Slovenija

Drnovšek v New Yorku o otrocih

New York, 09. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Janez Drnovšek je v govoru na plenarnem delu posebnega zasedanja Generalne skupščine ZN o otrocih pozval k večjemu vlaganju v preživetje, razvoj in osebnostno rast otrok.

Soudeležence je ob tem pozval, naj si skupaj prizadevajo za svet, ki bo vreden svojih otrok. Drnovšek je v govoru poudaril, da Slovenija kot socialna država nudi otrokom dobre pogoje in redno povečuje sredstva zanje. Kljub temu nekatere skupine ostajajo na obrobju, vendar si država skupaj z nevladnimi organizacijami prizadeva, da pomaga tudi njim. Predsednik slovenske vlade je omenil težak položaj otrok v oboroženih spopadih ter izpostavil dva projekta, s katerima Slovenija pomaga otrokom, prizadetim v balkanskih vojnah. To sta Mednarodni sklad za razminiranje in Regionalni center za psihosocialno dobrobit otrok. Za napredek je treba po Drnovškovih besedah zagotoviti sodelovanje znotraj države in med državami. Pohvalil je delo Slovenskega odbora za UNICEF in slovenske državljane, ki so med najboljšimi darovalci za akcije UNICEF na svetu. Razvitejše države pa je pozval k večjemu vlaganju v razvojno pomoč revnim.

Otroci iz taborišča v Gvineji
Otroci iz taborišča v Gvineji FOTO: Reuters

Slovenija po Drnovškovih besedah gradi svoj razvoj na priznavanju pomena družbene solidarnosti v okviru socialne države in s tem zagotavlja enake možnosti za otroke. "Priznavamo pomen vlaganja v otroški razvoj, zato zagotavljamo brezplačno izobraževanje in osnovno zdravstveno varstvo. Socialno in gospodarsko varnost otrok zagotavljamo z različnimi oblikami socialne pomoči. Še posebej ponosni smo na dejstvo, da zagotavljamo leto dni porodniškega dopusta za matere in očete, s čimer damo otrokom dober začetek življenja. Že več let tudi povečujemo delež nacionalnega bogastva otrokom. Kljub vsem prizadevanjem pa nekatere skupine ostajajo na obrobju. Nevladne organizacije in celotna civilna družba imajo pomembno vlogo pri preprečevanju družbenega izločanja teh otrok," je dejal Drnovšek in dodal, da država z njimi pri tem sodeluje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou