Slovenija

Drnovšek: Bolezen je v glavi

Ljubljana, 17. 01. 2006 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik države se je nehal zdraviti z metodami uradne medicine, ki mu je napovedovala poslabšanje zdravja.

Janez Drnovšek odkrito o svoji bolezni
Janez Drnovšek odkrito o svoji bolezni FOTO: POP TV

Predsednik republike Janez Drnovšek je za hrvaški tednik Nacional prvič odkrito spregovoril o svoji bolezni. Leta 1999 je imel nevaren tumor na ledvici, ki so ga v ljubljanskem kliničnem centru takoj odstranili. Jeseni 2001 so mu na rednem zdravniškem pregledu odkrili sumljive točke v pljučih, za katere so domnevali, da so metastaze. "Ta sum je bil tudi na vseh naslednjih pregledih, po tem pa se je to pokazalo še na jetrih," je za časnik povedal Drnovšek. "Tumor, ki so ga operirali, je precej poseben - gre za kromofobni tumor, po katerem se redko razvijejo tudi metastaze. Toda če se to zgodi, potem uradna medicina za to še nima pravega odgovora." Od takrat ni več imel nobenih medicinskih terapij.

"Bolezen sem izbrisal iz glave"

Predsednik države s sinom Jaša Drnovšek in s hčerko Nano Forte
Predsednik države s sinom Jaša Drnovšek in s hčerko Nano Forte FOTO:
Oskar Keleminović je hrvaškega rodu, živi v Sloveniji in je strokovnjak za alternativno medicino. Za zdravnike, ki zdravijo po načelih uradne medicine, Keleminović nima veliko lepih besed. Trdi, da so ljubosumni drug na drugega, zato radi zamolčijo pomembne informacije o novih odkritjih na področju medicine in tako upočasnjujejo njen razvoj na račun bolnikov.

Odločil se je namreč, da bo "ob nemoči uradne medicine iskal rešitve pri alternativni medicini", čeprav svetovalci v njegovem kabinetu nad tem niso bili navdušeni. Drnovšek se je leta 2003 posvetoval z nekaterimi strokovnjaki za alternativno medicino, med njimi tudi z Oskarjem Keleminovićem, ki je med drugim že pomagal visokim dostojanstvenikom iz Vatikana, princem, kraljem in predsednikom držav.

"Januarja 2005 sem bil na pregledih v ljubljanskem Kliničnem centru in izboljšanja ni bilo, metastaze so se celo malo povečale. Vse od tedaj nisem imel več nobenih stikov niti z zdravniškim timom v Ljubljani, niti z alternativno medicino," je povedal Drnovšek, ki je medtem popolnoma spremenil svoj življenjski slog.

"S hrano ne želim uživati še pesticidov in konzervansov"

Predsednik države se je iz ljubljanskega naselja Murgle preselil na Zaplano pri Vrhniki. Sam kupuje hrano, pri tem pa išče naravne pridelke ali pa gre na ekološko kmetijo. "Nočem, da bi skupaj s hrano v telo vnašal tudi razne pesticide in konzervanse," je povedal Drnovšek, ki ne je mesa in ne živalskih izdelkov, kot so sir, jajca in meso. Namesto tega uživa sojin tofu, lešnike in veliko zelenjave, znano pa je tudi, da si predsednik republike sam peče tudi kruh. Od tekočin popije največ vode, v hiši pa si je vgradil filter, ki jo prečisti.

Nana Forte - pred kratkim odkrita hčerka Janeza Drnovška
Nana Forte - pred kratkim odkrita hčerka Janeza Drnovška FOTO: Slovenske novice

Spremenil življenjski in politični slog

Drnovšek priznava, da je spremenil svoj politični slog. "Ne taktiziram več, povem tisto, za kar mislim, da je res. Ne gre mi za funkcijo za vsako ceno in se tako tudi obnašam. Sam v sebi sem miren in ničesar več se ne bojim."

Na podlagi njegovih pogledov na ohranjanje zdravja in življenjske moči je tako mogoče razumeti tudi zadnja Drnovškova diplomatska prizadevanja za reševanje najhujših kriznih žarišč v svetu.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3