Slovenija

Drnovšek bo nadaljeval obisk v ZDA

New York, 13. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Janez Drnovšek, ki zaradi težav z zdravjem še vedno počiva v ameriškem letovišču Wheatleigt, se počuti bolje in se pripravlja na torkov obisk v Washingtonu.

Premier Janez Drnovšek
Premier Janez Drnovšek FOTO: Reuters

Podrobnosti o zdravstvenem stanju premiera Drnovška niso na voljo, vendar naj bi se po trditvah njegove tiskovne predstavnice Valentine Flander dobro počutil in se pripravljal na pogovore v Washingtonu, kjer se bo 17. maja na svoj 52. rojstni dan v Beli hiši srečal z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem.

Premier Drnovšek je postal, potem ko je vstopil na ozemlje ZDA, varovana oseba, zato zanj skrbi tajna služba, ki je odgovorna tudi za njegovo počutje. Premiera Drnovška so potem, ko mu je postalo slabo v hotelu Waldorf Astoria, zelo podrobno pregledali v eni od newyorških klinik, v njegovem kabinetu pa zagotavljajo, da slabost ni posledica njegove prejšnje bolezni in da v uradnem programu obiska ni bil predviden zdravstveni pregled.

Tudi slovenski veleposlanik v Washingtonu Davorin Kračun je zagotovil, da program premierjevega obiska v Washingtonu ostaja nespremenjen in da se bo ločeno sestal tudi z državnim sekretarjem ZDA Colinom Powellom. Drnovšek se bo predvidoma srečal še z osmimi senatorji in vodstvom predstavniškega doma kongresa ter s predsednikom Odbora za mednarodne odnose v predstavniškem domu, republikancem iz Illinoisa Henryjem Hydom.

Glavne teme pogovorov bo slovensko približevanje zvezi NATO

Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer je že 1. maja napovedal srečanje Busha in Drnovška ter dejal, da je Slovenija podprla prizadevanja za boj proti terorizmu in bistveno prispevala k miru in stabilnosti v jugovzhodni Evropi. Srečanje po Fleischerjevih besedah pomeni priložnost za pogovor o potekajoči tržni in demokratični preobrazbi Slovenije ter njenih prizadevanjih za pridružitev evro-atlantskim integracijam.

Srečanje Drnovška z Bushem in Clintonom

Drnovšek je Belo hišo obiskal že novembra 1998, ko ga je sprejel takratni predsednik ZDA Bill Clinton. Z Bushem se je doslej srečal že dvakrat. Najprej se je aprila leta 1999, po vrhu zveze NATO v Washingtonu, v teksaški prestolnici Austin z Bushem sestal, ko je bil ta še guverner Teksasa in eden izmed možnih kandidatov republikanske stranke za predsedniške volitve leta 2000. Čeprav so mu javnomnenjske raziskave dajale največ možnosti za zmago, pa je bilo do volitev takrat še daleč in veliko političnih analitikov je bilo prepričanih, da Američani pri odgovorih v anketah mislijo na Georgea Busha starejšega. Kljub temu, da je demokratski kandidat Al Gore leta 2000 dobil pol milijona več glasov ameriških volilcev kot Bush, pa je zaradi volilnega sistema danes v Beli hiši Bush, ki uradno ni pozabil na srečanje z Drnovškom v Austinu, saj je to poudaril lani v izjavi za javnost v Sloveniji, ko se je ob robu vrhunskega srečanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, med drugim ponovno srečal z Drnovškom.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1