Slovenija

'Druženje z berači, tatovi in poceni prostitutkami mi je dalo sijajno podlago za poklic'

Ljubljana, 21. 05. 2022 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nespodobni, mafijski odvetnik, državni sovražnik, zagovornik kosovskih rudarjev v zadnjem političnem procesu v Jugoslaviji, zaradi katerega je bil eden najpopularnejših odvetnikov, ki so se zavzemali za človekove pravice, in to ne samo v Sloveniji. Pred tem je bil boem, upornik, ko je postal odvetnik, pa je bil deležen kritik, ker trdi, da mora odvetnik za klienta storiti vse, kar mu zakon omogoča. Primeri, v katerih je bil zagovornik, so razburili slovensko javnost in polnili medije – od Grubeliča, Makoterjeve, Hartmana in Lončarića do Jankovića. Pravi, da ničesar ne obžaluje; za vse, kar je v življenju storil napačnega, je tako ali drugače plačal. Je odvetnik z najdaljšim delovnim stažem v Sloveniji, napisal je deset knjig, pri svojih 84 letih pa gre še vedno vsak dan v odvetniško pisarno, ki jo je ustanovil s svojima sinovoma Aleksandrom in Rokom.

"Zase in za našo pisarno bi težko rekel, da smo center moči. Ampak opažam, da se ljudje ter gospodarske in druge organizacije obračajo na nas. Smo prva in edina pisarna pri nas, ki ima 24-urno službo, eden od naših odvetnikov lahko v kar najkrajšem času pride do človeka, ki mu vzamejo prostost," je odgovor Petra Čeferina na vprašanje, ali sta njegova družina in pisarna med najvplivnejšimi v Sloveniji. 

Zakaj se je odločil, da bo kritiziral Janševo vlado? Ali lahko odvetnik to počne? " Mene zelo moti, če grem po cesti in nekdo leži, pa gredo vsi mimo. Prejšnji režim sem ostro kritiziral, zdaj pa naj se oglasijo tisti, ki se prej niso upali." Ali bo enako kritičen tudi do vlade, ki nastaja? "Vedno sem se boril proti vsakemu režimu," pravi Čeferin.

Nekaj mesecev pred volitvami so na parkirišču pred njegovo pisano našli goloba z odrezano glavo. " To je bil tipičen mafijski postopek. V Botru smo videli odrezano konjsko glavo, v Grosupljem, ki je manjše, pa golobovo. Mislim, da je to podlo in neprimerno, a se glede tega nisem sekiral," danes o incidentu meni Čeferin. 

Tokratni gost oddaje Ena na ena je odvetnik Peter Čeferin.
Tokratni gost oddaje Ena na ena je odvetnik Peter Čeferin. FOTO: Damjan Žibert

Srečanje s Pedrom Opeko na Madagaskarju

Spomni se srečanja s Pedrom Opeko na Madagaskarju. Slovenski misijonar je ljudi umil in oblekel ter jih peljal v cerkev, ki je imela prostora za 15 tisoč ljudi. " Ko sem to videl, sem se zjokal. Ko je Pedro prišel v cerkev, sem rekel: Padre, mislim, da sem danes prvič v svojem življenju v tej vaši cerkvi videl boga. Potem sva se objela, poljubila in postala prijatelja," se spominja ganljivega srečanja z Opeko. Čeferin je povedal tudi, da je bil v preteklosti strogi ateist, a da sedaj spreminja svoje poglede. " Kdo sem jaz, da trdim, da ni Bude, Alaha, Kristusa, ničesar?" se danes o religiji sprašuje Čeferin.

Zastopal je tudi družino Janković. Iz tistega časa izhajajo tudi zdaj že znameniti odgovori Jureta Jankovića pred parlamentarno komisijo: "Odgovor enak prejšnjemu." Ali je imel pri tem prste vmes prav Čeferin? " Položaj odvetnika v postopku pred parlamentarnimi komisijami je tak, da ti ne ostane drugega. Nič ne smeš vprašati, povedati, samo klient se lahko obrne nate z vprašanjem, ali odgovori ali ne. To ni noben postopek. Odvetnik nima nobenega položaja, statusa ali možnosti. To je postopek, ki ni postopek," meni Čeferin.

Eden njegovih najodmevnejših primerov je primer Perić. Da bo njegov odvetnik, se je odločil kmalu po tem, ko mu je umrla soproga. " Potreboval sem primer, ki bi mi vzel 20 ur na dan. Poglobil sem se in Perića zagovarjam že 20 let, brezplačno. Tudi izvedence plačujem, kajti že ko sem ga prvič videl, sem bil prepričan, da 21-letni mladenič brezposeln, brez izobrazbe, mamin sin, oproščen služenja vojaškega roka ni mogel izvesti tako perfektnega trojnega umora ponoči in se vrniti domov. Pri tem storilec ni pustil niti enega materialnega sledu," danes o primeru pravi Čeferin in dodaja, da je imel že od začetka občutek, da nekdo hoče, da je Perić obsojen in kaznovan.

Večkrat je bil zaradi popivanja zaprt do streznitve 

Ali je v vseh primerih verjel, da je klient nedolžen? " Me niti ne zanima. Če mi noče povedati, je to njegova pravica. Na podlagi materiala, ki je v spisu, in dokazov, ki jih bom sam zbral, bom vodil postopek v smeri njegove oprostitve oziroma do čim milejše sankcije, nižje, pogojne kazni." Zanj se odnos med odvetnikom in stranko ne konča, ko se zadeva konča na sodišču. Stike s klienti ima tudi, ko so v zaporu, saj da tudi tam potrebujejo pomoč. "Tedensko sem v stiku s Perićem," je še razkril.

O zadevi Rudarjev je povedal, da so ta proces dobili novinarji, in sicer svetovna medijska ekipa. "Prepričan sem ne le, da je Milošević ukazal začetek tega procesa, ampak da je ukazal tudi konec, vsi so bili oproščeni," o zadevi danes meni Čeferin, sam proces sojenja pa je bil po njegovem mnenju tragičen. Ko je zatem prišel iz Kosova in je nastajala nova država Slovenija, so ga stranke vabile, da bi kandidiral na njihovih listah, a mu njegova poklicna neodvisnost  tega ni dopuščala. " Bil sem narodni junak, potem mafiozo, potem državni sovražnik številka ena. Zdaj sem nespodobni odvetnik in z zanimanjem pričakujem naslednji vzdevek." 

V njegovi biografiji z naslovom Nespodobni odvetnik: biografija dr. Petra Čeferina lahko preberemo, da je več let popival in se zabaval. "Razen popivanja ni nič stran vrženo. Bil sem upornik, ne vem, proti komu. Piti smo začel na pravni fakulteti in potem se je to povečevalo. Iz dneva v dan smo bili pijani in delali škandale in tako dalje," se danes spominja svojih dogodivščin, tudi tistih, ki so ga pripeljale do zaprtja do streznitve. "Pozimi sem bil v vseh treh arestih do streznitve v Ljubljani. Bilo je strahotno mraz in ulegel sem se med dva najdebelejša berača, da smo se vsi trije greli. Izkoristili smo priložnost, da smo ostali živi. To moje druženje z dnom, z berači, tatovi, poceni prostitutkami, mi je dalo sijajno podlago za poklic." Prav to mu je, kot pravi sam, pomagalo, da danes razume vsakega človeka in ima vsakega klienta rad, ne glede na to, ali je reven ali ima denar.

"40 let nisem dal v usta niti bonbona z likerjem"

"Naredil sem vse, kar je v življenju prepovedano, in užival v tem." Po obdobju uživaštva, ko se je vrnil domov in v zibki zagledal svojega sina, se je odločil, da alkohola ne bo več pil. "40 let nisem dal v usta niti bonbona z likerjem," priznava. “Danes še spijem kozarec ali dva, pred spanjem viski, in življenje teče dalje,” opiše trenuten odnos do alkohola.

Peter Čeferin je bil vpet tudi v dogajanje ob poskusu ustanovitve nogometne Superlige. Takrat je sinu Aleksandru stal ob strani. "Zelo sem trpel, ker je bil 48 ur brez spanja in se nato usedel v avto, da se je sam pripeljal iz Švice. Osem ur sva bila v stalnem telefonskem stiku, ker sem se bal, da se bo zaletel,” je opisal takratno pestro nogometno dogajanje.

Za sina Aleksandra je povedal, da je rojen voditelj. "Uefo vodi tako, da so ga že tri ali štiri nogometne zveze zanimivo, med njimi Skandinavci prosile, naj ponovno prijavi kandidaturo." Najstarejši sin Rok Čeferin pa da je zelo študiozen in moder. "Idealen je za ustavnega sodnika ko ni pod časovnim pritiskom, ampak ga zanima samo kvaliteta." Ponosen je tudi na svojo hčerko Petro, ki je znanstvenica in predavateljica. Opiše jo kot nežno, "a če jo razjeziš, bežimo od nje".

Oddajo Ena na ena si lahko ogledate v arhivu Voyo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stokviz
22. 05. 2022 17.48
+1
Saj se vidi !!!
a.kralj1994
22. 05. 2022 17.12
+2
Hja, nekateri tu gor še vedno bolj verjamete ljudem, ki ga pljuvajo, kot pa njegovi izpovedi in osebnim pripovedovanjem...za mnoge je lažje pač pljuvati, ker ti ni treba razmišljati, raziskovati in sprejemati drugačnosti...drugi pač prisluhnemo človeku, ki se javno izpostavi in pove kakšne zgodbe v svojo škodo, veliko pa povedo o tem, kakšen je v resnici. A to ne razume vsak.
mate08
22. 05. 2022 14.53
+3
...a da je zoki ljubljanski.....siromak??
igy02
22. 05. 2022 14.32
+2
Tata vseh poštenjakov.
FlatyEric
22. 05. 2022 12.11
+4
Kaj to se je že začela kampanja za predsedniške volitve?
Egon Vatovec
22. 05. 2022 13.12
+5
Star ljudski pregovor pravi: boj se odvetnikov, bankirjev in zavarovalničarjev. Ti te bodo vedno oskubili kot piščanca. Za odvetnike pa: ali dobim ali izgubim - vedno se omastim.....
Rudolf Maister
22. 05. 2022 12.08
-4
Pumpate ,ali vsaj poskušate pumpati ,ampak se vam ne bo izšlo , to pa zato ,ker bo Janša čez pol leta spet PV,saj je Golob totalno,ampak totalno nesposoben.Predsedniške kar pozabite . Pajaci. hahahahahahahahahahahahah
a.kralj1994
22. 05. 2022 17.13
+2
G.Golob je za Janšo Boston Celtics...pajac...
Prava pot je DESNO
22. 05. 2022 11.34
-6
No, zdaj mi je dokončno jasno od kje Aleksandru taka ošabnost, nadutost, vzvišenost, aroganca, ....
vrtnar01
22. 05. 2022 12.27
-7
to so leglo lopovov,ki se skrivajo za odvetniškimi pisarnami
FAUSTOS1
22. 05. 2022 10.58
+8
JA za velikimi se vedno kadi,a tako pač je čeferin je pač svetovni pravnik,torej zastopa vsakega ne glede na njegov nedokazani greh,njegova naloga je doseči pozitivno sodbo za njegovega klienta tako poslujejo veliki,seveda jih bo zmeraj pol to podpiralo pol pa bo proti.A na koncu čas pove kdo je bil po mojem velik odvetnik ,ki si ga vsak želi na svoji strani.
kritika1
22. 05. 2022 10.45
+14
Ja, gospod je prišel , da pove svojo zgodbo in me to ne moti, še več, lahko mirno rečem, da je sposoben, vendar še vedno odvetnik. Ja, poznam ljudi, ki so imeli zelo slabe izkušnje z njegovo pisarno in z njim osebno in tiste, ki povedo, da je vrhunski. Če gledamo z očmi zavisti ni dobro, če stvar pogledamo z vidika življenjske zgodbe, pove marsikaj, predvsem pa to, da o sovji usodi odločamo sami in da lahko človek v življenju doseže veliko. V aferi Ranc, to je tista zgodba povezana z afero Vič- Holmec je uspel dokazati nezakonito delovanje takratne kriminalistične policije, ki sta jo vodila Kos in Pogačnik, to ni mačji kašelj, po sedmih letih pravdanja je uspel in tu mu je treba samo čestitati, preko Vrhovnega sodišča je uspel doseči, da se je postavil je nek nov standard pri izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov. Vsekakor zelo zanimiv človek in zelo zanimiva družina, ja za Slovenijo morda preveč uspešna in to pri nas še vedno ni dobro sprejeto, žal.
igy02
22. 05. 2022 14.35
-3
No, ne verjamem, da je sin Rok Čeferin kot ustavni sodnik po uspešnosti. Tam je izključno zato, ker je NAS in iz družine Čeferin. Vprašaj pravnike, kaj si mislijo o njemu.
mentorhercul
22. 05. 2022 10.43
+3
ne morem mimo tega , kako je nekaterim pomagal da so prišli do zemlje, ki nikoli ni bila njihova. V začetku kariere se je ubadal s podeželskimi lopovi!
Adolph
22. 05. 2022 10.00
+6
Si jeta advokat prisvojil navade teh njegovih potrosnikov , , , , ,
peet001
22. 05. 2022 09.52
+10
Na žalost imamo zelo slabo izkušnjo z odvetniško pisarno čeferin. Dosti ti pove če si naročen na sestanek in ti reče, da nima časa ker je Janković prišel! In za mari katero stvar si se moral sam pripravit, ker je ego previsok teh ljudi!
"JohnDoe"
22. 05. 2022 09.36
-3
Dragi odvetnik Čeferin! Brez skrbi nisi še plačal vseh dolgov, karma naredi svoje. Kot odvetnik se pa z leti začneš tega zavedat. Ni nujno da boš ti plačal bodo pa tvoji svojci, vnuki pra vnuki itd
nebel
22. 05. 2022 09.32
+2
Se mu vidi. Povej mi s kom se družiš in povem ti kdo si.
akola
22. 05. 2022 09.31
+6
Zakaj že omenja Botra, najbrž se prepozna v kakem liku iz tega filma, ker velika večina ga...
Grma53
22. 05. 2022 09.22
+17
Same slabe izkušnje. V mojem primeru delitve premoženja so najprej vprašali koliko je vredna hiša in 1% je bila vsaka obravnava. Teh pa naj bi bilo neskončno. Potem sem našel drugega odvetnika za 5x nižjo ceno.
metronom
22. 05. 2022 09.17
+18
To zame ni pravnik tukaj je podkupovanje korupcija to je delec od prave
User1538643
22. 05. 2022 09.14
+9
Križarji in križarske bande se, tudi skozi policijo in policijske mehanizme, posmehujejo človekovim pravicam in se iz njih sprenevedajo in norčujejo. To še bolj bode v oči v današnji t.i. urejeni, demokratični družbi, v kateri neovirano delujejo, tako kot deluje darknet znotraj interneta. Predstavljajo danes morda največje, mafiji podobno zločinsko združenje svobodnega sveta. Če je vredan tega članka in oddaje, ter lastnega mnenja o sebi, bi se moral lotiti tudi njih, in uporabiti tudi najmanjše informacije, ki bi mu na tej poti lahko pomagale in bile koristne.
ne rabimo predsednika
22. 05. 2022 09.00
+8
ali ima dotični tudi ugled v tujini, ker to po moje šteje, ne pa v našem politično pristranskem sodnem sistemu?
metronom
22. 05. 2022 09.16
+6
bu?e24 1
22. 05. 2022 08.28
+2
Nisem dau v usta niti bonbona z likerjem zvečer runkem dva kozarca viskija poklic je profisonalni lagalec
METKA102
22. 05. 2022 09.08
+6