitar. Recimo, na yt je video Valentine Lisitse, izvaja Bacha, BWV 826, spodaj je sama Valentina napisala, da so ji posnetek ob objavi zablokirali iz Sonya, češ, da naj bi bil posnetek Glenn Goulda. Na kratko: večkrat mešajo mineštro tisti, ki o kuhi nimajo pojma, dandanes pa ekonomija posega v vsako žlico.
puspan
03. 08. 2020 21.38
-2
No, te vsaj nekdo časti, v nasprotnem tudi eden ne. Lastna hvala, cena mala.
puspan
03. 08. 2020 21.39
-4
Millady
03. 08. 2020 21.47
+2
Malinha
03. 08. 2020 21.52
+0
Pušpi, lastna hvala, cena je pa taka, kakor si jo postavim. Če ne, pa vprašam Hero.
felix58
03. 08. 2020 17.02
-8
Saj če bi mi imeli ministra, ki bi ta resor vodil tako kot to delajo v tujini, bi se lahko pohvalili tudi mi....tako pa dragi moji kulturniki, dokler bo nam vladala skorumpirana kriminalna vlada, nebo nič.
Sebaibro
03. 08. 2020 16.08
-27
Tak je,če si pri koritu...
Komendator
03. 08. 2020 16.59
+21
modelx
03. 08. 2020 16.02
-29
kolesariš ob petkih in evo nagrade
modelx
03. 08. 2020 19.23
-13
kar dajajte minuse desnoušniki. ampak resnici ne uidete, tudi če tisto kolesarjenje jemljete dobesedno. vsekakor je ob petkih jančar protestiral, četudi peš in tako podpiral kolesarje.
Perun
03. 08. 2020 15.57
+32
Jančar je dokaz, da če si res dober umetnik lahko od svojih del živiš povsem lagodno življenje. Drugo pa so naši petkovi “umetniki”, po novem s Prešenovega trga, ki zahtevajo, da jim njihova nič vredna dela financira država. To je pravzaprav enako, kot bi država financirala slabe fuzbalerje, ki so preslabi, da bi igrali za dober klub, kjer bi zaslužili dovolj za preživljanje.
prašek
03. 08. 2020 15.32
+37
Drago Jančar , moje iskrene čestitke ter skromna želja po še kakšnem romanu !!!!!
Perun
03. 08. 2020 15.45
+34
Prašek, ker je Jančar desničar ti priporočam spiranje oči po vsakem branju njegovih knjig. Šala, za mene daleč najboljši še živeči slovenski pisatelj in verjetno naš edini, ki ga res cenijo tudi na zahodu!
Pepe Bolcev
03. 08. 2020 15.55
-13
Simona Semenic. To je tista z izrezano zastavo. Prejemnica 3 Grumovih nagrag. Letnik 75. Je prevedena v 12 tujih jezikov. Njena dela se igrajo po vsej evropi, ameriki, itd.
Perun
03. 08. 2020 16.04
+19
Cenjena bo, ko bo dobila tudi nagrade! S strani naše države financiran prevod v tuj jezik še ni priznanje kvalitete!
Komendator
03. 08. 2020 17.00
+13
Kollerik
03. 08. 2020 19.47
+0
puspan
03. 08. 2020 20.56
+0
No Prašek, obstajajo tudi levičarji, kot si ti in čeprav sva si mnogokrat različnih pogledov, moram priznati, da spoštujem takšne ljudi. Pravzaprav bi morala biti naša družba nekje na tem nivoju, saj različnost bogati, a bo preteklo še veliko Save navzdol, preden bomo tako daleč. Kot neka popolnoma normalna družba, kakršna bi Slovenija morala biti, smo žal v tem pogledu še v ledeni dobi.
puspan
03. 08. 2020 21.41
-1
SlobodaNE
03. 08. 2020 15.31
+16
Mogoče to pritrjuje tezi, da Slovenci bolj spadamo med germane kot slovanska plemena. Čeprav je meja včasih res tanka.
Perun
03. 08. 2020 15.48
+23
700 let življenja v germanski državi je res pustilo neko sled delavnosti, discipline in pokornosti. So pa komunisti s pomočjo priseljencev iz držav bivšega osmanskega imperija uspeli te vrednote zahodnega sveta dodobra že uničiti!
SlobodaNE
03. 08. 2020 15.55
+16
Tufd Germani so nas bili in nas izkoriščali, a če bom hlepec bom tistemu ki je boljši od mene ne slabši srbi npr. Never again#
Perun
03. 08. 2020 16.00
+15
Vseeno takrat po razvitosti niti približno nismo zaostajali za zahodnim svetom kot ob koncu SFRJ, ko smo padli na le 28% avstrijskega BDP.
SlobodaNE
03. 08. 2020 16.08
-12
Beda je v vsakem primeru ko padeš pod avstrijskega, ki je nekakšen povprečni evropski standard.
Perun
03. 08. 2020 16.18
+21
Na žalost zelo malo ljudi ve, da nam je Slovencem najboljše šlo v s strani komunistov tako kritizirani Kraljevini Jugoslaviji. Takrat smo v relativno kratkih 27 letih dobili enakopravnost našega jezika in univerzo v slovenskem jeziku, zgradilo se je preko 200 novih tovarn, kar je bilo za tiste čase ogromno in imeli smo standard na cca 90% avstrijskega, Štajerci pa celo na 99%!
abmam
03. 08. 2020 16.42
+1
abmam
03. 08. 2020 16.42
+3
Komendator
03. 08. 2020 17.02
+5
Perun, samo 23 let je bilo, od 1918 do 1941!
Kollerik
03. 08. 2020 19.48
-4
Hafner...zato pa lezete vućiču in orbanu
puspan
03. 08. 2020 20.58
-1
Siromak po duhu pa še zadah seva okoli tebe.
Pepe Bolcev
03. 08. 2020 15.25
+13
Krajc. Najprej kaksno Jancarjevo knjigo preber, potem pa pametuj...
Krajcohn
03. 08. 2020 15.14
+44
Bilo bi prav, da bi takšno novico, priznanje Sloveniji in slovenski kulturi, objavili na prvi strani portala in ne tako kot zdaj v nekih podkategorijah ... Ker, če bi se Jančar pisal Vojnović, bi bilo to vsaj dva dni udarna novica MSM ...
majazmaja2
03. 08. 2020 15.13
+43
Prebrala vsa njegova dela. Izjemno! To noč sem jo videl je eden izmed vrhuncev slovenske, če ne kar evropske literature.
Perun
03. 08. 2020 15.49
+11