Slovenija

Drnovšek in Klestil o širitvi EU

Salzburg, 17. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik vlade Janez Drnovšek se je ob robu Evropskega gospodarskega foruma v Salzburgu sestal z avstrijskim predsednikom Thomasom Klestilom. Pogovarjala sta se o sodelovaju med državama in avstrijski podpri Sloveniji v procesu zaključnih pogajanj z EU.

Klestil je obljubil podporo Sloveniji na poti v EU
Klestil je obljubil podporo Sloveniji na poti v EU FOTO:

Zaradi notranjepolitične krize v Avstriji se avstrijsko pozitivno stališče do širitve Evropske unije tudi v prihodnje ne bo spremenilo, je po pogovoru s slovenskim premierom Janezom Drnovškom danes v Salzburgu poudaril avstrijski predsednik Thomas Klestil. Avstrija bo Sloveniji na njeni poti v EU še naprej nudila podporo, tako politično kot gospodarsko in finančno, saj je to tudi v njenem interesu, je dodal. Premier Drnovšek pa je izrazil prepričanje, da nova avstrijska vlada, kakršnakoli že bo, ne bo predstavljala nevarnosti za nadaljevanje procesa širitve EU.

"Katerakoli koalicija se bo oblikovala po volitvah, ne vidim nevarnosti za drugačno politiko," je po srečanju s Klestilom povedal Drnovšek.

Kot je povedal, so namreč vse glavne avstrijske stranke pozitivne do procesa širitve in slovenskih prizadevanj za vstop v unijo. Med državama po njegovih besedah ni večjih problemov in Avstrija bo še naprej ostala zaveznik Slovenije v procesu zaključnih pogajanj z EU. Res dobre odnose je potrdil tudi današnji pogovor "in s tem bomo nadaljevali pozneje kot člani EU", je poudaril slovenski premier.

Avstrijski predsednik je zagotovil, da se bo avstrijska podpora Sloveniji na poti v EU nadaljevala. Gospodarski odnosi med državama so se v zadnjih letih okrepili, Avstrija je, tudi iz lastnega interesa, Sloveniji pomagala pospešiti proces privatizacije v smeri tržnega gospodarstva, je poudaril. "V tej smeri bomo nadaljevali - politična, gospodarska, finančna podpora, tudi iz lastnega interesa," je zatrdil. Notranjepolitičnih razmer v svoji državi pa predsednik Klestil ni hotel komentirati. Kaj bo, bodo odločili volilci na predčasnih volitvah, saj gre za popolnoma običajen demokratični proces, je poudaril.