Slovenija

'Država je starostnike prepustila same sebi in njihovim svojcem'

Ljubljana, 17. 10. 2019 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / V.Š. / STA
Komentarji
37

Ministrstvi za delo in za zdravje sta namenili 74,5 milijona evrov za študije, "a študije ne bodo pripomogle k boljši dostopnosti socialnih storitev". DZ kljub temu ni sprejel priporočila, po katerem naj bi raziskali obseg sredstev za projekte, ki bi zgolj pokazali ustreznost ali neustreznost predvidenih rešitev.

DZ ni sprejel priporočila v zvezi z mnenjem računskega sodišča, po katerem država ni bila uspešna pri storitvah socialnega varstva za starejše. Za sprejetje priporočila je glasovalo 38 poslancev, proti pa 42.

V SDS menijo, da je stanje socialnega varstva starejših kritično, kar izhaja tudi iz revizije računskega sodišča, objavljene sredi septembra. Ta je po besedah Karmen Furman dokaz več, da sistem ne deluje. V SDS želijo jasen odgovor vlade in pristojnih ministrstev, kakšne ukrepe so v zadnjih letih sprejeli za lažjo in boljšo dostopnost socialnega varstva tistim, ki ga potrebujejo.

Zanima jih, zakaj sistem dolgotrajne oskrbe še ni urejen in zakaj konkretno sta ministrstvi za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter za zdravje namenili kar 74,5 milijonov evrov. Računsko sodišče je namreč zapisalo, da je vlada toliko namenila za projekte, ki naj bi zgolj pokazali, ali so predvidene rešitve v zvezi z dolgotrajno oskrbo ustrezne ali ne.

Po njenih besedah sta ministrstvi za delo in za zdravje namenili 74,5 milijona evrov za študije, "a študije ne bodo pripomogle k boljši dostopnosti socialnih storitev".
Po njenih besedah sta ministrstvi za delo in za zdravje namenili 74,5 milijona evrov za študije, "a študije ne bodo pripomogle k boljši dostopnosti socialnih storitev". FOTO: AP

Država je starostnike po besedah Furmanove prepustila same sebi in njihovim svojcem. Vlada v desetih letih ni sprejela nobenega ukrepa za boljšo dostopnost socialnega varstva starejših niti odpravila pomanjkljivosti iz ugotovitev prejšnje revizije računskega sodišča iz leta 2008, je menila.

Ministrstvi samo za študije namenili 74,5 milijona evrov

Po njenih besedah sta ministrstvi za delo in za zdravje namenili 74,5 milijona evrov za študije, "a študije ne bodo pripomogle k boljši dostopnosti socialnih storitev". "Ne potrebujemo dragih študij, ampak konkretne rešitve in zakon o dolgotrajni oskrbi, s katerim vlada že močno zamuja," je pozvala. Izglasovanje predloga priporočila na sredini nujni seji odbora DZ za delo daje po njeni oceni "signal, da je treba upoštevati ugotovitve računskega sodišča".

Na ministrstvu za delo so že imenovali delovne skupine, ki bodo glede na ugotovitve iz revizije pripravile ustrezne ukrepe, je zagotovil državni sekretar na ministrstvu Urban Krajcar. Sredstva iz operativnega programa 2014 - 2020 so po njegovih besedah namenjena za deinstitucionalizacijo in krepitev skupnostnih storitev. Vlada sicer 74,5 milijona evrov v ta namen še ni porabila, je spomnil. Po njegovih navedbah so nekateri projekti v zaključni fazi, tako denimo potek deinstitucionalizacij v primeru Doma na Krasu in Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem.

Ustrezen zakon se po opozorilu SMC pripravlja že več kot 15 let.
Ustrezen zakon se po opozorilu SMC pripravlja že več kot 15 let. FOTO: Thinkstock

Potrebujemo nov zakon, ki bo pomenil steber socialne varnosti

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tomaž Pliberšek je dejal, da potrebujemo zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo pomenil nov steber socialne varnosti. Med drugim bo predvidel enotno vstopno točko in podporo izvajalcem neformalne oskrbe. Skrajni rok za sprejetje zakona je april 2020, v predlogih državnih proračunov za leti 2020 in 2021 pa sredstva za izvajanje zakona po njegovih navedbah še niso upoštevana.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SD opozorili, da ni prave politične volje med drugim za to, da bi poskrbeli za dovolj finančnih sredstev za ureditev dolgotrajne oskrbe. Brez dodatnega solidarnostnega zavarovanja ne bo šlo, je izpostavil Marko Koprivc. Za celovito ureditev te oskrbe bi po njegovih besedah potrebovali približno 250 milijonov evrov. Računsko sredstvo sicer ni upoštevalo dejstva, da evropskih sredstev, ki so bila na voljo, ni bilo mogoče uporabiti za gradnjo domov, ampak le za deinstitucionalizacijo, je dejal.

'Opravljeno delo na ministrstvih je slabo'

Ustrezen zakon se po opozorilu SMC pripravlja že več kot 15 let. Glede na to je kazanje s prstom le na enega ministra krivično, je menila Janja Sluga. Družbeni in gospodarski sistem potiska starejše na rob, saj njihovi otroci nimajo dovolj časa, da bi skrbeli zanje, so menili v LMŠ. Ker se prebivalstvo hitro stara, bo treba prilagoditi številne sisteme, tako trg dela, zdravstvo, šolstvo in socialo, so opozorili v SAB. V DeSUS pa sicer menijo, da se je treba zamisliti nad marsičem v reviziji, a je treba obema ministrstvoma hkrati dovoliti, da opravita svoje naloge.

V Levici so izpostavili, da država nima strategije, kako zagotoviti dovolj zmogljivosti. Vnos tržne logike je povzročil, da je skrb za starejše postala trg, je dejal Primož Siter. Opravljeno delo na obeh ministrstvih je slabo, pa so menili v SNS. "Kako naj starostnik pozna sistem in svoje pravice, če področje ureja kar sedem zakonov?" je povprašal Dušan Šiško.

Računsko sodišče je po mnenju SDS pokazalo, da država ni opravila svojega dela. Po besedah Marijana Pojbiča obe ministrstvi nimata niti najosnovnejših informacij o tem, koliko starostnikov potrebuje dolgotrajno oskrbo in koliko ne. Sistem je neurejen in nepregleden kot na veliko področjih v državi, pa so menili v NSi. To po mnenju Aleksandra Reberška odpira "neslutene možnosti za netransparentno in nesmotrno ravnanje z denarjem".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jokicas
18. 10. 2019 14.04
+3
Razložite mi pop tv ker mi brišete komentarje ...zakaj vsi vemo keri dobivajosocialo in je poskrbleno za nih za ljudi k so delal cel lajf pa ni dnarja...
jokicas
18. 10. 2019 14.00
+0
Pop tv ameriška tv......briši briši
Transformerji
18. 10. 2019 12.37
+4
Bom napisal še en resničen primer iz doma starostnikov izpred 14 dni nazaj: starejša gospa v domu še lahko skrbi sama zase, to pomeni hranjenje v jedilnici, kopanje. Ima majhno pokojnino, tako da prispevata tudi otroka, ki tudi nista dobro situirana. Pa gospa reče strežnici in negovalki obenem - vas lahko prosim; ko ne bom mogla več skrbeti sama zase, se bo cena dvignila, takrat tudi otroka ne bosta mogla več toliko prispevati - me lahko v tem primeru nekako zastrupite, da hitro umrem, da ne obremenjujem družine otrok? Veste, to so resnične zgodbe v državi, kjer vlada korupcija in mafija in so ljudje samo postranske žrtve.
Groucho Marx
18. 10. 2019 11.48
+3
Prosim, novinarji, vrtajte in izvrtajte še to, kako je bilo porabljenih teh neverjetnih 74 milijonov. Ne bomo se čudili, če so končali na popoldanskih spjih visokokastnih javnih uslužbencev...
ahim1225
18. 10. 2019 11.39
+4
Za lenuhe je denar, za starostnike pa ne, kje so levaki in Korl?
trunck
18. 10. 2019 11.20
+0
Grozljivo je to, da sta stranki, ki se na vse kriplje borita za ozko državo (čim manj davkov, čim manj sociale, ..) neverjetno glasni, ko je potrebno zagotoviti socialne pravice za upokojence, bolnike, ... Pa je zelo preprosto, manj davkov, manj pravic. Še hujši problem pa je, ko otroci za svoje starše s skoraj socialnega dna v domovih zahtevajo hotelsko oskrbo. V trenutku, ko se jih odkrižajo (spravijo v dom) pa za njihove starše ni več ničesar dovolj dobro. Skratka, država nikoli ne bo dovolj bogata, da bi lahko sfinancirala želje in zahteve otrok, katere je sram, da za svoje starše niso veliko pripravljeni storiti in seveda to pričakujejo od države (saj plačujejo davke, starši pa so si penzion zaslužil). In seveda so si ti otroci tudi zaslužili, da po smrti staršev dobijo zapuščino (nepremičnine, denar,...), za katere niso pripravljeni sami ničesar storiti. Poznam primere, ko otroci od staršev celo zahtevajo denar za obisk v bolnici, ker bencin stane.
Transformerji
18. 10. 2019 11.13
+1
Kaj ni škoda zapraviti toliko denarja za študije?? Ste res tako omejeni, da ne vidite, zakaj je do tega prišlo? Da ne bom govoril o daljni zgodovini; malo novejša zgodovina je bil, da so se delavni ljudje prej upokojevali, ženske pa še prej. Mlajše, prej upokojene, so skrbele za svoje ostarele može, ko je pa ona potrebovala pomoč, je bil pa tudi kakšen otrok že v pokoju. Sedanjost - otroci starostnikov še leta ne bodo prišli do ničvredne pokojnine, večina ima tudi manjši dohodek. Res je, ostajajo tudi nepremičnine in to je tisti problem - izgubiti nepremičnino in plačevati dom, ali se na vse načine truditi, da se oskrba v domu plača. Vem pa za primer, ko je starostnik prodal hišo za oskrbo, potem so ga pa obvestili, da je denarja zmanjkalo.....kdo je torej reševal to stanje? Priznajmo, da bogate ni nobenega problema. Govor je o revnih...
Transformerji
18. 10. 2019 11.31
-1
Na pripomnim še to: še veliko slabše bo, kajti vedno manj otrok je bilo, sedaj se jih rodi še manj, njihova življenjska doba bo krajša, pri nas vedno večja revščina, starostnikom, ki ne morejo več skrbeti zase, ne finančno in ne fizično, pa ne dovolimo evtanazije. Temu bi rekel mučenje ljudi.
sinaya
18. 10. 2019 10.49
+5
Situacija ni ravno rožnata kar se tega tiče,v Sloveniji res ne... Kar se domov tiče pa je druga stran...Pomanjkanje zaposlenih in to ravno na oddelkih kjer so dementni ljudje. Kaj pomaga dat človeka v dom,če ne more bit deležen take oskrbe kot bi jo potreboval glede na njegove potrebe ... Privatni domovi se načeloma ne razlikujejo od ostalih razen morda kakšna plenica več vse ostalo na ravni ostalih javnih zavodov za oskrbo starostnikov. Na tem področju še manjka veliko ureditev,za 23 oskrbovancev skrbijo po navadi 3 zaposleni,absolutno premalo,saj je treba določene hranit ravno tako je potrebno poskrbet za osebno higieno itd. Mene dom starostnikov bolj spominja na tovarno ljudi saj delo poteka kot po tekočem traku ... O plači zaposlenih,ki dobesedno garajo pa ne gre izgubljat besed...
Groucho Marx
18. 10. 2019 10.08
+29
74 milijonov za študije???? A kdorkoli izmed nas sploh ve, kaj je to 74 milijonov? 74 tisočakov bi bilo recimo sprejemljivo takole po občutku. A lahko vidimo specifikacijo za te silne milijone, kdo vse si jih je razdelil, kateri profesorji so jih dobili na svoje popoldanske spje in dooje???
bossanoga
18. 10. 2019 09.43
-13
Ja, ko bi otroci imeli svoje starše vsaj pol tako radi, kot imajo starši svoje otroke, bi nekaj svojega prostega časa namenili tudi skrbi za svoje starše. Tako pa jim je važna samo še zabava, uživanje, potovanja, starše pa čim brž v dom, njihovo imovino pa prodat, da bo za eno lepo potovanje. Pa SREČNO!
METKA102
18. 10. 2019 09.39
+18
Kje sta zdaj Desus in SAB, ki se pred volitvami hvalita kaj vse bosta storila in da ne pozabim ZDUS. Kaj ta organizacija sploh naredi za starostnike? Imajo predsednika, Sušnika, ki se včasih pokaže na TV. Pa je kje kakšen rezultat njegovega dela?
tirolec
18. 10. 2019 09.35
+23
Brez veze izgubljati besed, me pa zanima kdaj se bo ljudstvo zbudilo? In kdaj bo kdo od teh lolekov odgovarjam za vse storjeno, uničeno, prodano, pokradeno...zaničevano, obubožano....po celi Sloveniji?
batom@pinkponk.com
18. 10. 2019 09.20
+15
Ključna ugotovitev: "Družbeni in gospodarski sistem potiska starejše na rob, saj njihovi otroci nimajo dovolj časa, da bi skrbeli zanje. Ker se prebivalstvo hitro stara, bo treba prilagoditi številne sisteme, tako trg dela, zdravstvo, šolstvo in socialo." Ampak KDAJ??? Če en zakon sprejemajo več kot 15 let in ga še zdaj ni??? Vsi ti, ki so v parlamentu zdaj pametni, so deloma sokrivi za tako stanje in vsi so lahko samo tiho kot miši in čimprej uredijo vse našteto in se hkrati javno posjujejo s pepelom, da to traja tako dolgo.
Mererrek
18. 10. 2019 09.14
-4
Saj imate Dončića druga slovenci in mediji ne rabite
ROMELS
18. 10. 2019 09.10
+7
Denar so pobrali zaposleni v javni upravi, za oskrbo pa ga ni več.
Mererrek
18. 10. 2019 09.14
+3
hotchilipoper
18. 10. 2019 09.01
+21
Če hočete zastonj oskrbo,naredite kriminalno dejanje,in živeli boste dostojno življenje do konca svojih dni.
hotchilipoper
18. 10. 2019 09.07
+8
korintos23
18. 10. 2019 08.59
-9
Če starček zapusti stanovanje ali hišo otrokom zakaj potem še oni ne bi za njim doplačali tiste Evre v domu, zakaj država?
RUGIEVIT
18. 10. 2019 09.24
+20
Kori@,Ker je odelal 40 let in bi si zaslužil takšno pokojnino da bi lahko dom sam plačal!!!!
hotchilipoper
18. 10. 2019 08.48
+8
Premalo za živeti, za umreti pa še manj
korintos23
18. 10. 2019 08.57
-9
A misliš to da daš hišo otrokom potem pa na državne stroške v dom?
lili88
18. 10. 2019 09.50
+14
korintos: ne na stroške države, temveč za svojo pokojnino, ki si jo je v času svojega delovnega razmerja tudi zaslužil!!!!
EntityOne Gala
18. 10. 2019 08.44
+20
Očitno gre vse v tej državo v JU v smeri 95-99% za papirologijo investicije (načrti, ekspertize, elaborati...) ostalo pa za na koncu odpadajoč omet, zamenjane cevi O2 in CO2 da prej umremo, vrtce polne radona, na onkološkem dotrajane cevi še predno so uporabljene, starostnike z minimalno penzijo v razpadajočih ustanovah.. Važno, da po sekretariatih v LJ zaposleni prijavljajo stalno bivališće na Obali , da vlečejo potne stroške..univerzitetne profesorje, ki so besedo dodatek znali obogateti s tudi s tujezemeljskmi pridevniki, taiste, ki s samo sebi razumljivo zakonsko podlago pretakajo denar iz fakultet v svoje zavode, pravnike, ki odpuščajo 29 mio v za hobotnico dobrodelne namene, ...Važno, da je raja tiho.
RUGIEVIT
18. 10. 2019 08.04
+14
Država se pripravlja na prihod privilegirancev!!!