Slovenija

Vlada predlogu zakona o prepovedi prodaje plastičnih proizvodov ne nasprotuje

Ljubljana, 19. 10. 2021 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
6

DZ je opravil drugo obravnavo predloga zakona o prepovedi prodaje plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, ki ga je v obravnavo DZ predložila skupina 39 poslancev s prvo podpisano Mašo Kociper (SAB). Poslanske skupine so stališča predstavile v prvi obravnavi v začetku julija.

"S predlaganim zakonom v Sloveniji prepovedujemo dajanje na trg vseh proizvodov iz oksorazgradljive plastike in najbolj pogosto uporabljenih izdelkov oz. proizvodov za enkratno uporabo, kamor sodijo jedilni pribor, krožniki, slamice, vatirane palčke, mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, posode za živila iz ekspandiranega poliestra," je povzel Andrej Rajh (SAB).

Plastika za enkratno uporabo
Plastika za enkratno uporabo FOTO: Shutterstock

Kot je dejal, se je uporaba teh izdelkov v času epidemije le še razširila, zato so v SAB pripravili ta zakon. "Z njim v slovenski pravni red prenašamo del evropske direktive, ki jo morajo implementirati države EU. Rok za prenos direktive je potekel 1. julija, EU pa še ni pripravila vseh navodil in pravilnikov in zato je zamujala tudi vlada, ki je 19. avgusta sprejela uredbo," je povzel.

Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Robert Rožac je pojasnil, da vlada predloga sprva ni podpirala, a da so ga z dopolnili na matičnem odboru pretežno popravili. "Zato predlogu zakona ne nasprotujemo," je danes povedal v DZ.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bucketofu
19. 10. 2021 20.07
to ni vlada to so oni nad vlado ko majo nafto prek ve pa se od kod plastika
User1832247
19. 10. 2021 19.00
in jedli bomo z rokami kot naši davni predniki.kako bomo pa pili pa ne vem!
okinse
19. 10. 2021 18.05
+1
Ja največje smeti pa ostajajo. Palčke in škatlice za teste, zaščitne maske, inekcije za cepiva z vso pvc embalažo zraven,... . Koliko ton smo teh smeti v zadnjem letu kupili in pripeljali v SLO? Je kupec plačal okoljevarstveni davek in bo poskrbel za pravilno reciklažo? Zakaj se plastenke v Sloveniji ne odkupujejo in 100% reciklirajo, kot recimo v Nemčiji ali Hrvaškem? Samo ustvarjamo podjetja za še večjo birokracijo in popisovanje smeti v namen do življenjske zaposlitve kadra, ki je odpuščen iz državnih ustanov. Na deponijah pa ogromni kupi umazane plastike z neznano informacijo, kaj in kam bomo s tem. Vse se da 100% reciklirat in ponovno uporabit, samo pri nas nobenega to ne zanima. Zanima jih samo dobro plačana služba in sestankovanje o megli, samo da mine dan. Težave bodo pa naši zanamci reševali.
flojdi
19. 10. 2021 15.28
. lepo. / tudi testPalčke so za 1xno uporabo
flojdi
19. 10. 2021 15.28
rekapaka
19. 10. 2021 13.59
+5
Naj dajo v zakon, prepoved zaščitnih mask. Kamor pogledaš so rabljene maske. Pred trgovinami, avtobusnih postajališčih, zelenicah, na poti okoli jezer v Šaleški dolini..... Ni prostora, kjer ne bi ležala rabljena maska! Maske dol!