Slovenija

Ogorčenje režiserjev nad zavlačevanjem prenove Drame

Ljubljana, 26. 11. 2021 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Društvu gledaliških režiserjev po odstopu Igorja Samoborja poudarjajo, da je ljubljanska Drama osrednja slovenska gledališka institucija, zato z ogorčenjem spremljajo zavlačevanje prenove. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) ter Sindikalna konferenca kulturnih organizacij SVIZ pa sta ministra za kulturo Vaska Simonitija pozvala, da se imenovanje novega ravnatelja izpelje transparentno in v prid tam zaposlenim.

Po Samoborjevem odstopu se je pred SNG Drama pojavil grafit: "Sramota".
Po Samoborjevem odstopu se je pred SNG Drama pojavil grafit: "Sramota". FOTO: Bobo

Poročali smo že, da je ravnatelj Igor Samobor v ponedeljek odstopil zaradi, kot je navedel, nespoštovanja zavez glede prenove hiše. Glavne očitke je naslovil na zdajšnjega kulturnega ministra, ki da je dosedanja dogovarjanja glede financiranja prekinil.

Kot so zapisali v društvu režiserjev, je prenova dotrajane gledališke zgradbe SNG Drama Ljubljana v javnem interesu. "Gre za osrednjo slovensko gledališko institucijo, ki nima le izjemnega zgodovinskega in državotvornega pomena, temveč na simbolni ravni predstavlja celotno slovensko umetnost in kulturo," so poudarili.

Zato z ogorčenjem spremljajo "zavlačevanje in oteževanje celovite prenove te tako pomembne ustanove", obenem pa so "zgroženi tudi nad dejstvom, da se je komunikacija z ministrstvom za kulturo zaostrila in pripeljala do odstopa ravnatelja".

V društvu zato pozivajo vse odgovorne na ministrstvu za kulturo, da nemudoma omogočijo nemoteno nadaljevanje sanacije dotrajane gledališke zgradbe, ki po njihovih besedah "vse bolj postaja tudi simbol sramotnega odnosa trenutne politične garniture do slovenske kulture," piše v pozivu, ki ga podpisuje upravni odbor Društva gledaliških režiserjev.

Ena od zakonskih možnosti je tudi neposredno povabilo h kandidaturi

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) ter Sindikalna konferenca kulturnih organizacij SVIZ pa sta danes ministra za kulturo pozvala, da se imenovanje novega ravnatelja ali ravnateljice te osrednje slovenske gledališke ustanove izpelje pravočasno, transparentno in v prid tamkajšnjim zaposlenim. Kot so zapisali, namreč prav ti "tvorijo javni zavod SNG Drama Ljubljana in so zaslužni za njegovo delovanje ter tako nesporno upravičeni do kakovostnega in strokovnega vodstva".

Skladno z zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo ravnatelja oziroma ravnateljico na podlagi javnega razpisa imenuje ustanovitelj javnega zavoda, seveda po predhodno pridobljenem mnenju sveta in strokovnega sveta. Glede na to, da je ena od možnosti, ki jo dopušča zakon, tudi ta, da ustanovitelj javnega zavoda ob javnem razpisu neposredno povabi h kandidaturi še druge posameznike, pa je SVIZ v pozivu podčrtal pričakovanje, da resorno ministrstvo navedene možnosti ne bo zlorabilo.

Dodali so, da zaposleni in druga zainteresirana javnost pričakujejo, da bo kandidat, imenovan na funkcijo ravnatelja, oseba, ki bo poznala področje dela SNG Drama Ljubljana, ki bo dokazljivo imela ustrezne vodstvene sposobnosti in bo izpolnjevala vse zakonske pogoje, ki so zahtevani za opravljanje funkcije direktorja omenjenega javnega zavoda.

Sindikat je spomnil še na ključno nalogo, ki jo ima ravnatelj – da zastopa, predstavlja in organizira delo zavoda za opravljanje nalog, ki so opredeljene v sklepu o ustanovitvi. Dobra organizacija dela namreč predstavlja temelj za to, da delovni proces poteka nemoteno in da se izvršujejo pravice zaposlenih. Mednje spada tudi pravica do varnega in zdravega delovnega okolja ter ustreznih delovnih pogojev. Zaposleni v ljubljanski Drami v skladu s tem pričakujejo nadaljevanje in čimprejšnje dokončanje nujne obnove Drame, so zapisali.

Dodali so, da SVIZ ob vsem zapisanem od resornega ministrstva nazadnje pričakuje tudi, "da bo zagotovilo, da bodo zaposleni v SNG Drama Ljubljana pravočasno in redno obveščeni o vseh zadevah, ki se tičejo nadaljnjih sprememb v povezavi s predčasnim odstopom zdajšnjega ravnatelja in imenovanjem novega kandidata".

Odstop zaradi nespoštovanja zavez glede prenove gledališke hiše

Samobor je ob svojem odstopu z mesta ravnatelja ljubljanske Drame kot razlog za to odločitev po osmih letih, odkar vodi to institucijo, navedel nespoštovanje zavez glede prenove gledališke hiše. Glavne očitke je naslovil na zdajšnjega ministra za kulturo Simonitija, ki da je dosedanja dogovarjanja glede financiranja prekinil.

Simoniti je v sredinem pogovoru za TV Slovenija povedal, da do Samoborja nima osebnih zamer. Prav tako je zagotovil, da se bo postopek obnove zgradbe nadaljeval. Za obnovo bi po novem osnutku Nacionalnega programa za kulturo namenili 21 milijonov evrov, polovico manj, kot je bilo predvideno sprva. Po njegovih besedah je bil projekt izvorno ocenjen na okoli 60 milijonov evrov brez davka oziroma okoli 75 milijonov evrov z davkom. Nato se je ocena zmanjšala na 45 milijonov brez davka. "To so izredno velike številke, ki zahtevajo seveda tudi natančne odgovore tistega, ki to financira," je poudaril.

Samobor pa je v četrtkovem odzivu ministru nato očital, da je številke glede ocenjene vrednosti prenove navajal iztrgane iz konteksta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentator aligator
02. 07. 2022 09.07
Prava drama😄
jodr
27. 11. 2021 18.40
Kako to, da so režiserji šele od včeraj ogorčeni nad počasno obnovo Drame???
inet
27. 11. 2021 16.04
Bolj bi pasalo °neumnost° in to na račun vodstva drame.
Naiven_od_rojstva
27. 11. 2021 14.40
+2
Novodboni berači ( bi denar, delali pa nič) uporabjajo nove trike. Predvsem skušajo ustvarjati iluzije preko medijev. Pa kdo naseda taki stari fori, da bi oni cekine za nič dela?
sociedadreal1
27. 11. 2021 09.23
-1
Simoniti se je danes že 3 krat cepil s kratko dozo! on je pravi človek, na pravem mestu!
ni_mi_vse_eno
26. 11. 2021 21.16
+1
Kdo napoveduje novo interpelacijo?
Malinha
26. 11. 2021 19.36
-3
Simon Uliti, kdo bo pa za pijačo dal? Ja, je treba vzeti od kulture, tisto, kar je pri tebi zadnja stvar.
za naše
26. 11. 2021 19.19
+7
Res sramota! Kaj vi kulturniki mislite,da smo vsi be bci??Za 72 mio € Tri take stavbe postavim.Spet bi si radi eni polinili žepe ,pa saj ste si jih napolnili glede na to ,da niste niti strehe obnovili vsa ta leta Samo ne kvakajte,da je zadnje leto in pol začela stavba razpadat!
Greghorian
26. 11. 2021 20.00
-3
Kakih 72 milijonov? Si zamešal z vojaškim letalom ki so ga kupili? 42milijonov se gre, davek na katerega se je zgovarjal Uliti pa tako država pobere?
DKR
26. 11. 2021 20.40
+1
A si ti Gregorianček spet sedel na ušesih? Govora je o 51 mil EUR + DDV!
šavrin
27. 11. 2021 14.18
+1
a nova NUK 2 bo pa stala 84 miljonov , kje je tukaj sorazmerje, se pravi za ta denar bi morali zgraditi novo Dramo, delajo dramo iz Drame.
El Diablo 2013
26. 11. 2021 19.18
-4
kaj je vasko, a v Drami ne točjo šnopsa, pa ni zanimiva zate😂
flexi22
26. 11. 2021 19.09
+4
Hojs je reku v tarči za državna podjetja samo rezultati štejejo . če podjetje v 30letih nima dobička za eno streho zamenjat ,se pravi ,da že 30 let delate zgubo .A ni bolje ,da je ni .
JApajaDAja
27. 11. 2021 09.40
+1
ravnatelji drame...partljič, bibič, ban,pipan, samobor..........
modelx
26. 11. 2021 18.42
-1
in kaj je šnops flaša delala 1,5 leta? dovolj časa je imela, da bi vse preverila in stopila na gas glede prenove. sedaj samo pijančevsko modruje. upam, da ga ciroza jeter odnese, ko ga podkupljeni del parlamenta (da bomo jasni: to so ss sateliti, ki glasujejo proti sloveniji) ne more.
DKR
26. 11. 2021 19.03
+3
Bravo, mišek, bravo,..."obvladaš" ti zadeve :)))))))))))))))))))))))))) Najprej je potrebno narediti načrt natančen prenove, finančno konstrukcijo , objaviti javni razpis, izbrati izvajalca,.........in vse to bi se moralo dogajati v času PREJŠNJIH vlad, če bi hoteli začeti z delom v l. 2022. Skratka, spet en bebec, ki besno bevska.
Malinha
26. 11. 2021 19.32
-1
DKR bevskač, ubogi možicelj, plačan s tistimi pingo sokovi, ki jih ne pijejo niti migranti, ni čudno, da imaš ženo, ki je na sodišču višja čistilka, takšni kot ti so za nas najbolj ogabni. Verjetno imaš botox v glavi.
DKR
26. 11. 2021 20.43
+3
Ha ha ah aha ha ha,......bebavi bevskač brez enega samega argumenta in vse kar zmoreš so nekakšne plehke žaljivke in to je pač nivo bebavih levakov!
DKR
26. 11. 2021 18.10
+7
V Beogradu so nedolgo nazaj odprli nov, moderen kulturni center , velik 32.000 m2 , z garažami, manjšim hotelom, restavracijo, več dvoranami,pisarnami, 7 nadstropij in 2 nadstropji pod zemljo......,ki se imenuje Kitajski kulturni center , ker so ga zgradili Kitajci in to za reci in piši 45 milijonov EUR.?! Levaki pa bi "renovirali" precej manjšo Dramo za 72 MIL EUR :))))))))))))))))))))
exdetektiv
27. 11. 2021 15.14
gizmohizmo
26. 11. 2021 17.53
+4
Nič narobe, da se obnavlja kulturno dediščino me je pa vseeno danes zainteresiralo, pa tudi nprav neka prava primerjava a sem videl novico, da bodo za cca 200 metrov ali več viadukta za drugi tir porabili okrok 9 miljonov, racun za obnovo drame pa na štartu 75 miljonov😳. Vem da ni primerjava ma mestu...ampak...za 75 miljonov skoraj 2 kilometra zahtevneha viadukta
darkokontrabas
26. 11. 2021 17.51
+7
Najbrž ste slišali, da je drama dobivala določena sredstva za sanacijo in potem jih prvi naliv zalije? Kam je potem šel denar? Če hočeš bit suh, moraš imeti streho nad glavo! To vedo celo klošarji, ravnatelj drame, pa je čakal, da bo minister popravljal streho? Nekateri so vseeno priznali, da že od 80 let prejšnjega stoletja čakajo obnovo, zdaj pa je vsega kriv minister, ki je še ne dve leti na tem mestu. Desnih kulturnih ministrov je v samostojni slo za osem let, torej 22 let so bili pošteni levičarji na oblasti, pa vseeno niso razen obljub nič naredili!
ivan z Doba
26. 11. 2021 17.51
+0
Na zdravje vasko smovriti!🥂🍾
Davidoff297
26. 11. 2021 17.43
+8
Me zanima koliko denarja je šlo v osmih letih "priprave" na to obnovo🤔🤔🤔
anatomija
26. 11. 2021 17.43
+1
Simoneti pozna samo kulturo pitja alkohola . Razume jo pa ne . Ne ve , da pod to kulturo spada tudi količina , ki je veliko nižja od njegovega standarda
real sociedad
26. 11. 2021 17.29
-1
vasko bi lahk igral v Drami tistga zapiteža iz drame Dostojevskega komot!
ivan z Doba
26. 11. 2021 17.52
-2
DKR
26. 11. 2021 17.59
+0
real sociedad
26. 11. 2021 17.27
+1
on ima kulzuro pitja, ki se imenuje: pijančevanje janševanje!
Entip?ek
26. 11. 2021 17.26
+1
simoniti pa kultura..bljack...naj se raje drži kozarca, mu bolj paše...