Slovenija

Drnovšek v Prekmurju

Murska Sobota, 26. 03. 2006 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Drnovšek se je med obiskom Prekmurja udeležil tudi dobrodelne akcije za pomoč otrokom v Darfurju.

Janez Drnovšek med otroci
Janez Drnovšek med otroci FOTO: POP TV
Za v sredo načrtovani in preloženi obisk Darfurja je predsednik pojasnil, da ni bilo nobenih fizičnih možnosti za obisk, ker se ni dalo nikjer pristati, z obiskom pa je želel še enkrat opozoriti na težave. "Nadaljevali bomo tudi brez tega, pomembno pa je, da se je Varnostni svet nekoliko zganil in so Združeni narodi le sprejeli sklep, da se bo vzpostavila misija za Darfur in počasi bo morda le prišlo do bolj odločnih posegov," je pojasnil.

Predsednik republike Janez Drnovšek se je na Cankovi udeležil dobrodelne akcije Prisluhnimo in pomagajmo otrokom v Darfurju. Ob tem je povedal, da bo kljub preloženemu odhodu v Darfur nadaljeval politično aktivnost, pa tudi vedno pomembnejše humanitarno prizadevanje. Slovence, ki so se zelo dobro odzvali in zbrali že čez 150 milijonov tolarjev, je pohvalil. Pričakuje pa še več, saj so, kot je poudaril, za temi številkami konkretna človeška življenja, ki jih s tem rešujemo.

Predsednik Drnovšek se je v cankovski cerkvi najprej udeležil pobožnosti križevega pota za dušno in telesno zdravje, nato pa proslave z dobrodelno akcijo v vaško-gasilskem domu. Domačine je pohvalil, da so se tako množično odzvali na akcijo, saj se s tem zavedajo, da je treba pomagati ljudem, enkrat v Darfurju, drugič drugje, tretjič pa pri nas. Takšne dobrodelne prireditve so zelo pozitivna sporočila, pozitivni dogodki, je povedal Drnovšek.

Sveta in mednarodne politike se ne da spremeniti čez noč, ampak mislim, da je treba poskušati naprej, naprej opominjati ljudi, je dejal Drnovšek. V tem primeru vidimo, da so mednarodne institucije preveč počasne, da predolgo traja, da se reši situacija v Darfurju. Ljudje tam umirajo, a mislim, da bomo s pritiskom svetovnega javnega mnenja in z večjim zavedanjem počasi sposobni hitreje reševati takšna vprašanja. Spomnimo se prejšnjih genocidov, v Ruandi ali Bosni in Hercegovini, mednarodna skupnost je skoraj vedno zamudila; mislim, da jo moramo usposobiti za to, da bo hitrejša, je dodal Drnovšek.

Pomurje ima nekatere prednosti

Predsednik Drnovšek je obisk v Prekmurju začel na Mestni občini Murska Sobota. Z murskosoboškim županom Antonom Štihcem sta se pogovarjala o Prekmurju oziroma Pomurju in njegovih razvojnih možnostih. Čeprav je to najslabše razvita slovenska regija, sta se sogovornika strinjala, da ima nekatere prednosti, ki bi jih lahko izkoristila.

Janez Drnovšek v Prekmurju
Janez Drnovšek v Prekmurju FOTO: POP TV
Predsednik Drnovšek bo Pomurje spet obiskal 8. aprila na povabilo predstavnikov Romov.

Župan Štihec je predsedniku Drnovšku povedal, da je pred dnevi Pomurje dobilo laskavi naslov kot ena najugodnejših svetovnih regij za tuje vlagatelje, pomemben razvoj je ob turizmu viden predvsem v agroživilstvu, drugod pa kaže bolj slabo. Za zdaj se je, čeprav z manj zaposlenimi, obdržala tudi tovarna Mura.

Drnovšek je ob tem dejal, da Muro dobro pozna in da bi po njegovem kazalo ohraniti tiste tekstilne tovarne, ki so uspele preživeti. Da bi pomagali panogam in regijam v Evropi, ki propadajo zaradi poceni delovne sile in nespoštovanja standardov, kar je v bistvu nelojalna konkurenca, je Drnovšek EU predlagal njihovo zaščito. Tako naj bi bilo, dokler se ti standardi ne bi vsaj nekoliko izravnali. Drnovšek je zato prepričan, da Evropa potrebuje takšen globalizacijski sklad.

Predsednik se je tudi strinjal, da je zelo pomembno ohranjanje podeželja in da bi morali podpirati kmetijstvo skupaj z ekologijo, namesto da se spodbuja masovna pridelava. Ob razvoju dopolnilnih dejavnosti vidi Drnovšek prav tu možnosti za Pomurje.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.