Gospodarstvo

Drugi tir: od nasprotovanj do zapletov s posojilom

Ljubljana, 15. 05. 2019 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kljub temu, da so bili nekateri vodilni akterji pred odločitvijo Evropske investicijske banke o 250 milijonov vrednem posojilu za projekt drugi tir Divača-Koper zaskrbljeni, se stvari niso dodatno zapletle. Odbor direktorjev je namreč posojil potrdil.

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) je vendarle odobril posojilo za projekt drugi tir Divača-Koper v višini do 250 milijonov evrov, so za STA potrdili na hišni banki EU. Zdaj bodo nosilci projekta z EIB začeli tehnične pogovore o oblikovanju posojilne pogodbe.

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) bi sicer moral o posojilu odločati že 9. aprila, vendar so končno odločitev, skupaj še z nekaterimi točkami dnevnega reda, prestavili zaradi brexita. Na ministrstvu za infrastrukturo in projektnem podjetju 2TDK so bili prepričani, da bo odbor Sloveniji prižgal zeleno luč, a so bili hkrati pripravljeni tudi na morebiten drugačen scenarij.

Rezervni načrt je predvideval nadaljevanje projekta s komercialnimi bankami. Kot je pojasnil direktor 2TDK Dušan Zorko so povpraševanje 15 bankam so že poslali, odgovore pa pričakujejo do 27. maja. Pri njih bi sicer potrebovali za nekaj manj kot 170 milijonov evrov, brez posojila EIB pa za približno 420 milijonov evrov.

Če bi EIB zavrnila posojilo Sloveniji, bi morala država v pridobitev kreditov komercialnih bank. Namesto 170 milijonov bi od bank potrebovali približno 420 milijonov evrov.
Če bi EIB zavrnila posojilo Sloveniji, bi morala država v pridobitev kreditov komercialnih bank. Namesto 170 milijonov bi od bank potrebovali približno 420 milijonov evrov. FOTO: POP TV

Na spolzkem terenu

Zunanji minister Miro Cerar, ki je marca lani zaradi dogodkov v povezavi z drugim tirom odstopil s položaja premierja, je v Bruslju izpostavil skrbi zaradi sprememb stališča do sodelovanja s partnerskimi državami, s čimer se je Slovenija znašla na spolzkem terenu, a obenem izrazil upanje in vero v to, da bo projekt uspel. Cerar si želi, da bi EIB Sloveniji namenila ugodno posojilo.

Kot je povedal Cerar, je njegova vlada pripravila jasno finančno shemo brez državnih jamstev, ob sodelovanju s partnerskimi sosednjimi državami in s čim manjšo obremenitvijo davkoplačevalcev, ki jo je takrat v celoti sprejela tudi EIB, zapletov niso pričakovali, vse je bilo dogovorjeno, je izpostavil.

Zunanji minister Cerar je pred odločitvijo Evropske investicijske banke v skrbeh.
Zunanji minister Cerar je pred odločitvijo Evropske investicijske banke v skrbeh. FOTO: AP

Stvari se po njegovih besedah z novo vlado znova odpirajo in Cerar se boji, da je k temu prispevalo drugačno stališče do sodelovanja s partnerskimi državami. V primeru sodelovanja s partnerskimi državami ima projekt jasnejšo evropsko razsežnost in ga morajo institucije EU bolj podpirati, je ponazoril. "Če se država osami in gre sama, pa mora sama zagotoviti jamstva. Priznam, da me to skrbi, čeprav upam in verjamem, da nam lahko uspe," je poudaril.

Pri EIB naj bi si namreč želeli, da bi Slovenija za posojilo jamčila z državnim poroštvom, čemur se poskušajo izogniti na infrastrukturnem ministrstvu. Alenka Bratušek je že konec lanskega leta izrazila upanje, da bi poroštvo za posojilo poskušali pridobiti prek Evropskega sklada za strateške naložbe. "Komisija bi morala razumeti, da je zavarovanje preko Junckerjevega sklada vsaj enakovredno državnemu zavarovanju," je takrat povedala ministrica.

Strah pred ponovitvijo scenarija TEŠ 6

Možnost, da bi se ponovila zgodba šestega bloka termoelektrarne Šoštanj, buri strahove že dalj časa. Nekdanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je v času ministrovanja celo dejal, da je bolje vnaprej računati z višjimi stroški, da se ne bi ponovila zgodba Teš 6. Takratni minister je napovedal, da bo drugi tir stal manj kot milijardo. Toda podobno kot pri Tešu se je tudi v primeru drugega tira strošek gradnje spreminjal. Govorilo se je o 800 milijonih, nato je bila uradna izhodiščna cena 1,4 milijarde evrov, potem so jo oklestili na 1,2 milijarde, zmanjšali na 984 milijonov in zasidrali pri 961 milijonih evrov brez že porabljenega denarja za zemljišča in dokumentacijo. Uradno 2TDK navaja, da je celoten znesek financiranja v tekočih cenah brez DDV 1,194 milijarde evrov (od tega 1,15 milijarde za stroške gradnje).

Pritisk na EIB in interesi drugih držav

Spomnimo, na začetku aprila je predsednik civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič naslovil dolgo pismo na predsednika uprave EIB Wernerja Hoyerja in člane uprave ter jih pozval, naj ne odobrijo posojila Sloveniji. Kovačič je opozoril na "visoka korupcijska tveganja, ki jih ni mogoče spregledati", kršitve pravnega reda Slovenije in Evropske unije, postopkovne kršitve ter kršitve okoljskih direktiv EU. V primeru odobritve posojila Kovačič napoveduje pritožbo na sodišču Evropske unije v Luksemburgu ter evropskem varuhu človekovih pravic.

Vili Kovačič je na EIB naslovil pismo, v katerem zahteva zavrnitev posojila.
Vili Kovačič je na EIB naslovil pismo, v katerem zahteva zavrnitev posojila. FOTO: Kanal A

V javnosti se že nekaj časa pojavljajo ugibanja o drugih razlogih za odložitev odločanja. Siol je poročal, da naj bi projekt ovirale nekatere države, ki si te gradnje ne želijo, saj da predstavlja konkurenco njihovim logističnim potem. Šlo naj bi za Italijo, eno od štirih evropskih držav, ki imajo v lastni največji delež EIB, in njene strateške interese v pristanišču Trst. Vili Kovačič je tudi večkrat javno zagrozil, da bo nagovoril italijanske politične predstavnike, da ne podajo novega soglasja za dvojni novi tir. Da obstajajo pritiski iz nekaterih vplivnih evropskih krogov, ki želijo projekt drugega tira ovirati in ustaviti, so potrdili tudi na ministrstvu za infrastrukturo.

Pripravljalna dela že potekajo.
Pripravljalna dela že potekajo. FOTO: Miro Majcen

Pripravljalna dela za drugi tir med Divačo in Koprom so medtem že stekla. Prejšnji teden se je iztekel razpis za gradnjo mostov in galerije Glinščica, razpisi za glavna gradbena dela pa naj bi bili objavljeni do konca leta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politik70
17. 05. 2019 10.52
+1
Koliko nas je že stal Vili? Koliko nas bo še stal Vili?
politik70
17. 05. 2019 10.50
+0
Matrno tegale ""trotka " Vilija bo treba pa res po zdravju vprašat. Pa proti čemu on sploh ni????
Karlo
16. 05. 2019 10.48
+1
Vili De .. bili.
finec
16. 05. 2019 08.54
+3
Še projekta izdelave makete niso obvladali (vsi udeleženci so še na delovnih mestih), tako da si ne upam niti pomisliti, koliko drobtin bo padlo z mize. Poslušamo pa tudi, da projekt ne bo obremenjeval davkoplačevalcev, kot da denar od cestnin in uporabnin ni naš.
finec
16. 05. 2019 08.53
+1
Še projekta izdelave makete niso obvladali (vsi udeleženci so še na delovnih mesti), tako da si ne upam niti pomisliti, koliko drobtin bo padlo z mize. Poslušamo pa tudi, da projekt ne bo obremenjeval davkoplačevalcev, kot da denar od cestnin in uporabnin ni naš.
Bojan-F
15. 05. 2019 20.18
-3
Kot obicajno prekarni guruji komentiranja prispevka niti ne preberejo ... saj jim niti ni potrebno ... samo nalepijo mantre iz petkovega briefinga.
anonymous82
15. 05. 2019 19.12
+3
2TDK slamnata firma ki je odprta 3 leta 2 cloveka in 0 referenc. Bravo nasi kraja nasega denatja se je zacela. Spet bojo hise in jahte nabavljali banda pokvarjena
anonymous82
15. 05. 2019 19.13
+2
Za taksen projekt mora podjetje imeti vecletne izkusnje in seveda kar nekaj taksnih referenc
Uporabnik113189
15. 05. 2019 16.03
+1
Dobra novica je, da so ga odobrili.. Res ne vem kako jim je to uspelo.. Je pa daleč od konca in to posojilo bomo drago plačali v vsakem primeru. Vili ga bo krepko "podražil" s svojimi zdrahami, ter poskrbel da slovenska železnica ne bo prehuda konkurenca.
kolbek460
15. 05. 2019 15.32
+2
Sds obljublja primorsko Italiji , podarja prekmurje madžarom ,zavestno rezvrednotili narodno osvobodilni boj ,razgrajujejo inštitucije ,vili pa zavestno dela škodo gospodarstvu ,,,do kdaj???????
smiblik
15. 05. 2019 15.31
+11
Ja ne ce Kitajci dobijo, noben ne more krasti
Preprosti
15. 05. 2019 15.31
+6
Po svoje razumem Vilija. Do sedaj je bilo nešteto slabih praks, posledično pa trpi proračun (davkoplačevalski denar). Vsi državljani bi se mogli zamisliti se zediniti. Srečno
smiblik
15. 05. 2019 15.31
-2
Se bom zacel strinjati
Uporabnik113189
15. 05. 2019 15.31
+0
Ta EU ima danes res velike probleme z balkanci. Prej pač ni bilo možno delati škode, ko smo bili še vsi izolirani v Jugoslaviji, sedaj pa so izuščeni in kažejo pravi obraz. Na primer ta most, ki ga bodo gradili hrvati so preprosto prepustili kitajcem. Pri tem jim seveda še malo ni mar, da si bo ta velesila še za mersko enoto višje nagrmadila deviznih rezerv in da to ECB še malo ni všeč. Je pa ta še nekoliko sramežljiva in so modro tiho, ne tako kot Trump ki je kar naravnost po mizi udaril in dvignil carine. Če kdo misli da bodo kdaj sklenili trgovinski sporazum ZDA Kitajska, se krepko moti, gre za prevlado in še kak drug okostnjak bo poskočil iz omare. Slovenija pa je v v navzkrižju vseh mogočih interesov, vidimo da imamo dovolj notranjih sovražnikov, ki nam poskušajo državo uničiti, celo naše stranke se podajajo v to zgodbo, pri tem pa pošiljajo Vilija Don Kihota v boj. Prav nič ne bom presenečen, če bi Italija in še kdo v njeni družbi uspela ta kredit "pokvariti". V bistvu bo zmaga, če ga bodo odobrili..
smiblik
15. 05. 2019 15.30
+2
Kaj pa Kitajci?
smiblik
15. 05. 2019 15.29
Demokracijamu daje pravo
kolbek460
15. 05. 2019 15.29
+2
Vili je že za drugi tir naredil 21 milijonsko škodo temo Slovenskemu gospodarstvu ,,kdo mu daje moč in denar da nastopa proti Slovenskemu narodu in interesom države od katere prejema pokojnino in namerno dela škodo ,,kdo bo zaustavil bedaka ,,
marker1
15. 05. 2019 15.27
+5
Izvajalca del za 2TDK naj raje izbere evropska unija, ne pa absolutna s prišepetovalci v ozadju.
BogiEmil
15. 05. 2019 15.20
+12
Zdaj, kakorkoli vzameš eni Vilija podpirajo eni pač ne, ampak ima človek prav. Kako bo lahko kaj drugače kot TEŠ kot kakršnakoli inveesticija države v karkoli, da se ne bi državni denar delil izbrancem, tele stranke pa tako kolobarijo tukaj gor in seveda, roka roko umije ... saj je jasno ... in na koncu bodo našli tam še kake zgodovinske ostanke in bomo tam ....
MountainVibes
15. 05. 2019 15.17
+7
Odkrito dragi ljudje postavmo skup alenko in cerarja, kaj pa dobimo? NIČ.. 2 nesposobneža na kupu, vse gre v propad!
Karlo
15. 05. 2019 17.30
+5
Pa nasprotno; Janšo in Jelinčiča pa doobimo NIČ na kubik in miljone škode!
ooResnicA
15. 05. 2019 15.09
+9
...šc banda komunajzarska prizadeta lopovska....