Slovenija

Drnovšek zaključuje obisk na Irskem

Dublin, 27. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Irski premier Ahern je na srečanju s premierom Drnovškom v Dublinu poudaril, da bo irska vlada storila vse, da bi bil vnovični referendum o ratifikaciji pogodbe iz Nice uspešen.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO:

Drnovšek je delovni obisk na Irskem začel v četrtek, ko je v Dublinu odprl novo slovensko veleposlaništvo, ob tem pa tudi sam izrazil upanje, da bodo irski volivci razumeli, kako pomembna je njihova odločitev za države Srednje in Vzhodne Evrope, ki že dolgo čakajo na ponovno vključitev v Evropo. Ob tem je še opozoril, da bi imel neuspešen referendum dolgotrajne negativne posledice, ki bi jih pomnili še desetletja.

Kot so sporočili iz urada premiera, je ta na srečanju z Ahernom tudi izrazil upanje, da notranjepolitična vprašanja na Irskem ne bodo neugodno vplivala na izid referenduma. Po njegovih besedah so zdaj vse oči v Evropi ta čas uprte v Irsko, saj je širitev EU odvisna od odločitve irskih volivcev na glasovanju.

Kot omenjeno, bodo Irci sredi oktobra vnovič potrjevali o pogodbo iz Nice, ki med drugim odpira pot širitvi EU. Pogodbo so volilci na prvem glasovanju junija lani zavrnili s 54 odstotki glasov. Referendum je ključen za izvedbo širitvenih načrtov, po katerih naj bi naslednje nove članice, med njimi Slovenija, v EU vstopile v letu 2004. Irska je sicer edina članica EU, ki pogodbo iz Nice potrjuje na referendumu. Morebitna vnovična zavrnitev dokumenta bi lahko usodno vplivala na zastavljeni časovni potek širitve, česar se zaveda tudi irska vlada, ki že od junija vodi intenzivno kampanjo v podporo pogodbi.

Irski premier Bertie Ahern
Irski premier Bertie Ahern FOTO: Reuters

Premier je sogovornika danes podrobneje seznanil tudi z aktualnim stanjem v pristopnih pogajanjih med EU in Slovenijo in s stališči Ljubljane do finančnih vidikov širitve. Ob tem je izrazil upanje, da bo petnajsterici uspelo oblikovati skupna stališča do sklepnega, finančnega paketa poglavij (kmetijstvo, regionalna politika in proračun), do bruseljskega vrha konec oktobra in da bodo pogajanja končana do vrha EU v Koebenhavnu sredi decembra. Premier Ahern je izrazil razumevanje za slovenska stališča in zagotovil, da bo Irska pomagala pri iskanju rešitev, s katerimi bi dosegli ugoden finančni položaj Slovenije po njenem vstopu v Unijo.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA