Slovenija

'Ne bi se čudili, če bi Orbanov zasebni denar končal v projektu drugi tir'

Ljubljana, 24. 11. 2020 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
292

Vlada je na odbor DZ za zunanjo politiko vložila pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Madžarsko o sodelovanju pri gradnji in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper. V opoziciji so prepričani, da vlada deluje proti interesom države in njenih prebivalcev, zato so napovedali sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ.

V opoziciji menijo, da premier Janez Janša pred interese države in njenih državljanov postavlja interese lastne stranke. "Sklenitev sporazuma z Madžarsko bi pomenila oškodovanje interesov države in prikrito privatizacijo Luke Koper," so pred časom opozorili v Levici.

Predstavniki opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB bodo predstavili razloge za sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ glede škodljivega sodelovanja madžarskega kapitala pri projektu drugi tir.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: 24ur.com

Alenka Bratušek je na novinarski konferenci povedala, da je prejšnji vladi uspelo zapreti finančno konstrukcijo za drugi tir. Poudarila je, da je finančna konstrukcija zaprta, "dodatnih 200 Orbanovih milijonov pri projektu ni potrebnih," je dejala. "Vsi razpisi so se zamaknili, nezakonito pa so s projekta nagnali Kitajce, ki so največji partner Luke Koper." S prihodom Orbanovega denarja bo projekt tristo milijonov dražji, je poudarila Bratuškova. "Če vlada to spelje, bo to najdražje posojilo v zgodovini naše države. Zato pozivamo vlado, da predlagano gradivo pri sodelovanju Madžarske umakne." 

Bratuškova je še povedala, da se ne bi nič čudila, če bi zasebni Orbanov denar končal v tem projektu. 

V LMŠ so povedali, da je dogajanje v državi postavljeno na stranski tir, medtem ko vlada Janeza Janše znova odpira projekt, ki je bil že zaključen. "Kakšne obljube je dal Janez Janša Viktorju Orbanu in kako more Slovenija to plačevati," se sprašujejo. Prepričani so, da Madžarska znova izvaja kolonizacijo Slovenije in Balkana.

Socialni demokrati opozarjajo, da bi z madžarskim vpletanjem v projekt ogrozili tudi evropska sredstva. "Ogroženi so strateški cilji Republike Slovenije." Vlado so pozvali, naj neha Slovenijo postavljati v drugi plan. 

V Levici so še enkrat poudarili nevarnost tihe privatizacije Luke Koper. "Vsi se sprašujemo, zakaj nas Janša odmika od EU in potiska v objem višegrajske skupine. To, da se tako igraš z velikimi infrastrukturnimi projekti države, je nevarno in nedopustno," je dejala Nataša Sukić.

Vlada je na odbor DZ za zunanjo politiko pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Madžarsko o sodelovanju pri gradnji in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper vložila prejšnji teden. Pobuda je označena z oznako interno, zato podrobnosti niso znane.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (292)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr_en_moz
23. 12. 2020 11.35
Bratuvškeve lisičke ne bom nikoli pozabil. Še dandanes moramo pri plačilu na pošti pokazati osebno, v času vladavine njenega klana je bila ta meja na 1000€. In v času njene vladavine je nekdo s fidiciarnim računom pri češki banki anonimno opravil nakup cca 9% Petrolovih delnic, skupno pa je po nakupu imel 12,8% delnic Petrola. Anonimno!?!?!?! In sedaj naj butara reče, da to ni bilo z dovoljenjem politike? Oz naj objasni zakaj ni bilo vprašanje politike? In tako so tatovi začeli vračati v Sloveniji ukraden denar, za nakup naših podjetij z dovoljenjem politike
kr_en_moz
23. 12. 2020 11.10
Pa katero funkcijo opravlja Alenčica? Vlačite jo po portalu hujše kot da je premierka.
cakra
27. 11. 2020 08.55
+1
Pri nas nonstop nabijamo nekaj proti Madžarski, Nemčija pa prav tam na veliko vlaga v njihovo gospodarstvo.
NX11
26. 11. 2020 15.53
+1
Levaki niso več normalni.. Naj razložijo kaj je 'prikrita' in kaj 'odkrita' privatizacija.
Frane Šajn
25. 11. 2020 19.02
-3
BOJIM SE ALENKA, DA JE ŽE NOTRI! SAMO ŠE EVROPA NAS REŠI PRED TO UJMO!
optimist11
24. 11. 2020 20.28
+0
Pred nekaj časa je bila na SLO1 kmetijska oddaja iz prekmurja. Kmetje madžarske narodnosti so povedali da dobijo iz Madžarske nepovratne subvencije. Slovenski kmetje pa nič. In potem zmagovalna izjava kmeta madžarske narodnosti: SLO kmetje so jezni ker niso dobili nič. Njim naj da subvencije njihova vlada ! Novinar mi ga moral takrat vprašati katera je njegova vlada in ga poslati tja kamor sodi.
Frane Šajn
25. 11. 2020 19.03
+0
O TEMU ŽE VRAPCI ČIVKAJO! TO SEM TROSIL TOD OKOLI ŽE LANI!
NX11
26. 11. 2020 15.54
+0
zibertmi
12. 12. 2020 16.50
+1
počasi nas bo jajo prodal vse.tudi med osamosvojitvijo je hrvatom pustil mejne prehode tam kjer so sedaj,je tudžman rekel ,da se bodo potem zmenili.zdaj pa mamo kar mamo.pa janša ni nič kriv.če bi bil kak vojskovodja ,bi bila naša meja najman na katasterskih pozicijah.pa je prišlo orožje pa tako dalje po tirnicah ,ki se jih eni spomnimo nekateri pa ne
stokviz
24. 11. 2020 20.17
+0
g. Bratkuškova, raja vas ne mara, volitve so to pokazale, in res ne vem, kaj imate toliko za srat našo vlado in prodajat vašo meglo ???
marker1
26. 11. 2020 16.25
Nima kam iti. Kdo ve, kaj je vse obljubila izvajalcem 2TDK. Najmanj en aneks je podpisala, ko je bila vlada že v odstopu.
ROGIBOS
24. 11. 2020 20.17
+1
Pa kje je Alenka dobila naenkrat takšno državotvorno držo, prej je pa kradla in lagala kot sraka?
marker1
26. 11. 2020 16.22
Saj bo v bodoče opravljala enako delo. Od vseh predsednikov vlad je imela najvišjo plačo. Reva je reševala Slovenijo s 3.8 % obrestmi na njen najet kredit.
FORTUDO1
24. 11. 2020 20.17
+0
Šivilja se že spozna na finance, saj vemo, kako smo dokapitalizirali banke!
Kaktus111
24. 11. 2020 20.11
+1
Sektaši ste pa fenomen .... prej zapravte kot vkradete .........
pepikrlinca
24. 11. 2020 20.09
pa še ena iz istega leta Slovenski kapitalski vložek bo predvidoma znašal 200 milijonov evrov, enako tudi vložek Madžarske. Zaradi volitev pri vzhodni sosedi in v Sloveniji so pogajanja z Madžarsko bila začasno zaustavljena, je rekel Gašperšič: »Proces bomo morda lahko nadaljevali že v tem mandatu, seveda pa se bo zaključil z glasovanjem v državnem zboru, ki bo v novi sestavi.«
bojer
24. 11. 2020 20.09
+0
Finančna konstrukcija projekta naj bi bila zaprta. Torej sredstva zagotovljena in tako naprej. Tukaj ima po mojem Bratuškova prav. Projekt gradnje bi se z dodatnimi sredstvi pač podražil. Eno vprašanje je, zakaj bi ga dražili in drugo na čigav račun?
pepikrlinca
24. 11. 2020 20.05
-2
hahahaaha, kaj sem našel: Vloga Madžarske na stranskem tiru Levica ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek poziva, naj odstopi od načrta, da bi Madžarska z 200-milijonskim vložkom sodelovala pri projektu drugi tir. Toda ministrica Madžarov še ni povsem odpisala, pravi, da je pogovore nekako treba končati.
pepikrlinca
24. 11. 2020 20.02
+1
delo; 11.05.2018 Če kdo misli, da bo nedeljski, edini doslej ponovljeni referendum vrhunski dokaz slovenske demokracije, ki bo prinesel končno odrešitev, se moti. To bo predvsem dokaz izjemne nesposobnosti, pohlepa in izgubljene družbe, ki že vsaj 13 let očitno deluje »v korist lastne škode«. Minister, ki je že na zaslišanju odkrito povedal, da drugega tira vsaj 30 ali 40 let ne potrebujemo, ni bil sam. Ko je nastopil proti temeljnemu strateškemu projektu, ga je mandatar Miro Cerar vzel v bran. In mu vsa leta dopuščal izlete v naročanje študij o nepotrebnosti tira, v eksperimentiranje z javno-zasebnim partnerstvom, z revizijo projekta in na koncu v eksperiment nenavadnega zakona za pičlih 27 kilometrov tira. Ministra sta podpirala tudi oba koalicijska partnerja, pa naj se zdaj še tako izgovarjata, kako prekaljena politična velesila da sta. V tej drugotirni komediji zmešnjav, kjer smo videli vse, samo infrastrukturne stroke ne, je na koncu glavni junak tragedije postal politično razmeroma precej neizobražen, neartikuliran, neizkušen upokojenec iz povsem drugih časov, ki bi ga še slabo razvite civilizacije stežka vzele za zgled. Postal je glavni ideolog slovenske strategije razvoja in družbe, ki sicer trdi, da vstopa v galaksijo presežkov z najsodobnejšimi tehnologijami, z najnaprednejšimi tehničnimi, ekološkimi, informacijskimi rešitvami, s sodobnimi koncepti organiziranja in delovanja družbe, z vrhunskimi moralnimi, etičnimi in socialnimi normami, ki svet zapopada iz domnevno povsem nove paradigme sveta. Figo, pa takšna paradigma! Kako lahko družba, ki sebe šteje za tako napredno, porabi 6,7 milijona evrov za dva referenduma v enem letu, katerih edina korist je bila za več kot eno leto zaustaviti gradnjo drugega tira. Pozabite na 6,7 milijona evrov. V enem letu smo izgubili za najmanj 200 milijonov evrov poslovnih priložnosti. Če ta država ne premore politike, ki bi stopila na prste omrežjem pohlepnežev, ki hodijo v službo samo s ciljem sesanja javnega denarja, je bolje, da je ni. Če politiki niso sposobni postaviti 27 kilometrov tirov tako, da bi logistika dajala še kakšno milijardico več, zaposlila še kak tisočak ljudi in se vsaj malce približala sosedom, naj raje danes nehajo kandidirati. Kako nas lahko isti kandidati prepričujejo, kaj vse bi oni naredili, če tega v zadnjih 15 letih niso? Drugi tir ni vprašanje denarja, trase, Madžarov, zakona in še stotin drugih ovinkov in ovir, ampak je vprašanje pohlepa in nesposobnosti. Je vprašanje, ali hočemo ali nočemo, ali znamo, ali pa bi radi samo spravili 200 ali 300 milijončkov komu v žep. Je ogledalo nas samih, ki volimo tiste, ki znajo besedičiti, in ne tistih, ki bi znali obračunati z omrežji moči. Če nova politika ne bo zamenjala kadrov iz vplivnega (inženirskega) ozadja, bodo obljube pihanje v veter, drugi tir pa bo tam, kamor ga je pred štirimi leti postavil »uspešen« odhajajoči minister.
pepikrlinca
24. 11. 2020 20.03
+0
malo zgodovine za osvežitev spomina populistični opoziciji
bodi
24. 11. 2020 19.59
-1
Ljudje res ste bedni pa kaj klinac se napihujete kdo bo dal denar važno da je narejeno in z čim manj aneksi kot ga znajo naši zlorabljati.
pepikrlinca
24. 11. 2020 19.51
-1
Katera vlada se je že neki menila z Madžari o 2.tiru?
Bolfenk2
24. 11. 2020 19.22
+5
Mene zanima, kje je končal zasebni kapital nas malih delničarjev bank, katerega nam ja pokradla Bratuška, ko je bila predsednica vlade.
bodi
24. 11. 2020 19.49
-1
Bolfenk2 ,a dej nehaj ona je pa tko poštena hohoho
pozitiva5
24. 11. 2020 19.18
+3
¸Kaj še tlačiš ta parlament,saj v vsej karieri nisi pokazala nič.Amen.
Skdesni
24. 11. 2020 19.07
+6
Alenka najbolj te peče ker v tvojem žepu ne bo končal denar za drugi tir.
bodi
24. 11. 2020 19.50
-1
in priskledniki bodo ostali praznih žepov.
provni
24. 11. 2020 19.02
+4
Ne bi se čudil, če bo "jutri" zgrajen 2. tir brez JJ-ja in Orbana.