Slovenija

Drnovšek gre v Darfur

Ljubljana, 14. 03. 2006 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V okviru akcije Svet za Darfur naj bi predsednik republike to krizno pokrajino obiskal 29. marca.

Predsednik republike je že pred tedni napovedal obisk Kartuma in Darfurja, vendar je ta obisk pozneje preložil za nedoločen čas.
Predsednik republike je že pred tedni napovedal obisk Kartuma in Darfurja, vendar je ta obisk pozneje preložil za nedoločen čas. FOTO: POP TV
Svetovalec slovenskega predsednika za mednarodne zadeve Ivo Vajgl je konec februarja odpotoval v nigerijsko Abujo, kjer potekajo pogajanja med sudansko vlado in uporniki. Že pred tem je vodja Slovenske varnostno-obveščevalne agencije Iztok Podbregar v Kartumu sudanskemu predsedniku Omarju al Baširju prenesel pismo predsednika Drnovška in prvi mirovni predlog za rešitev krize v Darfurju. Drnovškov posebni odposlanec Tomo Križnar pa je obiskal Darfur, od koder so ga spred dnevi izgnali.

Predsednik republike Janez Drnovšek je v začetku leta predstavil pobudo za reševanje krize v Darfurju. Po januarskem srečanju s predstavniki Rdečega križa, Karitasa, Unicefa, Ustanove Skupaj ter z nekaj humanitarnimi delavci je predstavil projekt oskrbe begunskega taborišča za 10 tisoč ljudi v Darfurju. Akcija Svet za Darfur je stekla 14. februarja, doslej pa so z njo zbrali 90 milijonov tolarjev.

V zvezi s pobudo za Darfur je predsednik republike predsednikom več držav, generalnim sekretarjem svetovnih organizacij pa tudi nekaterim znanim politikom, književnikom in slavnim osebnostim iz sveta športa, glasbe in filma poslal pismo, v katerem jih je opozoril na krizo v tej pokrajini. Ob tem jih je pozval, naj se pridružijo slovenski akciji za pomoč pokrajini.

Zemljevid Sudana
Zemljevid Sudana FOTO: POP TV

Drnovšek je v iskanju podpore opravil več obiskov po svetu. O pobudi se je pogovarjal z državniki in diplomati v Parizu, New Yorku in Bruslju, svet pa je na krizo opozarjal tudi preko svetovnih medijev.

Sredi februarja je predsednik republike tudi skušal v Sloveniji organizirati pogajanja med sudansko vlado in uporniškimi skupinami, a do tega srečanja ni prišlo. Jim je pa Drnovšek posredoval predlog mirovnega sporazuma za Darfur, ki ga je po določenih pripombah tudi dopolnil.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.