Slovenija

Država bo podjetjem subvencionirala dvig minimalne plače

Ljubljana, 15. 01. 2021 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ključni ukrep predloga osmega protikoronskega zakona, ki ga vlada že pripravlja, je podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo najmanj do konca aprila in subvencije podjetjem ob dvigu minimalne plače, je povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Glede višine dviga minimalne plače se bodo v kratkem usklajevali s socialnimi partnerji.

Kot je na spletni novinarski konferenci povedal minister, želijo z osmim protikoronskim zakonom pomagati gospodarstvu, da bo kljub dodatnemu pritisku zaradi epidemioloških razmer zdržalo in bilo pripravljeno na pospešitev dejavnosti, ko se bodo razmere stabilizirale.

Podjetjem se tako obeta podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo, ki ga je država z namenom preprečitve odpuščanja delavcev delodajalcem ponudila kot enega prvih ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19, a se po trenutni ureditvi 31. januarja izteče. Ukrep bodo podaljšali najmanj do konca aprila.

Kot je na spletni novinarski konferenci povedal minister, želijo z osmim protikoronskim zakonom pomagati gospodarstvu.
Kot je na spletni novinarski konferenci povedal minister, želijo z osmim protikoronskim zakonom pomagati gospodarstvu. FOTO: Dreamstime

Podrobnosti glede subvencioniranja dviga minimalne plače Cigler Kralj ni predstavil, je pa poudaril, da bo država gospodarstvu pomagala nositi to breme. "Pomembno je namreč, da slišimo vse strani. Kot minister za delo ne smem spregledati na eni strani zaposlenih, ki si za pošteno delo zaslužijo dostojno plačilo in neto plače v Sloveniji so prenizke na drugi strani pa delodajalcev, ki bodo nosili težji del dviga minimalne plače," je poudaril.

Z letošnjim januarjem se mora skladno z zakonom o minimalni plači iz leta 2018 za izračun minimalne plače namreč uporabljati nova formula, na podlagi katere mora minimalna plača za najmanj 20, a ne za več kot 40 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške.

Delodajalske organizacije že nekaj časa opozarjajo, da mnoga podjetja zvišanja minimalne plače ne bodo prenesla. Opozorila so se še okrepila v času epidemije covida-19 in delodajalci so vladi predlagali začasno zamrznitev minimalne plače. Sindikati so se temu ostro uprli in vztrajajo, da zamrznitev ne pride v poštev. Vlada je poskušala nesoglasje rešiti s kompromisnim predlogom, po katerem bi bila nova formula za izračun minimalne plače uveljavljena šele 1. aprila. Do konca septembra bi stroške zvišanja krila država, nato pa delodajalci. Vendar pa sta takšnemu predlogu nasprotovali obe strani, zato ga vlada v sedmi protikoronski zakon ni vključila.

Znesek minimalne plače sicer določi minister za delo po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji in ga najkasneje do 31. januarja objavi v uradnem listu.

Cigler Kralj je poudaril, da si v NSi sicer prizadevajo za dolgoročnejšo rešitev v obliki davčne razbremenitve vseh plač. "S temi bi ljudem ostalo več, hkrati pa delodajalci ne bi bili dodatno obremenjeni," je dejal. "To je najboljša, pravična in solidarna rešitev na tem področju," je prepričan.

Podrobnosti predloga osmega protikoronskega zakona bi bile lahko sicer znane sredi prihodnjega tedna, je še napovedal minister za delo.

Glavni ekonomist pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Bojan Ivanc je glede dviga minimalne plače ocenil, da uskladitev ne bo višja od zakonsko določene spodnje meje, to je pri 1025 evrov bruto.

V komentarju, ki so ga posredovali z GZS, je opozoril tudi, da krizni dodatek za zaposlene povzroča nezadovoljstvo. Do njega bo po vsej verjetnosti namreč upravičenih manj zaposlenih, saj sta ministrstvi za finance in za delo določili, da so tudi izplačani dodatki v decembru del zadnje izplačane plače. "Menimo, da bo tako brez kriznega dodatka ostalo okoli 15 do 20 odstotkov sicer upravičenih oseb," je zapisal.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buda78
16. 01. 2021 17.54
+1
bodo vrnili? Komu? Sami sebi v zep.
Glava
16. 01. 2021 17.54
+7
edina rešitev za blaginjo je znižanje obdavčitev, seveda je prej potrebno uničiti korupcijo predvsem v zdravstvu in zmanjšati JU ter podpret investicije, predvsem tuje!!!
srecnokekec
16. 01. 2021 14.04
+4
Podjetja bodo dobila denar kateri bo poniknil za reševanje likvidnosti podjetja, zaposleni bodo bolj malo denarja videli od teh subvencij.
Glava
16. 01. 2021 17.56
+1
pojma nimaš, če je subvencija namenska jo moraš za ta namen porabiti in tudi dokazati da si jo, večina subvencij pa deluje tako, da po plačani zadevi dobi podjetnik, ko predloži vse dokaze, refundirano preko subvencije!
zibertmi
17. 01. 2021 09.47
+1
to delajo samo poštenjaki ,ki jih je bore malo.vse vštejejo v plačo,če odšteješ od plače krizni dodatek.pa decembersko božičnico pa še dodatek ker nisi koristil bolniške cel let pa prideš do dobrih 500 eu plače,to še minimalec ni.pa to je v večini podjetij stalna praksa
zibertmi
16. 01. 2021 13.43
+3
ne nakladajte.ljudje tudi sedaj ne vidijo minimalne plače kljub predpisom.vse ali skoraj vse se šteje v plačo,ki je v decembru znašala 900 eu z božičnico,kriznim dodatkom,pri vseh mogočih delavnikih zaradi praznikov in z dodatkom za prisotnost skozi leto brez bolniškega staleža
Jermen
16. 01. 2021 12.31
+3
Raje dokaptalizirate kot da zmanjsate davek na place. Mafia pokvarjeba
cannex
16. 01. 2021 12.01
+0
Zakaj pa ste diskriminstorno iz kriznega dodatka izločili neposredne proračunske uporabnike? Zaposleni delamo enako kot zasebni sektor, imamo več dela, delamo z ljudmi, vska dan tvegamo okužbo, izločeni pa smo iz vseh dodatkov.
Rookoko
16. 01. 2021 11.32
+4
Znižajte stroške dela in zadeva je rešena.
XYZO
16. 01. 2021 11.08
+1
Vse se dela kot ,da nas bi vodili prej levi in zdej desni Butalci.Dvigne nej se neto na minimalno plačo...ali pa naj se daje bruto bruto plača pa vsak sam odloča svojo zgodbo. Tako ali tako bo do tega prišlo saj smo samo še vprašanje časa .
Otmarx
15. 01. 2021 21.49
+2
Zdaj bodo pa s korenčkom narod farbali, ko palica čedalje manj pomaga.
Generacija56
15. 01. 2021 19.05
+3
A si lahko sploh kdo zamisli, na tej strani, kaj bi bilo, če bi ta vlada padla? In bi nova ukinila te miloščine, življenje na kredit, ki ga bodo plačevali še vaši vnuki? Tega denarja namreč NIMAMO! Hja, kar bo Janša pustil za seboj, bodo neskončne sipine PUŠČAVE...
Glava
16. 01. 2021 17.49
+3
kaj če bi druga vlada, bi eure štancali???
silvo.uzmah
15. 01. 2021 18.08
+5
Še malo in bodo tisti, ki bodo dobili minimalno plačo, zaslužili več kot tisti ki imajo 30 in več let delovne dobe.
Rookoko
16. 01. 2021 11.34
+1
A to mislis v javnem sektorju? 30 let na istem delovnem mestu, njegova storilnost je zagotovo vosoka :)
mackon08
16. 01. 2021 11.52
+3
silvo.uzmah Kaj pa ima veze delovna doba važno je delovno mesto pa kako se to opravlja. Dodatek na delovn odobo je anomalija.
anze89
15. 01. 2021 17.46
+7
Minimalna plača je nujno zlo, ki povzroča enim škodo, drugim korist. Največji problem pri vsej tej zgodbi je, da so plače blazno obdavčene, tako nekdo ki dela poln delovni čas prisluži brez dodatkov okoli 700€ neto, kar je precej malo že za enega samega človeka. Je še toliko huje, ko iz takega dogodka živi cela družina. Če bi plače ustrezno razbremenili, bi pa morda za isti strošek (s strani delodajalca) delavec lahko prejel 100 ali 200€ neto več, kar bi seveda pomenilo nek strošek za državo. Vendar ljudje bi bolje živeli. Težava nas Slovencev je (kar seveda ni slabo) , da smo, mnogi izmed nas varčevalni narod. Tako je plačna politika škrta, ker predvidevajo, da tega denarja ne bodo dobili nazaj v obliki davka. Problem socialne politike in kako le-ta vpliva na javno mnenje ljudi je stvar interpretacije. Ironija vsega je, da običajno oblast, ki odloča o teh zadevah, nima bližnjih stikov z revščino, zato je težko postaviti merilo, kaj je "etično" in kaj ne. Nekdo, ki je bil dobesedno na cesti, bi si z 100€ mesečno kupil ekvivalentno količino riža, kruha in ostalih osnovnih živil (govorimo o enemu samemu človeku), pa bi nekako za silo preživel. Vendar je to bolj "slumovski" standard življenja, ki naj ne bi omogočal normalnega socialnega statusa / možnosti. To je največja ironija vseh teh potez socialne politike. Tudi tukaj, namesto da bi raje davčno razbremenili plače, bodo "posodili" te iste davke podjetjim, da bodo jih lahko plačali.
Pajžlar Leon
15. 01. 2021 17.42
+4
Aha. Se pravi sedaj ko je trenutni vladajoči eliti začela tečt voda v grla se bomo šli podle igrice pod pretvezo, da bi radi naredili nekaj za delavce? To je samo metanje peska v oči ljudem. Gre se le za glasove ob volitvah nič drugega. Poden od podna. In resno pričakujejo oziroma upajo da ljudje zagrabijo za to vabo. Kaj vse je bilo obljubljenega že mnogokrat? Izvedenega pa bore malo, naj omenim samo ene par. Vladajoča stranka je obljubila da uredi položaj delavcev migrantov a glej ga zlomka ob glasovanju v DZ so bili SDS-ovi proti. Kot drugo, da naj bi bila nižja cena za vinjete (saj se itaq skoraj nobeden lansko leto ni mogel voziti po avtocesti kolikor bi si želel zaradi omejitev), pa je vseeno cena ostala ista lanski. Konec koncev pa je že skrajni čas, da delavci dobijo večje plače, glede na stopnjo obdavčenosti vsega kar obstaja, da bodo lahko normalno živeli ne pa gledali iz meseca v mesec. Plače bi že zdavnaj morale biti višje ne pa o tem govoriti danem trenutku ko denar skoraj ne kroži če je lockdown. Se motim?
Glava
16. 01. 2021 17.51
Damir Bukva Katyuša
15. 01. 2021 17.35
-6
NA KONCU NAS BODO TEJ NA MINIMALCU PREHITELI Z PLACO KOT MI KI SMO ZE 15 LET V PODJETJU Z DODATKI..KAJTI SAMO JIM SE ZVISUJE..
mackon08
16. 01. 2021 11.54
+1
Damir Bukva Katyuša Bori se za svojo plačo ne pa, da minimalno omenjaš. ti nimaš minimalne zato to ni tvoja stvar.
Leviizgubljeni
15. 01. 2021 16.47
+0
Ta vlada naj izenači najnižjo penzijo in minimalno plačo!
mackon08
16. 01. 2021 11.55
+1
Ja naj izenačijo samo ne predčasne penzije, samo redne.
Medex
15. 01. 2021 16.45
+2
Če bi bila želja po reševanju problemov je na voljo ogromno rešitev, pesek v oči s tem jokanjem.
111111112
15. 01. 2021 16.23
+4
Prvo iz plačajte pomoč za november nam delodajalce ki smo morali dati zaposlenim potem pa obljubljajte dalje..
Oliguma
15. 01. 2021 16.11
+7
Zdaj se vidi, da v slo.denar ni problem..včas je bila pa težava penzije za 1€ odzignit.
2fast4
15. 01. 2021 16.05
-2
Kaj ti bo plača... Kje je pa pripadnost...
medeeaa
15. 01. 2021 16.51
+9
Pripadnosti podjetju za trenutno minimalno plačo ni !
Diabloss
15. 01. 2021 16.00
+0
Se modrim pajacom zahtevanih 20 % pa bo