Slovenija

Drnovšek na Irskem

Dublin, 26. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik vlade Janez Drnovšek je danes začel dvodnevni delovni obisk na Irskem, kjer bo glavna beseda tekla o širitvi EU-ja. V okviru obiska bo premier Drnovšek popoldne odprl slovensko veleposlaništvo v Dublinu.

V petek pa se bo srečal z gostiteljem, irskim premierom Bertijem Ahernom in na delovnem kosilu še z zunanjim ministrom Brianom Cowenom. Tema pogovorov bodo predvsem evropska vprašanja in v tem kontekstu oktobrski vnovični irski referednum o ratifikaciji pogodbe iz Nice, ki so jo volilci zelenega otoka na prvem glasovanju junija lani zavrnili.

Drnovškov obisk pomeni tudi potrditev dobrih odnosov med državama
Drnovškov obisk pomeni tudi potrditev dobrih odnosov med državama FOTO: Reuters

Irska vlada je minuli teden napovedala, da bo vnovični referendum o pogodbi iz Nice 19. oktobra. Kot omenjeno, so irski volilci na prvem glasovanju junija lani ratifikacijo pogodbe, ki institucije Evropske unije pripravlja na prihod novih članic, zavrnili s 54 odstotki glasov. Referendum je ključen za izvedbo širitvenih načrtov, po katerih naj bi naslednje nove članice, med njimi Slovenija, v EU vstopile v letu 2004. Irska je sicer edina članica EU, ki pogodbo iz Nice potrjuje na referendumu.

Morebitna vnovična zavrnitev dokumenta bi lahko usodno vplivala na zastavljeni časovni potek širitve. Da bi proces popolnoma ustavila, sicer ni verjetno, saj v Bruslju radi izpostavljajo, da bi se v tem primeru lahko našle alternativne rešitve, npr. vključitev institucionalnih dogovorov za novinke v anekse k njihovi pristopnim pogodbam. Prevladuje pa mnenje, da bi se utegnila ob negativnem izidu referenduma širitev zavleči.

Krepitev odnosov med državama

Kot ocenjujejo na vladi, pomeni premierov obisk na Irskem potrditev dobrih odnosov med državama, nadaljnjo krepitev političnega dialoga med državama, pripomogel pa naj bi tudi k poglobitvi vsestranskega dvostranskega sodelovanja. Slednje omogočajo tudi vsi pomembnejši dvostranski sporazumi, ki sta jih državi doslej podpisali; nazadnje je bil marca letos podpisan sporazum o izogibanju dvojnemu obdavčevanju.

Gospodarsko sodelovanje med državama pa je skromno. Lani je obseg blagovne menjave upadel, in sicer je znašal 52,3 milijona evrov. Izvoz Slovenije se je v letu 2001 v primerjavi z letom 2000 zmanjšal za 4,9 odstotka (znašal je 13,8 milijona evrov), uvoz iz Irske pa se je v enakem obdobju povečal za 0,3 odstotka (38,5 milijona evrov).

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA