Slovenija

Drnovšek se je sestal s Türkom

New York, 08. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski premier Janez Drnovšek, ki se v New Yorku udeležuje posebnega zasedanja Generalne skupščine ZN o otrocih, se je včeraj srečal s pomočnikom generalnega sekretarja ZN za politične zadeve Danilom Türkom.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: Dare Čekeliš

Türk je po pogovorih povedal, da je bilo srečanje zasebne narave in da sta z Drnovškom govorila predvsem o napredku Slovenije v zadnjih letih ter izmenjala mnenja o problemih sodobnega sveta.

Türk je še dejal, da se sam posebej ne ukvarja s posebnim zasedanjem o otrocih, se pa udeležuje sestankov generalnega sekretarja ZN Kofija Annana z voditelji držav, ki sodelujejo na zasedanju, predvsem ko gre za različna vprašanja politične narave. Glede zasedanja je Türk dejal, da napredek v zadnjih 11 letih od prvega vrha o otrocih v New Yorku ni zadovoljiv, saj so pričakovali, da bo uresničevanje določil konvencije o pravicah otrok potekalo hitreje. Nekatera pričakovanja, da bo splošni gospodarski in tehnološki razvoj sveta potegnil za sabo tudi socialni razvoj po vsem svetu, so se izkazala za nerealna in dejstvo je, da so potrebne resne socialne politike na vladnih ravneh, je dejal.

Türk je spregovoril tudi o ameriški odločitvi za odstop od podpisa statuta Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), s čimer je nastal nov položaj, ki ga mednarodni pravniki ne poznajo. ZDA so po Türkovih besedah obvestile Annana, da ne bodo ratificirale statuta ICC, in hkrati pojasnile, da njihov podpis ne ustvarja posledic, ki jih predpisuje Dunajska konvencija o pravu mednarodnih pogodb. Ta konvencija pravi, da država podpisnica pogodbe ne sme sprejemati ukrepov za spodkopavanje popisanega dokumenta. Na vprašanje, ali to pomeni, da so ZDA s to napovedjo nakazale, da bodo statut skušale spodkopati, je Türk dejal, da tega ne ve, čeprav obstajajo nekatere "implikacije", da nameravajo ZDA aktivno nasprotovati ICC. Dunajska konvencija iz leta 1969 tudi pravi, da se po podpisu pogodbe več ne more spreminjati njenega besedila.

Ameriški komentatorji menijo, da ZDA ni uspelo izposlovati takšne oblike statuta, ki bi njihove državljane zavarovala pred tožbami sodišča, zato so se odločile ne le, da ga ne bodo upoštevale, ampak da bodo aktivno delovale proti njemu. Lani so se na primer v kongresu pojavile zamisli, da bi ZDA proti vsaki državi, ki bo ratificirala statut ICC, uvedle gospodarske sankcije, kar se sicer najverjetneje ne bo zgodilo. Türk sicer meni, da ameriški umik ni tragedija, saj so ZDA že dolgo nasprotovale ratifikaciji statuta ICC. Na sedežu ZN pa prav tako ne predvidevajo, da bi to sprožilo plaz podobnega obnašanja drugih držav, saj lahko države, dokler mednarodnih pogodb ne ratificirajo, možnost odločitve za to, da pogodba kljub podpisu zanje ne velja. Večina držav članic ZN naj bi bila izrazito naklonjena ICC, zato Türk meni, da koraku ZDA ne bodo sledile druge države.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou