Slovenija

Drenikova vložila tožbo proti DZ: 'Knovs je grobo presegel svoje pristojnosti'

Ljubljana, 12. 12. 2019 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
165

Nekdanja slovenska agentka v arbitraži o meji med Slovenijo in Hrvaško Simona Drenik Bavdek je vložila tožbo na upravno sodišče proti državnemu zboru. S tožbo zahteva umik poročila Knovs glede prisluškovalne afere, ki je obremenilo predvsem njo. Predsednik DZ Dejan Židan zadeve še ne more komentirati, saj je DZ še ni prejel. Poročilo za zdaj ostaja na dnevnem redu seje DZ.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Drenikova toži DZ
    02:57
    Iz 24UR: Drenikova toži DZ
  • Iz SVETA: Drenikova vložila tožbo proti DZ
    02:46
    Iz SVETA: Drenikova vložila tožbo proti DZ

"S tem poročilom je Knovs grobo presegel svoje pristojnosti. Opravil je razgovor z osebo, ki jo je vabil kot zaposleno v državnem organu, ki bi vedela kar koli izpovedati in pojasniti okoliščine. Na koncu jo je zasliševal kot osumljenko oz. preiskovanko, ne da bi ji dal kakršne koli procesne pravice. S tem poročilom je bilo tako poseženo v temeljne ustavne pravice naše stranke, zato uveljavljamo sodno varstvo," je za STA pojasnil odvetnik Simone Drenik Bavdek, Roman Završek.

S tožbo zahtevajo odpravo poročila Knovsa

"S tožbo zahtevamo, da se to poročilo Knovsa odpravi, tako javni kot tajni del. Zahtevamo, da se ugotovi, da je to poročilo zaradi vseh zatrjevanih kršitev, ki jih obširno pojasnjujemo v tožbi, nezakonito in da posega v človekove pravice naše stranke. Prav tako zahtevamo odstranitev javnega dela poročila s spletne strani DZ, kjer je objavljeno," je pojasnil.

Simona Drenik
Simona Drenik FOTO: Bobo

Tožbo so vložili v sredo, in sicer na upravno sodišče, ki je po besedah Završka edino pristojno. "Sodno varstvo nekomu, ki ga obravnavajo in na koncu proglasijo tudi kot krivca, ni predvideno, zato je edino možno sodno varstvo pred upravnim sodiščem," je pojasnil. Varstvo pravic namreč ni predvideno ne po poslovniku Knovsa, ne po poslovniku DZ in ne po drugih veljavnih predpisih, je utemeljil odvetnik.

Za zahtevo za začasno odredbo se niso odločili. "Stranka je ocenila, da že zgolj ugotovitev, da gre za poseg v njene pravice, zadostuje," je povedal.

Zaenkrat Drenikova ne zahteva odškodnine, ni pa rečeno, da je ne bo kasneje

Prav tako za zdaj ne zahtevajo odškodnine, razen povračila sodnih stroškov, je še dodal odvetnik. Ni pa rečeno, da Drenikova ne bo zahtevala odškodnine pozneje, če bo DZ ohranil poročilo Knovsa, upravno sodišče pa bo ugotovilo kršitev njenih pravic, je še pojasnil Završek.

Posredno je vendarle pozval k poravnavi. "Stranka meni, da nikomur ni v interesu še dodatno razpihovati te zadeve, ki ima že zaradi drugih spremljajočih okoliščin veliko medijsko pozornost," je dejal.

Drenikova je že prejšnji teden predlagala predsedniku DZ Dejanu Židanu, da poročilo umakne iz obravnave. V DZ pa so v petek pojasnili, da je Židan za mnenje v zvezi s tem pozivom zaprosil zakonodajno-pravno službo, se posvetoval z vodji poslanskih skupin in podpredsedniki DZ ter pridobil stališče predsednika Knovsa Mateja Tonina. Poročilo pa je bilo potem vendarle uvrščeno na redno decembrsko sejo DZ, ki se bo začela v ponedeljek.

'Če bi tako skrbela za javni interes, kot skrbi za svoj interes, težav ne bi imela'

Tako predsednik DZ Dejan Židan kot predsednik Knovsa Matej Tonin danes tožbe ne komentirata. Redkobesedni glede tožbe so tudi v večini poslanskih skupin. Tiste, ki so se danes izrekle, pa so različno ostre tako do Knovsa oz. Tonina kot do Drenikove.

"Če bi ta gospa tako skrbela za javni interes, ko je imela posebna javna pooblastila, kot sedaj skrbi za svoj interes, potem teh težav verjetno ne bi imela," je bil oster vodja poslancev SMC Igor Zorčič. Tako kot velikokrat opozarjajo poslance, da ne smejo posegati v samostojnost sodišča, tako po njegovem mnenju tudi sodišče s kakšno odločbo ne bi smelo poseči v samostojnost DZ, da obravnava zadeve, ki so javnega pomena.

Zorčič ocenjuje, da se je v zadnjih oz. več mandatih vzpostavila praksa, da predsedniki Knovsa "prihajajo kot kakšni Hollywoodski zvezdniki po stopnicah iz bunkerja in potem pred širnim svetom razpravljajo, kaj so se pogovarjali v zaprtem bunkerju". Tako pozdravlja zadnjo odločitev Tonina, da se po seji Knovsa ni oglasil.

'Mora imeti res močno stričevsko podporo, da si to upa'

"Če pustimo ob strani, ali je tožba upravičena ali ne, Drenikova je odgovorna za nezavarovano komunikacijo v arbitraži. Imeti moraš veliko poguma, da se še naprej tako izpostavljaš, kot da se nič ni zgodilo," pa je dejal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Drenikova je že prejšnji teden predlagala predsedniku DZ Dejanu Židanu, da poročilo umakne iz obravnave.
Drenikova je že prejšnji teden predlagala predsedniku DZ Dejanu Židanu, da poročilo umakne iz obravnave. FOTO: Bobo

A ocenjuje, da je tožba Drenikove neposredna posledica tega, "da se je po eni strani predsednik Knovsa Tonin navzel slabih navad predhodnika in si komisijo vzel kot igrišče za politiziranje z drugimi strankami, predvsem vlado, po drugi strani pa da je vsakokratna vlada imela Sovo za kadrovsko skladišče"

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa se sprašuje, ali Drenikova res misli, da je nad državo. "Mora imeti res močno stričevsko podporo, da si to upa. Po mojem mnenju bi morala sedeti na zatožni klopi, pa ne zaradi nesposobnosti," je navedel.

Knovs v poročilu obremenil predvsem Drenikovo

Knovs je sicer v javnem delu poročila o prisluškovalni aferi v arbitraži iz leta 2015, ki je bilo objavljeno 11. novembra, obremenil predvsem Drenikovo. Ne le, da je imela nedovoljeno komunikacijo s tedanjim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem, ampak pri tem tudi ni upoštevala zakona o tajnih podatkih in drugih pravil. Drenikova vztraja, da zakona o tajnih podatkih ni kršila.

Zaradi te prisluškovalne afere je Hrvaška napovedala enostranski odstop iz arbitražnega procesa in tudi ne priznava končne razsodbe arbitražnega sodišča, čeprav je sodišče samo pred tem odločilo, da pogovori med agentko in arbitrom niso predstavljali tako resne kršitve, da ne bi moglo razsoditi.

Omenjeno poročilo Knovsa je razburilo tudi Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova), ki je na policijo in okrožno državno tožilstvo podala naznanilo, da je pri objavi javnega dela poročila prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmago56
13. 12. 2019 12.04
+3
Res mi ni jasno kako lahko dobiva nekdo plačo, da bi delal v interesu Slovenije, nato pa dela samo v lastnem interesu in nato še opravičilo zahteva?
kranjski janezz
13. 12. 2019 11.16
+2
Se za cesto pometat ni sposobna.take politike imamo,in potem se pa čudimo,da je tako kot je
srebrnibreg
13. 12. 2019 10.10
-32
Lepo napišite, da je ta Drenikova članica KATOLIŠKEGA INŠTITUTA in jo zato ne mečite na levi politični pol. Torej še ena svinjarije s srani desničarjev.
podalpski
13. 12. 2019 09.43
-3
zanimivo, zanimivo vsi se ukvarjajo samo z tole babo katero so dobili v prisluhih noben pa se ne vpraša zakaj smo sploh hotelu pokrast sosede Hrvate ..sedaj samo jokamo in jokamo....drugič poštenje velja, mednarodno sodišče pomorskega prava kjer gre črta po sredini pa mah
Uporabnik1727405
13. 12. 2019 09.25
+2
Pravniki ,pozor;vprašanje je ,ali je lahko tožena stranka Državni Zbor,ali je to Republika Slovenija.To pooblaščeni odvetnik mora vedeti.
mosqito
12. 12. 2019 21.32
+19
Ne moreš verjet, kam so nas ti Levi bedaki pripeljali, a sedaj ena izdajalka in furjasto nesposobna fikusarka Iz JS, toži nekoga, ki jo dobi na laži in izdaji inteteresov lastne države. ?
Marjan h.1966
13. 12. 2019 07.50
-12
Dana gospa pripadajo katoliškemu inštitutu
piu
12. 12. 2019 21.20
+16
srebrnibreg
13. 12. 2019 10.08
-27
Domendo
12. 12. 2019 21.09
-22
Pavliha je povedal, da ima Slovenija uglednega sodnika v Luxemburgu, ki po znal pokasnit ostalim sodnikom, kako naj razsodijo v primeru tožbe Slovenije priti Hrvaški. In oni zdaj pričakujejo, da bodo hrvati spoštovali arbitražni sporazum. To je tako kot, da bi človk povedal, da ima strica sodnika na sodišču, ki po pojasnil, drugemu sodniku, da naj dosodi njemu v prid. Vsaj tiho bi lahko bili, da imamo svojega sodnika tam. Kot so Hrvati povedali arbitraža je mrtva. Naši veleumi niso delal po pravilih. Ti ljudje iz ubupa še sami sebe izdajajo, da nevejo kaj delajo. Žalostno, da v medije dajejo ljudi, ki cel čas trdijo, da ima Slovenija prav. Dajte še besedo ljudem, ki niso iz istih univerz in isto šolani in si upajo povedati, zakaj ima po njihovem mnenju Hrvaška prav. Ste pa danes v globusu lepo povedali slovencem kako delajo sodišča v Sloveniji. Bi napisal pa me bodo brisali.
Dark Knight
12. 12. 2019 20.33
-21
Levaki vidm da mate dons veliko dela z branjenjem vaših radikalno nesposobnih liderjev. Get a life
tornadotex
12. 12. 2019 19.59
+13
Ona bi pa tožila,ta dva modela sta nesposobna,izdala sta državo...prava smer je samo zapor...
Volga Malek
12. 12. 2019 19.45
-20
Cmerar, Super Marjan & Co. in seveda nesposobni agenti so blamirali Slovenijo in nihce drug. Vlada Super Marjana & Co. - oni so na oblasti in to je izkljucno njihova krivda.
Grega311
12. 12. 2019 19.37
+12
Bo kdo bo počistil to nesnago....
conkord
12. 12. 2019 19.27
+17
Ko svojemu narodu porineš prst v luknjo tam pod hrbtom..potem ga pa še tožiš.. kje mi živimo..? Tudi v Ameriki taki "strokovnjaki"končajo za mnogo let v ječi., na Kitajskem gredo ta rezervne dele..v Rusiji pa jih vzame "megla".. še v času tiste čudne yuge niso marali JUDEŽEV.. kot jih nihče pošten ne mara -ne levi ne desni .Pri nas pa se moreš človeku opravičiti kot da je vse lepo prav..
felix59 drugič
12. 12. 2019 19.06
+20
Kako bi ji lahko poslal na mailLL vse te komentarje , da bi baba lopovska prebrala , kaj si Slovenci mislimo o njej. Kako je ni sram se pokazati na cesti in Slovencem pogledati v oči ?
felix59 drugič
12. 12. 2019 19.07
+21
Koliko so ji plačali hrVATARJI , da je takole blamirala našo državo ??FUJ sramota Slovenije !!!
Malinha
12. 12. 2019 19.55
+1
Bralci tvojih komentarjev si marsikaj mislimo o tvoji vulgarnosti, brezsramnosti, kjer se blamiraš za političnega kritika; še dobro, da nam je prihranjen pogled v tvoje oči.
Belibog
12. 12. 2019 18.43
+24
V vseh normalnih državah bi ona, Skolec in zunanji minister igrali klavir v zaporu..
mosqito
12. 12. 2019 18.15
+17
Če ona ni vredna aresta, potem pa nevem več, kdo sploh še je. Al je pa tud ona od katerga levaka ljubica, priležnica?
mosqito
12. 12. 2019 18.08
+26
Njo je treba v zapor poslat, a ona si pa, arogantno veliko dovoli.
baldahin
12. 12. 2019 17.41
+25
Tako agentko jaz izdolbem iz repe v eni minuti.
lukeeeeeec
12. 12. 2019 17.40
+17
Tipično za SLOVENCELJNE. Lopov dobi odškodnino in posledično toži, brišejo se dokazi, obtožnica se za lopove ne vloži, POŠTENIM pa sodijo na montiranih procesih.
piljan
12. 12. 2019 17.39
+3
Naj ženska nesrečna ,če misli ,da ni kriva toži thinca Toninca,lahko tudi Mah nič,nič,nič...in kremenčkovega dohtar janoško osebno,ne pa ,da bomo spet plačali davkoplačevalci.