POPKAST

'Družinski zdravniki ne moremo biti zavarovalni agenti'

Ljubljana, 06. 03. 2024 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Maja Sodja
Komentarji
77

Pred ponedeljkovim 24UR Forumom, ki bo na sporedu ob 20. uri na POP TV, smo v POPkast povabili družinskega zdravnika Jako Strela. Dotaknila sva se tudi tem, ki jih bomo razdelali v naši posebni oddaji: delovanje zdravstvenega sistema na primarni ravni, zakaj se javno zdravstvo lomi, kaj to pomeni za vse nas, kje smo in kakšno zdravstvo si želimo? Pa tudi o neodzivnosti politike sva govorila.

Jaka Strel je specialist družinske medicine. Njegovi najožji sodelavci pravijo, da bi mu lahko rekli "Bergdoktor" – to je tisti vsemogočni zdravnik iz serije Gorski zdravnik, ki do obisti pozna svoje bolnike in jim tudi skoraj vedno zna pomagati. Dela v ambulanti v Žireh, tam imajo tri družinske zdravnike. Kdo pa še sestavlja njihov zdravstveni tim? Ker so koncesionarji, svojim bolnikov nudijo več. To pomeni, da je v njihovi ekipi tudi kineziolog. Jaki Strelu je kineziologija izjemno blizu, tako rekoč rasel je z njo, njegov oče je bil kineziolog, ugleden pedagog in oče športnovzgojnega kartona Janko Strel. Koliko je to pripomoglo, da Žiri sodijo med najbolj zdrave občine? 

Jaka Strel
Jaka Strel FOTO: Damjan Žibert

Strel pravi, da v zdravstvu premalo govorimo o srednjih medicinskih sestrah. Kaj vse počnejo, kaj vse znajo, zakaj nimajo vrednosti, ki bi jo morale imeti? Pogosto podcenjena je tudi družinska medicina, zakaj se je zanjo odločil naš sogovornik? Koliko bolnikov ima? Koliko glavarinskih količnikov, po katerih se meri obremenjenost družinskih zdravnikov?

Jaka Strel
Jaka Strel FOTO: Damjan Žibert

Ne pozabite: 24ur Forum v ponedeljek ob 20.00 v živo iz Maribora, z uglednimi gosti in odločevalci. Zakaj moramo ohraniti in krepiti javno zdravstvo? Zakaj je to tako zelo pomembno za čisto vsakega med nami? Bodite z nami!

(Ne)javno zdravstvo

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maksi23
11. 03. 2024 14.41
Kdaj bo tudi pravica nas pacientov do neplačevanja prispevkov za zdravstvo v primeru zdravniške stavke uzakonjena??? Plačujemo OGROMNO, po drugi strani pa moramo k zasebnikom, če ne želimo ogrožati svojega zdravja. Tudi pacienti smo dvojno izkoriščane dvoživke - dvakrat plačujemo za eno in isto storitev!
Sailer2
06. 03. 2024 13.06
-2
kot en lik iz ''Nikar tako živahno'' 😂 jaz si pozdravim dve počeni kosti v dobrem tednu, brez samcate pomoči SLO DR-JA, samo vas to ne zanima, vi imate radi da se čim dlje vleče ter da ima pacient čim več komplikacij :D v malem prstu vas imam ter vašo medicinsko fakulteto, zame ste 🍄
prince of persia
06. 03. 2024 12.39
+5
Srednje medicinske sestre je uničila in jih še uničuje Zbornica zdravstvene nege in njene birokratke Darinka Klemenc, Monika Ažman, Brigita Skela Savić in podobne "filozofinje" današnjega časa. Zbornico v tej današnji obliki je potrebno ukiniti.
M_teoretik
06. 03. 2024 12.11
+6
#'Družinski zdravniki ne moremo biti zavarovalni agenti'# To gospod Jaka svojim kolegom razloži!?
Con-vid 1984
06. 03. 2024 12.08
+2
Ja, ja v nekaterih državah so posledice brozg že v mejnstrim trobilih. Ah, kje pri nas se to ne bo nikoli priznalo, to bi bilo enostavno, konec sveta za našo stroko in politiko.
Slavko BabIč
06. 03. 2024 11.46
+2
Pravijo, da nisi dober dhtar, če nekomu po 50 letu ne predpišeš vsaj 3 zdravil! farmacevstjki agenti.
Con-vid 1984
06. 03. 2024 11.45
+0
Dohtarčki, a je še vedno varno in učinkovito?
Slavko BabIč
06. 03. 2024 11.44
+2
je povedAL kolikokrat pošlje svoje paciente v petek na urgenco zdravstvenega doma?
ZIPPO
06. 03. 2024 11.08
+4
Ta zdravniška stavka DRŽAVLJANOV RS NE ZANIMA, KER VSAK MESEC PLAČUJEMO JAVNO ZDRAVSTVO!!!!!!!!!!
pepe007
06. 03. 2024 11.16
+8
Ti plačuješ ZZZS. ZZZS ti mora urediti, da dobiš storitve. Ne plačuješ zdravnikov. Si vprašal ZZZS, kaj dela?
pepe007
06. 03. 2024 11.19
+13
Dejansko pa imaš prav, da državljanov ne zanima zdravniška stavka. To je problem med zaposlenim in delodajalcem. Naš denar gre ZZZS, na njih je, da poskrbijo, da so storitve za katere plačujemo na voljo. Izgovori na zdravniško stavko nas res ne zanimajo. Če niso sposobni zagotoviti storitev, potem naj nas odrešijo obveznega plačevanja prispevka, ne pa da so pod to košaro dali še prostovoljno zavarovanje, ki ga kdo prej tudi ni imel, ker bodisi ni bil zavarovan, ali je imel dodatno zavarovanje v tujini.
royayers
06. 03. 2024 11.05
+6
Ste pa zato agenti za zdravila :)
biggbrader
06. 03. 2024 10.59
+1
Golobček jim je šenkal miljardico € za skrajševanje čakalnih vrst. In kaj imamo od tega ????? Daljše čakalne vrste in še bolj pogoltne dohtarje (niso vsi taki, je jih pa veliko, da ne bo pomote)
pepe007
06. 03. 2024 11.07
+2
Pri vrhu se je treba lotiti organizacije. Zakaj se denar ni poznal na ta način kot so leni voditelji pričakovali? Ker cene storitev ne odražajo dejanskega stroška in zaslužka. Zato so se pač izvajale storitve, kjer je zaslužek dober. Kdo je zato kriv? Zdravniki niti slučajno ne. Koncesionarji? Tudi ne. ZZZS, ki se mu ne ljubi aktivno ukvarjati s ceniki. Vsak si naj sam predstavlja, kaj bo dobil, če bo na vratih trgovine dal 1000 € zaposlenemu in mu rekel, da mu naj ven prinese neke izdelke. Malo verjetno, da bo dobil tisto, kar rabi in pričakuje, sploh pa, da bo dobil maksimum za vloženo. Vlada je naredila prav to. Z našim denarjem ...
petka5
06. 03. 2024 11.22
+5
pepe tukaj se ne strinjam s tabo - zzzs plača eno storitev enako koncesionarju ali javni bolnici... da je koncesionar opravljal storitev kot dobičkonosno, javna bolnica pa ne - ni razlog v ceniku zzzsa, ker ceno ima zzzs za oba enako... je pa razlog v zdravnikih - zakaj - zdravnik dobi plačo v javni bolnici ne glede na to koliko naredi - njegova plača ni odvisna od opravljenih pregledov, na drugi strani število dni opravljenih ambulant pri koncesionarju, kjer dela po pogodbi, pač je odvisno od št. pacientov in opravljenih storitev... posledično so zato vsi raje delali te iste storitve na pogodbo pri koncesionarju, saj jim je - torej zdravikom to nosilo dodaten večji zaslužek poleg redne službe, ne pa v okviru svojega glavnega delodajalca. Tukaj je vzrok, ne pa v cenikih. ker ceno ima zavarovalnica enako za zdje, bolnico in koncesioonarje, ni tako, da bi koncesionarju plačala več.
stoinena
06. 03. 2024 10.53
+4
treba pač sankcionirati tiste, ki ne delajo... če nočete da se vas za to demonizira. in druge ni.
pepe007
06. 03. 2024 10.37
+6
Naši zdravstveni delavci se veliko časa ukvarjajo s tem, da ima ZZZS podatke, ki jih hoče in opravlja njihovo delo. Kaj imata denimo zdravnik in medicinska sestra z bolniško? Zdravnik določi način zdravljenja, ZZZS pa naj ima svoje administratorje, ki uredijo bolniško. Enako glede specialistov. Zdravnik določi diagnozo, predlaga specialista, zavarovalnica naj odloči, če si res upravičen do tega in ti uredi nekaj izvajalcev, kjer boš v razumnem roku na vrsti. Zato plačujemo ZZZS. A so ti izvajalci v javnih zavodih, zasebniki s koncesijo ali brez, mene eno figo briga. ZZZS dobi moj denar, naj da nekaj nazaj.
krompirček
06. 03. 2024 10.21
-3
to kar so se sli v casu ceplenja ni vodilo nikamor. kako lahko ena zdravstvena stroka cepi vse vpoprek ,ce se ne ve o cloveku nic o cepivih pa prav tako niso vedeli nic. to je tako kot da bi sladkornemu bolniku dal pri kosilu baklavo za jest,ali pa cloveku na dializi eno pravo zelo slano pecenko pa restan krompir. prav na tak nacin so delali z cepivi . noben ki je cepil se ni prej preprical na lodlagi kartotek kaj lahko in kaj ne . upam da pride tudi ta dan ko se bo vsem tem ki so nabijali z cepivi in cepili prez podlage in vedenja o zdravju ljudi placilni dan ,da bodo vsi ti odgovarjali pred sodiscem .
Cmrlj3
06. 03. 2024 10.35
+5
A se ti ne zdi, da ravno zdravniki, za razliko od tebe in podobnih forumskih gobezdačev, nekaj vejo o tem kako delujejo cepiva in človeško telo? Se ti ne zdi, da ni možnosti, da boš vedel ti kaj več o tem, ker si si pač nekaj prebral?
Con-vid 1984
06. 03. 2024 11.49
+3
Zdravniki nimajo pojma kaj je v dozah, niti ne prevzemajo odgovornosti za to in imajo imuniteto. Vejo samo to, da bojo keš pobral, če bojo zvarke porival naprej.
Jimi1
06. 03. 2024 13.32
+0
Zdravniki ki jih poznam so mi vsi cepljenje odsvetovali... Tudi sami se niso cepili. Pri cepljenih hišah ljudje na veliko umirajo. Vzroki pa srcni infarkt in možganska kap. Res čudno...
krompirček
06. 03. 2024 10.13
+6
ko je bilo ceplenje v teku sem vprasal svojo osebno zdravnico kaj meni na podlagi moje kartoteke glede covid ceplenja pa je rekla da ne more podat nikakrsnega mnenja . torej ???? vse jasno ko beli dan glede covid cepiv. sedaj ko rabis osebnega zdravnika so vsi kot da so se poskrili. vlada in zdravstvo kako dolgo se bomo se sli macke in mise ?????
oježeš
06. 03. 2024 11.24
+5
Ni povsod enako. Imam zdravnico, ki smo ji njeni ljudje na prvem mestu in se vedno zavzame za nas z vso skrbjo in zavzetnostjo. Večkrat ko je treba, pokliče tudi telefonsko na dom, da se dogovoriva o potrebnih nadaljnjih postopkih, pregledih ali le posreduje nasvet. Tako, da vseh se nikoli ne sme metati v isti koš. So nekateri, ki se zavedajo svoje odločitve za študij, delo in poslanstvo, so pa nekateri, katerim je mar le denar, kaj drugega jih v bistvu kaj dosti ne zanima. So dvoživke, ki bi rade na obeh pozicijah cuzale čim več denarja in nimajo namena ne počakati na zdravstveno reformo, ki je bila prestavljena zaradi naravne ujme v preteklem letu, oziroma se zaletavajo le v podpisan sporazum, od katerega si obetajo le več denarja. Skrajševati vrste pa nikakor nimajo namena, ker potem vedo, da v drugi, to je lastni ordinaciji ne bodo imeli dovolj samoplačljivih bolnikov s tem pa spet premalo prihodkov. Zato jim je prvenstveno obdržati stanje kot je, ter vleči denar kjer ga je možno oziroma čim več iz javne vreče. Rešilo bi se hitro, ko bi prepovedali dvoživke in naj se odločijo, delajo v svojih ambulantah ali pa v javnem zdravstvu. Mislim, da je edini način na hitro prenehati s stavko, ker lastniki firm nikoli ne bodo stavkali v svojo škodo.
Con-vid 1984
06. 03. 2024 11.47
+3
Moj dohtar mi je podobno rekel, ne morem ti nič svetovat, nisem kompetenten za to, ali po domače, bejž stran o tega strupa.
Bozji
06. 03. 2024 10.09
+7
V koroni ste unicili zdravstvo. Zdaj smo na isti tocki kot na zacetku korone. In nic ne kaze da boste zdravstvo uredili. Kaj ne morete zaposliti zdravnikov in sester kjer so potrebni ali kako? Kaj pa je drugega treba???
Cmrlj3
06. 03. 2024 10.41
+6
Da izšolaš specialista, rabiš najmanj 12 let. Najmanj. Se ti zdaj kaj sanja zakaj se ne da zdravnikov zaposliti kar tako čez noč?
Con-vid 1984
06. 03. 2024 11.53
+2
Uničili zdravstvo in zdravstvo in zastrupili lep del populacije, odgovornosti seveda ne prevzema nihče.
zdravkob
06. 03. 2024 10.05
+2
S cepljenjem ste veliko zafurali in zdaj se delate neumne. Poden podna. Zdaj bi pa radi še bankrotirali sistem. Kar morda niti ni tako napačno. Božja kazen obstaja.
Con-vid 1984
06. 03. 2024 11.57
+4
Treba je izklopit zdravstvo, jedro posledic s časovnim zamikom šele prihaja, bit će gadno.
Mambo
06. 03. 2024 10.02
+1
Kako bo dohtar zavarovalni agent, če nima licence?
Uporabnik1908615
06. 03. 2024 10.00
+13
javno zdravstvo bo delalo uspešno in kvalitetno samo takrat ko bodo za njega delali poponoma svobodni in samostojni družinski zdravniki in zobozdravniki po pogodbi z zdravstvenimi zavarovalnicami....
Naj bi
06. 03. 2024 09.57
+7
Zakaj ne pokažejo plačilnih list?
biggbrader
06. 03. 2024 10.57
+0