Slovenija

'Ko družinski zdravniki ne zmorejo več, se sistem sesuje'

Ljubljana, 02. 11. 2020 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
100

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenija Zdenka Čebašek-Travnik je poudarila pomen družinske medicine v času koronakrize. Da so prav osebni zdravniki prvi v liniji, ko pacient potrebuje zdravniško pomoč, je izpostavila in opozorila na preobremenjenost zdravstvenega sistema. Paciente pa je pozvala, naj se, če le znajo, poslužujejo uporabe računalnika in e-pošte, telefonske linije pa naj bodo na voljo za najranljivejše.

Zdravniki primarnega zdravstva in zobozdravniki so ob epidemiji novega koronavirusa obremenjeni ter pogosto premalo slišani, je na današnji novinarski konferenci poudarila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik. Dodala je, da primarno zdravstvo ni vključeno v sprejemanje ukrepov in da zbornica ni del svetovalne skupine.

"Ko Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ne zmore več, se spremljanje okužb naloži družinski medicini. Ko bolnišnice ne zmorejo več, pozivajo k pomoči zdravnike od drugod. Ko dela ne zmorejo več družinski zdravniki, se sistem sesuje," je opisala Čebašek-Travnikova. Dodala je, da tam zaenkrat še nismo. Izpostavlja še, da so se številni zdravniki in medicinske sestre že okužili z novim koronavirusom.

Zbornica tudi v tem valu epidemije izvaja anketo o stanju v zdravstvu, zaenkrat je nanjo odgovorilo več kot 1600 članov. V zbornici ugotavljajo, da so se zdravstveni zavodi organizirali sami in se prilagodili na vedno težje razmere. Pozvala je, naj so navodila kratka in enostavna. "Spremembe naj se naredijo le, ko pride do bistveno novih okoliščin," je dodala. Pozvala pa je tudi, naj se prekomerne obremenitve ne izrabljajo za konflikte med primarnim in sekundarnim zdravstvenim nivojem.

V tokratnem valu epidemije zdravstveni zavodi nimajo težav s pomanjkanjem osebne varovalne opreme. "Redki so, ki si te opreme v času med prvim in drugim valom niso nabavili. In še tam se znajdejo in si med seboj posojajo," je podatke ankete povzela Čebašek-Travnikova.

Več težav pa imajo zdravniki z namestitvijo bolnikov s covidom-19 v bolnišnice. Čebašek-Travnikova je ocenila, da se nad tem sistemom vsak dan pritoži vsaj deset zdravnikov. Opozorila je še, da je treba pri prevozu bolnikov računati tudi na ustrezno razkuževanje vozil in obremenjenost osebja, ki sodeluje pri prevozih.

Poziv pacientom: Uporabljajte računalnik in e-pošto, telefonske linije prihranite za najranljivejše

Tudi na zdravniški zbornici pa v zadnjem času ne prejemajo pritožb bolnikov, ki ne bi uspeli priklicati zdravnikov. Bolniki so, tako Čebašek-Travnikova, sprejeli spremenjeno komunikacijo z ambulantami. Bolnike pa je še pozvala, naj uporabljajo vse kanale komunikacije, da se lahko telefonske linije sprostijo za tiste, ki ostalih načinov komunikacije ne znajo uporabljati.

Tudi podpredsednik zbornice in zdravnik družinske medicine Dean Klančič je poudaril, da družinski zdravniki delujejo na vseh izpostavljenih mestih. "Vsi skupaj smo v istem čolnu in moramo veslati tako, da ta čoln pripeljemo do želenega cilja - obvladovanja epidemije," je povedal. Bolnike je pozval k spoštovanju navodil.

Tudi Zdravniki družinske medicine so v javnem pismu zapisali, da se kljub krizi trudijo za ohranitev čim večje dostopnosti in javnega zdravstva. Obenem se zavedajo stisk, s katerimi se soočajo bolniki, ki težje pridejo do zdravnika. "Razumemo, da je to za njih hudo," so zapisali. Izpostavili so pomembnost racionalnega koriščenja zdravstvenih storitev.

V zbornici se sicer pripravljajo tudi na volitve predsednika Zdravniške zbornice Slovenije. S Čebašek-Travnikovo se bosta pomerili infektologinja Bojana Beović in predsednica sekcije domskih zdravnikov Tanja Petkovič. Volitve bodo potekale 17. novembra, izvedene pa bodo prek pošte. V sredo pa bodo kandidatke svoja stališča prestavile tudi na soočenju.

V pismu so opozorili, da se je v času krize njihovo delo bistveno spremenilo. Spomnili so, da sta bila osnovno zdravstvo in družinska medicina že pred krizo na robu zmogljivosti, zdaj pa se je nanje "zgrnila množica novih zahtev", med katerimi nekaterih objektivno ne morejo rešiti,  trudijo pa se, da bi težave čim bolj olajšali.

Zapisali so, da si bodo prizadevali za čim večjo dostopnost, zato tiste, ki znajo uporabljati računalnik, pozivajo, naj se usmerijo na telemedicinske storitve, ki jih razvijajo in jih bodo še nadgradili, telefonske linije pa naj prihranijo za najranljivejše.

Družinski zdravniki tiste, ki znajo uporabljati računalnik, pozivajo, naj se usmerijo na telemedicinske storitve, ki jih razvijajo in jih bodo še nadgradili.
Družinski zdravniki tiste, ki znajo uporabljati računalnik, pozivajo, naj se usmerijo na telemedicinske storitve, ki jih razvijajo in jih bodo še nadgradili. FOTO: Dreamstime

"Naši viri so omejeni in naši timi marsikje delujejo v okrnjeni obliki"

Podpisniki so še zapisali, da se zavedajo težav, s katerimi se soočajo bolniki s kroničnimi ali akutnimi boleznimi. Opozorili so, da prihaja v zvezi s tem do kritike njihovega dela. Zaradi stisk po njihovih navedbah prihaja tudi do izbruhov jeze in nezadovoljstva, zato je v tej situaciji še posebej pomembno, da bolniki racionalno koristijo njihove storitve. "Naši viri so omejeni in naši timi marsikje delujejo v okrnjeni obliki," so spomnili.

Ob tem so izrekli podporo vsem zdravnikom družinske medicine, ki se na terenu trudijo, da vsak bolnik dobi takšno obravnavo, kot si jo zasluži. Zahvalili so se tudi vsem članom tima družinske medicine, predvsem medicinskim sestram.

Pod javno izjavo so se podpisali dekan ljubljanske medicinske fakultete Igor Švab, predstojnica katedre za družinsko medicino na mariborski medicinski fakulteti Zalika Klemenc Ketiš, predsednica Združenja zdravnikov družinske medicine in predsednica Razširjenega strokovnega kolegija za družinsko medicino Danica Rotar Pavlič ter predsednica Strokovnega sveta družinske medicine Davorina Petek.

Zdravstveni izvajalci uvedli dodatne telefonske številke in vračanje zgrešenih klicev

Za izboljšanje dostopnosti do zdravnikov na primarni ravni so številni izvajalci uvedli dodatne telefonske številke in povečali možnosti dostopa prek elektronskih poti. Večina izvajalcev je uvedla vračanje zgrešenih klicev, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Izvedli so tudi administrativne razbremenitve in poenostavitve postopkov.

S tem, ko se na primarni ravni ukinili vse nenujne preventivne storitve, je bilo mogoče zaposlene preusmeriti tudi na področja dostopnosti, kot so sprejemanje telefonskih klicev, triaža pacientov, delo v ambulantah za bolnike s koronavirusom in vstopnih točkah. Številni izvajalci so uvedli dodatne telefonske številke, na katerih nudijo tako informacije o covidu-19 kot naročanje določenih storitev, izdajo receptov za stalno terapijo, napotnic in bolniškega staleža.

Izvajalcem je pri tem svetovalo tudi ministrstvo za zdravje, ki se je oprlo na priporočila svetovalne skupine. Izvajalcem pa so predstavili tudi primere dobrih praks. Pri tem so želeli zagotoviti "čim bolj enotno organizacijo in enakovredno zagotavljanje storitev na nivoju celotne države", so zapisali na ministrstvu.

Bolnikom na ministrstvu svetujejo, naj svoje potrebe načrtujejo pravočasno oziroma si vzamejo nekaj časovne rezerve. Dodali so, naj se dobro pozanimajo glede urnika ambulante in vseh možnih načinov naročanja. "Zavedati se morajo, da je telefonski dostop možen v delu ordinacijskega časa in ne ves čas delovanja ambulante, saj v ambulanti poteka obravnava pacientov ter ni možno hkrati obravnavati pacienta v ambulanti in po telefonu," so zapisali.

Če zdravnika ne uspejo dobiti po telefonu ali ne prejmejo odgovora na elektronsko sporočilo in ne kažejo znakov covid-19, se lahko tudi osebno odpravijo do zdravnika, še svetujejo. V primeru življenjske ogroženosti ali hudega poslabšanja zdravstvenega stanja pa naj pokličejo številko 112, so poudarili.

Tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je na današnji novinarski konferenci povedala, da v zadnjem času ne prejemajo pritožb bolnikov, ki ne bi uspeli priklicati zdravnikov. Bolniki so, tako Čebašek-Travnikova, sprejeli spremenjeno komunikacijo z ambulantami. Tudi zastopnika pacientovih pravic Duša Hlade Zore ter Avgust Rebič v zadnjem času prejemata manj pritožb zaradi neodzivnosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stanko Paradiž
03. 11. 2020 09.12
+1
Kako so lahko zdravniki primarne linije preobremenjeni, če zdravijo preko telefona ali drugih e-medijev. Ta Čebaškova nima veze o situaciji na terenu.
Tomaz1980
02. 11. 2020 21.14
+1
Kmalu veliko družin ne bo zmoglo več in se bodo sesule! Prav tako firme, vse dokler nameravate ustrahovati mediji navadne ljudi! In mi vas za to plačujemo, da nas vi ustrahujete? Kakšen medij ste to?! Bi radi, da bi si ljudje zaradi depresije kaj resno hudega naredili? Dajte malo nehat o tem! Upam, da se boste kmalu naveličali!
Vangaro Design
02. 11. 2020 20.55
+1
Vsem je jasno, da družinski zdravniki ne delajo tako kot so prej. Dnevno obravnavajo 40 pacientov, če sploh, ostalo pa je prekladanje in kofetkanje. Pa koga vi farbate!!??
ni_mi_vse_eno
02. 11. 2020 20.52
+1
Veliko je treba jamrati, ker le tako nam bodo dvignili plače. Če boš vse pridno naredil in nič jamral, boš morda dobil pohvalo, ampak od pohvale se ne da živeti.
zavetnik
02. 11. 2020 20.41
+1
Kaj je naredila ta Čobašek za zdravstvo in Kuštrin in razno razni nakladači, razen dobre plače in nagrade, kako so naekrat tako obremenjeni delajo pet dni v tednu in to ponavadi v ponedeljek popoldne in v petek do 11 celo soboto nedeljo in dve polovici dneva so prosti, ker so koncesionarji niti ne dežurajo na urgenci to pokriva javno zdravstvo.
Ici
02. 11. 2020 17.43
+0
Sistem se sesuje zato, ker je v R Sloveniji NEMOGOČE dobiti koncesijo za opravljanje KATEREKOLI vrste medicinskih storitev.
Ici
02. 11. 2020 17.45
-1
Tudi vsi mi, ki bi želeli delati, nam sistem ne dovoljuje možnosti, da dobimo koncesijo. Slovenec pa samoplačniško NE HODI k zdravniku.
janez Kovač 1
02. 11. 2020 16.45
+8
Ne vem od čega so preobremenjeni saj tako ne prideš do njh,domovi pa so prazni,tudi drugje so delavci obremenjeni,pa ne jamrajo tako ko zdravstvo,bodo pač malo več delali da si zaslužijo plačo!
Geres
02. 11. 2020 16.31
+6
Naš sistem je do fundamenta zanič. Da celoten sistem sloni na eni osebi - družinskemu zdravniku je milo rečeno mimo. Recimo v Avstriji, lahko brez napotnice osebnega zdravnika dostopaš do specialistov. Kar je seveda bistveno bolj varno za pacienta, saj pri nas osebni zdravnik igra vlogo vratarja. Če ta zaheba, si gin. Odgovarja pa tako ne nihče.
123soba
02. 11. 2020 16.02
+13
Evo kakšne posledice ti lahko pusti korona virus. Gospa je v času ko se je zdravila od korone, delala od doma za 9000 evrov bruto, ker brez nje ne gre, niti si ne more vzeti bolniške, ker se bo zdravstveni sistem sesul z njo ali brez nje. Dohtarje je treba zaščititi, bolniki naj se pa zdravijo preko e-pošte in interneta. Bravo, bistroumnica. Skratka, če bi bilo kaj več gradiva o boleznih na internetu, naj bi si vsak sam postavil diagnozo, poiskal ustrezna zdravila, napisal recept in šel v lekarno. Če je potrebna kakšna operacija pa naj z njo počaka, pri nevzdržnih bolečinah pa naj prosi kakšnega mesarja. In slovenski hlapci veselo plačujemo vsak mesec v zdravstveno blagajno da dobimo tako pametne nasvete. 🤕🤕🤕😂😂😂
Principat
02. 11. 2020 17.28
+2
123soba++++++++++++ / komaj je ta list spisala , ne odgovarja za nič od nič , šverca se im pametuje , ker drugega nikoli niti ni obvladala , kaj se pa plače tiče je izsila in v primerjavi z zdravnikom , ki operira si resnično ne zasluži , ali pa z fizikalcem , ki to zasluži komaj celo leto
Walter Pravicek
02. 11. 2020 15.24
+8
Za Dr Ćebanšek bi ponižno povprašaL:koliko dobi plačano,da jo morebiti vidimo na TV 1 ali 2 x na mesec?Kje se skriva?Ali je ni sram,da pri tako visokim PLAČI NE ZMORE ITI NA POMOČ V UKC,KO PA TI TAKO MILO PROSIJO?DOKTORJE,SESTRE,TER DRUGO MEDICINSKO OSEBJE ZAPOSLENE KJERKOLI DRUGJE.KAJ BO Z ZBORNICO,ČE BO POL SLOVENCEV ŠLO K MATILDI?
123soba
02. 11. 2020 16.04
-1
misterbin
02. 11. 2020 14.53
+15
Bolnišnice odpovedujejo operacije in ne nujne preglede a dopolnilno zavarovanje pa moramo kljub temu plačevati .Se vam zdi to pošteno ? Pet dni sem klical v ambulanto in sestra izbranega zdravnika ni dvignila slušalke .Zdravstveni domovi prazni a sestre govorijo ,kako so izčrpane le od koga ?
larionov
02. 11. 2020 16.11
-3
Kje je prazen zd?... Vprašam pa zato, ker sem vsak dan v 3-4 zd (služba), in vsepovsod ljudje čakajo na vhodu
larionov
02. 11. 2020 16.15
+2
hrast54
02. 11. 2020 17.51
+0
Vsako kakšno uro? Kličeš v ambulanto - naročen si čez tri dni, ko pa izveš da opravijo max deset pacientov dnevno selahko vprašaš kaj tako delajo. Kje so norme, ker jih imajo. Kje so časi ko je zdravnik opravil tudi 50 pacientov na dan?
jezenslovenec
02. 11. 2020 19.14
+0
Ja, ljudje zunaj čakajo, v ZD pa sta dva ali mogoče trije.
gremnamorje
02. 11. 2020 19.20
+2
Moj urnik prejsnji teden: Delal sem 2 ambulanti v rednih urah. Opravil sem povprecno 15 do 20 fizicnih pregledov, 30 do 50 "mail" pregledov (slike, nasveti, razlage izvidov,...) in priblizno 30 do 40 tel. klicev. V ponedeljek sem delal se popoldansko dezurno, kjer sem pogledal okrog 30 ljudi in svetoval se 30-40 po telefonu, v vmesnem casu sem po seznamu klical covid pozitivne in jih obvescal da so pozitivni. 1x sem bil ta teden se popoldan, 1x sem sodeloval popoldan se v cepilni amb, kjer smo celili za gripo, nato sem bil nocno dezurstvo se v cetrtek in soboto dnevna... Doma sem bil v nedeljo, crknjen ko pes.... Evo to delamo, ko drugi pluvate po nas.
Uporabnik1408352
02. 11. 2020 14.48
+12
Na začetku tega v marcu je bila glavna skrb zdravnikov (zbornice) kako bodo ovrednotili delo v kriznih razmerah. Komentar..._?
Slobodan Cvijetinovic
02. 11. 2020 14.35
+12
Res je preobrenjeno Pokukajte s to svojo kamero mal .... Pa potem trosite laži
lululand
02. 11. 2020 14.25
+2
a vi ga mate? jst že nekaj časa ne. pravijo, da jih ni. magija. zginili. ni ni. ti pa plačuj zdravstveno.
KrEna007
02. 11. 2020 14.24
+8
Dajta ga mal manj s.r.a.t jprosim. Družinski zdravniki malo pa že več kot pol leta raj na zemlji za isto plačo kot prej, plus isti dodatki, kot tisti na "fronti".
larionov
02. 11. 2020 16.12
+0
krava_muca
02. 11. 2020 14.00
+14
Triažne sestre imajo na vhodu sezname naročenih bolnikov za posamezne ambulante. Teden nazaj sta dva zdravnika imela naročenega 1 pacienta. ENEGA!!! Vse ostalo preko mailov in telefonov. Nenaročenih niti povohajo ne. Opreme je dovolj in čas je, da primarni nivo začne paciente pregledovati osebno. Ljudje namreč potrebujejo pregled in ker ga ne dobijo neprestano kličejo in pišejo maile. Posledično imamo poslabšane kronične bolezni, ki jih rešuje urgenca.
glumacboljkotti
02. 11. 2020 13.51
+19
Do druzinskega zdravnika sploh ne prides! Ce imas sreco ga dobis po tel.po 15x klicu...
KVAJSTABO
02. 11. 2020 14.14
+3
Ja, to je super! Sploh se ne rabiš pokazat in dobiš par dni bolniške. Zblojeno, da len folk izkorišča ta sistem. In kar je najbolj žalostno, bolniška pade finančno na delodajalcain na sodelavce fizično, kajti njegov delež pri proizvodnji je potrebno nadoknaditi. In vedno enim te istim je treba "rt odnašat". Če si bolan, bodi doma, ne pa okol afne pokat. In za kakšne neumnosti se dobijo bolniške... za bruhat...
ivan z Doba
02. 11. 2020 13.41
+12
Kaj za vraga se skriva za terminom družinski zdravnik?! V naši družini imamo vsak svojega zdravnika. Problem je organizacija zdravstva v Sloveniji, ki je NI! Kljub opozorilom nekaterih zdravnikov o nečednostih, se pokvarjena rabota nadaljuje. Zakaj specialisti, ki trenutno NE DELAJO, ne vskočijo in pomagajo družinskim zdravnikom.
Walter Pravicek
02. 11. 2020 15.28
Družinski zdravnik je:oseba stroke,ki se vozi k vam domov,če meni,da bi vaš prihod v ambulanto bil škodljiv.Za zdravje ali premike po poti ali v avtomobilu.Tudi v ambulanto vabi.Tedaj je ne le intrernist,je tudi nekaj od pediatra,pa vse kar lahko naredi,drugače pa k specialistom.
devlon
02. 11. 2020 13.39
+9
kolegica je družinska zdravnica. Dela v LJ. Pove, da delo je, folke ma naročene na pol ure...vmes pa na maile odgovarja in kak telefon. Sploh ne jamra. Nikol ni. In po sluzbi se sproščeno družimo.
KVAJSTABO
02. 11. 2020 14.16
+0
takih je malo, ki ne jamrajo. Ima stvari pod kontrolo, bi rekli. Organizirana persona, kapo dol.
User1958074
02. 11. 2020 13.34
+9
Glede na to da si že prej čakal na pregled leto in več je bil sistem sesut že prej. Koka ne laži si.