Slovenija

Družinsko podjetje Matjaža Hana s Petrolom lani sklenilo za 275.000 evrov poslov

Radeče / Ljubljana, 11. 11. 2019 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Marko Gregorc / 24UR ZVEČER / V.Š.
Komentarji
956

Okostnjaki padajo iz omare: nove podrobnosti o ozadju politično-gospodarskih interesov v Petrolu. Družinsko podjetje poslanca Socialnih demokratov Matjaža Hana je lani z družbo sklenilo za 275.000 evrov poslov. Kdo je še v ozadju? Han se brani, da njegovo podjetje s Petrolom posluje že 20 let, glede na zadnje očitke pa razmišlja, da bi podjetje prepisal zaposlenim

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Politično-gospodarski interesi
    03:03
    Iz 24UR: Politično-gospodarski interesi
  • Iz 24UR: V pričakovanju skupščine
    01:18
    Iz 24UR: V pričakovanju skupščine
  • Iz 24UR ZVEČER: Politično-gospodarski interesi
    03:02
    Iz 24UR ZVEČER: Politično-gospodarski interesi
  • Iz 24UR ZVEČER: Han o sodelovanju svojega podjetja s Petrolom
    09:13
    Iz 24UR ZVEČER: Han o sodelovanju svojega podjetja s Petrolom
Radeško podjetje v polovični lasti Hana je za Petrol izvajalo čiščenje bencinskih servisov.
Radeško podjetje v polovični lasti Hana je za Petrol izvajalo čiščenje bencinskih servisov. FOTO: 24ur.com

Posli družinskega podjetja poslanca Socialnih demokratov Matjaža Hana s paradnim konjem slovenskega gospodarstva Petrolom: podjetje M&M International iz Radeč, ki ga vodi soproga prvega poslanca SD, je zgolj v lanskem letu z družbo v tretjinski lasti države opravilo za 275.000 evrov poslov.

Radeško podjetje v polovični lasti Hana je za Petrol izvajalo čiščenje bencinskih servisov. Z mrežo Petrolovih črpalk pa upravlja Matjaž Šifkovič, direktor razvoja in upravljanja prodajnih mest, sicer tudi sam član SD.

Hanovo podjetje polovico vseh poslov opravi s Petrolom.
Hanovo podjetje polovico vseh poslov opravi s Petrolom. FOTO: Dreamstime

275.334,46 evra je natančen seštevek izplačil, ki se je v lanskem koledarskem letu pretekel iz Petrola na račun podjetje M&M international. Podjetje je v polovični lasti Hana, z njim upravlja njegova žena Ljudmila Han"Verjetno je ta številka prava. Ta trenutek ne vem, ampak najverjetneje drži," to komentira Han.

Glede na poslovne rezultate Hanovega podjetja izhaja, da kar polovico vseh poslov opravijo s Petrolom. Gre za čiščenje črpalk, pojasnjuje Han. To pa je poslovni sektor Petrola, s katerim upravlja Šifkovič. Njegova sestra je na zadnjih državnozborskih volitvah celo kandidirala na listi Socialnih demokratov. Visok znesek sodelovanja med Petrolom in Hanovim podjetjem pa je presenetil tudi generalnega sekretarja Hanove stranke. "To so kar veliki zneski. Treba je videti, kakšni so, zakaj so bili narejeni, se pravi kakšne usluge so bile narejene," pravi Dejan Levanič, ki hkrati predlaga, da vsi vpleteni zadeve razkrijejo in pojasnijo.

Kot poudarja Han, je M&M international črpalke čistil že precej prej kot je direktor maloprodaje postal Šifkovič. So pa letos spomladi prvič pričeli čistiti še hrvaške črpalke in doslej s poslom zaslužili dobrih 70.000 evrov. In kakšne so vezi med Hanom in Šifkovičem? "Poznam gospoda Matjaža Šifkoviča, vem da je že dolgo na Petorlu in to je vse," zagotavlja. Na vprašanje, ali se nista nikoli pogovarjala o poslih Petrola z njegovim podjetjem pa odgovarja, da ti pogovori niso vplivali ne na to, da bi posel dobil, ne na to, da bi ga izgubil.

Edina prepoved poslovanja, ki velja za Hanovo podjetje je sicer sklepanje poslov z državnim zborom, v katerem je zaposlen.  A je poslovanje poslanca s podjetjem v pretežni državni lasti vseeno hoja po tankem ledu, opozarja šef protikorupcijske komisije Boris Štefanec. "Ni mogoče spregledati dejstva, da lahko obstajajo določena vprašanja z nasprotjem interesov ali z videzom nasprotja interesov," pravi Štefanec.

Han sicer poudarja, da je vse svoje premoženje vestno prijavljal protikorupcijski komisiji. Podjetju pa se ne želi odpovedati, ker ga je podedoval od svojih staršev.

Uprava Petrola je za 12. december sklicala sejo skupščine družbe.
Uprava Petrola je za 12. december sklicala sejo skupščine družbe. FOTO: Bobo

Apetiti politike za vpliv v Petrolu so sicer jasni. Kako pa posle Petrola s podjetji politikov komentirajo v novi upravi?

V Petrolu nam - pričakovano - konkretnih odgovorov niso posredovali, in sicer s pojasnilom: da podatke o njihovih poslovnih partnerjih, kot tudi podatke o medsebojnem poslovnem sodelovanju, štejejo za podatke zaupne narave. Zaradi varovanja osebnih podatkov zaposlenih, pa nam ravno tako niso poslali nobenih informacij o karierni poti šefa maloprodaje Matjaža Šifkoviča. 

Je pa uprava Petrola, ki jo vodi Nada Drobne Popović, danes po navodilu SDH sklicala sejo skupščine družbe. Ta bo v četrtek 12. decembra, ob 10. uri na sedežu Petrola. Seja ima zgolj eno vsebinsko točko: seznanitev s  podrobnejšo informacijo o razlogih za predčasno prenehanje mandata predsedniku uprave Tomažu Berločniku in še dvema članoma uprave. Torej seznanitev z informacijami, na katere delničarji Petrola in javnost čakamo že vse od 24. oktobra. Skupščino bo vodil odvetnik Uroš Ilić, ki je vodil že zadnjo skupščino Petrola. Morda pa bo tudi na tej beseda nanesla na posle politikov s Petrolom.

Matjaž Han: Moja pozicija mi pri poslu prej škodi kot koristi

"Naše podjetje dela s Petrolom že več kot 20 let, ko še ni bilo Matjaža Šifkoviča, ko še ni bilo Bolteta, ki je moj prijatelj iz Radeč in je navaden potnik, ki prodaja nafto na Petrolu in zato tudi ne razumem tega prispevka, kar se tega tiče," se je na očitke v oddaji 24UR ZVEČER odzval Han.

"Jasno je, da sem jaz vse te zadeve prijavil protikorupcijski komisiji. Javnosti sem že dvakrat, trikrat pojasnil, da delamo s Petrolom. V našem podjetju je bil tudi Kanal A in smo jasno povedali, kaj delamo. Povabim vsakega novinarja, da pride v Radeče in gre z našimi fanti na teren. Osem ljudi dela celo leto, da lahko dobimo 275.000 evrov faktur. Od tega plačamo 20.000 evrov na mesec samo za plače. Plačali smo letos 100.000 evrov samo DDV-ja, 20.000 evrov damo samo za nafto, to sem se danes pozanimal," je nadaljeval.

Dodal je, da mu je Šifkovič enkrat rekel: "Matjaž, veš da si pod lupo. Pomembno je, da naredite kvalitetno, vedno moramo biti transparentni, vedno moramo biti konkurenčni in potem lahko tako stvar delamo."

Han se brani, da njegovo podjetje s Petrolom posluje že 20 let.
Han se brani, da njegovo podjetje s Petrolom posluje že 20 let. FOTO: POP TV

Pojasnil je, da čistijo bencinske servise. "In ne delamo nobene stvari, da bi na takšen ali drugačen način bogateli," zagotavlja. Na vprašanje voditelja Uroša Slaka, da njihovo družinsko podjetje kar polovico svojih poslov sklene samo s Petrolom, odgovarja: "Naše podjetje je šlo skozi marsikatero turbulenco. Konec devetdesetih smo delali velike posle s Pivovarno Laško, so posli padli, smo dobili nove. Petrol je stalnica skozi 20 let našega poslovanja, mi pa smo v tem času dobivali in izgubljali posle."

"Velikokrat sem sam kot lastnik posodil podjetju pet ali deset tisoč evrov za plače, če je bila kriza. Letos bo rezultat veliko boljši, ker smo pridobili veliko novih poslov, a z nobenim državnim podjetjem. Ker smo dobri, smo posel pridobili tudi od Petrolovega konkurenčnega podjetja. Verjemite mi, če ne bi bili dobri, 15 let ne bi teh stvari delali," se brani Han.

Po Hanovih besedah, mu politična kariera pri poslu celo škodi: "Verjemite ali ne, verjamem, da javnosti ne bom prepričal, moja pozicija mi pri poslu prej škoduje kot koristi. Če bi bil leta 2014 pameten, bi takrat podjetje prepisal in bi bila zadeva rešena. Ampak želel sem biti transparenten in želel sem pomagati osmim ljudem, ki so pri nas zaposleni že 15-20 let v službi in trdo delajo, da zaslužijo ta denar."

"Ker je v zadnjih 14 dneh iz meni neznanih razlogov prišlo do tega napada na moje podjetje, zelo resno razmišljam, kako bi podjetje prepisal na zaposlene, zato da obdržijo službo," je še dejal Han.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (956)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smartbtm
13. 11. 2019 16.56
+3
čez 1 mesec bo vse pozabljeno
nightifly
12. 11. 2019 20.07
+11
Samo ena resitev je za Slovenijo . Popolna enakost drzavljanov Slovenije pred zakoni ,se posebno pred kazensko knjizico ,ki doloca tezo kazni in ´straf´ . Vse prevec je nepotizma , prijateljskih poslov , , jaz tebi ,ti meni in podobnih lopovskih obratov . Ali levi ali desni ,oboji so krvavi pod kozo ,torej dovzetni za kriminal . Vecina je v strankah tako ali tako zaradi upanja na plezanje do polozaja . Le redki so res zanesenjaki in imajo v sebi se nekaj ciste nenasilne ideologije in humanizma . Toda po drugi strani ,ce je slovenija uzakonila kapitalizem ,naj se vse ,od ustave navzdol vodi kot domena kapitalizma .Torej vsi odnosi in regulativa v drzavi . Ampak spet zakoni enaki za vse . In kar je se najbolj vazno -kar tudi zdaj manjka - brezpogojno in eksemplaricno kaznovanje vseh ,ki gresijo . To manjka .
Uporabnik1421582
12. 11. 2019 19.29
+8
PA SAJ TO NI RES-VSI MUTIJO OD ZELENIH DO RDEČIH.POGLEJTE ERJAVCA -5400 EUR PLAČE KOT MINISTER IN DRUGA PLAČA 1600 EUR OD STRANKE UPOKOJENCEV .B....A,PA ŠE VSE KAR JE DELU JE Z....U.ZDAJ GA PA VOLITE VI UPOKOJENCI,KI IMATE 400-500 EUR,EUR.ZDAJ VIDITE,KJE JE DENAR OD 1000 EUR,KI VAM JIH JE OBLJUBLJAL.ON SI JIH NALAGA NA SVOJ RAČUN. V A Š E K R V A V O Z A S L U Ž E N E P E N Z I J E.POKVARJENEC,B......
korintos23
12. 11. 2019 19.34
+0
Čuj Katika, ti se ne bi prijavila za predsednico Desusa?
nightifly
12. 11. 2019 19.46
+7
katarina ....... vprasati se je treba -ne toliko zakaj on vse to dobi ,ampak kdo od desetin in destin odgovornih to Dopusca ,gleda in se obraca proc ....ker tudi sami dobivajo mastno oblozene talarje ...mar ne ?
pravica5
12. 11. 2019 20.17
-1
Frane Šajn
12. 11. 2019 19.26
+3
Če je Han glavni problem v Sloveniji verjemite bomo lahko z njim. ampak je žal le majhen grešni kozel ali pa še to ne, da se z njegovim dimom zakrije prave mahinacije kajnede !?
najvsivedo
12. 11. 2019 19.32
+3
Ja problem sploh ne bi bil če bi lahko vsi navadni ljudje imeli takšne previlegije kot jih ima on...JA POJDI VPRAŠAT NA PETROL ČE IMAJO KAŠNO DOBRO PLAČANO DELO ZA TEBE.
fant z vasi
12. 11. 2019 19.19
+4
, Vsi so posteni - nedolzni, samo se svetniski sij rabijo. Same barabe, vsaka vlece v svoji smer. Treba bo se malce pocakati, pa stvari pridejo same na beli dan.
loznjak
12. 11. 2019 19.18
+6
Pa ravno njemu se je to zgodilo.
minkica91
12. 11. 2019 19.08
+6
sd-jevci, sami poštenjaki. Samo druge osirajo, sami so pa najslabši, ne vem kdo takim sploh lahko kaj verjame.
Kollerik
12. 11. 2019 19.13
+0
Hoteli ste kapitalizem in če se nekdo poslovno obnaša, potem pa se jezite nanj? Aja, napačna stranka, pa to....
Groucho Marx
12. 11. 2019 19.29
-2
Kollerik
13. 11. 2019 14.08
+3
Simoni?
12. 11. 2019 19.03
+0
Bandit pokvarjeni! Na fotografijah pa ista Mati Tereza! Fuj in fej banda rdeča!
prašek
12. 11. 2019 19.03
+0
kori .... Prepuščam ti štafeto ☺☺☺
prašek
12. 11. 2019 19.01
+1
Zdaj si bom pa prvič v tem tednu ogledal Dnevnik na nacionalki ! Uživajte dalje !
OrodniK
12. 11. 2019 18.57
+0
Kriza! Zmanjkalo je novih obrazov! Volilce SD je potrebno pretočiti k Levici, da bo ta dosegla večino na predčasnih! Populizmi levice, kvazi borba za malega človeka z nerealnimi obljubami. SD Lukšič hvali Janšo, Židanova nesposobnost je že davno sprevidena,.... Naključja, ali skrbno režirana zgodba stricev, za bildanje Levice, ki se povrhu vsega še iz Opozicije umika v-pazi-Opozicijo, ker baje v opoziciji dobiš več od nezadovoljnih Serpentinškovih volilcev?!?
prašek
12. 11. 2019 18.50
+4
Samo še @lulkeec pride, pa boste vsi zbrani ☺☺☺
korintos23
12. 11. 2019 19.00
+3
Lukeeca več ne bo, je šel k Hanu da mu malo s puromatom gornji štok opere.
prašek
12. 11. 2019 19.01
+4
NoviceResnice
12. 11. 2019 18.33
+16
Banda postkomunistična ...ojra ne znajo zaslužt na prostem trgu
obožeobože
12. 11. 2019 18.40
+6
Zastonj se jezit! Če bi bile volitve bi rdeči zmagali z prepričljivo prednostjo!
peresni
12. 11. 2019 18.31
+13
Židan daje kolegom iz prekmurja stotine milijonov....policija!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
peresni
12. 11. 2019 18.31
+20
Cel SD dela na istem principu...grabi grabi grabi...poberimi vse in še več.FFFUUUJJJ...sramoto delajo levici, ker se lažno predstavljajo za del nje.
Mayte88
12. 11. 2019 18.24
+24
Han ? Ne samo Petrol ? V aplikaciji Erar pa vidimo, da to ni edino z državo povezano podjetje, ki je sodelovalo s Hanovim podjetjem. Svojo mrežo je imel lepo razvito, saj so bili njegovi financerji tako ministrstva kot javna zavodi v občinah Radeče, Laško in Velenje. Med drugim so mu sredstva nakazali Kulturni turistični center Radeče (KTRC), Javni zavod Glasbena šola Radeče – Laško, Center za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško, Mladinski center Velenje – kultura in izobraževanje ter seveda njegova domača Občina Radeče. Njegove storitve pa so potrebovali še Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije, Služba vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve. Max Tajnikar bi povedal podjetja dobre prakse..Vem pa samo eno Janšo bi za tole Levičarji likvidirali, živega odrli in obesli na prvo hruško po medijih bi pa rohnelo..do pokopa na Britofu...Bila bi omizja, vse na prvi strani Fajonka bi bila brez glasu, tako bi se drla, ravno tako Svetlana Makarovič Kučanova vojska bi pa klicala na linč..in zgodila bi se plačana rdeča ulica..
prašek
12. 11. 2019 18.26
-17
prašek
12. 11. 2019 18.26
-13
Si že kdaj delala ??? Si že kdaj imela svojo firmo ?
Groucho Marx
12. 11. 2019 18.35
+5
Praško, ne zaj.ebavaj. In ne se delat pametnega glede firm. Svoj 'podjetniški' domet si pokazal enkrat v preteklosti, ko si vehementno in vzvišeno kot zmeraj trdil, da si spji lahko obračunavajo regres. Ne me smejat s svojo nevednostjo, no...
prašek
12. 11. 2019 18.36
-1
prašek
12. 11. 2019 18.37
-6
A se tvoj s.p. imenuje komentator na POP tv ???
zajebant2
12. 11. 2019 18.40
+6
ne ubadaj se s prahom nima smisla saj nič ne dojema
Groucho Marx
12. 11. 2019 18.43
+4
No praško, razkaži nam svoje podjetniško znanje. Bebavi smajliji niso odgovor.
zajebant2
12. 11. 2019 18.44
+3
več vprašaš več boš vedel, do zdaj si malo spraševal in malo veš
prašek
12. 11. 2019 18.44
-2
Castrum
12. 11. 2019 18.48
+4
prašek, celo familijo ima v javnem sektorju a on komentira podjetništvo, hahaha....
prašek
12. 11. 2019 18.49
+2
Od moje familije sta samo dva v JS ! ☺☺☺
Castrum
12. 11. 2019 18.50
-2
mayte, če si našist si komplet v bajti, ne pa samo v enem ceglu :))))
Groucho Marx
12. 11. 2019 19.03
+1
Ne praško, odgovor na tvoje vprašanje je ne. In to me sprašuje eden izmed rekorderjev po dnevnem številu postov, pa ne me... :))) No, zdaj se pa še ti izkaži.
prašek
12. 11. 2019 18.22
-13
Spoštovani tovariši, vidim da se veselje še vedno nadaljuje!!
prašek
12. 11. 2019 18.23
-11
In guruji komentiranja, ki še nikoli niso delali, kaj šele imeli svojo firmo, so najglasnejši ☺☺☺
najvsivedo
12. 11. 2019 18.33
+1
Čas za večerjo,najdražja čaka..pa tvoja sploh ni poceni.
prašek
12. 11. 2019 18.34
-5
Kdaj boš pa ti našla koga, ki te bo povabil na večerjo ?????? Ob svetem nikoli ???☺☺☺
prašek
12. 11. 2019 18.36
-3
Pa naj ti še povem, da danes ne greva nikamor. Pa tudi na portalu ne bom visel tako, kot visiš ti !!!! ☺☺☺
Rothschild1
12. 11. 2019 18.40
+9
prasek, kot obicajno, se tudi tokrat nisi izneveril in zopet branis levicarske barabone. Sam imam podjetje ze vec kot 20 let. Zaposlujem. Ne visim na drzavni sisi. Dvomim pa, da imas ti podjetje in da si ze kdaj resno delal.
prašek
12. 11. 2019 18.40
-2
pikica mala , kdaj boš dobila nekoga, da te povabi na večerjo ?????
prašek
12. 11. 2019 18.41
-3
Rotschild ...... S.P sem imel 14 let ..................
prašek
12. 11. 2019 18.42
-1
Pokojnino (dobro) sem pa dobil za nedelo ☺☺☺
najvsivedo
12. 11. 2019 18.42
+2
No ti še to povem moj sosed ima več repov v štali od tebe ,in dela po cele dneve ,in veš kaj je dejal ko sem mu omenil tvoje večerne sposobnosti ...ČE BI TA ČLOVEK IMEL RES VSE TO KAR SE HVALI ,IN BI CELI DAN DELAL BI ZVEČER KOMAJ ČAKAL ,DA SE SKOPA IN GRE SPAT.. Toliko o tvojem celodnevnem delu.
prašek
12. 11. 2019 18.43
-5
Ja pikica mala ..... Saj jaz nimam nobenih repov, razen mojega Reksija !
najvsivedo
12. 11. 2019 18.56
+3
AJA...torej si lagal nekaj časa nazaj ko si jih omenil 70...pa se spomni kateremu si to napisal.
prašek
12. 11. 2019 18.58
-3
Daj ti, ki imaš vse shranjeno, kopiraj to mojo trditev !?! Pikica mala, jaz stalno trdim, da jih ima brat, ne jaz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
prašek
12. 11. 2019 18.59
-1
korintos23
12. 11. 2019 19.03
+1
prašek, tota tvoja sogovornica je iz Šentilja izgnana?
prašek
12. 11. 2019 19.03
+0
Groucho Marx
12. 11. 2019 19.18
+3
Hahahaha.....hohohohoho... Praško pravi, da je imel sp in hkrati vzvišeno trdi, da si spji obračunavajo regres... :))) Danes je pa tukaj res norišnica. Praško, naj te podučim. Ne, spji ne poznajo regresa. Niti plače nimajo, si moreš misliti. Niti dopusta ne. Kaj šele minimalno plačo, kot si predstavljajo na ministrstvih in fursu.
Kollerik
13. 11. 2019 14.09
+1
Groucho, si se ti tako pameten že rodil, ali si to postal pozneje?
Borec21
12. 11. 2019 18.16
+3
Eni pač večno na javnem in svobodno, drugi pa privat z davčnim okovom in bičem
OrodniK
12. 11. 2019 18.13
+12
Tukaj pa nekaj smrdi. Pri vsej levaški nesnagi in POKRADENIH MILIJONIH, dobijo SD-jevega Hana, ki s firmo-katere delni lastnik je, posluje z Petrolom, ki je v 30% državni lasti. In mu očitajo slabih 300 tisočakov-kot da jih je ukradel?!? Se strinjam, da je to nelojalna konkurenca, ker lahko politično vpliva, a vseeno je bilo delo opravljeno, delavci plačani. Kaj pa ODPISANI MILIJONI? Kaj pa stotisočaki za kvazi raziskave Pivčeve? Na tisoče primerov levičarske KRAJE javnega denarja iz zdravstva, investicij, inštitutov, nevladnih organizacij, oni pa Hana hebejo?!? Se samo meni zdi, da se je g.vrhovni lutkar odločil, da je potrebno volilce SD pretočiti k Levici? SD Lukšič hvali Janšo, Židana so tako že spljuvali, Prešiček je odletel,.... Naključje, ali skrbno režirana zgodba za bildanje Levice, ki se povrhu vsega še iz opozicije umika v opozicijo?!? Razumi kdor more!
IS58
12. 11. 2019 18.20
+10
Kdo pa pravi , da bi njegova žena dobila to delo, če Hanček ne bi bil pri koritu!
resslovenka
12. 11. 2019 18.26
+9
profi
12. 11. 2019 18.12
+7
Družini prijazno podjetje...