Slovenija

Družba Žonta je morala vrniti makedonski tovornjak, ki ga je zadrževala od decembra

Celje, 18. 06. 2021 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
167

Višje sodišče v Celju je zavrnilo pritožbo podjetja Žonta in pritrdilo prvostopenjskemu sodišču, ki je odločilo, da je šlo v primeru makedonskega tovornjaka, ki ga je omenjeno podjetje zadržalo decembra 2020, za motenje posesti. V sklepu sodišča piše, da morajo vozilo v roku treh dni vrniti in plačati dobrih 300 evrov stroškov. Voznik je tako v četrtek prišel po svoje vozilo in ga odpeljal domov.

Januarja smo poročali, da je odvetniška pisarna Igor Inkret iz Celja v imenu makedonskega avtoprevoznika Emša Šped vložila tožbo zoper podjetje Žonta, v kateri mu očita, da je kljub plačilu dogovorjenega zneska protipravno zadržalo makedonski tovornjak in prevozniku zaračunalo nenavadno visoke zneske za povsem nepotrebne storitve. 

Prvostopenjsko sodišče je marca letos sklenilo, da je "tožena stranka motila tožečo stranko v njeni posesti tovornega vozila znamke Volvo", in odločilo, da je tožena stranka dolžna vzpostaviti prejšnje posestno stanje in tožeči stranki omogočiti posest nad motornim vozilom, tako da ji ga izroči v roku treh dni. Sklenilo je tudi, da se toženi stranki v bodoče prepoveduje motenje tožeče stranke v njeni posesti omenjenega vozila.

Podjetje Žonta, ki je vse očitke zanikalo, se je zoper zamudni sklep in sklep Okrajnega sodišča v Celju pritožilo. Kot pritožbeni razlog so uveljavljali bistvene kršitve določb pravdnega postopka ter zmotno uporabo materialnega prava. Trdili so, da je sodišče prve stopnje izdalo zamudni sklep, čeprav zanj menda niso obstajali zakonski pogoji. Tožena stranka ni prejela poziva na odgovor na tožbo, "le povabilo k postopku mediacije, ki mu je bila priložena tožba ter pet prilog, ki se nanašajo na tovorno vozilo". 

A Žonta s pritožbo ni uspel. Višje sodišče v Celju je namreč zdaj odločilo, da se pritožba zavrne in se potrdi izpodbijani zamudni sklep sodišča prve stopnje. "Tožena stranka mora tožeči stranki v roku 15 dni od prejema tega sklepa povrniti stroške odgovora na pritožbo v višini 317,12 evra, ob morebitni zamudi z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki začnejo teči od prvega dne po izteku izpolnitvenega roka dalje do plačila," je sodišče zapisalo v obrazložitvi. 

Voznik je včeraj prišel po svoj tovornjak

Še pomembnejše pa je, da odločitev višjega sodišča pomeni, da mora Žonta makedonskemu vozniku vrniti vozilo, ki ga zadržuje vse od decembra lani. Voznik je tako včeraj popoldne prišel ponj.

"Veseli nas, da se po pol leta zaključuje spor z družbo Žonta, d. o. o., in da je makedonski avtoprevoznik Emša Šped, d. o. o., vendarle lahko prevzel svoje tovorno vozilo in ga odpeljal v Makedonijo. Višje sodišče v Celju je namreč odločilo, da je družba Žonta, d. o. o., motila posest makedonskemu avtoprevozniku in od dne 10. 12. 2020 neupravičeno zadrževala tovorno vozilo v lasti naše stranke," so ob tem sporočili iz odvetniške pisarne Igor Inkret. 

"Veseli smo, da nas je odvetnik družbe Žonta, d. o. o., takoj po prejemu sodne odločbe kontaktiral v zvezi z prevzemom vozila, prav tako pa upamo, da se bomo uspešno dogovorili tudi o medsebojnih finančnih obveznostih," so še dodali.

Pojasnili so, da je Emša Šped, d. o. o., od zahtevanega zneska v višini cca 14.000 evrov 5.000 evrov poravnal že lani, to pa izključno zato, da je lahko prevzel prikolico, na kateri je bilo blago v lasti makedonske tovarne, ki ga je takrat, če se je želela izogniti ustavitvi proizvodnje, nujno potrebovala. Pri tem je posredovalo tudi makedonsko veleposlaništvo.

Če se stranki ne bosta sporazumno dogovorili glede njunih medsebojnih finančnih obveznosti, se bo zadeva nadaljevala na sodišču, je še sporočil. 

Odvetnik družbe Žonta: Tovornjaka nismo zadrževali

Tudi odvetnik družbe Žonta Milan Krstić je za 24ur.com povedal, da so takoj, ko so prejeli odločitev višjega sodišča, poklicali odvetnika Emša Špeda, naj pridejo po tovornjak, za katerega Krstić še vedno pravi, da ga Žonta nikoli ni zadrževal. "Oni niso prišli ponj, tudi zdaj so zaradi nekih težav na meji zamujali tri dni," je še dodal.

Krstić pravi, da pri vsem tem sploh ne vidi težav in da spora med njimi nikoli ni bilo, prav tako pri celotni zgodbi ni nastala nobena škoda, saj je podjetje Žonta makedonskemu prevozniku rešilo tudi tovor na tovornjaku. Je pa že napovedal nadaljnje korake – podjetje Žonta bo prevoznika, ki še ni poravnal celotnega računa, tožilo.

Spomnimo

Decembra lani je imel makedonski voznik na avtocesti pri Podlehniku nesrečo. Tovornjak je bil poškodovan in ni bil v voznem stanju, prikolica je bila nekoliko poškodovana, tovor pa jo je odnesel brez poškodb. Na pomoč je priskočil tedaj še pogodbenik družbe Dars (pozneje je Dars z omenjenim podjetjem prekinil pogodbo, op. a.) – podjetje Žonta, ki je imelo koncesijo za odstranjevanje pokvarjenih vozil z avtocest, in sicer v najbližjo bazo. Ker se je nesreča zgodila pri Podlehniku, bi bilo smiselno tovornjak odpeljati v bazo v Mariboru, a je podjetje Žonta tovornjak in prikolico peljalo v Celje, tovor pa na Vransko.

Žonta je nato makedonskemu lastniku tovornjaka za opravljene storitve izstavila dva predračuna – enega v vrednosti 7.758 evrov in drugega za 6.320 evrov, skupaj torej 14.078 evrov. Makedonci so bili nad predračunoma presenečeni, saj je bil, kot so zapisali v tožbi, znesek vleke previsok, prav tako pa jim ni bilo jasno, zakaj sta predračuna dva. Na prvem predračunu je podjetje Žonta izkazalo storitev vleke s specialnim vozilom do 10 ton za tri nočne in pet dnevnih ur (osem ur) in vleko s specialnim vozilom nad 15 ton, tri nočne in sedem dnevnih ur – skupno torej deset. Dopisali so še osem ur za reševanje z avtodvigalom, osem ur za pomoč na cesti in osem ur za spremstvo. V drugem predračunu pa je podjetje Žonta vse postavke zaračunalo na osem ur.

To fotografijo nam je posredoval odvetnik družbe Žonta v dokaz, da je bila prikolica zelo poškodovana in neuporabna.
To fotografijo nam je posredoval odvetnik družbe Žonta v dokaz, da je bila prikolica zelo poškodovana in neuporabna. FOTO: Žonta

"Tožena stranka bi morala po pogodbi imeti zagotovljeno vleko v bazi v okolici Maribora in bi na kraj dogodka lahko prišla v okoli 30 minutah. Prav toliko časa bi porabila za odvoz vozila nazaj," so odvetniki makedonskega voznika zapisali v tožbi. Ko je podjetje preverilo ure s pomočjo sistema GPS, ki ga je imel vgrajen tovornjak, se je pokazalo, da je bilo vozilo na mestu pri Celju v približno šestih urah in ne v osmih, kot je zaračunalo podjetje. Podjetje Žonta je torej prikazalo stroške treh vlek, pretovora, ki ni bil potreben, in delavcev, ki prav tako niso bili potrebni. 

Tovor, ki je obstal v Sloveniji, je bil za makedonsko podjetje nujen, zato je v Slovenijo poslalo nov tovornjak, da bi ga odpeljal. A podjetje Žonta ga ni želelo izročiti, dokler ne bi dobilo plačila zneska v višini 14.000 evrov. Ko se je lastnik začel pritoževati zaradi različnih predračunov, je podjetje Žonta vse izdalo na enem računu. Namesto 14.078 evrov je znesek potem znašal "le" 13.558 evrov. 

Nov makedonski voznik, ki je prišel po tovor, je nato prišel do prikolice, a tovora še vedno ni dobil. Po dolgih pregovarjanjih je moralo podjetje skleniti dogovor, takoj plačati 5.000 evrov in pri odvetniku kot "garancijo" pustiti še 7.000 evrov. Poškodovani tovornjak pa je vse do danes ostal na njihovem parkirišču, saj ga niso želeli izročiti. Na svojem dvorišču so ga zaparkirali z drugimi vozili, da ga ni bilo mogoče odpeljati.

V Žonti so se na naše poročanje takrat odzvali s popolnoma drugačno zgodbo in trdili, da povzetek dogodkov, ki so navedeni v tožbi, ni točen. Odvetnik Krstić je tudi zanikal, da bi tovornjak protipravno zadrževali. "Družba ŽONTA, d. o. o., ni prejela nobene ponudbe za plačilo razlike niti zahtevka za izročitev tovornjaka, niti se ni nihče zglasil z željo, da prevzame tovornjak," je zapisal.

Odvetnik je trdil tudi, da je podjetje moralo poskrbeti za blago, ki ni bilo trpežno. "Kam bi bilo po vašem mnenju treba odpeljati blago, ki je bilo občutljivo na vlago in za katero je tudi lastnik prosil, da se Žonta potrudi in ga zavaruje? Blago je bilo odpeljano v skladišče na Vransko, na varno, in pri tem niso nastali nobeni večji stroški." Krstić je govoril tudi o popolnoma drugačnih zneskih, kot jih je možno videti v tožbi. Če je bil tam govor o plačanih 5.000 evrih in preostalih 7.000 evrih, je odvetnik izpostavil, da se je znesek znižal za kar 2.000 evrov in da on ne vidi več težav.

Družba Žonta je bila sicer vpletena v podobno zgodbo tudi z moldavijskim avtobusom:

Zaradi številnih pritožb je Dars aprila z njimi prekinil pogodbo.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fortysix
21. 06. 2021 17.58
Spet zloglasni nekdajni pogodbenik darsa....ta clovek sploh nikoli nebi smel pridet v špli za tak biznis....ker je lump da mu ni para....(najlepse povedano) Mekedonci bi morali dobiti se odskodnino za izpad posla....tiste ure avtovleke pa definitivno posteno preuciti.... Bi ze bil cas cas d tega nekdanjega darovega pogodbenika dajo malo cicat tja v blizino Trebnjega ;)
xyxyz
19. 06. 2021 16.33
+3
Kolikor sem zasledil, je tale Žonta ena mafija, ki izsiljuje transportna podjetja.
culokafrija
19. 06. 2021 15.33
+3
Feštajnu se iztekajo dnevi ...
jazbec44
19. 06. 2021 15.13
+4
Upam,da ga makedonec iztoži za izgubljen dobiček.
HALAcR7
19. 06. 2021 12.02
+11
Slovenci,predvsem štajerci največji prevaranti,,od raznih avto prodaj to raznih žont,feštajnov.....
Uporabnik20876
19. 06. 2021 11.16
+11
je mislil, da se mu bo makedonec pustil - bravo Emša šped
marko1310
19. 06. 2021 10.14
+9
Družba Žonta ni še naletela na pravog tovarnjakara,ampak bo,bo,potem pa😭😭😭😭
vezuv_
19. 06. 2021 09.11
+10
Omenjeno podjetje je bilo vpleteno tudi v dogodke z madžarskimi tovornjakarji. Kartelni dogovor Žonta-Dars?
kajpavzdevek
18. 06. 2021 21.23
+21
Kaj le vrnit kamion in le 300 eu plačila al kak ? ? Žonteju naložit tud izpad dohodka tega kamiona za dobo 6 mesecev ! 300 eu a se sodišče heca ? Če je hoto Žonta za 3 ure dela par tisoč evrov pa naj da zdaj za 6 mesecev 30 jurjev makedoncukar je še te tak malo za primerjavo
MihaGliha
18. 06. 2021 21.22
+5
Nehejte pluvat žonto ker se mu bo od kolcanja želodec obrnu 😀😀😀
ziganm
18. 06. 2021 21.09
+20
To firmo Žonta bi morali zapret, vodilnim pa nikdar dat moznosti novega poslovanja. Pa kdo ims koga za bedaka tukaj??? Kje je izpad obracuman? Amortizacija, lizingi, šofer,...???? Kdo bo to placal? Pokvarjenost slovenska, da vas ni sram. Banda
Ivonca
18. 06. 2021 21.03
+10
Koliko prometa izgubiš v pol leta, če ti nekdo zapleni tovornjak? Se bo moral verjetno kdo še konkretno "izprsiti" v civilni odškodninski tožbi.
saknukdhwkfnnkj
18. 06. 2021 20.53
+13
Temu Feštajnu bi morala država VSE pobrat in na dražbo! A je to sploh normalno da taki legalno obratujejo in delajo kar želijo in na očeh vseh izsiljujejo pri belem dnevu!???
dej no
19. 06. 2021 12.02
+3
User300173
18. 06. 2021 20.49
+18
Podjetje Žonta se je sklicevalo na procesne napake, slabo postavljene vejice in pike, kakor podobnim izmotavanjem radi rečemo. No, saj tudi sam pacient ni imun na podobne finte, zato je začudenje brezpredmetno...itn. Dejstvo je, da lastnik kamiona ni mogel uporabljati za svojo dejavnost in s tem je izgubil dohodek. Ta izgubljeni dohodek bo potrebno poravnati. Glede na to, kakšne zneske je Žonta zaračunal makedonskemu podjetju za uporabo-vleko s svojimi kamioni, bi ob uporabi iste urne postavke kot podjetje Žonta, makedonski prevoznik bil upravičen do zneska s najmanj šestimi števili. Podjetje Žonta naj kar da oceniti svoje podjetje, ker se zna zgoditi da bo dobil makedonskega lastnika. Oderuštvo se lahko vrne kot bumerang in to je lahko zelo neprijetna stvar.
Joe789
18. 06. 2021 20.47
+10
upam, da ne bo vec dolgo hodil po tej zemlji....on je drugo najvecje zlo tega sveta....
NandoKerry
18. 06. 2021 20.42
+15
Bolj kot dotičen primer bode v oči to da ga četrt Slovenije pozna. In pozna ga kot prevaranta. Tudi sam ga poznam. Zakaj se tokom dolgih let ni nič ukrenilo proti njemu je večje vprašanje. Očitno je bilo vse z blagoslovom nekoga višjega.
DianaMul
18. 06. 2021 20.13
-11
Pa kaj se čudite saj so se krast učili pri prdizanih, ki so ropali vse po vrsti in kmetom trgali zadnjo skorjo od ust..Potem pa veseljačili na kozolcih, organizirali pridige kot Odvetniške veselice danes in lagal,i da se je kar kadilo in smrdelo skoraj 60 let. Še danes osvobajajo samo nihče ne ve koga in zakaj ?..Do leta 9. so kurjeki z zvezdo in še par let potem še kar količil, nacionalizorali....in brez vprašanja in prvo začeli gradit potem pa razlastili oropali in ozmerjali lastnika z Fasistom.
User300173
18. 06. 2021 20.52
+9
Ste vi še vedno na kozolcu? Pa zdravnika kaj obiščite.
slim386
18. 06. 2021 21.17
+6
Ti si resno potrebna pomoči. Grem glavo stavit da odpres piksno rib pa ti trije partizani skočijo ven
Principat
19. 06. 2021 16.38
+1
DianaMul / ti medmrežna kopriva , spravi se k sebi in ne la*aj
pingo91
18. 06. 2021 20.13
+10
Pa kaj dela naša policija? Da tile odgovorni še niso v luknji???
šalabajzer
18. 06. 2021 19.11
+18
Žonta stari lopov
motorka57
18. 06. 2021 19.54
+6
...ne Žonta, v ozadju je alfa in omega na celjskem koncu, če ne kar Štajerske....
Svobode NI
18. 06. 2021 19.03
+21
To je samo pri nas tako in nikjer drugod po svetu da lahko družba z toliko reklamacijami, tožbami in goljufijami še vedno obratuje . Dobrodošli v Sloveniji