Slovenija

Drobnič tarča kritik

Ljubljana, 01. 03. 2006 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Drobnič se je novinarki opravičil in dejal, da je bil pod velikim pritiskom. Njegovo vedenje je izzvalo številne kritike.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič je v torek na vprašanje novinarke javne televizije Katje Šeruga, ali od premierja Janeza Janše pričakuje predlog za njegovo zamenjavo, precej grobo odrinil mikrofon. Čez nekaj trenutkov se je za dogodek opravičil in dejal, da so bila novinarkina vprašanja pod kritiko. "Jaz sem seveda odgovarjal, ampak to ni pošteno," je dodal.

Danes se je Drobnič novinarki spet opravičil. "Zaradi vseh pritiskov včerajšnjega dne sem ravnal do vas nekorektno. Nisem želel odriniti vaše roke z mikrofonom, pa vendarle sem to storil. Žal mi je in prosim, da sprejmete moje opravičilo," je novinarki povedal Drobnič.

Janez Drobnič je izgubil živce, ker je "bil pod pritiskom"
Janez Drobnič je izgubil živce, ker je "bil pod pritiskom" FOTO: Dare Čekeliš
Premier Janez Janša je sporočil, da se z ministrom Drobničem o njegovi zamenjavi ni pogovarjal.

Janša: Neprimerno ravnanje

Premier Janša je dejanje Drobniča v parlamentu ocenil kot neprimerno. "Po besedah novinarke naj bi informacija o njegovi domnevni zamenjavi prišla s samega vrha vlade. Vrh Vlade RS pa je predsednik vlade, sam pa se z ministrom Janezom Drobničem o njegovi zamenjavi nisem pogovarjal," je dejal premier.

Predsednik vlade je še poudaril, da v tem trenutku o zamenjavi Drobniča ne razmišlja, kar je včeraj korektno odgovoril tudi na vprašanje RTVS. Kljub temu je bila objavljena neresnična trditev.

Svet Društva novinarjev Slovenije (DNS) je Drobničevo obnašanje označilo za nedopustno. Tudi v društvu opozarjajo, da sta bila pogovor z ministrom in tema pogovora vnaprej dogovorjena in da je Drobnič na profesionalno zastavljeno vprašanje odgovoril s fizično silo. Dolžnost novinarjev je zastavljanje vprašanje in preverjanje informacij, pravica sogovornika pa je, da pogovor odkloni ali da na vprašanje ne odgovori, je še zapisano v sporočilu.

Pred tem so se v javnosti pojavile govorice, da premier Janša razmišlja o zamenjavi Drobniča. Janša naj ne bi bil zadovoljen, ker Drobnič ni upošteval postopkov pri usklajevanju zakonov o socialnem varstvu in o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Predloga naj bi Drobnič še pred uskladitvijo z ekonomsko socialnim svetom predlagal na dnevni red seje vlade.

NSi obžaluje in se čudi

V Novi Sloveniji obžalujejo neprimerno ravnanje ministra za delo družino in socialne zadeve mag. Janeza Drobniča do novinarke RTVS, ko ji je odrinil mikrofon, za kar pa se je minister že opravičil, so sporočili iz stranke.

"Hkrati pa smo pa začudeni nad nenehnimi zapisi v medijih o zamenjavah posameznih ministrov, še zlasti iz vrst Nove Slovenije. Takšni zapisi pomenijo le dodaten pritisk na obremenjenost ministrov, hkrati pa so izredno negativno sporočilo njihovim podrejenim in širši javnosti, ki pričakuje njihovo učinkovitost," so še zapisali v NSi.

SD zahteva javno obsodbo

Novinarji javne televizije incident obsojajo. Ravnanje Drobniča so obsodili tudi v poslanski skupini Socialnih demokratov. Od ministra so pričakovali "najmanj takojšnje brezpogojno javno opravičilo" - kar so dobili -, od Janše pa, da ga bo javno obsodil in o tem obvestil javnost, kar je premier tudi storil.

"Mnogokrat se srečamo na javni sceni, tudi v parlamentu, tudi ob ustnih in pisnih poslanskih vprašanjih, tudi ob sodelovanju vas in ministrov na sejah Državnega zbora in matičnih delovnih teles. Z ravnanji predstavnikov vlade nismo zmeraj zadovoljni. Pogosto so odgovori zavajajoči, oholi, obnašanje pa oblastniško in cinično. Toda mi smo vsi politiki. Ravnanje ministra Drobniča pa ni le odnos do prizadete novinarke, temveč odnos do javne televizije, ki njega - ministra, tako ne bi smela spraševati. To je odnos ministra - člana vaše vlade do javnosti," je poslanska skupina SD zapisala v pismu premieru.

Gulič: Drobnič zasluži moralno obsodbo

Aleš Gulič
Aleš Gulič FOTO: POP TV

Torkovo ravnanje ministra za delo po mnenju poslanca LDS Aleša Guliča ne zasluži posebnega komentarja, pač pa moralno obsodbo. Minister je odrasel človek in na dovolj pomembni funkciji, da mora vedeti, kaj naj stori. "Za to ne rabi nobenih nasvetov," je Gulič odgovoril novinarjem na današnji novinarski konferenci, na kateri sta s poslanko Majdo Širca komentirala torkove kadrovske spremembe v medijih.

Gulič je ob tem spomnil na etični kodeks, ki so ga podpisali ministri. Toda tudi če takšen kodeks ne bi obstajal, je takšno ravnanje nedopustno, je poudaril poslanec LDS. Postavlja se tudi vprašanje, ali si bo novinarka naslednjič še upala vprašati, je dodala Širčeva.

Gulič bi sicer od ministra pričakoval odstop že zaradi azbestnega zakona, glede incidenta z novinarko TV Slovenija pa pričakuje, da se ji bo "vsaj globoko in iskreno opravičil".


SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vojkova73@volja.net
01. 03. 2006 17.45
Za g.Drobniča velja znani rek - VOLK DLAKO MENJA, NARAVE PA NE !
red_
01. 03. 2006 16.06
Mogoče je pa Drobnič eden od tistih za katere je Janša rekel da posli vodijo njih in ne oni posle :-)
rizotka@yahoo.com
01. 03. 2006 15.59
Kaj če bi novinarji nehal zganjat tak cirkus zarad ene grobe poteze, ki nobenga ranila? Minister se je opraviču, verjamem, da iskreno in to je čist zadost. Spet se je našla ena stvar, da se folk čez vlado jezi. Kr neki! A vam nikol ne prekipi? Pri novinarjih bi človek naredu še marsikaj druzga kot samo odrinu en k... mikrofon. Saj je minister samo človek!
tanja.beno-cerce@triera.net
01. 03. 2006 15.31
Naj živi lepa Slovenija ! Danes lahko že vsi žalijo ubijajo.Predttsavnike te Slovenijw,katere smo volili po demokratični poti so do teh istih državljanov obnašajo indolentno do podložnikov, kateri so jim izglasovali mandatv državnem zboru.
snowflake
01. 03. 2006 15.05
glede na izjavo janse je ocitno v nasi drzavi, ce si na polozaju, dovoljeno vse. Tudi nasilno utisanje novinarjev. Vredno razmisleka, kam peljejo razmisljanja in predvsem kam peljejo dejanja nase vlade...