Korona

Država pozabila na najbolj ranljive: ’Zakaj je moja družina in moja oblika dela manj vredna?'

Ljubljana, 09. 04. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
562

Čeprav vlada v en glas zagotavlja, da v drugem svežnju ukrepov ne bodo nikogar pozabili, so mnogi vsak dan v večjem strahu in negotovosti. Samozaposleni starši, ki koristijo pravico do skrajšanega delovnega časa, so bili kljub vloženemu amandmaju izvzeti iz prvega paketa pomoči. Družine z otroki s posebnimi potrebami vse bolj obupane: "Ker so zavodi zaprti, so se naši življenjski stroški močno zvišali." Pomoč bi potrebovali takoj, ne pa čez en mesec, opozarjajo. Za najbolj ranljive se je zdaj zavzel zagovornik načela enakosti, ki je začel s postopkom ocene diskriminatornosti.

Manja Kos Lesar je izdelovalka lesenega nakita in mama otroka s posebnimi potrebami. Ker se s petletnim sinom, ki je avtist, udeležuje številnih zdravstvenih obravnav (logopeda, delovnih terapij, senzornih integracij, raznih pregledov pri specialistih), se je odločila, da bo kot samozaposlena koristila starševstvo kot pravico do skrajšanega delovnega časa. "Zdaj pa sem za to kaznovana," pravi.

Vlada je namreč sklenila, da samozaposleni, ki koristijo to pravico, za čas trajanja epidemije niso upravičeni do plačila prispevkov za socialno varnost s strani države, prav tako jim ne pripada mesečni temeljni dohodek. "Pripravljamo drugi paket ukrepov," vsak dan poslušamo s pristojnih ministrstev, a samozaposlenih staršev to ne pomirja: v začetku aprila je bil namreč že vložen amandma k tako imenovanemu megazakonu, da naj se v pomoč vključi tudi samozaposlene, ki koristijo pravico do skrajšanega delovnega časa, a ga je vlada zavrnila.

Manja večino lesenega nakita, ki ga izdela, proda fizičnim trgovinam po Sloveniji. Te so zdaj zaprte, direktna prodaja je v primerjavi z lani skoraj nična, pove. Ima nekaj naročil iz tujine, ampak je težava, ker se zunanje meje zapirajo. Sejmi se ne izvajajo. Turistična sezona je tako rekoč mrtva, pomemben delež kupcev v trgovinah in na sejmih, kjer prodaja, pa so prav turisti. "Trenutno je res grozno. Od karantene dalje nimam niti za stroške računovodstva, kaj šele za prispevke."

Ne razume, zakaj država staršem daje pravico do skrajšanega delovnega časa, potem pa jih izvzame iz pomoči, čeprav v državno blagajno vsak mesec plačujejo sorazmeren del prispevkov. "Zakaj je moja družina in moja oblika dela manj vredna?" se sprašuje Kos Lesarjeva.

Stroški družin z otroki s posebnimi potrebami za tretjino višji, pomoči pa nobene

"Starši otrok s posebnimi potrebami so že, ko življenje teče normalno, zelo obremenjeni. Trenutna situacija pa jih je potisnila v še globlje osebne in finančne stiske," opozarja Spomenka Valušnik, predsednica društva Vesele nogice. Ker so zavodi, dnevno-varstveni centri in druge ustanove po odloku vlade zaprti, so vsi ti otroci trenutno v polni domači oskrbi, kar za družine pomeni znatno višje življenjske stroške: "Približno tretjino dneva je za otroke s posebnimi potrebami poskrbljeno v za njih ustreznih ustanovah in to ne samo varstveno in izobraževalno, ampak tudi stroškovno. Zdaj pa morajo vsa ta bremena kriti starši sami," pove Valušnikova.

"Nihče naših družin in naših otrok sploh ne omenja, čeprav so poleg starostnikov ena najbolj rizičnih skupin, tudi kar se tiče bolezni covid-19. A na nas so spet vsi pozabili," opozarja predsednica društva Vesele nogice Spomenka Valušnik.
"Nihče naših družin in naših otrok sploh ne omenja, čeprav so poleg starostnikov ena najbolj rizičnih skupin, tudi kar se tiče bolezni covid-19. A na nas so spet vsi pozabili," opozarja predsednica društva Vesele nogice Spomenka Valušnik. FOTO: Kanal A

"Domovi so zaprti, torej tudi ni stroškov delovanja teh ustanov in oskrbe varovancev. Zakaj se torej za pomoč tem družinam ne nameni finančnih sredstev iz tega naslova?" se sprašuje predsednica društva Vesele nogice, od koder so na vlado poslali že tri dopise, jih opozorili na probleme, s katerimi se soočajo, in jim poslali svoje predloge: "Uradnega odgovora in zagotovil s strani pristojnih še nismo prejeli."

Da so starši hudo bolnih in invalidnih otrok znova potisnjeni na rob, še enkrat poudari sogovornica: "Otroci so bili že prej prikrajšani za številne ure strokovnih obravnav, zdaj pa so iz njih popolnoma izključeni. Kako se bo vse to nadoknadilo? Tudi na to vprašanje želimo odgovor. Nihče naših družin in naših otrok sploh ne omenja, čeprav so poleg starostnikov ena najbolj rizičnih skupin, tudi kar se tiče bolezni covid-19. A na nas so spet vsi pozabili."

Nimajo za najemnino, položnice, nekateri niti za hrano

Pripovedujejo nam o tem, da se soočajo z občutki tesnobe, nekateri nimajo denarja za najemnino, hrano, položnice, drugi ne vidijo rešitve situacije, v kateri so se znašli. Skupno pa jim je, da si želijo delati in da zase ne zahtevajo ničesar posebnega. Samo pomoč, ki je bila obljubljena vsem, zdaj pa je nekaterim brez razloga odvzeta. Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec
Tudi na Inštitut 8. marec se te dni obračajo številni samozaposleni očetje in mame, ki so zaradi koronakrize ostali praktično brez vsega. "Opravljajo najrazličnejša dela: nekateri imajo svoje frizerske in kozmetične salone, drugi poučujejo ples, prevajajo, tretji delujejo v gostinstvu ali imajo pasje salone," pove direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač: "Pripovedujejo nam o tem, da se soočajo z občutki tesnobe, nekateri nimajo denarja za najemnino, hrano, položnice, drugi ne vidijo rešitve situacije, v kateri so se znašli. Skupno pa jim je, da si želijo delati in da zase ne zahtevajo ničesar posebnega. Samo pomoč, ki je bila obljubljena vsem, zdaj pa je nekaterim brez razloga odvzeta."

Inštitut 8. marec je skupaj z dobrodelnim društvom Petka za nasmeh vzpostavil linijo za pomoč družinam, ki so v času krize koronavirusa ostale brez vsega in se soočajo s hudim pomanjkanjem. Vsak dan jim pomagajo tudi prostovoljci iz Zveze prijateljev mladine, Rdečega križa, Humanitarčka in Karitasa. "Pomoč pa ne sme biti v pristojnosti humanitarnih organizacij. Humanitarnost lahko nekaj časa blaži luknje v zakonu. Naloga oblasti pa je, da situacijo uredi na sistemski ravni," poudari sogovornica.

Kovačeva izpostavi še, da je bila vlada s to skupino ljudi že seznanjena: "Če sem si na začetku vsega še želela verjeti, da je vlada samozaposlene starše izločila po pomoti, sem dobila po zavrnitvi amandmaja občutek, da je njihovo delovanje načrtno. Ker je bila nepravičnost očitna, ne morem razumeti, zakaj ljudem niso pomagali takoj, ko je bilo to mogoče."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pomoč bi rabili takoj, ne pa čez en mesec

Kaja Brezočnik je samozaposlena za polovični delovni čas, dela kot fotografinja, in je mama štiriletne deklice, ki ima celiakijo. "Ker je edino zdravilo za to bolezen brezglutenska prehrana, to pomeni popolno reorganizacijo življenjskega stila," pove. Stroški brezglutenske prehrane so izjemno visoki. "Če kilogram navadne pšenične moke stane pol evra, kilogram brezglutenske moke stane okoli pet evrov," pojasni Brezočnikova. Da ne bi prišlo do kontaminacije pri uporabi posode, krožnikov in jedilnega pribora, se brezglutensko ne prehranjuje samo deklica, temveč cela družina. Samo za prehrano so tako v zadnjem mesecu, od kar so zaradi epidemije zaprti vrtci, odšteli med 700 in 800 evrov. "Strošek prehrane v našem gospodinjstvu se je povečal za okoli 50 odstotkov," ocenjuje sogovornica.

Strošek prehrane v našem gospodinjstvu se je, od kar so zaradi epidemije zaprti vrtci, povečal za okoli 50 odstotkov. Kaja Brezočnik, mama deklice s celiakijo

Da bi pomoč potrebovali takoj, ne pa čez en mesec, če bodo do pomoči seveda sploh upravičeni, izpostavi Brezočnikova: "Tudi mi smo prenehali opravljati delo zaradi odloka vlade, ne pa, ker bi si to sami želeli. Zakaj torej nismo zajeti že v prvem svežnju pomoči? Naj vlada odplača še strah in stres, v katere je pahnila mnoge samozaposlene starše, med njimi tudi veliko mam in očetov samohranilcev. Sploh pa – otrokom se ne reče ne, ko gre za preživetje."

Zaradi pogoja o vračilu temeljnega dohodka si mnogo samozaposlenih ne upa zaprositi za pomoč

"Menimo, da morajo biti vladni ukrepi še posebej občutljivi do najbolj ranljivih in slabo zaščitenih," opozori tudi Urška Jurman iz neformalne skupine za pomoč samozaposlenim v kulturi v času covid-19 in posebej izpostavi tiste, ki nimajo nobenega zaposlitvenega statusa in poslujejo prek podjemnih ali avtorskih pogodb. "To so predvsem mladi, ki se poklicno šele uveljavljajo ter tisti, ki si ne morejo privoščiti plačevanja socialnih prispevkov. Pa tudi tisti, ki iz utemeljenih razlogov ne morejo prikazati priliva, kakor ga določa prvi sveženj ukrepov." Sem, na primer, spadajo tudi mame, ki so bile v zadnjem letu na porodniškem dopustu in se v tem času vračajo nazaj na delo.

Nekateri samozaposleni ne morejo prikazati priliva, kakor ga določa prvi sveženj ukrepov. Sem, na primer, spadajo mame, ki so bile v zadnjem letu na porodniškem dopustu in se v tem času vračajo nazaj na delo.

Poleg tega se zavzemajo "za pravičnejše osnove za izplačilo mesečnega temeljnega dohodka", in sicer glede na mesečno povprečje prihodkov na osnovi lanskega leta in ne samo glede na mesec februar, kot zakon sedaj predvideva. "Mnogi samozaposleni namreč zaradi narave njihovega dela in statusa nimajo zagotovljenih rednih mesečnih prihodkov, kar še posebej velja za poklice v kulturi, turizmu in drugih terciarnih dejavnostih. Če zakon ne bo dopolnjen, bodo ljudje, ki v mesecu februarju niso imeli prihodkov, diskriminirani, saj ne bodo upravičeni do pomoči." 

Opozarjajo, da zakon prav tako ne bi smel zaobiti tistih, katerih povprečni mesečni prihodek v letu 2019 ni dosegel minimalne plače. "Na ta način bi zaščitili ljudi, ki že tako živijo pod pragom revščine; med samozaposlenimi v kulturi jih je na primer več kot 25 odstotkov."

Prihodki samozaposlenih so pogosto težko vnaprej predvidljivi, zaradi pogojevanja o vračanju pomoči pa si sedaj številni samozaposleni sploh ne upajo zaprositi za pomoč. Urška Jerman iz skupine za pomoč samozaposlenim v kulturi v času covid-19

Predlagajo pa še umik dveh pogojev za vračilo temeljnega mesečnega dohodka: kot zdaj predvideva zakon, bi morali samozaposleni, ki ne bi imeli vsaj 20-odstotnega upada prihodkov v prvem polletju 2020, ali pa bi bila rast prihodkov v drugem polletju 2020 za 20 odstotkov višja v primerjavi z istim obdobjem lani, pomoč namreč vračati. "Prihodki samozaposlenih so pogosto težko vnaprej predvidljivi, zaradi takšnega pogojevanja pa si sedaj številni samozaposleni ne upajo zaprositi za pomoč. Poleg tega pa sta dva vstopna pogoja za upravičenost do pomoči neutemeljena ter otežujeta učinkovito, pregledno in hitro pomoč, ki jo ljudje v tem trenutku zelo potrebujejo," pojasnjuje Jurmanova.

Zagovornik načela enakosti pričel postopek ocene diskriminatornosti

Skupina samozaposlenih staršev se je obrnila tudi na zagovornika načela enakosti Miha Lobnika, saj se – ker so bili izvzeti iz Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije – počutijo diskriminirane. "Zagovornik bo zvezi z izpostavljeno problematiko pričel s postopkom ocene diskriminatornosti," so sporočili iz njegovega kabineta. "Zagovornik lahko v primeru ugotovljene diskriminatornosti prične s postopkom pred ustavnim sodiščem," so še dodali.

"Ranljive skupine, manjšine, starejši in invalidi, so v teh razmerah posebej na udaru. Naša skupna dolžnost kot družbe je, da poskrbimo za njih in njihove pravice," je za našo stran še izpostavil Lobnik.

In kaj pravi vlada?

"Seznanjeni smo z različnimi pobudami in predlogi, kolikor se le da, smo jih in jih še bomo upoštevali," obljubljajo s kabineta ministra Janeza Ciglerja Kralja.
"Seznanjeni smo z različnimi pobudami in predlogi, kolikor se le da, smo jih in jih še bomo upoštevali," obljubljajo s kabineta ministra Janeza Ciglerja Kralja. FOTO: Bobo

Z vprašanji zgoraj omenjenih skupin smo se obrnili tudi na vlado, odgovorili so nam iz kabineta Ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja: "Seznanjeni smo z različnimi pobudami in predlogi, kolikor se le da, smo jih in jih še bomo upoštevali. Naša ključna skrb ostaja ohranitev čim več delovnih mest in pomoč najranljivejšim. Dodajamo, da nemoteno zagotavljamo izplačila tisočim prejemnikov različnih transferjev."

Spomnili so še, da pripravljajo drugi paket ukrepov, "katerega glavni cilj bo prav tako pomagati različnim skupinam prebivalstva".

Na vprašanji, zakaj je vlada zavrnila amandma, s katerim bi samozaposlenim staršem že pripadala pomoč, in kaj konkretno pripravljajo za družine z otroki s posebnimi potrebami, pa nismo dobili odgovora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (562)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospa_svizec
10. 04. 2020 16.22
+2
Mogoče sem brezčutna, ampak "mlada mamica", ki dela samo polovični delovni čas in še to lesen nakit, se mi pa zelo malo smili. Kakšna služba je to? Večina ljudi še med konjunkturo tega ne kupuje, kaj šele med krizo. Enako mislim za fotografinjo. Tista, ki govori o sinovi celiakiji, pa bi lahko imela ločen pribor in kuhala samo zanj, ne pa da na mesec zagoni 700 EUR. Sorodnik ima celiakijo, pa njegova žena in otroci jedo normalno.
Necenzura
09. 04. 2020 21.42
+4
Janšo so bila pred oblikovanjem vlade polna usta sladkih besed o potrebi po povezovanju in sodelovanju, zdaj pa je ostrega napada deležen vsak, ki si drzne izreči javno kritiko vlade. Gre še za eno potrditev, da Janša pač ne more iz svoje kože. Torej vse ima rad le, dokler se z njim strinjajo.
VAREN
09. 04. 2020 20.48
-1
Same cmer. Vsi bi se radi ovesili na denar.
Absolutist 1
09. 04. 2020 19.00
+7
NVO v luft,danes ob 17 uri na RTVSlo ob 17 uri je očka Miha Kovač svoji hčerki direktorici INŠTITUTA 8.MAREC Niki Kovač uredil termin za razlaganje vladi kako težko in nemogoče bo preživeti skupinam v S.P. -jih zaradi onemogačnja dela med to virusno krizo.Res bo šele hudo prišlo,ko bodo vse gospodarske in negospodarske panoge padle v krizo po celem svetu.Ali zna povedati kako ? Ne ve ? Tudi sedanje reševanje koronakrize se rešuje hitro in učinkovito dokler se še da DOBITI KREDITOV.EU trenutno rešuje članice z korona krediti potem pa ? Med 14000 NVO NEPRODUKTIVNIMI rojenimi med vladami Pahorja,Cerarja,Šarca na račun državne malhe z dvoletnim 1,2 miljarde stroškov seveda samo za plače iz proračuna.To je treba zradirati !
LOS - T
09. 04. 2020 16.58
+15
Čez dva dni se bodo oglasili Romi, ker so meje občin zaprte in so vsi ljudje doma jim je upadel dohodek, tudi njim pripada dodatek. In tko naprej. Eni se znajo pa res cel življenje sam šlepat na državi...
SLObunkeljn
09. 04. 2020 17.06
-18
gekados
09. 04. 2020 18.34
+21
Ne, ima prav, eni samo sedijo doma I se smilijo samemu sebi.
adalada
09. 04. 2020 16.01
+15
Kaj ste tolk favšni, če so upokojenci dobili oz. bojo dobili kaki euro. Delali so 40 let za teh 500 eurov. Životarili so prej..in životarijo zdaj. Ko so v moji firmi odpuščali mi je sodelavec rekel ,, tebe naj dol dajo, ker nimaš kreditov " Ravno tako mislenje imam sedaj, ko berem neke komentarje. Niso upokojenci krivi, če mate kredite..pa nove avte,,,pa nove telefone. Pa da nebo kdo mislu, da sem upokojenc. Sem delovni invalid, ki dobivam 300 eurov mesecno. Pa preživim...malo pomislite na tiste, ki životarimo z manj denarja. Zaprite s.p. za kakšen mesec..tudi to je rešitev. Čeprav ni slaba ideja zdaj vzeti s.p.....imas prispevke plačane in še plačo dobiš (malo šale)
Zentrum
09. 04. 2020 20.21
+1
"Zaprite s.p. za kakšen mesec"... ok, odpovej se 300 EUR za kakšen mesec. Bodi solidaren do države v teh hudih časih.
mmickica
09. 04. 2020 15.51
+45
Sama sem podjetnica, da ne bo pomote in ni mi jasno, kaksni so to podjetniki pri nas, ki nimajo rezerve niti za en mesec! Ces, denar rabimo takoj, ne sele cez en mesec!? Meni se zdi to nepojmlivo, kaj se sploh greste nekaj, ce niti za kruh ne zasluzite? Pojdite raje nekam v sluzbo, pa magari za cistilko ali cestnega delavca, boste vsaj imeli neko socialno varnost! Aja, ne..., pol se pa ne bi mogli hvalit prijatlom in sosedom, da ste podjetniki z najsodobnejsim enoprostorcem na leasing se eda, vsaje pol leta novim Iphonom, itd...
Brcavrit
09. 04. 2020 16.23
+11
SLObunkeljn
09. 04. 2020 17.07
-18
Kako so eni pametni, moj Bog ... sram te naj bo podjetnica! Če si res tako sposobna bi lahko malo bolje razumela življenje in razmere okrog sebe. Fuj kak folk obstaja! Obup! Sneg pade zato, da zveri pustijo sledi ... še kako to drži. Zgrožen sem!
mmickica
09. 04. 2020 17.43
+10
Slobunkeljn, pravi nick imas, ce ne razumes, kaj sem zelela povedati!
gekados
09. 04. 2020 18.34
+4
Covid 19
09. 04. 2020 20.40
-1
Kaj ti je atek še dal zraven firme in te še naprej podpira..
Covid 19
09. 04. 2020 21.53
Najstarejša obrt šiba brez težav v še tako kriznih časih..malo so problem italijani,ker imajo zaprte meje,bodo prišli pa drugi na vrsto 2x.
BETONSKI
09. 04. 2020 15.07
-10
Upokojenci,dajte si zapomniti,kdo vam je povišal pokojnine,brez te vlade ne bi imeli višjih pokojnin.
User1563571
09. 04. 2020 14.07
+29
Vsako pošteno delo bi moralo biti ovrednoteno, med s.p.-ji so razlike, odvisen si od tega, koliko delaš. Imamo lasten trg, uničili smo številna podjetja, skoraj povsod se zahteva s.p., ko iščeš zaposlitev. Delo v dobro obstoječem podjetju je večja varnost za zaposlene. Premalo vlagamo v lastno samooskrbo, ki jih mlekarne, obutvena oblačila podjetja...lahko zagotovijo za lastne državljane. Zato se marsikdo ubija kot s.p., kar tudi ni lahko delo. Otroci so posebnimi potrebami, invalidi, brezdomci...vsak državljan bi moral imeti vsaj tisto, čemur rečemo osnovne življenjske potrebščine. V gotovini. Kaj si tem naredi, je njegova odločitev in odgovornost, kot vsakega državljana. Preveč drug drugemu gledamo pod prste, zlasti tistim, ki živijo na cente.
asgard
09. 04. 2020 14.01
+48
Evo predlog za "glasbenico" in "izdelovalko nakita" . Nabavit material, magari bo kak kolega posodil 100€ in šivat maske. Sedaj nakit ne gre v promet, dajte maske. Saj če boste na ene našile rdečo zvezdo, na druge pa kranjskega orla bo šlo vse v promet. Pa če vas stane material za masko 2€ recimo, jih dajte za 3,5€ prodajat. Seveda pralne. Zraven napišite da ste se preusmerile zaradi nezmožnosti opravljanja svojega poklica in ljudje bodo kupovali. Če pa boste sedele v kotu in se smilile same sebi pa ne bo nič. Še otroci bodo trpeli !!!! Nikoli ne čakaj nikogar. Ukrepaj sam in boš stolkel skozi... Starejši ljudje vedo to in HVALA STAREMU OČETU, in HVALA OČETU da sta mi vcepila to v glavo. Denar leži samo pobrat ga je treba....
FutureWorld
09. 04. 2020 14.06
+34
BETONSKI
09. 04. 2020 15.08
+6
Tega ne bo raje jočejo in opozarjajo nase,pa saj bodo dobile.
asgard
09. 04. 2020 15.43
+11
murate : prvo kako govoriš. In drugo a sem jima kaj narobe rekel. Dal sem jim idejo, če pa sedaj ko ne gre nakit več v promet bi pa morala država skrbet za njih. Saj se lahko lotita šivat maske. Ali pa kaj drugega počet. Recimo za 2-3€ lahko gre starejšim v trgovino. 5 starejših pa imaš nekaj na dan. Če si priden pripelješ za 10 ljudi. In 30€ ni malo na dan !!! Ali vsaj vsak drugi dan... Še en predlog sem jim ravno sedaj dal direkt. Če pa sediš v kotu in jokaš pa ne bo nič.... Za nič se še mačka ne brezna pravijo ....
Drugorazredni
09. 04. 2020 13.39
+38
Jaz sem 5 let nazaj imel raka obsevanje kemoterapijosedaj imam vrečko moram delat po 8 ur z težavo invalidska komisija je rekla po 4 ure invalidske pokojnine pa 198 eurov položnic 420 e + 2 otroka je..se njim
asgard
09. 04. 2020 14.17
+23
Če rabiš kak računalnik za otroke ali kaj podobnega povej. Bom poskušal urediti. Ne obljubim nič ampak mogoče se bi dalo kaj dobiti. Nekaj bi lahko dal od sebe.
Drugorazredni
09. 04. 2020 14.35
+29
Hvala.Ko sem bil zdrav sem delal cele dneve in prišparal za hude čase in sedaj so za mene ti časi
ina5785
09. 04. 2020 14.57
+14
asgard - Če boš pa to naredil (če se le da), pa si res dober človek. Pomagaj človeku, ki je zares v težki situaciji in še dva otroka! Pa lep pozdrav!
asgard
09. 04. 2020 15.50
+8
Drugorazredni potrebuješ kaj drugega ? Ali otroci ? Rade volje pomagam dokler lahko. Samo bi se menila kje drugje, ne tukaj gor da ne bo izpadlo čudno vse skupaj... Če rabiš kaj mi piši na asgard.slovenija afna gmail pika kom
ina5785
09. 04. 2020 15.55
+11
asgard - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Je pa žalostno, da se NEKATERIM res zdi čuno, če je nekdo tako DOBER, da bi pomagal drugemu (sploh pa še otroka sta tukaj), pa se nekateri norčujejo in posmehujejo. Men je tako lepo pri duši ko lahko KOMURKOLI pomagam in osrečuje me, da je še NEKAJ TAKŠNIH LJUDI na tem portalu!!!! ASGARD nisva istega političnega prepričanja, kar sploh NI važno! Je pa zelo lepo prebrati, da si tako človekoljuben. . . . . . . . Vse se vrača, vse se plača. . . . . . . . . pravijo! in prav je tako!!!
asgard
09. 04. 2020 16.17
+8
virus in dobrodelnost nima nič s politiko... Dobro delaj in se ti bo vračalo dobro. Delaj slabo in slabo se ti bo vrnilo.....
Kairos22
09. 04. 2020 13.28
-23
Pejt delat 8 ur kot vsi normalni, tamauga v dom pa roka
Carrasco
09. 04. 2020 13.09
+4
V naši okolici imam bar delovni čas od 6.00 do 22.00 ob pol 6 zjutraj pa policaji noter kavico pijejo. Toliko o dobroti SPjevcev ko goljufajo državo pa to nikjer ne napišejo potem pa nakažejo 5 evrov za Krisa in se imajo za dobrodelne slovence
Bratomil
09. 04. 2020 13.12
+7
Ti pa nisi izkoristil svoje podjetniške žilice in se žrtvoval, da delaš na 4 izmene in podpiraš celo Slovenijo?
Carrasco
09. 04. 2020 13.21
+20
Nesmem delati 3 izmene saj imam bolezen katera mi tega ne dovoli od države pa ne dobim centa pomoči privatniki pa jo pričakujejo :) ..odyebite privatniki ko kradete državi pa vas ni nikjer!Ne rečem da vsi kradejo a večna je takih idite jamrat kam drugam
iGURT
09. 04. 2020 12.55
+0
ta režim ki ga vodi komunjara, in to leta 2020, je nesposoben.
asgard
09. 04. 2020 13.33
+30
Vau. Pod prejšnjo vlado pa so makaroni kar sami silili iz skladišč Rdečega križa in ostalih... Ravno tako so bila prazna, kar pomeni da tudi prejšnje vlade niso poskrbele za najranljivejše. Vse te mamice se bi pa lahko znajdle po svoje, če bi le hotele. Sam sem doma že 3 tedne in sem si našel tudi sedaj nek mali vir dohodka. Dezinfekcija bloka. To bi lahko vsak počel če se le da na to. Zakaj bi plačevali če lahko sami naredimo pa še kak € dobiš za to... Znajdit se je treba, noben ti ne bo nič dal, sploh pa ne DRŽAVA. Pa naj bodo levi ali desni na oblasti.... Vsi nekaj fehtajo, da bi se pa sami malo obrnili pa ne...
FutureWorld
09. 04. 2020 12.54
+20
Kakšna je razlika med kriminalci in politiki? Načeloma je ni, kradejo in preprodajajo oboji samo politiki zapirajo kriminalce ker ne plačajo davka.
asgard
09. 04. 2020 14.22
+1
Veš kakšna je razlika med bolnikov psihiatrični in dohtarjem ?
FutureWorld
09. 04. 2020 14.44
+8
asgard
09. 04. 2020 15.50
+1
majmun11223344
09. 04. 2020 12.48
+7
asgard
09. 04. 2020 15.51
+4
duh prihaja od tebe ker si v karanteni. To ne pomeni da ne smeš skočiti pod tuš vsak dan. Higiena rok je zaradi virusa. Brez problema se pa lahko cel umiješ, ne rabiš vlade da ti to dovoli...
Ferdo Crni
09. 04. 2020 12.48
+29
Izredno. Pojav "mater samohranilk" se mnapovedal dolgo preden je nastopila "neprava vlada". Spomnimo se prve janševe vlade in pojav pisem "mater samohranilk" ki so naenkrat začele neznansko trpeti. To je potihnilo šele takrat ko so eno od teh na Facebooku identificirali kot veliko popotnico, ki si privošči vsakoletna večkratna potovanja po evropi in svetu ter uživa v nadpovprečnem luksuzu. Če dotična gospa najde čas za koncerte in poučevanje bi lahko pokazala tudi kaj do drugih. Zgovarjanje na svojega "avtističnega" otroka in prodajanje le tega za politične kolobocije proti "nepravi" vladi pa je najmanj škandalozno.
Levcekk
09. 04. 2020 12.47
+8
Prefarban komunist bo poskrbel zase in njegove,drugace mislece pa nadzira,ustrahuje,izsiljuje politicna policija.
EEgon
09. 04. 2020 13.01
+0
asgard
09. 04. 2020 13.36
+7
Ma dejte no. Jokajo fajonka, nitkar vsi po vrsti. Da bi pa kaj naredili za Slovence pa ne. Kaj so sploh naredili ti ljudje ?? Una se v Bruslju skriva in pljuva po Slovencih in to za par jurjev na mesec. Ampak kabli nekaterih so izredno dolgi. Pa un židunalo je že zrihtal Teran nazaj ???
plotter123
09. 04. 2020 12.45
+8
ahahahaha a TELI iz SDS-a vam bodo dali...? Oni čakajo da boste prav poceni prodali vse kar imate. Po akciji 1 € za kvadratni meter stanovanja, 0,001 evro za zemljišče , 3€ za nov avto in tako naprej... Drgač pa vprašajte največjega slovenskega strokovnjaka za TUJE nepremičnine Mihaela Utenkarja....tipičnega podrepnika SDS-a
asgard
09. 04. 2020 13.38
+7
Deložacije v prejšnjih letih je delal kdo ? Malo si poglej. Pa ne strašit ker ne bo nobenemu nič vzeto. Take računice kot si ti navedel so delali pa ravno levičarji takoj po drugi. Agrarne fore pa to.... Si že pozabil ???
TurbinaOdStargaGolfa
09. 04. 2020 12.43
+38
ok...osebno poznam nekaj takih samozaposlenih...pred časom se mi je ena hvalila kako se ona znajde in gre dobro skozi, ker ji država plačuje pol prispevkov, ona pa še vedno lahko dela kolikor ur želi in hoče......torej....leta in leta cuzajo državo, zdaj pa jamrajo....
Bratomil
09. 04. 2020 12.44
+24
Kdor se hvali mu je treba dati, kdor jamra pa vzeti.
asgard
09. 04. 2020 13.38
-2
Kje to piše ? mogoče kaka bibljija socializma, ali je mogoče : kako uspeti kot lenuh ???