Slovenija

Drevenškov odvetnik: Cilj je čim manjša kazen pod čim blažjimi pogoji

Ljubljana, 04. 04. 2023 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
0

Božič 2020. Silvo Drevenšek zvabi svojo bivšo partnerko čez ulico – mesec dni pred tem se je s sinom umaknila k staršem v njuno hišo. Iz nekdaj skupnega doma na naslovu Gerečja vas 20 g ni več prišla živa. Drevenšek nadaljuje svoj pohod v hišo čez cesto, plane v stanovanje staršev ravnokar umorjene nekdanje partnerice in umori še njena starša. In to, vedno znova me presune, pred očmi štiriletnega sina.

Hiša v Gerečji vasi, kjer je moril Silvo Drevenšek.
Hiša v Gerečji vasi, kjer je moril Silvo Drevenšek. FOTO: Svet na Kanalu A

Zdaj se že nekaj tednov zbuja v našem največjem in najstrožjem zaporu na Dobu, kjer prestaja 30-letno zaporno kazen. Dve leti je že odsedel, saj se v kazen všteje tudi pripor. A tudi 28 let, ki mu preostajajo, bo njegov zagovornik, mariborski odvetnik Andrej Kac, skušal še zmanjšati. "Mi nimamo verodostojnega izvedenskega mnenja. Bili so postavljeni trije izvedenci. Izvedenec za alkohometrijo je brez vseh dokazov, koliko alkohola je bilo spitega po dejanju, kakšen alkohol, kakšne jakosti ... je bilo spitega po dejanju, to smo ugotavljali. Tega nimamo. Stopnja alkoholiziranosti pa je osnova za izvedensko mnenje psihiatra glede prištevnosti. Psihiater ocenjuje, česa se je storilec zavedal. In potem imamo psihologa. Psiholog pa ... če pogledamo nekoliko iz distance, mi vemo, kaj se je zgodilo. Kaj pa je v človeški psihi, gledano psihološko, sociološko, kaj je bilo v njegovi psihi, kaj ga je pripeljalo, da je storil to dejanje, tudi tega odgovora nimam," poudarja, zato se bo pritožil tudi na Vrhovno sodišče. V pritožbi pa bo izpodbijal tudi kaznivo dejanje grdega ravnanja, ker trdi, da Silvo Drevenšek tega ni storil. "On z lastnim otrokom ni grdo ravnal. V tisti situaciji, v tistem groznem dogodku, je bil otrok prisoten, je bil na kraju dejanja naključno, po naključju je bil na kraju dejanja," poudarja Kac. A ga popravim, da je vendarle vedel, da je bil sin pri babici in dedku, kjer se je igral ob poslušanju božičnih pesmi. "Silvo Drevenšek ni vedel, Silvo Drevenšek se zagovarja, da ni vedel, kaj je naredil, kaj se je zgodilo, in on se ni zavedal prisotnosti otroka."

Sara Volčič
Sara Volčič FOTO: POP TV

Komaj štiriletni deček je doživel veliko travmo, nemogoče si je predstavljati, kakšno stisko je moral imeti ob svoji nemoči, saj ga oče kljub kričanju, naj odneha, ni upošteval. In kljub temu, da je takoj po tragediji pristal v toplem objemu strica Mihe Lešnika in njegove partnerke, otrok nima in nikoli verjetno ne bo imel povsem spokojnega in brezskrbnega življenja. Saj otrok, ki svojo mamo od rosnih let obiskuje na pokopališču, ne more brezskrbno skakljati po svetu. 

"Seveda obiskujeva pokopališče. Pri grobu se vedno spominjava na lepe trenutke in kakšen skupni trenutek z vsakim posameznikom. Vendar smo mu že od samega dogodka naprej obrazložili, da se vedno lahko spominja na pokojne, saj jih nosi v srčku, in da ko zapre oči, lahko prislika vse spomine in trenutke s svojo pokojno družino. Ob praznikih ali drugih tematskih dnevih, kot je bil materinski dan, pa odnese na pokopališče kakšen svoj izdelek, ki ga je naredil doma ali v šoli. Na pokopališču vedno poreče, da zelo pogreša svoje angelčke in da zakaj je njegov ati bil tako hudoben, da jim je vzel življenja," je za oddajo Svet na Kanalu A napisal njegov stric Miha Lešnik. 

A ne le svojci, družina in prijatelji, med katerimi se je najbolj angažiral Sašo Dobnik, ki je tudi priklical znane ljudi, da so donirali sredstva po tragediji, da smrt treh družinskih članov ni vodila tudi v finančno tragedijo in da so vsaj lažje začeli novo življenje, tudi vaščani so še vedno v strahu, kaj se utegne zgoditi, ko bo Silvo Drevenšek kazen prestal. "On je bil vedno bolj tih, ko pa je nekaj popil, pa je postal agresiven oziroma so se ga vsi izognili, ker je hotel imeti vse prav, odšli so raje, iz ljubega miru," je povedal Dobnik. Tudi soseda, ki je naključno prišla mimo, ko smo snemali v Gerečji vasi, je temu pritrdila.  Skoraj jokala je, ko je pripovedovala, da se je dobro poznala s pokojnimi, bili so prijatelji, včasih šli celo skupaj na počitnice. "Vsako jutro smo se pozdravili, ko smo se videli, vsak dan ... 'Zdravo, kako si?' bi si rekli, vsaj na hitro. Zdaj tu ni več nikogar, vse je mrtvo. Kaj bo s tega ... žalostno, res žalostno," je s težavo povedala. 

A ne glede na to, kar pravijo o osebnosti Silva Drevenška, ki je po razhodu s partnerko začel veliko piti, si niso nikoli predstavljali, da bi bil lahko sposoben tega, kar je potem za božič udejanjil. Njegov odvetnik je prepričan, da je šlo za nek trenutek, ko se mu je 'stemnilo'. Nasprotno pa je preživeli Miha Lešnik, ki naj bi ga Drevenšek tudi nameraval ubiti in ga je po njegovih besedah celo iskal po hiši, kjer ga na srečo ni bilo, prepričan, da je Drevenšek vse načrtoval. "Glede na dogajanje po dogodku ter dejstvo, da je obsojeni hotel izpeljati svoj načrt do konca na način, da bi zaigral neprištevnost in okrivil alkohol, ter da je prvi klic izkoristil za to, da je svoji mami naročil, naj poskrbi za hišo in papirje, in ne, da naj nekdo poskrbi za njegovega sina, ki je postal sirota, in na vse dogajanje na sodišču, kaže na to, da niti malo ne obžaluje svojih dejanj. Obžaluje samo to, da njegov načrt ni uspel in da smo ga vsi spregledali. Kot sem že povedal na enem izmed sojenj, lahko obsojenca opišem kot koristoljubnega, egoističnega, maščevalnega in nasilnega robota brez kančka vesti in občutka do sočloveka," je zapisal brat in sin umorjenih. 

Odvetnik Kac pa ob neprijetnih vprašanjih, kot je, ali bi na isti način zastopal in branil Drevenška, če bi slednji komu od njemu ljubih oseb storil to, kar je naredil v Gerečji vasi, odgovarja: "Jaz ne morem primera jemati osebno. Jaz ne smem primera jemati osebno, jaz tudi ne smem soditi. Želim pa kot odvetnik imeti vse predpostavke, da je človek zakonito spoznan za krivega. Zakonite predpostavke." Pa ga pobaram, da je ponavadi razlog za pritožbo želja po manjši kazni ... "Jaz sem orodje prava, orodje zakonika v rokah Silva Drevenška. Najin cilj je čim manjša kazen pod čim blažjimi pogoji," je še dodal odvetnik. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja