Slovenija

Drnovšek predlaga Šoltesa

Ljubljana, 03. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik države je za predsednika računskega sodišča predlagal pooblaščenca za dostop do informacij javnega značaja Igorja Šoltesa.

Računsko sodišče
Računsko sodišče FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik države Janez Drnovšek je državnemu zboru v imenovanje za predsednika računskega sodišča predlagal pooblaščenca za dostop do informacij javnega značaja Igorja Šoltesa.

Igorja Šoltesa je na funkcijo predlagalo Pravniško društvo Ljubljana. Diplomiral je na Pravni Fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1991. Na Fakulteti za družbene vede opravlja podiplomski študij, kjer ima opravljene vse izpitne obveznosti in pripravlja doktorsko disertacijo s področja javnih naročil.

Igor Šoltes
Igor Šoltes FOTO: POP TV

Na že četrti razpis za predsednika računskega sodišča, ki je bil v uradnem listu objavljen 26. marca, se je do 10. aprila prijavilo sedem kandidatov: vodja službe za notranjo revizijo na ministrstvu za notranje zadeve Dragica Povh, član uprave podjetja Zarja iz Novega mesta Miroslav Berger, Blanka Vezjak iz mednarodne revizijske službe KPMG Slovenija, Martin Jakše, zaposlen na Aerodromu Ljubljana, Jože Končan, zaposlen v državnem zboru, Šoltes in revizorka na računskem sodišču Silva Jamnik.

Bo Drnovšku uspelo s četrtim predlogom?
Bo Drnovšku uspelo s četrtim predlogom? FOTO: Dare Čekeliš

Na dosedanje tri pozive se je prijavilo več kandidatov, Drnovšek pa je po posvetih s predstavniki poslanskih skupin vedno izbral po njegovem mnenju najkakovostnejšega kandidata. Med kandidati, ki so se prijavili na prvi poziv, je Drnovšek izbral Florjano Bohl, ki pa je v državnem zboru 28. novembra lani dobila 32 glasov. Bohlova se je takoj odločila, da ne bo znova kandidirala za predsednico računskega sodišča, zgodba s pozivom in kandidati pa se je ponovila. V drugem pozivu je bil med kandidati izbran Milan M. Cvikl, ki so mu v državnem zboru na glasovanju 29. januarja zmanjkali štirje glasovi. Izmed prijavljenih na tretji poziv je Drnovšek državnemu zboru v imenovanje predlagal Andreja Engelmana, a tudi on 23. marca ni dobil dovolj glasov. Poslanke in poslanci so mu namreč namenili 39 glasov. Vsi trije kandidati so pred glasovanjem v državnem zboru dobili podporo na parlamentarni mandatno-volilni komisiji. O Šoltesovi kandidaturi bo omenjena komisija odločala pred glasovanjem v državnem zboru. V državnem zboru kandidati za mesto predsednika računskega sodišča potrebujejo 46 glasov.

Dosedanji predsednik računskega sodišča Vojko Antončič
Dosedanji predsednik računskega sodišča Vojko Antončič FOTO: POP TV

Sicer pa je dosedanji predsednik računskega sodišča Vojko Antončič odstopil s tega mesta, ker se je njegov devetletni mandat (iztekel se mu je 31. januarja) počasi spreminjal v trajnega, prav tako pa ni bilo nobenega zagotovila, da bo četrti Drnovškov predlog uspešen. Do nadaljnjega omenjeno sodišče vodil prvi namestnik predsednika Tomaž Vesel, kije bil na to mesto imenovan konec minulega novembra.