Lokalne volitve 2018

Popovič: Volitve niso bile poštene, ponovno štetje je še kako upravičeno in nujno

Koper, 04. 12. 2018 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M. R. / STA / L. Š.
Komentarji
822

V Popovičevem štabu v ugovoru na izvedbo volitev v Kopru navajajo številne nepravilnosti. Medtem ko Bržan obžaluje, da se Popovič ni sprijaznil z volilnim porazom, ta odgovarja, da je glede na minorno razliko ponovno štetje glasovnic še kako upravičeno in nujno. Po spletu pa je zaokrožila tudi fotografija elektronskega sporočila, v katerem zaposlene na koprski občini pozivajo, naj pripravijo 'zaboje za uničenje dokumentov'.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Popovič vložil ugovor
    03:00
    Iz 24UR: Popovič vložil ugovor
  • Iz SVETA: Poseben shod Popovičevih podpornikov
    05:51
    Iz SVETA: Poseben shod Popovičevih podpornikov
  • Iz SVETA: Popovič vložil ugovor
    02:57
    Iz SVETA: Popovič vložil ugovor
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšni so možni scenariji?
    05:13
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšni so možni scenariji?
  • Iz 24UR ZVEČER: Zapleti na letošnjih lokalnih volitvah
    02:18
    Iz 24UR ZVEČER: Zapleti na letošnjih lokalnih volitvah
  • Iz 24UR ZVEČER: 'Popovič je premagal samega sebe'
    12:00
    Iz 24UR ZVEČER: 'Popovič je premagal samega sebe'
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako boleč je Šarčev poraz?
    03:43
    Iz 24UR ZVEČER: Kako boleč je Šarčev poraz?
  • Iz 24UR ZVEČER: Popovičev odvetnik Matoz o vloženem ugovoru
    06:55
    Iz 24UR ZVEČER: Popovičev odvetnik Matoz o vloženem ugovoru

Odvetnik Borisa Popoviča Franci Matoz je na koprsko občinsko volilno komisijo v ponedeljek zvečer oddal ugovor. Zahtevajo ponovno štetje vseh glasovnic na vseh voliščih v Mestni občini Koper. Na odločitev Popoviča se je že odzval tudi neuradni zmagovalec županske tekme Aleš Bržan, ki obžaluje, da se Popovič ni sprijaznil z volilnim porazom. "To ni dobro za Koper, tudi za naše medsebojne odnose ne," je ocenil in dodal, da je za demokracijo zelo pomembno, da ljudje zaupajo v volilni izid in poštenost volitev.

Bržan z vsebino ugovora ni seznanjen in je zato ne komentira. "Naši zaupniki so zaznali neskladja med zapisniki in volilnimi imeniki, ta neskladja smo prijavili volilni komisiji," je ob tem navedel.

Bržan bi s Popovičem skupaj stopil pred medije in pomiril razgreto ozračje v Kopru.
Bržan bi s Popovičem skupaj stopil pred medije in pomiril razgreto ozračje v Kopru. FOTO: Jaka Vran

Če bo prišlo do ponovnega štetja glasov, bodo Bržanovi zaupniki pri njem zagotovo navzoči. "Čeprav so bile nekatere glasovnice preštete že šestkrat, nimam nič proti, če se preštejejo še sedmič. Skrbi pa nas, ker je odvetnik gospoda Popoviča že vnaprej povedal, kakšen bo izid tega štetja. Ne vemo, na podlagi česa izraža svoje prepričanje," je še navedel Bržan.

Popovič: 'Vsaj štetje mora biti pošteno'

Po včerajšnjem in današnjem zatišju se je vendarle oglasil tudi Popovič, ki je za oddajo SVET povedal, da imajo v njegovem štabu ogromno podatkov o nepravilnostih. O ponovljeni izvedbi štetja pa je dejal, da je glede na minorno razliko v glasovih to "še kako upravičeno in nujno". "Tudi gospod Bržan je sam rekel, da bi tudi oni šli v to, da so hoteli oziroma da so celo dali ugovor, dokler ni bil po odprtju pisemskih pošiljk prepričan, da je še vedno v vodstvu," je pojasnil.  

Razrešitev celotne zadeve glede županskega izida bi se lahko glede na pretekle izkušnje, spomnimo se na primer primera Klokočovnik iz leta 2006, lahko zavlekla za več mesecev. "Dejstvo je, da morajo biti volitve poštene in te niso bile. Bile so nastavljene, kampanja je bila zelo nizka, tudi podpora medijev. Ampak vsaj štetje glasovnic mora biti pošteno, to je tisto minimalno, razumsko in demokratično," je za oddajo SVET povedal Popovič. 

Na vprašanje, ali se je že uspel slišati z neuradnim zmagovalcem županske tekme, ki je izrazil željo, da bi s Popovičem stopila pred medije in pomirila razgreto ozračje v Kopru, pa je odvrnil, da sta bila že prej dogovorjena, da se po volilni nedelji dobita na kavi, ki jo plača zmagovalec volitev. "Zdaj lahko greva na kavo, ampak zmagovalca še ni," je pristavil dolgoletni šef koprske občine.

Elektronsko sporočilo, ki je zaokrožilo po družbenih omrežjih.
Elektronsko sporočilo, ki je zaokrožilo po družbenih omrežjih. FOTO: Svet

Čez dan se je na družbenih omrežjih pojavila tudi fotografija elektronskega spročila, ki so ga včeraj prejeli uslužbenci mestne občine. V njem je zapisano: "Če imate v pisarnah zaboje za uničevanje dokumentov, jih prosim postavite pred pisarno oz. na mesto, kjer so bili postavljeni, ker jih bodo v kratkem prišli spraznit." 

Zakaj se je to zgodilo ravno dan po volitvah? Popovič in njegovi sodelavci pojasnjujejo, da pri tem ni ničesar spornega in da gre za povsem običajen proces čiščenja dokumentov, ki nimajo posebne vrednosti, vsebujejo pa, denimo, občutljive osebne podatke. "To je čista rutina, ki se dela na petnajst oziroma na dvajset dni oziroma dvakrat mesečno," je dejal in dodal, da imajo, tako kot tudi preostale občine, z zunanjim podjetjem sklenjeno pogodbo, ki pride po odpadne dokumente in jih odpelje na uničenje. Torej iz prostorov mestne občine trenutno ne odnaša nič spornega? "Zdaj lahko pridete do mene, da boste videli, kako to izgleda. Jaz dokumentov sploh nimam. Vsi dokumenti, ki so potrebni, so na občini," je zaključil Popovič. 

Čemu ugovarja Popovič?

Kot je pojasnil Franci Matoz, z ugovorom zahtevajo ponovno štetje vseh glasovnic, tako veljavnih kot neveljavnih, in sicer na vseh voliščih. Po njegovih besedah tako sodna praksa kot stališča nekaterih pravnikov kažejo na to, da samo dejstvo, da je izid tako tesen, kot je v tem primeru, utemeljuje zahtevo po ponovnem štetju.

V ugovoru na izvedbo volitev v Kopru so navedli tudi različne nepravilnosti. En sklop domnevnih nepravilnosti se nanaša na to, da so na posameznih voliščih dobili manjše število glasovnic, kot je bilo vpisanih volivcev v volilni imenik, "pa nas zanima, kje so te glasovnice ostale". V drugem sklopu so primeri, ki govorijo o tem, da so nekateri volivci zaprosili volilno komisijo, da bi izvedli glasovanje na domu, pa jim to ni bilo omogočeno. Tretji sklop očitanih nepravilnosti pa se nanaša predvsem na presojo veljavnih oz. neveljavnih glasovnic in na morebitne napake pri tem, ko naj bi nekdo predčasno glasoval, pa mu je bilo omogočeno znova glasovati na volišču. Matoz računa, da jim bo občinska volilna komisija ugodila in izvedla ponovno štetje glasovnic v njihovi prisotnosti in prisotnosti protikandidata oz. njegovega zaupnika, s čimer se bo izkristaliziral volilni rezultat.

Zaskrbljeni obrazi Borisa Popoviča minulo volilno nedeljo.
Zaskrbljeni obrazi Borisa Popoviča minulo volilno nedeljo. FOTO: Aljoša Kravanja

Odvetnik je ob tem poudaril, da bodo najprej počakali na odločitev volilne komisije in šele nato se bo Popovič odločil, ali nadaljevati postopek. Po Matozovih besedah bi imeli namreč možnosti z zadevo iti še na občinski svet, kjer se potrjujejo mandati, obstaja pa tudi možnost sprožitve upravnega spora.

Predsednik komisije: nekateri ugovori utemeljeni, nekateri pavšalni in nekonkretizirani

Na koprski občinski volilni komisiji (OVK) so potrdili prejem ugovora s strani Popoviča, ki je bil prav tako pravočasno vložen. O ugovoru bodo sicer odločali v četrtek, ko je predvidena seja komisije. Čeprav bo komisija o ugoditvi odločala šele v četrtek, se je predsednik komisije že prebil skozi večino ugovora. "Lahko rečem, da je kakšen ugovor utemeljen, najbrž je, marsikakšen pa je pavšalen, pravzaprav nekonkretiziran," je za oddajo SVET povedal Miloš Šenčur, predsednik občinske volilne komisije Mestne občine Koper. 

Po pregledu ugovora obstajajo možnosti, da ugovoru ugodijo v celoti ali delno ali pa ga v celoti zavrnejo. Glede na to, kako bo utemeljeno posamezno dejstvo, ki je v ugovoru navedeno, se potem komisija lahko odloči, ali bodo na primer znova šteli glasovnice samo na določenih voliščih ali na vseh ali pa bodo samo neveljavne glasovnice pogledali še enkrat. Če bi ugotovili tako hude nepravilnosti, ki lahko vplivajo na izid glasovanja, je v skrajnem primeru mogoča tudi ponovitev volitev.

V primeru, da bi občinska volilna komisija ugovor zavrnila, ima kandidat še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. Mestni svet bi moral odločiti, ali je bila odločitev volilne komisije pravilna. Če tudi mestni svet ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče. To pa mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik.

Se obeta ponovitev volitev?

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER v ponedeljek pojasnil Roman Lavtar z ministrstva za javno upravo, mora občinska volilna komisija v primeru ugovora o tem odločiti najpozneje v treh dneh. Če kandidatu, ki je vložil ugovor, ugodijo, je možnih več scenarijev: lahko se še enkrat šteje glasove, lahko se ponovi glasovanje na volišču, kjer naj bi prišlo do nepravilnosti, lahko pa se tudi ponovijo volitve na območju celotne občine.

Sicer bodo občinske volilne komisije v tem tednu tudi uradno potrjevale izide glasovanja. Novoizvoljeni občinski sveti pa se bodo začeli sestajati na ustanovnih sejah, ki so namenjene potrditvi mandatov občinskih svetnikov ter ugotovitvi o izvolitvi novega župana.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (822)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godzila
21. 12. 2018 16.18
+1
gotov si Popovič ne boš mogel več krasti in to je to sprijazni se račun za Matoza bo pa treba poravnati v vsakem primeru,,,
Pozitivne_misli
11. 12. 2018 19.00
+1
Zanimivo je kako vsi gor iz notranjosti Slovenije komentirate volitve v Kopru. Ubistvu pa niti ne znate prave resnice. Znate samo kar vam mediji prenesejo. Koper je v zadnjih 16h letih doživel največjo preobrazbo v Sloveniji. Ljudje boziji ste doživeli kdaj da je RTV slo ali POP TV pohvalil Popoviča? Nikoli.... a ni takoj vse jasno???
Anamarie22
11. 12. 2018 15.08
+2
Da se je nekaj res čudnega dogajalo na koprskih voliščih je zdaj že jasno. Tega ne skrivata ne ena ne druga stran, tako da je bilo najmanj pričakovano, da bi se ponovno štetje opravilo na večini volišč. Komisija je ugovora zavrnila, a ni še konec. Sedaj bomo videli, ali bo tudi občinski svet enakega mnenja. Mislim, da si volivci zaslužimo izvedeti resnico, kateri kandidat je v resnici zmagal!
Tinca85
11. 12. 2018 15.00
+1
Veliko volivcev sploh ni vedelo, zakaj gre na volitve - sledili so medijem, ki so javno favorizirali enega od kandidatov, in ta ni bil Popovič. Mislim, da je Koper unikum, posebna zgodba, v kateri spremembe ne pomenijo novih projektov, svežega vetra razvoja, temveč ravno obratno. Štetje je po mojem mnenju nujno.
Natali99
11. 12. 2018 14.19
+1
Če je predsednik komisije povedal, da je kakšen ugovor utemeljen, zakaj ga niso upoštevali, ampak zavrnili ugovore na polni črti?? Strnjam se s Popovičem ... najmanj kar je, treba bi bilo prešteti VSE glasove ...če so že na enem volišču ugotovili razliko 10, potem se samo po sebi postavlja vprašanje, ali je imela komisija ravno tako "smolo", da so šteli tam, kjer je razlika, ali pa so volilni odbori površno opravljali svoje delo ter šteli "na palec". če se že zmeče toliko denarja za same volitve, naj bodo vsaj glasovi pravilno prešteti!!!
prince of persia
07. 12. 2018 21.26
+4
Ajde bejži že enkrat...pokvarjenec pokvarjeni
Amasakul
07. 12. 2018 09.27
+5
Žal Boris, ljudlje so zahtevali spremembo in volitve so bile poštene....
Welcome
07. 12. 2018 16.01
+3
Welcome
07. 12. 2018 16.08
-2
Polovico ljudi je imel na svoji strani Popovič.Ostala polovica je bila pridobljena iz strani drugih kandidatov.Srednješolci ns kovinarski so obktožali ime ki jim je bilo bolj všeč in se norčevali.Nekaj jih poznam ki so jim sošolci predlagali Bržana.Pretežno 18 let stari ki ne vejo kakšen je bil Koper pred njegovo funkcijo.Koprčani so žalostni in nočejo tega župana.Sploh pa ni na nivoju funkcije.Že v štartu je pogorel in si naredil sramoto.Za intervju z italijansko msnjšino je rsbil prevajalca.Očitno ni domačin,ker mi vsi govorimo perfektno.
Welcome
06. 12. 2018 16.24
-4
Zdaj gremo na zmago.Zmagal bo Popovič.In vsa ta banda ki je nič drugega kot kup umazancev in hinavcev lahko vseeno zaviha rokave in dela kanale😂😂
kladu
07. 12. 2018 14.41
-1
ha ha ha ha ha pejt pomagat kopat kanale popoviču....ha ha ha ha
homcan
05. 12. 2018 15.19
-2
v vsakem primeru je dobil polovico glasov in zato ne govorit da ga ljudje ne marajo,bodite realni nihče se ne mora sprijaznit s tako majhno razliko zato so napake bile možne,kar pa se tiče volilnih komisij so pa postavljeni uglavnem samo levi ljudje tako da je sum več kot upravičen pa brez zamere
1kopr?an
05. 12. 2018 09.30
-5
Očitno ste vsi tukaj mladoletni ali pa kratkega spomina, da se ne spomnete Kopra pred 16 leti. Kaotično smetišče. Večinoma sploh niste Koprčani. Tudi če ste za novega župana, ne morete ne priznat razvoja zadnjih 16 let, ker je le-ta očiten! Bodite objektivni in ne samo v tri dni pljuvat in žalit, ker izpadete kreteni.
šavrin
05. 12. 2018 10.10
+8
Jogi
05. 12. 2018 10.36
+12
TeamViewer
05. 12. 2018 11.25
+20
Upam da si pripravil kotel in drva v jami. Zdaj ko ne bo Popota, bo zmanjkalo elektrike, vode, hrane. Vidim da se že od ponedeljka nad KP zgrinja nekakšna tema. Ufffff, kako bomo pa zdaj živeli ko ni Popota, kako...???? Oprani možgani in IQ kot številka čevljev. Če živiš v KP zaradi njega, pol pa ti je res dolgčas v življenju.
1kopr?an
05. 12. 2018 11.41
+0
Zlolz
05. 12. 2018 21.28
-4
Vsi Koprcani vejo da je Popo naredu dosti tiati ki tega ne ve al nima vseh doma al ni iz Kopra
Welcome
06. 12. 2018 16.17
+2
Koper je bil poln podgan.Semedelska cesta je bila cela pod vodo,šola Pinka Tomažiča se je pogrezala in ti si ena velika mona.
Welcome
06. 12. 2018 16.21
-4
Bravo👍 Cela Slovenija se nam smeje zaradi tega Bržana
kladu
07. 12. 2018 14.45
+1
..zaradi popoviča ,lažnivka....popušil je tako kot si ti njemu...
Whisky1981
05. 12. 2018 09.28
+27
Popovič odnehaj. Dovolj te imam, vnašaš nemir v moje življenje. Volitve so zaključene, izgubil si. Prenesi stoično in ne razdvajaj ljudi. Po tem da pošiljaš v ogenj Matoza, ki je najbolj osovražen odvetnik in nenazadnje človek daleč naokrog, se vidi kam sodiš. Kjer so sumljivi posli tam Matoz cveti, skratka v gnojnici. A želiš, da se bodo ljudje še stepli med seboj zaradi tebe? So raznorazni shodi podpornikov tebi v korist res potrebni? Bojim se, da se bo še kaj hudega zgodilo. Sramota. Izgini že enkrat, nočemo te več.
Welcome
06. 12. 2018 16.19
+0
Če si nemiren se pomiri.Ali te kaj najeda????
kladu
07. 12. 2018 14.46
+2
...POŠTENO POVEDANO....BRAVO PRIMORCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bobiv
05. 12. 2018 09.13
+49
Verjamem, da volitve niso bile poštene, kajti če bi bile, bi Popović izgubil za najmanj 1000 glasov!
murinar
05. 12. 2018 09.13
+36
Če bi bila Slovenija vsaj MALO PRAVNA DRŽAVA bi bili zaprti ali pa sploh NE BI smeli kandidirati ; popović , mišić kangler ,janković in še malo morje podobnih boemov ! Tudi čistilka mora prinesti potrdilo o nekaznovanju da dobi službo a ti lopovi pa ! Kaj je pa z zakonom O IZVORU PREMOŽENJA ?
vinogradnik33
05. 12. 2018 09.12
+28
Popovič govori o poštenju , moral bi govoriti o težnji po vladanju in ugodnostih ! Težko je priznati poraz , če se imaš za nezamenljivega , kar pa nihče ni , verjamem pa , da trpi predvsem njegov ego in to močno ! Če bo štetje potem Matoza daleč stran od glasovnic !!!!!!!!!!!!
murinar
05. 12. 2018 09.09
+16
Popović o poštenju !
DJ-Pero
05. 12. 2018 09.06
+19
Na Štajerskem bi se že zgodila ulica... Na Primorskem rabijo ljudje malce več časa.
Welcome
06. 12. 2018 16.31
tornadotex
05. 12. 2018 08.48
+35
Naj Popo že enkrat odneha,samo blamažo si dela sebi...
Bitktamp
05. 12. 2018 08.47
+40
Boris a ti si pa pošten?
Rde?a pesa in hren
05. 12. 2018 08.44
+48
Volitve niso bile poštene, g Popovič pa kar žari od poštenja.
kladu
07. 12. 2018 14.49
+2
...POPOVIČ JE ČUDO STVARSTVA POŠTENOSTI.... ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha< ha ha ha ha ha ha ha ha< ha ha ha ha ha ha han....
Jogi
05. 12. 2018 08.36
+50
koprčani, kateri ste zasljepljeni z lučkami ,si nadenite sončna OČALA!