Slovenija

Drnovšek v domači oskrbi

Ljubljana, 01. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.R./B.M./STA
Komentarji
0

V predsedniški palači so morali zaradi srčne aritmije predsednika države odpovedati vse sredine obveznosti.

Janez Drnovšek je že pred štirimi leti imel podobne težave s srcem
Janez Drnovšek je že pred štirimi leti imel podobne težave s srcem FOTO: POP TV

Drnovšek je zaznal motnje ritma srca v torek okrog 22. ure, kar je nato potrdil tudi EKG. "Ker se stanje ponoči kljub terapiji ni izboljšalo, smo mu odsvetovali opravljanje vseh predvidenih dejavnosti," je v izjavi za javnost povedal Drnovškov osebni zdravnik dr. Sašo Kavčič. Dopoldne okrog 11. ure so uspeli vzpostaviti redni srčni ritem in popraviti krvni pritisk predsednika republike.

Drnovšek je moral zaradi bolezni odpovedati današnjo slovesnost v predsedniški palači, na kateri je nameraval ameriškemu kongresniku Jamesu L. Oberstarju vročiti odlikovanje zlati red za zasluge na diplomatskem področju. Namesto Drnovška je odlikovanje Oberstarju izročil predsednik državnega zbora France Cukjati.

Kot je za 24ur.com dejala Kristina Bole, svetovalka predsednika za odnose z javnostmi, predsednika Drnovška niso odpeljali v bolnišnico, temveč je odstal doma, zdravniki pa so mu svetovali "popolno mirovanje".

Kot je povedal predsednikov osebni zdravnik se Janez Drnovšek sedaj počuti dobro in ne bo potrebna bolnišnična oskrba.

Podobne probleme je Drnovšek že imel

(Foto: Dare Čekeliš)
(Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Podobne probleme z aritmijo srca je imel Drnovšek že pred štirimi leti, ko so ga 22. aprila 2001 zaradi dan in pol trajajoče motnje srčnega ritma sprejeli na center za intenzivno interno medicino ljubljanskega Kliničnega centra, kjer so mu s pomočjo električne konverzije vzpostavili normalen srčni ritem. Poseg je minil brez zapletov in predsednika vlade so po nekajurnem rutinskem opazovanju odpustili domov. "Pred petimi meseci je imel predsednik manjše težave," je še povedal Kavčič.

55-letnemu Drnovšku so leta 1999 v ljubljanskem Kliničnem centru odstranili tumor, skupaj z desno ledvico in žolčnikom. Tvorbo na desni ledvici so predsedniku ugotovili med rutinskim zdravniškim pregledom, zaradi česar so mu svetovali takojšnji kirurški poseg. V prvi javni izjavi po prestani bolezni je zanikal javna ugibanja o morebitnem umiku iz politike. Zatem pa je bil decembra 2002 izvoljen za predsednika republike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3