Slovenija

Drnovšek pri Bushu

Washington, 17. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Janez Drnovšek je obisk v ZDA sklenil s srečanjem z ameriškim predsednikom. Tema pogovorov je bila tudi širitev Nata, po srečanju pa je Drnovšek povedal, da ZDA trenutno ne izpostavljajo nobenega kandidata za vstop.

Srečanje v "prijateljskem vzdušju"

Drnovšek, ki praznuje 52. rojstni dan, se je z Bushem srečal v Ovalni pisarni Bele hiše
Drnovšek, ki praznuje 52. rojstni dan, se je z Bushem srečal v Ovalni pisarni Bele hiše FOTO: Bobo

Po srečanju z ameriškim predsednikom v Ovalni pisarni Bele hiše je premier Drnovšek dejal, da je srečanje potrdilo izjemno dobre odnose med državama. Po srečanju, do katerega je prišlo na dan desete obletnice ameriškega priznanja Slovenije in na Drnovškov 52. rojstni dan, je predsednik slovenske vlade še poudaril, da sta z Bushem govorila o položaju v JV Evropi in boju proti terorizmu, v katerem tudi Slovenija sodeluje kot del mednarodne protiteroristične koalicije. Po Drnovškovih besedah so se v Beli hiši pogovarjali tudi o širitvi zveze Nato in obujali spomine na lanskoletno vrhunsko srečanje Busha z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Sloveniji, na katerem so bili vzpostavljeni temelji novih odnosov med ZDA in Rusijo.

Ob sprejemu slovenskih visokih gostov so bili poleg Busha prisotni tudi svetovalka za nacionalno varnost Condoleezza Rice, državni sekretar Colin Powell in predstavnik ameriškega podpredsednika Dicka Cheneyja
Ob sprejemu slovenskih visokih gostov so bili poleg Busha prisotni tudi svetovalka za nacionalno varnost Condoleezza Rice, državni sekretar Colin Powell in predstavnik ameriškega podpredsednika Dicka Cheneyja FOTO: Bobo

ZDA ne favorizirajo nobene kandidatke za Nato

Premier Drnovšek je Belo hišo obiskal že novembra 1998, ko ga je sprejel takratni predsednik ZDA Bill Clinton. Z Bushem pa se je premier doslej srečal dvakrat. Prvič je bilo to aprila 1999, po vrhu zveze Nato v Washingtonu, ko se je z Bushem, takrat guvernerjem Teksasa sestal v teksaški prestolnici Austin. Drugič pa se je z njim srečal ob robu vrhunskega srečanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom junija 2001 v Sloveniji.

Drnovšek je na vprašanje, ali je po obisku Bele hiše jasno, če bo Slovenija sprejeta v zvezo Nato, odgovoril, da je bil Bush izjemno prijateljsko razpoložen do Slovenije. "Bush je povedal, da je ameriška politika v tem trenutku takšna, da posebej ne izpostavlja nobenega kandidata. Skratka nobena kandidatura ni formalno potrjena, vendar v kontekstu razprave in iz tega, kar je bilo rečeno, so možnosti Slovenije zelo dobre," je dejal Drnovšek. Sicer pa je premier še povedal, da je bilo srečanje izjemno prijateljsko in da mu je Bush tudi čestital za rojstni dan. Kot je poudaril, je obisk Bele hiše, srečanje z državnim sekretarjem Colinom Powellom in pogovori v senatu pokazali, da ima Slovenija v ZDA zelo veliko prijateljev in da v času njegovega obiska nikoli ni prišlo do zamenjav Slovenije s Slovaško.

Drnovšek še brez odločitve o kandidaturi za predsednika države

Bo Rupel kandidiral za predsednika države?
Bo Rupel kandidiral za predsednika države? FOTO:

Na novinarsko vprašanje, ali se je odločil, če bo kandidiral za predsednika države, je Drnovšek odvrnil, da je bil v ZDA prezaposlen in ni imel časa razmišljati o tem. Dodal pa je, da je zunanjega ministra Dimitrija Rupla vprašal, če misli on kandidirati, ni pa povedal ali je dobil odgovor. Rupel, ki se je skupaj s premierovo delegacijo udeležil obiska v Beli hiši, je na vprašanje odgovoril le z nasmeškom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1