Slovenija

Novi mestni plakati po vsej državi: Petarde? Ne, hvala!

Ljubljana, 13. 12. 2023 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V družbi TAM-TAM v sodelovanju s partnerji in podporniki tudi letos pripravljajo družbeno odgovorno akcijo 'Petarde? Ne, hvala!', s katero širšo javnost nagovarjajo k opustitvi uporabe pirotehnike. Projekt poteka že 11. leto, tudi letos pa se v kampanji osredotočajo na neprijetne posledice, ki jih zaradi pirotehnike doživljajo hišni ljubljenčki.

Letošnja kampanja si aktivno prizadeva k spodbujanju empatije do štirinožnih prijateljev, so sporočili iz družbe TAM-TAM. S tem namenom so zasnovali mestne plakate, ki so nameščeni po vsej državi in na katerih je podoba dveh lebdečih helijevih balonov v obliki psa in mačke, ki simbolizirata njihovo ranljivost in potrebo po zaščiti pred glasnimi in nepričakovanimi zvoki, sta pojasnila avtorja Jan Omahen in Ljubo Bratina.

V TAM-TAM ocenjujejo, da so bili v času trajanja projekta doseženi veliki premiki in mejniki, kot je poglobljeno in razširjeno razumevanje škodljivih in ogrožajočih posledic pirotehnike na ranljive skupine, živali, okolje in navsezadnje uporabnike, pa tudi opustitev ognjemeta v nekaterih slovenskih občinah in odločitev trgovcev, da se odrečejo prodaji pirotehnike.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na varno in uvidevno uporabo pirotehnike pred prihajajočimi prazniki opozarja tudi Policija, s čimer želijo zmanjšati tako število telesnih poškodb kot različnih kršitev. Kot opozarjajo na Policiji, si je praznično vzdušje mogoče pričarati tudi brez nevarnega in nadležnega pokanja, tiste, ki se pirotehničnim izdelkom vseeno ne morejo upreti, pa prosijo, da jih uporabljajo vsaj previdno in odgovorno, da s tem ne bodo ogrožali sebe in drugih ter motili drugih.

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehnike, namenjena zgolj nekaj sekundam zabave, lahko posameznike namreč zaznamuje za vse življenje, hkrati pa moti živali in onesnažuje okolje, so opozorili na Policiji.

Uporabnike prosijo, da upoštevajo zakonska določila glede uporabe. Najpogosteje namreč do poškodb, kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči, pride prav zaradi eksperimentiranja s pirotehničnimi snovmi, neodgovornosti posameznika in neupoštevanja navodil proizvajalca.

Na Policiji opozarjajo še, da je v Sloveniji prodaja pirotehnike dovoljena le med 19. in 31. decembrom, uporaba pa samo od 26. decembra do vključno 1. januarja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

visoki
14. 12. 2023 09.51
+2
mene pa zanima koliko denarja dobi takšno društvo
Jožajoža
14. 12. 2023 08.38
-3
Janšusti pozivajo k nasilju in oboroževanju,umni slovenci pa k miru in slogi
mungus
14. 12. 2023 08.31
+4
zakaj pa plakati in zopet metanja denarja stran...sprejeti zakon za totalno prepoved pirotehničnih sredstev...tisti prenapeteži kateri pa ne morejo brez pokanja pa lahko izbirajo saj je na svetu dovolj vojn pa se naj gredo tja pokazati in pokati če jim je tolk do pokanja....glede pokanja in pirotehničnega norenja se pa vid kolk je temu prenapetemu folku do živali katere najbolj trpijo zaradi te človeške objestnosti!!!!
User300173
14. 12. 2023 08.17
+0
Prenapetezi, kateri mislijo da bodo rešili svet mi niso všeč. Zascitniki psov, mačk, konjev...itn, ko pa potegnejo krave iz blata in gnojnice pa nič zaščitniški, en sam halo na inšpektorica. Krave nas držijo pri življenju, psi in mačke so hobiji. Delal bom po zakonu, ti pa naj gredo tiste krave pogledat in denar namesto za plakate, naj dajo kmetom v solidarnostni sklad. Sam sem imel opravka z eksploziva in sem proti vsem vrstam pokanja in streljanja, ampak neki pasji duše brivniki mi ne bodo nakladati kaj naj in ne smem.
Balki36
13. 12. 2023 21.25
-3
Petarde?.....ne hvala.....jih že mam....pa to
Kdorkoli Kakorkoli
13. 12. 2023 21.05
+1
Po dolgem času en pameten, trajnostno naravnan plakat. To bi morali zdravniki dajati na recept tistim, ki bolehajo s petarretardizmom.
13klu?
13. 12. 2023 20.06
+0
Psa boli ko poči petarda. Ko se mi pa sosedov pes dere celo noč pod oknom pa mene ne sme boleti
sivomoder
14. 12. 2023 08.10
+4
Če se občasno je ok, če se celo noč pa ni kriv pes, pač pa lastnik.
stumfeta
14. 12. 2023 09.49
+2
Pes se ne dela, da ga boli, ampak ga dejansko boli.
Sly1
13. 12. 2023 18.37
+5
Prvo se treba odpovedati golobu in prisklednikom
ivan z Doba
13. 12. 2023 18.05
+7
Tudi ognjemetom bi se morali odpovedati. Po nepotrebnem trpijo tako domače kot divje živali.