Slovenija

Drnovšek na Brionih

Brioni, 22. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Drnovšek se je na povabilo hrvaškega kolega Mesića na Brionih udeležil mednarodne konference Fondacije 2020 z naslovom <em>Kako lahko zaupamo eni drugim.</em>

Konference sta se poleg slovenskega in hrvaškega predsednika udeležila še predsedujoči predsedstva BiH Sulejman Tihić in črnogorski predsednik Filip Vujanović ter ugledni gospodarstveniki in intelektualci iz evropskih in drugih držav.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: POP TV

Predsedniki so se popoldne udeležili konference o zaupanju med državami regije in vlogi predsednikov držav, ki jo je z uvodnimi besedami odprl predsednik Fondacije 2020, Petar Turković. Slovenski predsednik dr.Janez Drnovšek je o zaupanju in vlogi predsednikov držav pri širjenju zaupanja, drugim visokim udeležencem konference v uvodnem nastopu predstavil svoj pogled na omenjeno, po besedah organizatorjev, večno aktualno temo tako v svetu politike kot gospodarstva.

Drnovšek je povedal, da je brionska konferenca o zaupanju zanimiva in pomembna. Zaupanje je eden izmed pojmov, ki so pomembni za naše medsebojne in tudi medosebne odnose. Kot je še dejal, predstavlja poseben izziv govoriti o zaupanju v kontekstu JV Evrope na območju nekdanje Jugoslavije, kjer je bilo v preteklosti izgubljenega veliko medsebojnega zaupanja. Po vseh razdejanjih in pustošenjih je ponovno vzpostavljanje zaupanja na tem območju nujno, vendar pa je po drugi strani to težaven in zahteven proces, je povedal predsednik.

Zaupanje temelji na medsebojnem spoštovanju. Spoštovanje vseh na območju nekdanje Jugoslavije je nujen predpogoj vsakršnemu sodelovanju in vsakršni komunikaciji, je dejal Drnovšek ter poudaril, da zaupanje temelji na predpostavkah strpnosti in potrpežljivosti.

Fondacijo 2020 (Zaklada 2020) so na Hrvaškem ustanovili leta 1999 v želji, da bi na podlagi znanstvenih in strokovnih analiz prispevali k osmislitvi vizije hrvaške družbe v prihodnosti in k razvoju Hrvaške kot sodobne in demokratične evropske države.

Tako Evropska unija kot druge mednarodne institucije morajo proces konsolidacije bivše Jugoslavije pripeljati do konca. EU pa ima posebno nalogo in odgovornost na območju JV Evrope tudi v prihodnje. Po Drnovških besedah Slovenija želi prispevati svoj konstruktivni delež v teh procesih. Zavzel se je, da morajo vse republike nekdanje Jugoslavije dobiti evropsko perspektivo. Ta evropska perspektiva mora biti podprta tako s strani EU kot s strani domačih političnih elit in domačih institucij v teh državah.

Slovenski predsednik je izrazil prepričanje, da je z vztrajnim delom mogoče priti do rezultata, ki si ga vsi želimo in je vsem potreben. Evropa ne more biti Evropa brez urejene situacije na tem območju. Menil je tudi, da je brionska konferenca koristna in da koristi tudi politikom, saj jih opominja na to, kaj je mogoče še storiti za poglobitev zaupanja.

Kot je dejal hrvaški predsednik Stipe Mesić, pa je Evropa regija, ki ji v končni fazi želimo vsi pripadati in dosegati njene standarde. "Hrvaško želimo pripeljati v Evropo kot napredno, sodobno in konkurenčno državo. Želimo jo vključiti v evropsko družino držav na osnovi vzpostavitve zaupanja," je dejal Mesić in ponovil, da je vzpostavitev zaupanja največjega pomena prav v tej regiji.

Predsednik BiH Tihić je izrazil pričakovanje, da bo Slovenija podpirala BiH na njeni poti v evroatlantske integracije. Drnovšek je sogovorniku zagotovil polno podporo in izrazil zavezanost Slovenije k ohranjanju in razvijanju dobrih odnosov z BIH tudi po vstopu v EU.

Predsedujoči predsedstvu BiH Sulejman Tihić pa je spregovoril o pomenu koncepta zaupanja za razvoj in izgradnjo države. Izpostavil je pomen Daytonskih mirovnih sporazumov in Washingtonskega sporazuma ter njihove učinke v praksi. V tem kontekstu se mu zdi ugotovitev resnice najpomembnejši predpogoj za vzpostavitev zaupanja. V ozračju vzpostavitve zaupanja pa morajo države brezpogojno sodelovati tudi z Mednarodnim kazenskim sodiščem, je menil Tihić.

Črnogorski predsednik Filip Vujanović pa je med drugim dejal, da je vloga šefov držav pri vzpostavitvi zaupanja bistvenega pomena na območjih, ki se borijo za stabilnost.

Mednarodna konferenca Fondacije 2020 bo z delom zaključila drevi, ko naj bi udeleženci sprejeli besedilo skupne izjave. Predsedniki pa se bodo v nedeljo dopoldne ločeno sestali še na neformalnih pogovorih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3