Korona

Država bi pri poslu z Acronom prihranila 16,6 milijona, če bi maske kupila neposredno pri proizvajalcu

Ljubljana, 13. 05. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
1888

Acron je ena maska FFP2 stala skupaj s prevozom in carino največ 1,6 evra, državi pa jih prodaja za 100 oziroma 143 odstotkov več. Če bi država maske kupovala neposredno pri proizvajalcu, bi prihranila 16,6 milijona evrov od 30-milijonskega posla z Acronom, ki mu je naročila maske za devet mesecev epidemije. Drugače povedano, država bi tako lahko kupila še dodatnih 10,3 milijona mask FFP2 po isti ceni kot Acron – 1,6 evra.

Pridobili smo podatke, koliko je podjetje Acron v lasti družine Lampret, ki se z medicinsko opremo ni nikoli ukvarjalo, plačalo za 1,5 milijona mask FFP2 oziroma KN95. Nabavna cena mask marca in na začetku aprila, torej v času največjega povpraševanja, je znašala 1,3 dolarja, kar je 1,2 evra. Za prevoz so odšteli od 0,02 do 0,28 evra za masko, ob tem je treba prišteti še 6,3-odstotno carino iz Kitajske, skupaj jih je ena maska FFP2 stala od 1,48 do 1,57 evra. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Acron je z državo – Zavodom RS za blagovne rezerve (Zavod) sklenil tri posle za skupaj 8 milijonov 200 tisoč mask FFP2 v vrednosti skoraj 30 milijonov evrov, kar je drugi največji posel z državo pri nabavi zaščitne opreme. Do zdaj so jih dobavili skoraj milijon, kot smo razkrili, pa je verodostojnost certifikatov vprašljiva. 

V Acronu molčijo

V Acronu na naša vprašanja o ceni mask ne odgovarjajo. Tako tudi niso pojasnili, koliko mask so dobavili po drugi pogodbi, kjer so določili ceno 3,20 evra, in koliko po tretji za pet milijonov mask, kjer je cena 70 centov višja, 3,90 evra.

Kot smo že poročali, je Acron podjetje, ki je z državo izpogajalo najdaljši rok dobave, pri tretji pogodbi tudi na račun aneksa, čas imajo do konca julija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

So 100- oziroma 143-odstotne marže izjemno korektne? 

V Acronu cen mask in marž ne razkrivajo. Že v preteklih dneh nam je direktor Samo Lampret zapisal: "Podatek o višini marž je poslovna skrivnost. Glede na cene zaščitnih mask ostalih slovenskih ponudnikov pa ocenjujemo, da so cene in posledično marže podjetja Acron izjemno korektne." Spomnimo, gre za 100- oziroma 143-odstotne marže, kar pomeni od 1,6 do 2,3 evra marže za eno masko.  

Naredili smo hipotetični izračun prihranka države, če bi posel izpeljala neposredno pri proizvajalcih in če bo Acron izpeljal posel v celoti po pogodbeno določeni ceni in količini. Po naših izračunih bi ta prihranek znašal kar 16,6 milijona evrov ali več kot polovico 30-milijonske pogodbene vrednosti med Acronom in Zavodom za blagovne rezerve.

Država bi tako lahko kupila še dodatnih 10,3 milijona mask FFP2 po isti ceni kot Acron – 1,6 evra.

Tudi če upoštevamo še stroške dela – materialni stroški in plače zaposlenih, ki bi vodili posle neposredno s proizvajalci, kar po ocenah poznavalcev ne bi preseglo 100 tisočakov, bi bil prihranek države še vedno ogromen. Ni nepomembno, da se je produkcija vseh vrst mask izjemno povečala v zadnjih mesecih, z umirjanjem pandemije pa je pričakovati znaten padec cen mask. To bi v konkretnem primeru lahko pomenilo še več zaslužka za Acron, na drugi strani pa bi lahko več prihranila država.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za posel z Acronom je lobiral Terče, Počivalškov zaupnik

Za posel s slovenjgraškim podjetjem je po besedah žvižgača Ivana Galeta lobiral zaupnik ministra Zdravka Počivalška Mitja Terče

Gale je za 24ur.com zatrdil, da je bil prav Terče vodja vsega na Zavodu, da se je "za Acron najbolj šlo Terčetu, ki je seveda poleg Acrona zahteval sklenitev tudi večine ostalih poslov". 

Po besedah žvižgača Ivana Galeta naj bi bil prav Terče tisti, ki je želel, da se podpiše pogodba s podjetjem Acron za dobavo zaščitnih mask FFP2. Terčeta je na Zavod pripeljal minister Počivalšek.
Po besedah žvižgača Ivana Galeta naj bi bil prav Terče tisti, ki je želel, da se podpiše pogodba s podjetjem Acron za dobavo zaščitnih mask FFP2. Terčeta je na Zavod pripeljal minister Počivalšek. FOTO: 24ur.com

Terče Galetovih navedb ne priznava, "gre za čisto laž. Zavod je imel s podjetjem Acron podpisani že dve pogodbi, preden sem sploh vedel za sodelovanje Zavoda s tem podjetjem." Spomnimo se, tretja pogodba je največja – 5.000.000 mask, najdražja – 3,90 evra za masko, z aneksom in najdaljšim rokom dobave, do 31. julija 2020.

V kakšnem odnosu sta s Terčetom, smo vprašali tudi Lampreta, ki pa je pojasnil, "gospoda Terčeta poznam kot tudi številne druge slovenske poslovneže, vendar z njim v zadnjih sedmih letih poslovno nisem sodeloval".

Komu je bilo v interesu, da je prav podjetje Acron, ki se ne ukvarja z medicinsko opremo, ampak prodaja potovalno in modno galanterijo, darilni, pisarniški in šolski program, sklenilo drugi največji posel z državo po 100- oziroma 143-odstotnih maržah? 

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je zahvalil Acronu za pošiljko mask.
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je zahvalil Acronu za pošiljko mask. FOTO: Twitter

Nismo pozabili besed ministra Počivalška, ki je poudarjal, da država ne more kupovati neposredno pri proizvajalcih. "Zavod ni in ne bo izvajal neposrednih predplačil kitajskim ali drugim dobaviteljem, saj večinoma zahtevajo 100-odstotne avanse."

Zakaj so bile za Slovensko vojsko dobre pol cenejše maske FFP2, za MGRT pa ne?

Ko smo pregledovali javna naročila, smo našli pogodbo podjetja Lediks in ministrstva za obrambo (MORS). Za zaščito vojakov je MORS naročil 300 tisoč mask FFP2 po ceni 1,97 evra za kos, pogodbo pa so z Lediksom sklenili 31. marca za skoraj 600 tisočakov. Ker nas je zanimalo, kako je lahko v času vrhunca epidemije cena mask nižja od dveh evrov, kar so vsi po vrsti govorili, da je nemogoče, smo poklicali prokurista Andreja Bizaja. Brez težav nam je razkril, da je njihova približna nabavna cena s prevozom 1,685 evra. "Nisem se okoristil na račun države v krizi, vzel sem 18-odstotno maržo, saj je bilo dela ogromno, ponudili pa smo pošteno ceno."

Bizaj nam je ob tem povedal, da je hkrati poslal več ponudb tudi na Zavod za blagovne rezerve. Za dve ponudbi različnih proizvajalcev in cen mu je Zavod poslal tudi pogodbi v podpis – prvo za 200 tisoč mask po ceni 1,95 evra in drugo za 300 tisoč mask po ceni 2,10 evra, pa "MGRT k pogodbama nikoli ni dalo soglasja". Razloga ne pozna, ga pa čudi, zakaj država ni želela prihraniti, čeprav sta bili ponudbi na medresorski delovni skupini označeni za ustrezni. 

Državni sekretar na MGRT Aleš Cantarutti nam je zatrdil, da je MGRT prenehal dajati soglasja po 15. aprilu, ker je bilo naročil že dovolj, ob tem pa je priznal, da je "bila ponudba Lediksa zelo konkurenčna". Lediks je ponudbe pošiljal tudi že pred 15. aprilom.

Medtem ko mi razkrivamo posle, vlada v poročilu izraža zadovoljstvo nad ugodnim nakupom mask FFP2. "Povprečna cena mask tipa FFP2 za zdravstveno osebje se je v istem obdobju gibala med tri in šest evrov, ZRSBR pa jih je dobavil v znesku 3,42 evra na kos. To dokazuje racionalno porabo proračunskih sredstev." Lediks jih je ponujal za 1,95 in 2,10 evra, Acron za 3,20 in 3,90 evra, medtem ko je zanje plačal 1,6 evra. 

Država je pri Acronu naročila maske za devet mesecev epidemije

Država je od 13. marca do 25. aprila naročila 15,2 milijona mask FFP2, to je za kar leto in pol ocenjenih potreb epidemije, na mesec jih po teh ocenah potrebujemo 900 tisoč. Zavod za blagovne rezerve nam je sporočil še višjo številko, da je bilo "skupaj podpisanih pogodb za 23,6 milijona mask FFP2", kar je za kar dve leti in en mesec epidemije. Na MGRT so to opravičevali s pričakovanji, da tako ali tako ne bodo uresničene vse pogodbe.

Ob tem se zastavlja še eno vprašanje, so bile ocene potreb realne? Analizo si lahko preberete tukaj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In ti podatki tudi potrjujejo Galetovo izjavo za 24ur.com, da so, ko so na Zavod po več prošnjah le dobili podatke o oceni potreb, ugotovili, "da imamo mask FFP2 naročenih za 1,5 leta Lombardijskega scenarija". V komentarju vladnega poročila pa je dodal, da je bila "ocena prenapihnjena". Samo pri Acronu je država naročila maske za devet mesecev epidemije.

Do zdaj so dobavitelji državi že dostavili 2,5 milijona zaščitnih mask, v skladišču jih je 1,6 milijona ali za slaba dva meseca epidemije.

Direktor Acrona Samo Lampret skriva cene mask in višino marž.
Direktor Acrona Samo Lampret skriva cene mask in višino marž. FOTO: Rokomet.net

Ali bo Zavod z Acronom po vseh naših razkritjih izpeljal posel? Na Zavodu pravijo, da so Acron pozvali k skrajšanju rokov in znižanju cene. "V prihajajočih dneh bomo z njimi, ko bodo imeli vse potrebne informacije o ustreznosti certifikatov, lahko ta dogovor tudi formalno zaključili."

Pristnost Acronovih certifikatov in poročil o testiranjih preverjajo tudi tržni inšpektorji. Posel preiskuje tudi Komisija za preprečevanje korupcije, in sicer na zahtevo obrambnega ministra Mateja Tonina, ker se mu je očitalo, da je prav on vplival na sklenitev posla, saj je v podjetju zaposlena njegova mati. Gale je sicer javno zanikal Toninovo vpletanje.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1888)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kprnorcih2
14. 11. 2020 10.04
NISO MARŽE 143 % - AMPAK VEČ NA MALO PRODAJNEM TRGU MASKA STANE 0,87 EUR SE PRAVI KOLIKO JE POTEM MARŽA. NA DEBELO MORA BITI MASKA CCA 0,50 EUR SE PRAVI DA JE BIL ZALUŽEK ACRONA 2,70 EUR NA KOM. SUPER NI KAJ, NISEM NIČ PROTI TAKI MARŽI ČE TO KUPIM V TRGOVINI AMPAK DA DRŽAVA DOVOLI TO, UPS DRŽAVA- POSAMEZNIKI, JE PA MALO PREVEČ.
A3umf
15. 05. 2020 14.09
+1
Janša, Bavčar, Kacin in pajdaši so mlajši Udbo komunistični kadri, ki so dobili le drobtinico iz starih udbovskih fondov. Zato so si ustanovili nove podružnice - politične stranke, ki delajo po istem receptu, kot JUGO PARTIJA. Pri vsakem poslu računajo provizijo za svoje tajne - UDBO fonde!
Bibi Grozni
14. 05. 2020 16.52
-3
Predlagam, da vsi ti novinarji, ki izračunavajo cene mask na trgu in preigravajo različne možne scenarije, kako naj se kupijo maske in druga oprema, gredo sami na Kitajsko in nam priskrbijo vse potrebno, pa da jih vidimo junake, kako jim bo uspelo ...
FAUSTOS1
14. 05. 2020 16.33
+0
SAME LAŽI - vlada pravi da nobena država kot tudi naša ni mogla skleniti neposredne dobave medicinskega materiala z kitajske-laž hrvati so sklenili sporazum neposredno z kitajsko vlado in posamezne medicinske dele in opremo dobili tudi do 16x ceneje kot so naši sds vojni dobičkarji,janša to ve saj je asds kot hdz pod patronatom orbana oboji dobivajo denar za svojo propagando,za uslugo pa nato branijo orbana v svetu evrope.
Marko Live
14. 05. 2020 11.42
+4
Vedno so kradli! Sem že na začetku napisal. JJ prvo izmaknil dokumente nato izpraznil Borovnico ukinil SDK da so lahko pokradli državo vse v imenu demokracije in javne hvale kako so sedaj oni končno zmagali po 45setem.
pra slovan
14. 05. 2020 10.46
+15
ŽLAHTNA DESNICA! Krivi bodo pa novinarji, pa komunisti, pa levica, pa Rusi..
jg57
14. 05. 2020 10.42
+5
Pri Jankoviču bi prišparali 45 M, če bi denar vrnil.
dirtmcgirt
14. 05. 2020 10.40
+10
slovenija ma 3 tone zlata v rezervah. pol tone more prodat takoj, ne pa da državljani vsako to lopovšno preplačujemo 2x. denarja in rezerv je več kot preveč za to državo ampak politiki nm mečejo peska v oči iz dneva v dan in potem polslušaš izredno pametne ljudi na kafetkih v lokalčičih, kako bi blo treba to pa uno pa da morjo odpuščat ljudi ker morjo uno drugo kompenzirat pa take bedne debate ki se jih sliši vsak dan. skratka zadost bo da pol tone zlata proda kitjaski sej ga le ta zadnja leta kopiči več kot amerika tko da se ve v kero smer gre svet in bi tako taka vlada mal pomirila in razbremenila ljudi in gospodarstvo. ne pa da se upajo igračkat samo s trošarinami in davki. to zna vsak sp-jevec brez diplome. ker ljudje ne vedo za državne rezerve ne vedo kakšne vse druge opcije so na voljo da se razbremeni socialna slika. rabimo tako vlado in take ljudi na vrhu ki majo pogum za spremembe in vodstvene sposobnosti. kar gledam in spremljam zadnjih 20 let samo za bruhat, samo ožemanje državljanov preko državnih poslov in zavajanje in laganje vladi. to se dogaja vsa ta leta. ni niti enga sposobnega in pogumnega človeka v tej državi da bi naredi spremembe.
jutri_pa_res
14. 05. 2020 11.16
+5
Tona zlata je 50 milijonov Eurov. Pet milijard vredni ukrepi so torej vredni 100 ton zlata.
jg57
14. 05. 2020 10.36
-5
Če jaz kaj razumem bi novinarji kupili maske tako, da bi jih Kitajci dobavili in še nekaj plačali. Hudo je zlajnana ta zgodba in očitno je, da ne drži vode. Tudi žvižgač ne more več pomagat.
Haloo
14. 05. 2020 09.46
+7
dax200
14. 05. 2020 09.39
+13
Dobro, vsak distributer živi od tega da na uvoženo blago da svojo maržo...Seveda je normalna in logična razlika med nabavno in prodajno ceno... Mi tudi če bi kupovali računalnike direkt od proizvajalcev HP, ASUS ali APPLE bi tudi veliko prihranili...logično, da si potem BigBang, Mediamarkt itd... pač dvignejo maržo ker pač od tega živijo... AMPAK TOLIKO DVIGNITI MARŽO IN BIT TAK ZELO POŽREŠEN!!! TO PA JE TUDI VIŠEK... PUTIN BI ŽE DAL UKAZ DA SE TAKO PODJETJE ZAPRE ZA VEDNO!!
MENS
14. 05. 2020 10.27
+6
Dax, kaj pa če gre del marže naročniku? Je to možno?
jutri_pa_res
14. 05. 2020 09.35
+6
Država ni uvoznik in tega posla niti ne zna. Bi pa znotraj blagovnih rezerv vsekakor morali ustanoviti zavod za uvoz oz. nabavo vsega mogočega, ki bi seveda naj deloval neprofitno in v katerem bi naj sedeli seveda sami nepodkupljivi poznavalci vse robe na svetu. Trenutno je pa sistem takšen, da država objavi razpis, na katerega se javijo uvozniki, ki se na blago spoznajo, ki zagotovijo ustrezno kvaliteto, certifikate in nudijo tudi oskrbo z rezervnimi deli in garancijo. In nepodkupljiva komisija bi pač naj izbrala najugodnejšega. Zakaj zdaj torej pljuvati po vladi? Drugo pa je, če se pokaže, da si je kdo omastil brke...
masni
14. 05. 2020 09.33
-6
Če bi,če bi,ko je bilo pa treba nekaj naredito, pa rep med noge ,levaki,pustili ste na cedilu vse ljudi sedaj,ko vam je nova vlada vse poštimala, bi pa radi spet koritu se pripeli.
najvsivedo
14. 05. 2020 09.16
-9
to podjetje acron naj toži to novinarko ...saj te podatke bi moralo podati policija ,in sodstvo ne pa ena novinarka.
EEgon
14. 05. 2020 09.16
+12
Kaj je sedaj s certifikati? So v redi ali ne.
pravica5
14. 05. 2020 09.11
+7
skoraj bi prihranila toliko kot se je odpisalo jankovičem dolgov :)) pa še bi ostalo za kak respirator in maske :))
ROMELS
14. 05. 2020 09.09
+11
Se pravi, da je posrednik za eno nabavo mask pokasiral 16,6 milijonov evrov. Zdrav razum ve, da je to nemogoče.
bmwgs
14. 05. 2020 09.02
+9
Če bi moja teta imela ..... , bi bila stric.
Zdravko Lajh 1
14. 05. 2020 08.48
-2
Ne vem, zakaj ni kar 24ur.com nabavil mask, ker so takšni specialisti .... oni bi jih od Kitajcev verjetno dobili zastonj, pa še prevoz bi jim Kitajci plačali
lookaaa
14. 05. 2020 09.01
+8
Ce nekdo noce zastopit oz. bo scitil nekoga, je vsako dokazovanje korupcije brezpredmetno. Kaj ima 24.ur sedaj pri nabavi, ce samo razkriva necednosti? In zakaj bi morali nabaviti kar zastonj? Vlada pa bi lahko direktno brez posrednika dobila za pol ceneje? To te ne moti?
najboljsa24
14. 05. 2020 09.15
-2
Če bi cilj, da ne bi prišlo do nečednosti, zakaj ni ali POP TV ali kdo izmed opozicijskih poslancev dvignil glasu, ko je pred skoraj dvema mesecema Počivalšek več kot enkrat javno rekel, da kupujejo vse kar se da dobiti, ne glede na ceno. takrat bi imeli možno to še zaustavit. zakaj niso?
tona Iteb
14. 05. 2020 09.28
+6
Pocivalsek je rekel, da ne bodo plačali vnaprej, in brez ustreznih certifikatov, zato so ignorirali ponudbe, ki so bile tudi cenejše, ampak so bile brez posrednika in s tem brez provizij! Kasneje se je izkazalo, da so plačevali v naprej, in tudi brez ustreznih certifikatov, seveda s pomočjo posrednikov!
Common_sense
14. 05. 2020 08.38
+3
Ekonomska teorija levega anarhista ni ravno v nulo razdelana, ocitno pa je, da ne pozna izraza “premija na tveganje”. Ok. Stekamo. Samo potem pa sploh ne razumemo zakaj so se levi anarhisti pripravljeni Mercatorju dnevno pustiti nategovati s 100%-in vec marzami (vsak ljubi dan!!!), da ne omenjam njihovega pircka in kavice, ki ju pijejo ob 500%-1000% marzah. Predvsem kava je naravnost bogovski posel. Kilo kave v trgovini je namrec 9 eur, ena sama kava v centru pa od 1,5-2 EUR, s tem, da iz ene kile naredis 50-70 kav. OVCEEEEE. BEEEEEEE.