Slovenija

Država je za maske iz serviet plačala 860 tisočakov ali od 76 do 80 centov za masko

Ljubljana, 16. 04. 2020 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
1026

Kdo je prižgal zeleno luč za 860 tisočakov vredna posla mask iz serviet, ki niso primerne za zdravstvo, kjer jih najbolj primanjkuje? Zavod za blagovne rezerve ali Uprava za zaščito in reševanje? Medtem ko odgovornost valita drug na drugega, so župani nad kakovostjo mask ogorčeni in jih že vračajo Upravi za zaščito in reševanje. Podjetji Korez-Sorting group in Zaščita Lukač o kakovosti ne dvomita in zanikata, da bi na račun epidemije kovali dobičke, ki naj bi bili celo 30-odstotni. In zanimivo, Tržni inšpektorat, ki sodi pod okrilje Ministrstva za gospodarstvo, kjer je tudi Zavod za blagovne rezerve, pa je za enako masko, a v drugi spletni trgovini, že uvedel inšpekcijski nadzor.

Tako so videti zaščitne maske, ki so jih v preteklih dveh dneh od Uprave za zaščito in reševanje prejemale nekatere slovenske občine. 

Maske podjetja Korez-Sorting group. Cena ene znaša 76 centov. Sestavljena je iz serviete in dveh kuhinjskih elastik.
Maske podjetja Korez-Sorting group. Cena ene znaša 76 centov. Sestavljena je iz serviete in dveh kuhinjskih elastik. FOTO: 24ur.com

Župani teh občin so nad izdelkom ogorčeni in se sprašujejo, kako je lahko država plačala nekaj, kar je neuporabno, zato je večina maske vrnila Upravi za zaščito in reševanje. Prva je javno, preko Facebooka, ogorčenje izrazila županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, ki je na občino prejela 1900 teh mask. "Sestavljena je iz serviete in 2 gumic. Takšne si lahko naredimo sami doma, saj ima najbrž vsak kakšno poročno ali novoletno servieto, luknjač in 2 gumici. Želim samo povedati, da bi lahko država ta denar namenila socialno šibkim (študentom, delavcem, ki so zaradi krize ostali brez zaposlitve, lačnim otrokom ipd.)."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lesjakova nam je zatrdila, da teh mask ne bodo delili nikomur, saj se ob pogledu nanje ne more znebiti občutka, "da je za takšen izdelek zares škoda denarja".

Podžupan Dravograda in vodja Civilne zaščite Dravograd, Anton Preksavec je odločno napovedal, da bo "štab vseh 2300 poslal nazaj ... Naše pralne maske so vesoljska tehnologija."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preksavec nam je pojasnil, da je bil štab nad pošiljko razočaran, "saj si teh mask sploh ne moreš nadeti, če že, te pa navadni kuhinjski gumici po 10 minutah tako ožulita, da maske preprosto ne moreš več nositi." Ob tem je poudaril, da vse skupaj ni vredno besed, "gre za prepognjeno kuhinjsko servieto, bolje bi bilo, da bi nam dali blago za ta denar in bi jih naredili sami".

Maske bodo vrnili še v večini drugih koroških občin in tudi v Občini Braslovče. Župan Tomaž Žohar je povedal, "te maske nimajo certifikata, in zato niso primerne kakovosti za ljudi, ki izvajajo naloge civilne zaščite".

Kdo je sklenil posel: Uprava za zaščito in reševanje ali Zavod za blagovne rezerve?

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), pod okrilje katerega sodi Zavod za blagovne rezerve, smo spraševali, kdo je z imenom in priimkom odobril naročilo teh mask, in prejeli to pojasnilo. "Zavod za blagovne rezerve (Zavod) je s podjetjem Korez-Sorting group 30. 3. 2020 sklenilo pogodbo za dobavo 500.000 4-slojnih zaščitnih mask v višini 380.000 evrov. Pojasnjujemo, da Zavod pogodbo z dobaviteljem sklene šele po tem, ko ponudbo varnostno preveri in potrdi Uprava za zaščito in reševanje (URSZR). Podpis pogodbe med Zavodom in podjetjem Korez-Sorting group je, tako kot vse ostale pogodbe, potekal v skladu z dogovorjeno prakso. Ustreznost ponudbe in posledično dobavitelja je potrdil URSZR, Zavod pa je nato izvedel vse potrebne aktivnosti za podpis pogodbe in njeno realizacijo."

Ali to drži, smo preverili tudi na Ministrstvu za obrambo (MORS), kamor sodi Uprava za zaščita in reševanje. Odgovor je ne. "Od tega ponudnika nismo prejeli neposredne ponudbe na za to predviden elektronski naslov ponudbe@urszr.si. Ponudbo je posredovala gospa Mojca Plaznik z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Na osnovi vpogleda v ponudbo smo ugotovili, da ponujeni artikel (zaščitna maska) ne izpolnjuje predpisanih standardov za uporabo v zdravstvu. Do konkretne ponudbe se zato nismo opredelili, ampak smo jih obvestili, da se v skladu z usmeritvami stroke tovrstne maske lahko uporablja le za splošno populacijo. Navedba, da je URSZR potrdila ustreznost ponudbe in posledično dobavitelja, ne drži."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na vprašanje, na podlagi kakšnih dokazil, certifikatov, testov se je Zavod odločil za naročilo teh mask iz servieta in dveh navadnih kuhinjskih gumic, pa so na MGRT pojasnili: "Zavod pogodbo z dobaviteljem sklene šele po tem, ko ponudbo varnostno preveri in potrdi Uprava za zaščito in reševanje."

Medtem ko na Morsu znova poudarjajo, "da URSZR v primeru vseh prispelih ponudb ni potrjevala niti količin, niti cene posameznega artikla, prav tako ne dobavnih rokov, ampak je le preverila, ali je posamezno zaščitno sredstvo na seznamu, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje. Ministrstvo za zdravje je glede omenjene ponudbe podalo stališče, da je maska primerna le za splošno populacijo ob upoštevanju navodili stroke."

Iz tega sklepamo, da nihče ne želi prevzeti odgovornosti za posel, ki ga je država bogato plačala, in je, če gre sklepati iz izjav županov, napaka, saj so maske neuporabne. 

*Na na navedbe Morsa, so se danes odzvali na MGRT. "Trditve, ki navajajo, da se URSZR do konkretne ponudbe ni opredelila oz. ni potrdila ustreznost ponudbe in posledično dobavitelja, niso resnične. Kot dokaz vam v prilogi posredujemo elektronsko sporočilo, iz katerega je razvidno, da je URSZR Zavodu potrdila ustreznost zaščitnih mask podjetja Korez-Sorting group, d.o.o. Gre za utečen postopek in dogovorjeno prakso pri preverjanju vseh ponudb zaščitne opreme.  Prav tako tudi ne drži navedba, da URSZR na elektronski naslov ponudbe@urszr.si  ni prejela neposredne ponudbe podjetja Korez-Sorting group, d.o.o. V prilogi vam posredujemo tudi to dokazilo - dne 29. 3. 2020 ob 15.30 je podjetje Korez-Sorting group, d.o.o. ravno na naslov ponudbe@urszr.si posredoval svojo ponudbo in vse zahtevane priloge."

Na dnu članka objavljamo tudi prilogi MGRT, ki so ju poslali naknadno, torej danes, po objavi članka in navedb Morsa.

Se je pa včeraj  prav zaradi številnih kritik in ogorčenj zaradi teh mask na Twitterju oglasil gospodarski minister Zdravko Počivalšek in jim stopil v bran. "Vse maske iz domače proizvodnje so prestale strokovno preverjanje materiala na UKC LJ. Dvomi in celo posmehi, da gre za slab izdelek, so zlonamerni in celo sramotni do domače obrti, ki tedensko ustvari že več kot 700.000 zaščitnih mask."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

UKCL: S podjetjem Korez-Sorting group nismo bili v kontaktu

Na gospodarskem ministrstvu trdijo, da je bila ustreznost materiala, iz katerega so izdelane 4-slojne zaščitne maske iz podjetja Korez-Sorting group, preverjena, 19. 3. 2020 tudi uradno potrjena od Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani

Ali to drži? Preverili smo v UKC Ljubljana, kjer so pojasnili: "Material je ustrezen, prav tako tudi maske. Maska ni primerna za zdravstveno uporabo, namenjena je izključno zaščiti splošne populacije." Takšen odgovor so posredovali tudi podjetju Seti, d. o. o., ki je surovino, torej te serviete, prodalo tako podjetju Korez-Sorting group kot Zaščiti Lukač, d. o. o. V UKC Ljubljana mask proizvajalca Korez-Sorting group niso testirali. "S podjetjem Korez-Sorting group nismo bili v kontaktu."

Tako na gospodarskem ministrstvu kot v podjetju Seti njihov direktor Aleš Šarec pojasnjujejo, "da gre za material airlaid, ki je narejen po suhem postopku izdelave, sestava pa je čista celuloza z dodanimi veznimi elementi. To je material, ki dobro vpija tekočino in jo zadrži v sebi, obenem pa je v vodi nerazgradljiv." Dodajajo, da je bil opravljen tudi test prepustnosti zraka, "kar omogoča normalno dihanje tudi ob naporih pri delu v proizvodnji, zaradi velike vpojnosti zadrži v sebi kapljice, ki se nahajajo v izdihanem zraku na način, da vsaj dva sloja ostajata popolnoma suha."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V podjetju Seti so izdelali video, kjer prikažejo, kako si lahko za domačo uporabo sami izdelate masko. V trgovinah lahko surovino za 50 mask kupite za okoli 4 evre ali 8 centov za masko. Država je zanjo plačala 76 oziroma 80 centov.

Šarec: certifikat ima material, ne pa tudi izdelki iz našega materiala drugih podjetij  

Šarec je jasen, ko nam pojasnjuje: "Maske iz našega materiala airlaid niso primerne za zdravstvo, ampak za prebivalstvo, in ta ima vse ustrezne certifikate. Certifikatov pa nimajo izdelki podjetij, ki so material kupili pri nas. Material je kakovosten in nudi zaščito, pred tremi tedni smo prodali 5,5 milijona servietov in oskrbeli 350 podjetij, za kar so nam vsi hvaležni, ker smo bili vsi brez mask."

Vrtoglave cene 76 oziroma 80 centov za masko

Od kod tako visoke cene za masko, ki ni primerna za zdravstvo, ampak je za enkratno uporabo prebivalstva? Šarec pojasni, da so podjetjem 50 serviet prodali za 2,62 kar znaša 5,2 centa za masko. Medtem ko jih v trgovinah prodajajo za malce višje zneske, od 3,56 do 3,99 evra za paket 50 serviet.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Od kod torej takšna razlika v ceni? Izjemno visoke cene podjetij, ki sta v Setiju kupili serviete, Šarec ni želel komentirati. Potrdil je le, da je včeraj poslal ponudbo Zavodu za blagovne rezerve in postavil ceno, ki je nižja od 53 centov za masko. Točne cene javno do podpisa pogodbe, ki naj bi bil še ta teden, ni želel razkriti, sklepamo pa lahko, da bo med 25 in 30 centov nižja od teh dveh podjetij, ki sta z državo že sklenili posel. To bodo tudi prve maske, ki jih bodo izdelali v Setiju, "do zdaj tega zaradi izjemnega povpraševanja nismo uspeli, saj smo komaj sledili proizvodnji serviet".

Virusni dobičkarji v višini 30 odstotkov?

Po nekaterih ocenah so zaslužki podjetij Korez-Sorting group in Zaščita Lukač 30-odstotni. Preverili smo pri obeh podjetjih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

500 tisoč zaščitnih mask iz serviet oziroma 4-slojnega airlaida v vrednosti 380 tisoč evrov ali 76 centov za eno masko je podjetje Korez-Sorting group včeraj v celoti dostavilo v skladišče v Roje, nam je potrdil direktor podjetja Franc Korez. Na vprašanje o visoki ceni in vojnem, ali kot pravijo nekateri virusnem dobičkarstvu, pa je odvrnil: "Kje pa?! Treba je plačati material, delavce, najemnino, logistiko, naj vsak poskusi, pa ga bom potem vprašal!"

Korez je poudaril, da so se za izdelavo mask odločili zato, ker bi sicer bili njegovi delavci brez dela, "zato smo se hitro in učinkovito prestrukturirali".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še večji posel je dobilo podjetje Zaščita Lukač. Glavna surovina tudi serviete podjetja Seti. Cena pa še nekoliko višja, 80 centov za masko. Z blagovnimi rezervami so podpisali pogodbo za 600 tisoč mask v vrednosti 480 tisočakov, dobaviti jih morajo v celoti najpozneje do 1. junija. Do včeraj so jih 330 tisoč, pojasni eden od treh lastnikov podjetja Robert Lukač. Podjetje sicer izdeluje specialne kombinezone za švicarsko policijo, pojasni Lukač, za posel pa so se odločili, ker "smo enostavno imeli na voljo proizvodnjo, saj bi sicer zaradi epidemije popolnoma obstala. Pri izdelavi mask nismo uporabili navadnih kuhinjskih gumic, ampak kirurško elastiko iz Španije, ki ne ovira ljudi pri nošenju, zato je cena tudi malo višja."

Lukač je pojasnil, da so najprej za meter kirurške elastike odšteli 15 centov, čez tri dni se je cena povišala že za 400 odstotkov. "Za eno masko potrebujemo pol metra elastike, kar znaša okoli 30 centov." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O vojnem oziroma virusnem dobičkarstvu pa je dejal, da bo pravi zaslužek jasen ob koncu, ko bodo obračunali vse stroške, davke, pričakuje pa ga nekje med 20 in 25 odstotki. Ob tem je poudaril, "mi smo podjetje, ki redno plačujemo davke, šivilje imajo solidne plače od 950 do 1100 evrov neto." In dodal, "zaslužek je drugačen pri nas kot pri preprodajalcih mask, mi to izdelamo, spakiramo, poskrbimo za logistiko, oni se ukvarjajo z dokumentacijo, pa vemo, da so zaslužili velike denarje."

Tako kot so cene mask pred tremi tedni poletele v nebo, so se enormno zvišale tudi surovine, v tem primeru cene elastik. Kljub temu pa lahko iz tega sklepamo, da sta si obe podjetji odrezali od posla z državo velik kos pogače.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če nekateri trdijo, da strošek ni večji od 10 centov, drugi o tem zelo dvomijo, saj je treba plačati ne le material, tudi delavce, stroje, najemnino, pakiranje, logistiko. V vsakem primeru pa maska naj ne bi bila dražja od 50 centov. Spomnimo se, cene troslojnih kirurških mask – te so primerne za zdravstvo – so pred epidemijo znašale od 2 do 5 centov, zdaj jih nekateri prodajajo tudi dražje od enega evra, v povprečju pa danes stanejo 60 centov.

Če si za domačo uporabo izdelate masko konkretnega podjetja Seti sami in surovino za 50 mask kupite v eni izmed trgovin, vas z elastiko vred ne bo stala več kot 9, 10 centov.

Podjetji Korez-Sorting group in Zaščita Lukač do zdaj nista z državo sodelovali v omembe vrednem znesku.

Zavod za blagovne rezerve je podjetju Lukač že plačalo skoraj 112 tisoč evrov od 7. do 14. aprila v šestih obrokih. Nekaj manj kot 183 tisočakov pa je prejelo od blagovnih rezerv tudi podjetje Korez-Sorting group, in sicer v štirih obrokih od 8. do 14. 4. 

Tržni inšektorat je uvedel postopek zaradi enake maske pri drugem podjetniku

Na nas se je obrnil podjetnik Jernej Jakopina, ki je v svoji spletni trgovini Depilacija v mestu prodajal enake maske. 

 

Jernej Jakopina je v svoji spletni trgovini Depilacija v mestu prodajal enake maske, ki so zmotile Tržni inšpektorat.
Jernej Jakopina je v svoji spletni trgovini Depilacija v mestu prodajal enake maske, ki so zmotile Tržni inšpektorat. FOTO: 24ur.com

Ali kot pravi, “bolj kakovostne, saj imajo elastiko debelo 8mm in za nižjo ceno, sedem evrov za 10 mask oziroma 70 centov za masko". 

Za te iste maske, ki jih je država drago plačala oziroma je s podjetjema, ki jih izdelujeta, Zavod za blagovne rezerve sklenil pogodbi, Zavod pa sodi pod okrilje gospodarskega ministrstva, so Jakopini poslali iz istega ministrstva za gospodarski razvoj oziroma Tržnega inšpektorata, obvestilo o uvedbi inšpekcijskega nadzora.

V prilogi objavljamo celoten dokument Tržnega inšpektorata, območne enote Murska sobota.

Obvestilo o uvedbi postopka Tržnega inšpektorata
Korenspodenca KSG
Korespondenca URSZR
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1026)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NESDSU
19. 04. 2020 21.12
Zdravko, kmalu bodo volitve in to volilci ne bomo pozabili.
Natalija124
17. 04. 2020 13.14
+1
Te maske so narejene iz airlaid materiala. Ta enak material se uporablja za izdelavo servietov.
bema1201
17. 04. 2020 12.28
-5
Jelko Kacin je vsem ki jih zanima cena maske odgovoril, da je najdražja maska v času ko je bila epedemija na višku najdražja maska tista ki je ni mogoče dobiti. S tem odgovorom je upam zavezal jezik vsem tistim ki nimajo drugega dela kot to, da postavljajo provokativna vprašanja.
blazter
17. 04. 2020 12.27
+1
Država naložila izplačilo kriznega dodatka tistim ,ki delajo v času karantene. Cene hrane in vsega so tako dvignili ,da s tem verjetno ne bo težav!
IFF1
17. 04. 2020 12.27
+5
...komentarji v poznanem stilu, peusmerjanja problematike na drugo temo. Dejstvo pa je da je posredi največja korupcija v SLO, ki jo izvaj sedanja oblast. Večja od TEŠ ipd, kjer so tudi sodelovali.
Lumpx
17. 04. 2020 12.21
-4
A Sarceve maske so ze ... padle. Pa podjetnikom iz vrst Levice in SD se moramo zahvalit.... pripeljali so nam tolko mask da jih nikol ne bomo pozabili. Stevilo pripeljanih mask je naravnost gromozansko ... ko so jih presteli jih je bilo natancno NIC!
bababu
17. 04. 2020 12.19
+6
Sem se veselil, ko sem izvedel, da se rešuje ptrickarko podjetje z izdelavo mask. Resno. Ni me motilo, da je material isti, kot fensi prtički.. Ampak šalabajzerizem, s katerim so se lotili izdelave?! Resno? Dve luknji in gumica!?!? Opravičili bi znesek, če bi maske dejansko zašili z dvemi vrvicami... ENa entlerca in gas... 700.000 na hitro na kup... Ampak ne, dejmo mi po albansko...
Hary6
17. 04. 2020 12.08
+1
jansa in pahorta sta edina
awontuwej
17. 04. 2020 12.00
+6
Res je, da dobiček pri teh maskah ni bil 30%, bil je 300%. Vprašanje samo, kdo vse si ga je razdelil...Tega pa verjetno nikoli ne bomo zvedeli. Na neznanem kraju, ob neznanem času...
Lumpx
17. 04. 2020 12.22
-2
Ja pr Sarcevih in Levicarskih maskah je bil dobicek neskocen ker so jih pripeljali natamcno NIC!
picijulka1
17. 04. 2020 12.23
+5
Če ni orožja so pa maske. Snađi se je rekel t. T.
resslovenka
17. 04. 2020 11.31
+11
"podcenjevanje domače obrti", tako minister Pocivalsek. Sej normalen človek, res ne more razumet njegovih umotvorov. Od kar pomnim. Hey, g. Pocivalsek, sej nismo v "hrib obrnjeni". No, ne vsi! 😎
Lumpx
17. 04. 2020 12.24
-2
Se najbolj slovenci te dni obcodujemo maske ki jih je pripeljal v SLO Sarec in podjetniki iz vrst slo LEVICE in SD. Pa taki slavni podjetniki so in taki filantropi da so nam vsi skupaj zrihtal natancno NIC mask.
fNovak
17. 04. 2020 11.18
+21
Tako so se norca delal iz Šarčeve vlade, zdaj nam pa maske is sekret papirja nabavljajo. Sramota. Najslabša vlade v celi zgodovini človeštva.
Lumpx
17. 04. 2020 12.25
-1
S Sarcevimi maskami si se rt ne mors obrisat ker jih NI!
Amasakul
17. 04. 2020 11.16
+10
Nabavna cena za masko 1 kom je 1 cent ! S kom naši politiki ali asi, če lahko tako imenujem - poslujejo ... spet nateg
Amasakul
17. 04. 2020 11.21
+12
PRELAGANJE ODGOVORNOSTI, ALI KDO JE ODOBRIL POSEL Z SERVIETNIMI MASKAMI, MINISTRSTVO ZA OBRAMBO + MINISTRSTVO ZA GOSPODARSTVO - nehajte v službo hodit manj škode se bo nardilo.
pingo91
17. 04. 2020 11.11
+15
Kraja pri belem dnevu, nekomu bo potrebno zapleniti vse premoženje in v kletko za nekaj časa.... Drugače naj kr uzakonijo krajo pri belem dnevu
marcipan
17. 04. 2020 11.08
+24
Me pa zanima, če so maske tako dobre, zakaj jih vlada nima na sejah ?? Da pač podprejo slovensko podjetništvo. Zakaj morajo met tiste z raspiratorji, ki jih veliko bolj rabijo zdravniki in osebje ter kritična populacija ???
bundy crocodile
17. 04. 2020 11.07
+18
El Chapo v Mehiki deli kirurške maske, naš Počivalšek in Janša pa serviete.
Aerys Targaryen
17. 04. 2020 11.02
+12
Tiste ta prave, prodaja janshua naprej... Niso za nas.
podalpski
17. 04. 2020 11.02
+4
tle v deželici samo ostap benderju ali srpski podjetniki ha, ha, ha...ni nam pomoči žal..butale se lahko užalijo kolk se folk dela norca iz nas
aloalo
17. 04. 2020 10.47
+8
noto, kaj vse dovolmo...mislim da tej deželi ni več pomoči..vsakdo lahko počne kar hoče! tudi prav kolegi
pingo91
17. 04. 2020 10.47
+8
Vsa naročila pregledala komisija in takoj izločila vse brez ustreznih certifikatov in vse ki niso hoteli plačati podkupnine... aja ups... =)
revirji
17. 04. 2020 10.45
+14
Naj si vlada natakne te maske.