Slovenija

Drnovškovo gibanje

Ljubljana, 28. 01. 2006 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Drnovšek je za vse, ki želijo prispevati k boljšemu svetu, ustanovil Gibanje za pravičnost in razvoj.

Janez Drnovšek je izrazil željo po uravnoteženi družbi v gibanju
Janez Drnovšek je izrazil željo po uravnoteženi družbi v gibanju FOTO: POP TV

"Veliko ljudi zadnje čase podpira moje aktivnosti, radi bi sodelovali. Želim spremeniti svet na boljše in seveda ob tem najprej Slovenijo," je o svojem humanitarnem delovanju dejal Janez Drnovšek. O pričakovanih odzivih in morebitnih povabilih poslancev v gibanje je Drnovšek odvrnil, da glede na dosedanja pisma, ki jih dobiva in so tudi razlog te pobude, "bo odziv najbrž pozitiven med ljudmi". Dobrodošli so tudi poslanci ali skupina poslancev, pravi Drnovšek ter pojasnjuje, da se "preko njih da tudi stvari hitreje spreminjati, recimo v parlamentu". Predsednik je obenem še dejal, da je v petek govoril tudi s skupino poslancev LDS in jim predstavil to pobudo. Namreč iz LDS že nekaj časa prihajajo različne pobude, tarnanja glede slabe situacije in izboljšanja stvari, je ocenil Drnovšek ter dodal, "da sem nekako do njih čutil to moralno obvezo, navsezadnje sem sam dolgo vodil to stranko, kako se bodo odločili, pa je seveda njihova stvar".

Drnovšek: Politika je okostenela

Tukaj ne sme iti za borbo, za položaje, ampak mora iti za vsebino, za projekte in spreminjanje stvari na bolje. Janez Drnovšek

V zvezi z odzivi s strani LDS in ali bi to gibanje lahko pomenilo tudi že zametek neke nove stranke je predsednik odvrnil, da trenutno nima v načrtu ustanovitve neke politične stranke. "Mislim, da imajo ljudje nasploh odpor do strank, do strankarske politike. Zdi se mi, da je strankarska politika postala preveč okostenela, da se ukvarja preveč sama s seboj in da se stvari počasi premikajo," je ocenil Drnovšek ter tako opisal politično odtujenost v številnih evropskih državah. Drnovšek tako s to pobudo meri bolj v smeri, kako pravzaprav ponuditi direkten pristop, da bi imeli možnost "vplivati na stvari, ne da bi se zapletli v okostenele institucije, v neke strankarske organe, postopke in navsezadnje tudi v borbo za oblast, ki je tam prisotna".

Gibanje - druga pot za reševanje kriz

Kot zatrjuje Drnovšek, bo tudi vlada pristopila k humanitarni akciji ‘Darfur’, saj že potekajo pogovori o tem, da bi tja poslali vojaško mobilno bolnišnico, javljajo se tudi prostovoljci, tudi zdravniki in zdravstveni tehniki. Tudi zavod za razminiranje bi lahko tam opravil nekaj koristnega, tako da se že oblikuje nek paket slovenske pomoči.

Na vprašanje, ali gre pobudo razumeti tudi kot nekakšno nezaupnico zdajšnji politiki, zdajšnji oblasti, je predsednik dejal, da s pobudo ne misli izrekati nezaupnice; "nezaupnico bodo izrekali ljudje sami s svojimi odločitvami". Drnovšek je ob tem tudi izrazil občutek, da je politika v krizi marsikje in pobuda je pravzaprav poizkus iskanja neke druge poti, tudi pritegnitve ljudi, ki so sedaj pasivni in so se odmaknili. "In ravno takšni ljudje so mi v zadnjem času začeli pisati, njihovo zanimanje se je začelo spet prebujati," je še dejal Drnovšek in sklenil, da je "to tisto, kar se mi je zdelo vredno, da nekako skušam iz tega narediti neko novo energijo, novo kvaliteto".