Slovenija

Drnovšek znova pri Romih

Murska Sobota, 17. 01. 2007 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik republike Janez Drnovšek se je v Murski Soboti sestal s predstavniki Zveze Romov Slovenije.

Kot je povedal predsednik države Janez Drnovšek po srečanju, si kot predsednik Slovenije prizadeva, da bi vsak državljan lahko živel enakopravno in da bi vsakemu zagotovili dostojno življenje, pri čemer moramo posebej skrbeti za manjšine, izbruhov nestrpnosti pa ne smemo trpeti.

Drnovšek je poudaril, da je zaradi tega, kar se je dogajalo z družino Strojan, pogovor bil potreben in koristen
Drnovšek je poudaril, da je zaradi tega, kar se je dogajalo z družino Strojan, pogovor bil potreben in koristen FOTO: POP TV

Na srečanju, ki ga je ocenil kot zelo konstruktivno, so govorili o konkretnih romskih problemih in njihovem reševanju, zgled za sožitje z Romi pa je po Drnovškovem mnenju prav Prekmurje. Glede na položaj Romov v Sloveniji in to, kar se je dogajalo z družino Strojan, je bil pogovor potreben in koristen, je dejal predsednik Drnovšek, saj mora biti Slovenija - tako smo si jo zamislili, ko smo jo ustanavljali - država, kjer bo lahko vsak živel mirno in svobodno in ne bo nihče odrinjen na stran.

Pogovor o konkretnih problemih

S predstavniki zveze Romov smo govorili o konkretnih težavah in predlogih za reševanje njihovega položaja, o tem, kako lajšati položaj lokalnih skupnosti, kjer imajo lokacijske in druge težave, pa tudi o zakonu o romski skupnosti, ki je v parlamentarni proceduri, je nadaljeval Drnovšek.

Muc je dejal, da je z obiskom Drnovšek potrdil, da je predsednik vseh državljanov in da zelo dobro spremlja problematiko Romov
Muc je dejal, da je z obiskom Drnovšek potrdil, da je predsednik vseh državljanov in da zelo dobro spremlja problematiko Romov FOTO: Dare Čekeliš

Pomembno je, da se o tem pogovarjamo v Prekmurju, saj se je tu zelo jasno pokazalo, da lahko Romi povsem enakopravno in normalno živijo skupaj z drugimi ter da ni napetosti, da je tu neka tradicija multikulturnosti bolj razvita kot drugje po Sloveniji. Tudi strpnost med ljudmi je večja in prav se mi zdi, da ta zgled širimo po Sloveniji in izkušnje sodelovanja med romsko in lokalno skupnostjo prenesemo še drugam. Če obstaja dobra volja in vsaka stran naredi kakšen korak v smeri reševanja problemov, se da najti rešitev ter živeti mirno in prijateljsko, je še povedal predsednik države.

Muc zadovoljen

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je po srečanju dejal, da je z obiskom Drnovšek potrdil, da je predsednik vseh državljanov in da zelo dobro spremlja problematiko Romov. Tudi sam ima nekatere ideje in spodbude, kako določene romske probleme rešiti v določenem okolju, kar nam v zvezi daje novega zagona, predsednik Drnovšek pa nam je tudi obljubil, da nam bo še naprej pomagal, je povedal Horvat.

Jelinčičev zakon o romski skupnosti brez poslanske podpore

Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje državnemu zboru predlaga, naj zakon o romski skupnosti, ki so ga vložili poslanci SNS s prvopodpisanim Zmagom Jelinčičem, zavrne. Odbor delo nadaljuje z nujno sejo, na kateri se bodo poslanci med drugim opredelili do veta državnega sveta na zakon o verski svobodi.

Po besedah Darje Lavtižar Bebler (LDS) je že izhodišče predlaganega zakona napačno in v nasprotju z ustavo. Po njenem mnenju gre za zvijačo, s katero želi SNS vsiliti na dnevni red debato o romski problematiki. Tudi Miran Potrč (SD) je prepričan, da predlog ne zagotavlja ustavne realizacije osebnih pravic pripadnikov romske skupnosti, Vili Rezman (DeSUS) pa predlog odločno zavrača. Tudi poslanka SDS Eva Irgl zakona ne podpira, saj je vlada že pripravila predlog, ki bo določil položaj, pravice in organiziranost ronske skupnosti.
Predlagani zakon o romski skupnosti obsega le tri člene. Določa le, da ima romska skupnost v Sloveniji posebne pravice, ki pa so omejene s pravicami drugih. Predlog je predstavil poslanec SNS Boštjan Zagorac, ki poudarja, da v Sloveniji ne glede na določila ustave status romske skupnosti še vedno ni urejen. Ustava v 65. členu narekuje, da se položaj in pravice romske skupnosti, živeče v Sloveniji, uredi z zakonom. S sprejetjem tega zakona bi tako zapolnili zakonsko praznino, ki vlada na področju urejanja položaja in pravic romske skupnosti.

Vlada tudi ne podpira zakona

Vlada zakona ne podpira, saj meni, da ne prispeva k ureditvi in izboljšanju položaja romske skupnosti v Sloveniji, ter mu očita protiustaven namen. Vlada je sicer v parlamentarni postopek že vložila svoj predlog zakona, s katerim namerava celovito urediti status pripadnikov romske skupnosti v Sloveniji. Tudi zakonodajno-pravna služba opozarja, da predlog v celotnem besedilu govori le o pravicah romske skupnosti, medtem ko 65. člen ustave zahteva, da mora zakon urediti tudi njen položaj, torej določitev območij, na katerih se priznavajo pravice, in pogoje oz. kriterije, ki morajo biti izpolnjeni za priznanje teh posebnih pravic.

Mnenju vlade in pravne službe DZ so sledili v vseh ostalih poslanskih skupinah in z večino 11 glasov proti enemu sklenili, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Drnovšek o Gaspariju in ponovnni kandidaturi za predsednika

Drnovšek je na novinarsko vprašanje, ali pričakuje, da bo guverner Banke Slovenije in vnovični kandidat za to mesto Mitja Gaspari dobil podporo v državnem zboru, odgovoril, da bi bilo veliko presenečenje, če je ne bi, saj je bil dolga leta uspešen finančni minister in zdaj pet let guverner slovenske centralne banke. Ravno pred dvema dnevoma smo slišali številne hvalnice našemu finančnemu sistemu in našim rezultatom.
Glede ponovnega imenovanja Gasparija za guvernerja banke je Drnovšek dejal, da bi bilo veliko presenečenje, če ne bi bil izvoljen
Glede ponovnega imenovanja Gasparija za guvernerja banke je Drnovšek dejal, da bi bilo veliko presenečenje, če ne bi bil izvoljen FOTO: Dare Čekeliš

V tem celem preteklem obdobju, tako da je on eden najzaslužnejših, če ne najzaslužnejši za to, da ima danes Slovenija trden finančni sistem, trden monetarni sistem in da smo lahko kot prva nova članica EU prevzeli skupno valuto evro. In če bi v tej situaciji parlament ne potrdil takšnega kandidata, bi bilo to po Drnovškovem mnenju zelo čudno in zelo čuden signal tako za slovensko politično sceno kot tudi za mednarodno skupnost.

Na vprašanje, ali si je morda premisli in bo ponovno kandidiral za predsednika države, pa je Drnovšek odvrnil: "Kje pa ste to slišali?" "Grem še jaz tja poslušat in vprašat, če je res."

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butthead@email.si
22. 01. 2007 18.38
sukarchavo, dej mal poglej tvoje rojake kakšne p!zderije zganjajo po sloveniji...ne bi se jaz s to tvojo kulturo hvalil...
jsmazarot@email.si
22. 01. 2007 18.34
Na zahodu nič novega, hahahaha...
hubabuba@email.si
22. 01. 2007 18.26
Šukare, bla bla bla. Da te ni sram, samo hvališ se neki v tri dni. Tako izobražen človek kot si ti, vsaj tako pišeš, ne bi bluzu po forumu, kjer so zate sami štalarji in nizkotni. Po mojem živiš od sociale kot vsi cigani. Samo tiho bodi in ostani, kjer si, ker te tu nihče ne pogreša.
sukarchavo@tmail.com
21. 01. 2007 22.24
Pa se nekaj miha800 Po mojem sem bolj civiliziran in kulturen kot nekateri slovenci na tem forumu. Slovenci se imate za najbolj kulturen narod. You must be kidding me. HA HA So Ambrusani pokazali kako ste kulturni pluvanje na novinarje in pa vse drugo.
sukarchavo@tmail.com
21. 01. 2007 22.14
miha800 Kdo pa za vraga si ti. Ne mesaj se v tuje posle ker me ne poznas. Pisem lahko kar hocem zivim v svobodni drzavi ne pa v Sloveniji kjer se rasizem veca vsak dan nekateri ljudje s svojimi komentarji niti ne vejo da so rasisti. Preberi si komentarje nekaterih slovencev na tem forumu pa bos videl. Po mojem si tudi ti med njimi.
miha800@email.si
21. 01. 2007 18.03
sukarchavo: obnasas se kot macka ko ji stopis na rep... s svojim skrajno neciviliziranim in nekulturnim govorom samo potrjujes kar ti tukaj na forumu ocitajo...
sukarchavo@tmail.com
20. 01. 2007 23.25
victoriosus in hubabuba Poglej kdo se oglasa. Najvecja slovenska loserja. Kdo je omenil druzino Strojan ali vidva vesta brat ali ne. Po mojem vama je IQ nizji kot pa temperatura v Sibiriji HA HA. hubabuba poserj.m se ti na to tvojo slovensko prazno buco. Nisem cigan sem Rom in sem ponosem kar sem ti pa ne ves kaj si po mojem te je cigan naredil samo vprasaj svojo mamo. Zdaj pa pojdi nazaj v stalo jeb_t svoje nore krave. Po mojem oba nimata nikakrsno zivljenje zato sta samo dva rasista ki nista v zivljenju uspela. Pa naj vama povem samo to da sem bolj posten kot vidva,po mojem imam boljso sluzbo kot pa vidva,imam vecjo placo kot pa oba skupaj,place v NY-ku so fenomenalne, imam vse kar hocem in to s posteno sluzbo. Ni se je lepo hvalit ampak vama samo hocem dokazat da se motita. Jaz ne mecem vse Slovence v Isti kos kot vidva mecete Rome.Nimam nic proti Slovencem samo take rasiste pa loserje kot sta vidva res ne maram. Nikoli nisem rekel da branim druzino Strojan. Ce so naredili kriminal bodo kaznovani kot vsi kriminalci. Vsi kriminalci v zapor neglede ce si Rom, Slovenec,Srb ali kaj drugega. Pa lep pozdrav iz prelepega New Yorka.
victoriosus
20. 01. 2007 18.24
ooo, hubabuba, huda!!! Zelo enostavno: Sukarchavo opravičuje vandalizem svojih sorojakov s kakšno slovensko afero. Veš, ni opravičila za vsa kriminalna dejanja, ki jih cigani delate. Pa veš kaj? Goljufije, o katerih govoriš, mogoče res prizadanejo koga-ga prikrajšajo za kak evro ali dva. Cigani ropate, posiljujete, ne spoštujete zakonov in dejansko malemu človeku delate veliko več škode kot velika korporacija. Uni posiljeni 14-letni punčki bolj boli to Strojanovo kriminalno dejanje, kot pa da je kakšno zdravilo dražje zaradi nekega potovanja (kar btw ni čisto res to o zdravilih, ampak ok). Tako da nehaj primerjat Slovence in cigane, češ da imajo pravico ga srat ZATO ker Slovenec tako in tako dela. Pa še primerjave so neumne. Raje poskrbi za to, da bodo tvoji primitivci, za začetek, se naučili brat in pisat.
hubabuba@email.si
20. 01. 2007 17.48
Resnica boli tebe, ker si cigan in to boš tudi ostal.
sukarchavo@tmail.com
19. 01. 2007 23.35
hubabuba Preberi si moj komentarje. A sem napisal kaj o druzini Strojan???? Bi ti priporocal da se ucis brati in potem pises komentarje,a sem omenil da so vsi Slovenci isti? Imam veliko slovenskih prijateljev in ne obsojam vse slovence. Ampak vecina na tem forumu ste pa res rasisti. Resnica boli kajne!!
hubabuba@email.si
19. 01. 2007 18.17
Vsi cigani res niso kriminalci. In ti Sucharchavo se spet oglašaš v zagovor teh Strojanov. Če se že delaš poštenjaka ne obsojaj vse Slovence, raje pometi pred ciganskim pragom.
balon200
19. 01. 2007 15.48
Nekateri kar govorite, da naj jaz vzamem Rome k sebi domov, hehe. ..pa saj Romi niso moj problem...Moj problema je država v kateri živim, ki ne deluje tako kot treba, ...samo zato se oglašam. Romi so problem oblastnikov, države, ki jih ne zna in nekako noče integrirati, ne pa moj problem....imam jaz svojih problemov dost. ;)
it.sucks2@yahoo.com
19. 01. 2007 15.36
roko | 18.01.2007 | 07:04 Ah Slovenčki, me zanima kateri od vas res verjame, da so Romi privilegirani. Če samo pogledaš njihove barake, kolibe in kako njihovi otroci hodijo v 'priviligirane šole' ipd...ti je vse takoj jasno,...koliko so bogati in koliko privilegirani. ma ti si neumen roko ... sej smo vsi videli kaj so rekli ko so jih dali v center ... "to je preveč čisto itd ... " hehe kdor zna ožemat pač zna ... predvsem romi - čeprav v slovarju piše tudi cigani in ni niti približno slabšalno - priseljenci iz indije... v glavnem prepričali so te roko ... manipulacija takih ljudi dela na tebi! ... bogi si ... kaj ti delajo šele oglasi po medijih ...
sukarchavo@tmail.com
19. 01. 2007 00.40
jamnikbostjan KDO SO KRADLJIVCI IN PA GOLJUFI ROMI ALI SLOVENCI? SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!! Umazane igre Žalskih lekarn
sukarchavo@tmail.com
19. 01. 2007 00.03
jamnikbostjan Ha ha Koliko Slovencev kradejo svojim podjetjam npr. Tovarna Mura ce se ne ves o tem kdo je kradel. NAJ TI POVEM DA NISMO VSI ROMI BREZPOSELNI IN PA KRADLJIVCI. Isto kot niso vsi slovenci rasisti . Ce pa ze meces vse Rome v isti kos se pa malo prej pozanimaj si poglej nekatera Romska naselja v Prekmurju pa bos videl da si se zmotil. nekateri Romi mogoce imajo vecje place kot pa ti in to s postenim delom. VSEM TISTIM PA KI BI RADI BILI ROMI ALI CE HOCETE CIGANI VAM PA RES SVETUJEM DA BI SE PRESELILI V KAKSNO ROMSKO NASELJE V SLOVENIJI KATERO NIMA PITNE VODE,ELEKTRIKE,IN PA DRUGE ZIVLJENSKE POTERBE. ME ZANIMA KAKO DOLGO BI LAHKO ZIVELI TAKO BI SI PREMISLILI V PETIH MINUTAH. IN SE NEKAJ 24 UR NISO OMENILI DA JE G.DRNOVSEK OBISKAL DRUGA MESTA IN PA NE SAMO ROME
civitasstain@gmail.com
18. 01. 2007 11.18
Morbit pa jim je Jansa dal v roke delovne pogodbe, da si bojo sami sluzili kruh, nic ne ves. roko. Priskrbi jim lepo stanovanje z vsemi prikljucki. Prvic, ce ga bojo sploh uzel. Drugic, oglej si ga cez eno leto, ce se ga bos spoznal.
civitasstain@gmail.com
18. 01. 2007 11.10
Morbit pa jim je Jansa dal v roke delovne pogodbe, da si bojo sami sluzili kruh, nic ne ves,
jamnikbostjan@yahoo.com
18. 01. 2007 08.00
Maj ja vi zagovorniki Romov! Ce ste tako prepricani ,da so tako nedolzni ,zakaj jih pa potem ne vzamete na dom pa jih lepo zivite? Najbolj mi grejo na zivce te ljudje ,ki sploh ne vejo kaj se dogaja potem pa pametujejo tukaj po forumu! Ti SUKARCHAVO se pa kar umiri saj si z uporabo besede dokazal kaksni primitivci ste Romi! Ja nekateri ze placujete davke pa ostalo sam je vprasanje kje ste dobili denar ali pa bolje receno komu ste ga ukradli!
yukatan
18. 01. 2007 07.45
Dobro jutro Slovenija! Tako kot v primeru KK Olimpija sem prepričan, da bodo ostali ( Jansa, Podobnik, Bajuk, Rupar - zakaj pa ne tudi on) dokazali, da so boljsi kot je Drnovsek, Kucan..... , in da bodo vsakemu, ki jim bo pisal pomagali, da pride do stanovanja, boljsega zivljenja. Na koncu koncev sem preprican, da bodo tistemu, ki potrebuje stanovanje podarili streho nad glavo, saj sami ne rabijo toliko his in stanovanj. 15 let smo trpeli, sedaj je pa nas čas prišel. Ne obotavljajte se, pišite jim - prepričan sem, da bodo ( ne tako kot Drnovšek) poskrbeli za "ta prave" Slovence in bodo nesebično razdelili svoje "pošteno" prigarano bogatstvo. Prav tako sem dobil informacijo, da se lahko pomoči potrebni prijavijo na najbližjo cerkveno ustanovo ( velja tudi za džamije) in dajo vlogo za pomoč. Z letošnjim letom so se namreč verske ustanove ( cerkev kot največja še sploh ) odločile, da podarijo vse svoje imetje pomoči potrebnim. Pozdravljam takšno odločitev.
M.U.K.
18. 01. 2007 07.36
Malo bi narod moral pogledat kaj se dogaja z drzavnim premoženjem, poslovanjem v državnih podjetjih, javnimi naročili, navidezno transparentnostjo financ... ter to povezati z bogatuni, ki so nastali po hitrem postopku. Ne pa požret vsako dimno bombico.