Slovenija

Drnovšek odhaja v Darfur

Ljubljana/Kartum, 24. 01. 2006 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.M./Reuters/STA
Komentarji
0

Janez Drnovšek je povedal, da bo februarja obiskal zahodno sudansko pokrajino Darfur.

Janez Drnovšek bo februarja obiskal zahodno sudansko pokrajino Darfur
Janez Drnovšek bo februarja obiskal zahodno sudansko pokrajino Darfur FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik Janez Drnovšek bo Sudan in njegovo zahodno pokrajino Darfur predvidoma obiskal 13. in 14. februarja, ob tem pa ne bo obiskal sosednjega Čada, kot je bilo sprva predvideno, je povedal predsednik.

Doslej je Drnovšek po lastnih besedah svoje dejavnosti glede Darfurja usmerjal predvsem v tiste institucije, ki lahko bistveno vplivajo na to, da se v Darfurju izvede odločnejša akcija - v vrh ZN, EU in predvsem v stalne članice Varnostnega sveta ZN, kjer je dejansko moč odločanja. Govoril pa je tudi z nekaterimi Afričani.

Kot je povedal Drnovšek, bo predvidoma 13. februarja obiskal sudansko prestolnico Kartum, kjer naj bi se sestal s sudanskim predsednikom Omarjem al Baširjem in nekaterimi drugimi sudanskimi predstavniki. Naslednji dan bo obiskal tudi Darfur, kjer pa se bo med drugim poskusil srečati s predstavniki skupin, ki se borijo za avtonomnost te pokrajine. Glede na tamkajšnje razmere pa je opozoril, da še vedno lahko pride do sprememb v programu njegovega obiska v tej afriški državi.

V zadnjem tednu sem tri ali štiri noči preživel na letalu in opravil ogromno aktivnosti. Če bi kdo dvomil pri tem v mojo kondicijo, mu priporočam, da si ogleda program, ki ga imam za sabo. Prepričan sem v svoj način in mislim pri tem vztrajati Slovenski predsednik Janez Drnovšek

Na novinarski konferenci, ki jo je imel neposredno po sestanku s predstavniki slovenskih humanitarnih organizacij, je Drnovšek dejal, da bodo do njegovega obiska v Sudanu poskušali pripraviti prvi konvoj humanitarne pomoči za Darfur.

Kot je še povedal, nekatere ocene kažejo, da je v Darfurju že veliko taborišč, okoli 200, in da je humanitarne aktivnosti morda smiselno preusmeriti v zagotavljanje tistega, česar primanjkuje. Sedaj poskušajo dognati, kaj točno je najbolj potrebno in kje, glede tega pa so v stiku tudi s koordinatorjem ZN za humanitarno pomoč.

Slovenski predsednik pred fotografi
Slovenski predsednik pred fotografi FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik je spregovoril tudi o svojem obisku v Boliviji. Zaprisego novega bolivijskega predsednika Eva Moralesa je Drnovšek, ki se je udeležil dogodka, označil za zgodovinski dogodek, ki za Bolivijo pomeni prelom z več kot 500-letno zgodovino kolonializma in postkolonialno odvisnostjo. Dogodek, ki je imel po Drnovškovih besedah močan čustven naboj, je označil kot pomemben tudi za celotno Latinsko Ameriko, pa tudi za severno Ameriko.

Drnovšek je bil edini neindijanec, ki je lahko sodeloval pri iobredu Moralesove zaprisege
Drnovšek je bil edini neindijanec, ki je lahko sodeloval pri iobredu Moralesove zaprisege FOTO: Reuters

"Dogodek v Boliviji nosi s seboj veliko upanje za prihodnost. Z njimi delim upanje, da se jim obeta lepša prihodnost," je rekel predsednik, ki je bil sicer edini neindijanski predstavnik, ki je lahko sodeloval pri tradicionalnem indijanskem obredu Moralesove zaprisege, kar je presenetilo mnoge v Boliviji in drugod po Latinski Ameriki, pa tudi njega samega. Ob tem je dodal, da so slovensko delegacijo tam izjemno lepo sprejeli. Izrazil je tudi mnenje, da se lahko v prihodnje, ob zadostnem interesu in pripravljenosti Slovenije, stiki s tem območjem zelo okrepijo in razvijejo.

Drnovšek je svojo pobudo za Darfur v ponedeljek predstavil tudi na televiziji CNN. Dejal je, da varnostni svet Združenih narodov (VS ZN) ne sledi naporom humanitarnih delavcev v Darfurju in da generalni sekretar ZN Kofi Annan potrebuje pomoč v svojih prizadevanjih, ker je VS blokiran zaradi interesov stalnih članic v Sudanu.

Drnovšek je še dejal, da je kosovski predsednik Ibrahim Rugova umrl v "neugodnem času", saj so pred Kosovom najpomembnejše odločitve, pri katerih je pomembna prisotnost moralne avtoritete, kakršno je imel Rugova. "Kosovski politiki se morajo poenotiti, drugače bo nastala velika škoda. Upam, da jim bo uspelo," je povedal Drnovšek.

Na pobudo slovenskega predsednika se je odzvala tudi Busheva administracija. Tiskovni predstavnik State Departmenta Sean McCormack je dejal, da ZDA cenijo vsa prizadevanja mednarodne skupnosti, za rešitev tragičnega položaja v Sudanu.

Zasedanje Afriške unije
Zasedanje Afriške unije FOTO: Reuters

Predsedovanje AU bo vodil Kongo

V sudanski prestolnici Kartum pa se je na dvodnevnem šestem rednem vrhunskem zasedanju zbral vrh Afriške unije (AU), na katerem je organizacija odločala o nadaljnjem predsedovanju uniji. Ravno okoli predsedovanja je bilo največ spornih vprašanj. Za vodenje organizacije, ki skuša preprečiti nasilje v sudanski pokrajini Darfur se je namreč potegoval tudi Sudan, ki je po mnenju mnogih delno odgovoren za nastale kaotične razmere v državi.

Na čelo regionalne organizacije AU je zdaj stopil kongovski predsednik Denis Sassou-Nguessou. Ta je na oblasti od leta 1997, že pred tem pa je bil nekaj časa predsednik v času marksističnega režima, ki ga je država imela do 1990. Kongo je peta največja država proizvajalka nafte v podsaharski Afriki, njene zaloge pa so ocenjene na 1,5 milijarde sodčkov.

Sudan, ki se je sicer edini uradno potegoval za predsedovanje AU v letošnjem letu, je pred vrhom izrazil pripravljenost odstopiti od kandidature, da bi preprečil razkol v organizaciji. Kartum namreč ni dobil soglasne podpore zaradi razmer v zahodni pokrajini Darfur, kjer ima AU nameščene svoje mirovne sile. Voditelji držav Afriške unije so se tako kompromisno odločili, da v letu 2006 predsedovanje prevzame demokratična republika Kongo, naslednje leto pa Sudan.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja