Slovenija

6-urni delovnik, neomejen plačan dopust, soudeležba pri prometu

Ljubljana, 01. 05. 2019 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
173

Če ste redno zaposleni, je velika verjetnost, da delate najmanj osem ur na dan, vsak delovni dan v tednu, morda še kakšno soboto ali celo nedeljo. Pogosto se zgodi, da zaposleni delajo celo več kot osem ur na dan. Pa je to res nujno? Ali z daljšimi delovniki res naredimo več? Ob prazniku dela smo preverili, kako nekatera uspešna slovenska podjetja skrbijo za to, da imajo zadovoljne in uspešne zaposlene.

Številne raziskave so pokazale: dlje časa kot prebijemo v službi, manj smo srečni, upade nam koncentracija in posledično smo manj produktivni. Tudi, če pobrskamo po podatkih Eurostata, vidimo, da se Slovenija uvršča med 10 držav EU z najdaljšim delovnim tednom, dosega pa le 81-odstotno produktivnost, kar je pod povprečjem EU28. Vrh lestvice produktivnosti se precej ujema z vrhom lestvice držav, kjer delavci delajo najmanj ur na teden.

V razvitem svetu se v zadnjem času vse bolj uveljavlja trend, ko podjetja in vlade eksperimentirajo s skrajševanjem delovnega časa in uvajanjem boljšega razmerja med delovnim in prostim časom. Vse to je možno tudi pri nas, če se podjetje in delavci dobro organizirajo. Zbrali smo nekaj dobrih praks. 

Šesturni delovnik že tudi pri nas realnost

V podjetju Donar, kjer je trenutno zaposlenih 19 ljudi, imajo ta teden kolektivni dopust, vsi v podjetju so na prvomajskih počitnicah. Pred letom dni so se odločili, da naredijo korak naprej za razbremenitev svojih zaposlenih in poskusno za pol leta uvedejo šesturni delovnik. "Ko smo videli, da so ljudje pol ure pred končanim delovnikom že opravili svoje in dobesedno čakajo, da se zaključi delovni dan, se nam je zdelo to totalni nesmisel. Edino navodilo je, da mora biti delo opravljeno. Posvetili smo se optimizaciji procesov, kaj lahko naredimo z boljšim načrtovanjem časa, in potem je bila to čisto logična posledica," je odločitev, da podjetje preide na šesturni delovnik, pojasnil direktor večkrat nagrajenega oblikovalskega podjetja Matej Feguš

Ker se je v pol leta izkazalo, da delo opravijo tudi z manj delovnimi urami na dan, zaposleni pa so pri tem bolj zadovoljni, so takšno ureditev obdržali. "V praksi je videti tako, da so ljudje načeloma od 7. ure do 13.30 v pisarni, ker imajo pol ure še dodatnih odmorov za kavo, cigarete in podobno. Šest ur smo v pisarni, imamo bolj fleksibilen čas. Nekateri prihajamo tudi ob devetih in potem ostanemo dlje. Prispevke in plače izplačujemo enako kot prej, ko smo imeli osemurni delovnik," pojasnjuje Feguš.

"Držimo se tega, da imamo šesturni delovnik in vse, kar je več in zunaj delovnega časa, se izplača," pravi Matej Feguš iz podjetja Donar.
"Držimo se tega, da imamo šesturni delovnik in vse, kar je več in zunaj delovnega časa, se izplača," pravi Matej Feguš iz podjetja Donar. FOTO: Nejc Lasič

Kot pravi, se je takšen delovnik pri njih izkazal za dobro odločitev. "Zanesljivo so ljudje manj utrujeni. Sprašujejo me tudi, če so se povečali ali zmanjšali kakšni stroški. Edino, kar smo zaznali, je, da je bilo v zimskih mesecih za energente celo nekaj manj stroškov. Ljudje so prej pri družinah, prej doma, tako da so tudi odnosi načeloma boljši," pravi Feguš. Dodatni razlog za to, da so se odločili za šesturni delovnik, je, da imajo manj bolniških in da so ljudje lahko tudi po upokojitvi še vedno aktivni. Podjetje ima namreč težavo s pridobivanjem določenih kadrov, predvsem tistih, ki obvladajo ročna dela, denimo tapetnikov. Nekateri bodo kmalu izpolnili pogoje za upokojitev, a ker novih kadrov ni, upajo na njihovo – vsaj občasno – pomoč tudi po upokojitvi. "To je bil tudi namen, da niso iztrošeni in da potem, ko gredo v pokoj, niso na breme zdravstvene blagajne."

V podjetju pravijo, da najverjetneje ne bodo šli nazaj na osem ur. Če imajo kdaj večji obseg dela, zaposleni podaljšajo delo za kakšno uro. "Ampak imajo naslednji dan toliko v dobrem oziroma se jim to nato obračuna pri plači kot nadura. Držimo se tega, če smo rekli, da je šesturni delovnik, da se izplača vse, kar je več in zunaj delovnega časa," pravijo v Donarju.

Kot pravi Feguš, se zaveda, da skrajšani delovnik verjetno ni možen v vseh panogah in pri vseh načinih dela. "Zanesljivo pa je to veliko bolj možno nekje, kjer si mogoče ljudje ne predstavljajo, ker niso poskusili."

Neomejen plačan dopust

Izkušnje podjetij s šesturnim delovnikom budno spremljajo tudi v mariborskem podjetju Mikro+Polo, ki v Sloveniji zaposluje 105 ljudi, a za zdaj ostajajo na klasičnem, osemurnem delovniku. Svoje zaposlene v tem največjem slovenskem dobavitelju laboratorijskega pribora, opreme in kemikalij za zdaj razbremenjujejo tako, da jim nudijo neomejen plačan dopust, delajo pa lahko tudi od doma.

Neomejen plačan dopust seveda ne pomeni, da se delavec zaposli, pride za en mesec v službo, nato pa ga celo leto ni. "Vsak zaposleni ima svoj par, nekoga, ki ima podobno ali enako delovno mesto in ga lahko nadomešča. Tista dva, ki sta v paru, se morata vedno uskladiti. Oba hkrati ne moreta biti na dopustu, razen v nekih izjemnih primerih za kakšen dan ali dva. Tisti, ki je v službi, postori tudi nujne stvari sodelavca, ki je na dopustu," pravi Mirjana Mladič, ki je v podjetju zadolžena za marketing, komuniciranje in razvoj kadrov. "Edina omejitev je, da mora biti delo opravljeno. Zaposleni moramo sami poskrbeti za to, da delo ne trpi, kljub temu, da smo na dopustu."

Kot pravi, so preračunali, da v praksi njihovi zaposleni porabijo dan dopusta na zaposlenega več, kot bi ga, če bi se držali zakonskih določb o dopustu. "Ampak se malo prerazporedi. Starejši zaposleni izkoristijo malo manj dopusta, kot bi jim pripadal po odločbi, mlajši, predvsem mladi starši, pa malo več," še pojasnjuje Mladičeva. "Zaenkrat nekih posebnih zlorab na to temo ni bilo, imamo pa varovalko v internem pravilniku – če bi kdo poskušal ta inštitut zlorabiti, bi se pri njem držali odločbe in bi lahko izkoristil le toliko dopusta, kot ga ima po zakonu," še dodaja.  

Zaposleni pri Mikro+Polo uživajo v številnih ugodnostih, vendar so tako povezani med seboj, da so si celo sami znižali plačo, da bi prebrodili krizne čase.
Zaposleni pri Mikro+Polo uživajo v številnih ugodnostih, vendar so tako povezani med seboj, da so si celo sami znižali plačo, da bi prebrodili krizne čase. FOTO: Mikro+Polo

Soudeležba pri prometu podjetja

V podjetju za jezikovno izobraževanje LanguageSitter, kjer dela več kot 100 ljudi, ima ožja ekipa, ki skrbi za koordinacijo jezikovnih tečajev, precej tradicionalen urnik. Kljub temu direktor podjetja Mart D. Buh pravi, da ne gledajo na uro: "Pomembno je, da so stvari narejene. Drugačen urnik imajo naše jezikovne trenerke in trenerji, ki svoje delo večinoma opravljajo na terenu pri strankah. Njihov urnik je bolj razgiban in nepredvidljiv, kar nekaterim odgovarja, drugim žal malo manj." O skrajšanem urniku za zdaj ne razmišljajo. "Imamo pa v podjetju pravilo, da če res ne gori voda, so konci tedna in prazniki namenjeni izključno prostemu času in se od zaposlenih ne pričakuje, da bodo takrat delali."

"Sistem deluje, saj vsi delamo za isti cilj," pravi Mart D. Buh, direktor podjetja LanguageSitter.
"Sistem deluje, saj vsi delamo za isti cilj," pravi Mart D. Buh, direktor podjetja LanguageSitter. FOTO: osebni arhiv

Za dobro vzdušje v ekipi skrbijo s tako imenovanimi teambuildingi, izleti, neformalnimi druženji ... Poleg tega svoje zaposlene tudi finančno stimulirajo za dobro opravljeno delo, dobiček namreč razdelijo med zaposlene. Prakso, da se med zaposlene razdeli morebitni dobiček, so nadgradili s sistemom, pri katerem so zaposleni deležni dela mesečnega prometa podjetja, tudi v primeru, ko podjetje ne bi delalo dobička. "Vsi zaposleni poleg rednega dohodka prejemajo nagrade glede na mesečni promet podjetja. To je za zaposlene v prodaji velikokrat nekaj povsem običajnega, saj se da uspeh prodajnika jasno izmeriti, težje pa je meriti uspešnost nekaterih drugih delovnih mest, ki niso neposredno povezana s finančno uspešnostjo podjetja. Pri nas delujemo kot ekipa in ne glede na delovno mesto in ne glede na to, koliko novih strank je kdo pripeljal, zaposlenemu pripadajo njegovi odstotki od mesečnega prometa, ki ga je z zavzetim delom pomagal ustvariti zase, za ekipo in za podjetje. Sistem deluje, saj vsi delamo za isti cilj," pravi Buh.

V podjetju nimajo natančno odmerjenega časa za kosila, kave ali obiske spletnih družbenih omrežij, a zaposleni tega vseeno ne izkoriščajo. "Če potrebujejo odmor, si ga pač vzamejo – utrujen ne moreš dobro delati."

Dobro počutje zaposlenih – dobro opravljeno delo – uspešno podjetje?

Sicer se vedno več podjetij zaveda, da sta za njihovo uspešnost ključna vzdušje v kolektivu in zadovoljstvo zaposlenih. Na to lahko delodajalci vplivajo na tri načine: z zagotavljanjem ustreznega in prijaznega delovnega okolja, z zagotavljanjem ustrezne podpore in nagrajevanjem zaposlenih in s prizadevanjem za njihovo dobro počutje ter uspešno delo. 

V oblikovalskem podjetju Donar se trudijo, da delovno okolje zaposlene tudi fizično čim bolj razbremeni. Tako denimo v pisarnah delajo na dvižnih mizah in stolih, na tak način pa poskrbijo za zdravje zaposlenih, saj sedeč življenjski stil dokazano vodi do številnih zdravstvenih težav. Za zaposlene organizirajo številna izobraževanja, tako s strokovnega področja kot s področja varovanja zdravja. Predvsem pa svojim zaposlenim prisluhnejo in tako so tudi skupaj prišli do ideje o krajšem delovniku. 

"Želim si, da dela ne bi dojemali kot tlako, ampak kot nekaj, kar počnemo radi in v čemer smo dobri. Torej, da izkoriščamo svoje potenciale in s tem največ prispevamo družbi. Kar se tiče pravic in dolžnosti, pa menim, da bomo morali tudi kot družba enkrat razumeti vrednost, ki jo zaposleni prinaša podjetju," pravi Feguš in dodaja: "Brez nas vseh se to ne bi dogajalo in nam ne bi uspevalo, kar počnemo."

V jezikovnem podjetju LanguageSitter pravijo, da prijetnejše okolje ustvarjajo tako, da imajo zelo sproščene in neformalne odnose, "kjer je vsak glas vsaj slišan, četudi ne vedno upoštevan". "Vsak ponedeljek zjutraj začnemo s skupnim zajtrkom, kjer se člani ekipe pogovorimo o tem, kaj smo počeli čez vikend in nato malo pogledamo, kaj velikega nas čaka do konca tedna," pravi Buh, ki dodaja, da so petki rezervirani za skupna kosila.

Tudi v mariborskem podjetju pravijo, da zaposlenim v službi ponujajo brezplačne zajtrke in malice, ves čas jim je na voljo tudi sadje. Organizirajo različne dogodke, zabave in izlete, s katerimi skušajo med sodelavci utrditi vezi in ustvariti ekipni duh. Tisti, ki imajo domače ljubljenčke, jih lahko pripeljejo s seboj v službo. Prav tako lahko v službo pripeljejo tudi otroke. "Imeli smo tudi organizirano varstvo. Ob lanski stavki šolnikov smo v hiši organizirali varstvo in animacijo za otroke," pravi Mladičeva. 

Zaposleni v mariborskem podjetju lahko s seboj v službo pripeljejo svoje štirinožne prijatelje.
Zaposleni v mariborskem podjetju lahko s seboj v službo pripeljejo svoje štirinožne prijatelje. FOTO: Mikro+Polo

Kot pravijo, se vsi zavedajo, da so skupaj odgovorni za uspeh podjetja. Ker so kot ekipa med seboj zelo povezani, so se pred leti, zato da bi prebrodili krizo, dogovorili, da si začasno znižajo plače. 

V LanguageSitterju sodelavce spodbujajo, da so aktivni tudi zunaj podjetja, da širijo svoja obzorja in pridobivajo nova znanja in izkušnje, pa čeprav te aktivnosti včasih potekajo med službenim časom. Toda zavedajo se, da to ne zmanjšuje produktivnosti zaposlenih, pač pa jo "kvečjemu zvišuje, saj je njihova motiviranost na ta način večja". Med delovnim časom pa pogosto vzdušje dodatno sprostijo z zabavnimi aktivnostmi, ki jih kot ekipa počnejo skupaj. "Na prvi pogled gre za ekskurz, ki zmoti delo, v resnici pa taki trenutki zaposlene povežejo v ekipo, ki potem še bolj zagnano dela za skupni cilj," pravi Buh. 

Zavedajo se namreč, da slabe delovne razmere in slabi odnosi skoraj zagotovo privedejo do slabega vzdušja med zaposlenimi. Toksično vzdušje lahko zmanjša produktivnost in kreativnost zaposlenih. "Zdaj bolj kot kdajkoli se morajo vodje podjetij ukvarjati s problematiko "toksičnosti" v delovnem okolju. Ta lahko naredi razliko pri uspešnosti zadrževanja dobrih kadrov in je odločilno pri tem, ali bo podjetje uspešno ali ne. Zaposlenih ni strah zapustiti ladje, če se srečajo s toksičnim delovnim okoljem – in ponavadi prvi odidejo tisti najboljši," opozarja tudi Brigitte Hyacinth, predavateljica in avtorica knjig s področja vodenja podjetij. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Helix Nebula
02. 05. 2019 17.15
+3
a ni "Mikro+ Polo" šel v stečaj zaradi sumljivih poslov, in ustanovil podjetje ponovno pod istim imenom ????
Karantanija
02. 05. 2019 16.28
+5
Še osem ur je premalo, večina ljudi dela po 12 ur, so cele dni v službi, ker se bojijo, da bodo ob službo, delo pa mora biti narejeno!
proofreader
01. 05. 2019 20.19
+15
Velik del javnega sektorja to že ima. Kratek delovni čas, visoko in do upokojitve zagotovljeno plačo.
SLO-SURVIVAL
01. 05. 2019 18.50
+11
sanje v sloveniji, saj jih je preveč pri koritu, koritniki ne bodo delali, raje ljudi razdelijo, da jim lažje vladajo, ovce pa kot ovce!
Matiias
01. 05. 2019 17.13
+50
Ko bomo sterali 50% javne uprave ki se pase in krade davkoplacevalski denar, takrat bo sele cas da zacnemo razmisljati v skrajsanem delovniku, dokler bomo pa toliko prasicev pitali brez ucinka je pa to nemogoce
hitra
01. 05. 2019 18.20
-4
Če bi bil ti v javni upravi bi bil tiho kot miš. Predvidevam da nisi, pa lp
SLO-SURVIVAL
01. 05. 2019 21.39
+9
Draža
01. 05. 2019 16.13
+59
Ukiniti vse agencije za zaposlovanje.Sododobno suzenjstvo,kjer preko njih delavec dela dovesedno zastonj.Drzava,odpri oci.
flojdi
01. 05. 2019 16.03
+8
.ja lepo. kaj pa tisti, ki s(m)o delali prek študenta.. meli kruto veliko nadUr, vse pa je bilo plačano po običajni. / pa še marsikaj, sam se mi ne da zdele. Mi se ji pa ob besedah : če ti ni kaj prav pejt drgam , večkrat dalo drugam it. ampak bilo je podobno; čene enako. / v glavnem hudo cenim samo tri firme. Kjer VEDO. da bi brez ljudi ki delajo ne imeli veliko za dolgo
mudivoc
04. 05. 2019 19.31
+2
kdo te je silil da delaš nadure? se najde par tisoč takih kot si ti ki se ne uprejo pa je situacja taka kot je, če daš še pohlepne zaposlovalce zraven. Krivda je na obeh
nikhrast
01. 05. 2019 15.42
-5
V Severni Ameriki ne boš sindiktate in delavce nikoli prepričal da bi šli na šest-urni delovnik. Kdo bo pa sprejel nižjo plačo, plača se vsaka ura in nadura, folk hoče delati več, ne manj. Precej jih dela za letno plačo, urediti morejo svoj posel, pa ni važno koliko ur delajo. Učielji in profesorji, na primer, delajo deset mesecev, dva meseca poleti tako niso plačani. Precej folka je tudi plačano za vsak posel ali storitev, zdravniki dobijo plačano vsako storitev, več delajo, več lahko tajnica računa. Počitnice pa vzamejo kadar hočejo. Problem je da ljudje so ambiciozni, pa delajo po dve službe, potem pa bajta, avtomobili, še vikend, pa počitinice..., seveda pa tudi veliko pufa. Iluzija, "proletarci vseh dežel združite se". BTW, mislim da v Severni Ameriki večina folka še ne ve da je ponekod po svetu prvi maj praznik.
yaxscdvf
02. 05. 2019 12.39
+5
Ok, ampak kaj ti bo vikend, počitnice,...materialni luxuz, če pa delaš dve službi in tega luxuza niti ne moreš koristiti?
nikhrast
02. 05. 2019 15.40
+1
Vsak po svoje, nekateri uživajo v delu. Migranti smo posebno ambiciozni, večina nas ni prišlo sem s kufri denarja, začeli smo z nič. Vidim pa da v privatnem biznisu, malem gospodarstvu, pa ne poznajo praznikov, folk opravlja dodatna posla ali pa dela, kot obrtniki, računajo pa dvakrat ali trikrat več na uro.
sandi101
01. 05. 2019 15.05
+59
Agencije za zaposlovanje , študentske servise in kaj jaz vem kaj vse še , vse to je treba ukinit se absolutno strinjam, Država naj ima zavod za zaposlovanje , ki ima pisarne po vsej Sloveniji in ti naj delajo tako kot je treba , ker nekaj takega mora biti , vsi ostali so pa samo pijavke na račun delavca ,ravno tako kot 212 občin namesto 60 kot prej in prej je vse skupaj bolje funkcioniralo kot zdaj . ➕➕➕👍
Kristina Marki?
01. 05. 2019 15.02
+17
6 urni delovnik in enaka ali celo boljša uspešnost dela žal ni možna v podjetjih, kjer lahko lenuhi se "švercajo" na plečih marljivih sodelavcev, nato pa za nedelo krivijo nekoga x. Ali pa se celo skrivajo po firmi. Če si v službi, delaj, če ti je pa prehudo, pa pojdi na zavod, nič delat itak že znaš.
Uporabnik8879
01. 05. 2019 13.42
+45
Pa še nekaj, je bolj važno kot debata o 6 urnem delavniku. Treba je vzpostaviti tako stanje, da bo lahko delavec dobil večjo plačo. Temu je največ kriva finančna nedisciplina, ker če izpade neko večje izplačilo, zmanjka keša. Rabimo nekaj podobnega, kot je bil včasih SDK, neko finančno policijo, ki bi takim ki se izogibajo plačilu s stečaji, preprodaji firm in podobno,stopili na prste. V Italiji takim nima milosti... Potem bi bila lahko tudi izplačila večja, tako nam pa v povprečju letno izgine 18% firm in istočasno tudi delovnih mest.
Firnk
01. 05. 2019 13.26
+7
bravo da negdo razmišlja izven kalupov in spreminja običaje ne samo 12ur in to vse dni v tednu kot umobolni kapitalistki
Firnk
01. 05. 2019 17.49
+3
ko bojo pomagal roboti bo še več prostega časa in krajši delovnik potrebna je le odlična organizacija
borut_p
01. 05. 2019 12.51
+35
Kaj pa drzava ki ne prizna 6urnega delavnika kot polni delavni cas za penzijo? Torej moras delat 25% dlje. A to pa je ze visja matematika za novinarja?
Uporabnik8879
01. 05. 2019 12.56
+19
borut, po veljavni zakonodaji 8 urnega delavnika je tako, kot je, če bi uvedli 6 urnega se je pač treba za mizo dogovoriti kako in kaj, ne v medijih. Vedno je računica inputa in autputa in kako se to klahko izide. Ne moreš iz žaklja nekaj vzeti, če v njem ni dovolj za to dejanje. Prvo kar je, je pozitivno poslovanje firme, ki lahko s tem tudi delavcu nudi solidno plačo. Vse ostalo je pa potem lhko prirejeno inputu. Tisto iz socializma, da ne hodi v službo zato da bi delal, ampak zato da dobi plačo, že dolgo ne velja več.
borut_p
01. 05. 2019 13.00
+19
Pravilno bi bilo, da bi mediji raziskali in predstavili realno sliko in ne le reklamno rumenega tiska. Firme ki sedaj uvajajo 6urni delavnik morajo imeti delavce prijavljene za 8ur da je izpolnjena zakonodaja. Torej se jim dvigne strosek dela za 25%. Ce temu ni tako, je delavec potegnil ‘ta kratko’, ceprav bo to ugotovil sele
Uporabnik8879
01. 05. 2019 13.13
+11
tudi te firme imajo uradno 8 urni delovnik, če pa nekdo delo opravi v šestih ali pa mogoče kar od doma, to državo ne briga. Zato pravim, da je edina pot sesti za mizo in se dogovoriti na osnovi realnih možnosti, kaj je možno in kako. Zagotovo se pa to ne bo rešilo drugače, še najmanj z medijskimi fintami ali ulico. Zavedati se moramo, da smo z vstopom v kapitalizem tudi vstopili v trg dela, ki pa na žalost pri nas še ne laufa v pravi meri.
SLO-SURVIVAL
01. 05. 2019 21.38
+2
če bi manj kradli bi bilo za vse zadosti, npr tudi da ima direktor plače za 25 delavskih plač, žakelj je vedno isti, ampak največ dobi tisti, ki najmanj dela!
Uporabnik8879
01. 05. 2019 12.44
+13
Ma dajmo nehati pametovati. Dejstvo je, da sindikalisti morajo nekjaj zaštrikati, da opravičijo svoj obstoj. Brez nekih temeljitih raziskav trga dela in posameznih akterjev, takih obljub ni mogoče udejaniti, razen, če se udejanijo za določene skupine, napr šolstvo, zdravstvo in podobno, oziro del javnega sektorja. V gospodrastvu so v večini drugačni pogoji, nekaterim bi se izšlo, večini pa ne. Gradbeništvu, proizvodni dejavnosti itd, zagotovo ne . Tam kjer je pa mogoče kombinirati, se pa že sedaj to tako pelje, v korist delodajalca in delavca. Zagotovo mora pa delavec toliko ustvariti, da izplača sebe in prispevke, pa da še firmi nekaj ostane. Samo to je realna računica višanja dodane vrednosti.
Andree
01. 05. 2019 12.24
+25
Nikoli ne mešaj službe in družine. Plus tega družba je družba, služba pa služba
Draža
01. 05. 2019 12.09
+63
Nujno je treba ukiniti agencije za zaposlovanje.To je izkoriščanje delavca.Nimaš plačane malice,prevoza in nadur,dobesedno delaš zastonj.Sobarica,ki je delala pol leta preko del.agencije je vse skupaj zaslužila 2 tisočaka.Država,odpri oči.
Sputnik
01. 05. 2019 12.18
+10
država plača dodatek do minimalca in je to to kar država naredi za delavca
Apostol1
01. 05. 2019 12.28
+27
Agencije za zaposlovanje , študentske servise in kaj jaz vem kaj vse še , vse to je treba ukinit se absolutno strinjam, Država naj ima zavod za zaposlovanje , ki ima pisarne po vsej Sloveniji in ti naj delajo tako kot je treba , ker nekaj takega mora biti , vsi ostali so pa samo pijavke na račun delavca ,ravno tako kot 212 občin namesto 60 kot prej in prej je vse skupaj bolje funkcioniralo kot zdaj . ➕➕➕👍
FRC-H
01. 05. 2019 17.05
+1
wtf....država nikomur ne plačuje razlike do minimalca...na katerem zelniku je pa ta ideja zrasla??
Mitja Bi?ek
01. 05. 2019 12.08
+21
Tukaj ste pa z komentarji popolnioma zašli, ste sploh prebrali članek, našli ste vse...politiko, kdo je kdo , kdo je, pa žalite in zmerjate eden drugega, še premalo delate, glede na to kakšne pišete!Vse lepo in prav če se ne strinjate z napisanim, ampak, a je treba žalit in pjuvat pa zmerjat, jaz se popolnoma strinjam z napisanim in podpiram takšna mišljenja, le gdo se ne bi veselil šest urnega delovnika za isto plačo, in to dobesedno...gledano iz tega stališča!Po eni strani jamrate koliko da delate in koliko časa, po drugi strani pa pljuvate čez ljudi in podjetja, ki vsaj zaenkrat v njihovem podjetju, uresničujejo šest urni delovnik, v obojestransko korist - njih kot podjetje in samega delavca!Jaz delam v podjetju, kjer so nmesto, da bi zmanjšali delavni so ga povečali za eno uro, torej delamo po devet ur, od 5h do 14h in od 14h do 23h, imam srečo imam blizu službi, sodelavci, sodelavke vtajajo ob 2h 3h ponoči da pridejo na šiht in popoldne pridejo domov ob ponoči enih ali kasneje!Pa delamo, moramo, za okoli 800 - 900 evrov!Torej se ve kao je če si dobesedno vsega sit!In podpiram šest urni delavnik, in ljudi, ki podobno razmišljajo, in to tudi uuresničujejo!
Uporabnik458403
01. 05. 2019 12.22
+7
Mitja..........eno je realnost, drugo pa dajanje laznega upanja......... Dajati lazno upanje ljudem je nekaj najslabsega, korist pa ima samo tisti, ki daje taksno upanje.......
Uporabnik8879
01. 05. 2019 12.27
+11
Mitja sorry....25 let sem bil samostojni podjetnik in zagotavljam ti, da nebi nič prišparali, celo podražili bi zadevo. Delo mora biti opravljeno in za tako količino dela imaš plačo, kot je bilo dogovorjeno. Na tebi je ali sprejmeš dogovorjene pogoje ali ne, oziroma a to službo sprejmeš. To kar naj bi se dogovarjali, velja v glavnem le za javni sektor , ki že sedaj ne dela polnih 8 ur za solidne plače. Če pa upoštevaš dejstvo, da 60 % BDPJa sloni na malem gospodarstvu, se takega zakona ne da sprejeti za vse, na žalost je to resnica.
Kolani
01. 05. 2019 12.40
+3
Tomyslo. V 25 letih ti ni prišlo na pamet, da bi malo dvignil ceno svojih storitev. Res je, vsi niso pripravljeni plačati višjo ceno in imel bi manjšo gužvo. Stranki bi se lahko bolj posvetil in delo opravil bolj kvalitetno. Zaslužek bi bil enak, življenje kvalitetnejše.
Uporabnik8879
01. 05. 2019 13.05
+5
Kolani, ne bom polimiziral, ker tvoj namen je pozitiven, vendar verjemi mi, še marsikaj drugega, kar ne omenjša smo sprotno prilagajali. Tako je pač podjetništvo, da se moraš dnevno prilagajati trgu, inovacijam, posodobitvi, da je lahko konec meseca toliko v vreći, da poleg vseh ostalih stroškov, pokriješ tudi plače. Tu je potem še prisotna finančna nedisciplina, izogib plačilom z zapiranjem podjetij in odpiranjem novih in še in še. Ni lahko biti podjetnik, nimaš delovnega časa, prilagajaš ga potrebam, tudi ponoči gruntaš, kako boš jutri. To je renica in ne resnica tistih, ki po končenem 8 urnem delovniku pozabijo na službo, do naslednjega dne.
Kolani
01. 05. 2019 14.18
+5
Tomyslo, 32 let sem samozaposlen. Res je, da sem potreboval 20 let, da se s tistimi, ki iščejo najnižje cene, ne izplača ukvarjati. Po dvajsetih letih mi je postalo jasno, da je naš šolski sistem, kar se tiče ekonomije, popolnoma nekoristen. Zdaj že dobrih 12 let živim kot bubrek u loju. Finančnih problemov več nimam. Z neplačniki se sploh ne pogovarjam.
Uporabnik8879
01. 05. 2019 12.08
+22
Večina s.p._jev, kmetov in drugih samostojnih podjetnikov nima nobenega predpisanega delovnega časa in delajo takrat, ko morajo in ko imajo delo. Lahko jim država predpiše delavnik, samo realnost je drugačna. Pa tudi v sindikatih niso, ker se morajo sami boriti za obstanek in preživetje. Sindikati so imeli včasih funkcijo, da so nam cneje nabavili ozimnico, da smo šli na kak piknik in podobno. Danes se pa gredo politike, kar pa ni njihovo poslanstvo. Zakone sprejema parlament na predloge vlade in ne sindikati. Za koga se pa borijo, v glavnem za javne uslužbence ( ki še zdaleč niso na minimalcu), ki si tudi lahko privoščijo 6 urni delavnik, ali pa še manj, saj nekateri ga tako ali tako že imajo, čeprav naj bi bili 8 ur vna delovnem mestu.
Andree
01. 05. 2019 12.07
+18
Če je v Mikro Polo vse res tako super zakaj ljudje bežijo od tam?
fracola
01. 05. 2019 12.01
-14
Policist na terenu mora delat 12 ur, kaj pa to ?
brezveze13
01. 05. 2019 12.22
+9
fracola ne brcaj v temo policisti imajo ruski turnus njihov mesečni seštevek delovnih ur je od 170 d0 182 ur odvisno kdaj mu pade prvi dan v mescu