Slovenija

Drnovšek spregovoril o Darfurju

Pariz, 17. 01. 2006 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Janez Drnovšek v Parizu predstavlja pobudo za rešitev krize v sudanski pokrajini Darfur.

Janez Drnovšek v Parizu predstavlja svojo pobudo za reševanje krize v sudanskem Darfurju
Janez Drnovšek v Parizu predstavlja svojo pobudo za reševanje krize v sudanskem Darfurju FOTO: POP TV

Predsednik republike Janez Drnovšek se mudi v Parizu, kjer predstavlja svojo pobudo za rešitev krize v sudanski pokrajini Darfur. Kot je povedal vir v slovenski delegaciji, sta se francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy in predsednik senata Christian Poncelet po srečanjih z Drnovškom pozitivno odzvala na pobudo in izrazila zadovoljstvo, da se je Slovenija vključila v prizadevanja za rešitev krize v Darfurju.

Kot je sogovornikoma povedal Drnovšek, je napočil pravi trenutek za rešitev krize. Menil je, da bi se moral v prizadevanja za njeno reševanje takoj in še aktivneje vključiti tudi Varnostni svet Združenih narodov. Na srečanjih so se dogovorili, da bodo ostali v stiku pri iskanju rešitve za Darfur, je povedal omenjeni vir. Slovenski predsednik je sogovornikoma tudi predlagal, da bi skušali v mirovne procese v Sudanu pridobiti Kitajsko. Ta je namreč gospodarsko močno prisotna v tej državi in bi lahko pomagala pri krepitvi tamkajšnje mirovne misije, ki jo vodi Afriška unija, vendar je številčno in po opremi nezadostna, da bi poskrbela za mir in varnost.

Predsednik Drnovšek se bo popoldne sestal še z monaškim knezom Albertom II., nato pa iz Francije odpotoval v ZDA, kjer se bo v sredo v New Yorku o Darfurju pogovarjal z generalnim sekretarjem ZN Kofijem Ananom. Od tam naj bi odpotoval v Washington, kjer želi s svojo pobudo seznaniti skupino ameriških senatorjev, nato pa še v La Paz, kjer se bo 22. januarja udeležil zaprisege novega bolivijskega predsednika Eva Moralesa. Priložnost bo po napovedih izkoristil za srečanja s predsedniki latinskoameriških držav, ki jim želi predstaviti pobudo za Darfur.

Drnovšek je pobudo v zvezi s humanitarno katastrofo v Darfurju predstavil 5. januarja na sestanku s predstavniki najpomembnejših slovenskih humanitarnih organizacij v Ljubljani. Takrat je predlagal, da bi v okviru projekta v tej pokrajini na zahodu Sudana, kjer se razmere slabšajo, humanitarna kriza pa poglablja, postavili begunsko taborišče za 10.000 ljudi. S pobudo je seznanil tako domačo kot mednarodno javnost.