Slovenija

Posel države s podjetjem Minis: premier Šarec naj bi zagovarjal razkritje pogodb

Ljubljana, 22. 08. 2019 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
108

Zavod za blagovne rezerve ne želi razkriti vseh dokumentov, glede nakupa ograj in bodeče žice. Gre za pogodbe, ki so bile vezane na podjetje Minis, saj so vložili tožbo zoper odločitev informacijske pooblaščenke, ki je odločila, da morajo biti vsi sklepi o naročilu javni. Premier Šarec naj bi zagovarjal razkritje pogodb in ni naklonjen temu, da bi šla vlada v tožbo.

V nevladni organizaciji Transparency International so se leta trudili, da bi eno najbolj skritih naročil vlade Mira Cerarja postalo javno – posel države z žalskim podjetjem Minis. V uradu informacijske pooblaščenke so konec julija le odločili, da mora Zavod za blagovne rezerve pokazati vse, od sklepa o začetku postopka do ponudb, pogodb, naročilnic in celo računov. A že takrat so obstajali sumi, da bo država na odločitev informacijske pooblaščenke dala tožbo, to pa bi v praksi pomenilo, da bi se lahko postopki vlekli predvidoma dve leti in bi se še podaljšal čas do morebitnega sodnega epiloga. Vsi indici namreč kažejo na hude nepravilnosti, zastaralni rok za kazniva dejanja, ki bi jih utegnili preganjati tožilci, pa je deset let.

Informacijska pooblaščenka je konec julija odločila, da morajo biti naročilnice, dobavnice, pogodbe in vsi sklepi o naročilu javni. Postopek bo pred sodiščem trajal predvidoma dve leti, to pa bi zastaralni rok za kazenski pregon še bolj približalo.

Državljani bi bili s tem prikrajšani do podrobnosti nabave ograje, saj je podjetje Minis takrat dobilo neposredno povabilo k poslu, vrednemu več milijonov, kljub temu, da niso imeli zaposlenih delavcev, referenc in primernih prostorov za skladišče. Kot smo že poročali, so bili tudi davčni dolžniki, zato z državo sploh ne bi smeli poslovati. To je pozneje ugotovilo tudi sodišče, podjetje pa zato pet let ne sme sodelovati v javnih razpisih.

Takratna obrambna ministrica Andreja Katič je na primer dejala, da je to vprašanje v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve, nekdanji premier Miro Cerar pa je dejal, da bo obrazložitev posredoval minister za gospodarstvo, ki za to skrbi — takrat Zdravko Počivalšek.
Takratna obrambna ministrica Andreja Katič je na primer dejala, da je to vprašanje v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve, nekdanji premier Miro Cerar pa je dejal, da bo obrazložitev posredoval minister za gospodarstvo, ki za to skrbi — takrat Zdravko Počivalšek. FOTO: Miro Majcen

Do zdaj so v Transparency International dosegli razkritje prvih treh pogodb, a za to je bil potreben večleten sodni boj: "TI Slovenia je po prejetju prvih pogodb za nakup žičnate in panelne ograje, marca 2019, od Zavoda za blagovne rezerve (Zavod) zahteval vse dokumente, povezane z nakupi t. i. tehničnih ovir (pogodbe, naročilnice, račune, ponudbe itd.) na meji s Hrvaško v letih 2015 in 2016." Informacijska pooblaščenka je nato odločila, da mora Zavod javnosti omogočiti dostop do zahtevanih dokumentov, ti pa so kljub izkazanemu interesu javnosti sporožil upravni spor zoper njeno odločitev.

Premier naj bi zagovarjal razkritje pogodb

Po naših neuradnih informacijah naj bi premier Marjan Šarec zagovarjal razkritje pogodb in ni naklonjen temu, da bi šla vlada v tožbo. Tudi TI Slovenia "vlado poziva, naj upošteva odločitev IP in javnosti končno omogoči vpogled v ozadje posla."

Spomnimo – pogodbe, ki sta jih v imenu gospodarske družbe Minis d.o.o. sklenila Bojan Plohl in Zakrajšek kot direktor Zavoda RS za blagovne rezerve, so bile označene s stopnjo tajnosti interno. Javnost tako ni imela dostopa do vsebine pogodb, odgovornost za dejstvo, da je bil posel zaupan podjetju Minis, pa so začeli vpleteni hitro prelagati drug na drugega.Takratna obrambna ministrica Andreja Katič je na primer dejala, da je to vprašanje v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve, nekdanji premier Miro Cerar pa je dejal, da bo obrazložitev posredoval minister za gospodarstvo, ki za to skrbi – takrat Zdravko Počivalšek.

Oznaka interno sicer pomeni najnižjo stopnjo tajnosti, kar pomeni, da razkritje teh dokumentov državi ne bi pomenilo nikakršne grožnje.
Oznaka interno sicer pomeni najnižjo stopnjo tajnosti, kar pomeni, da razkritje teh dokumentov državi ne bi pomenilo nikakršne grožnje. FOTO: Miro Majcen

Vpogled v poslovanje podjetja Minis je sicer hitro pokazal, da gre za podjetje brez resnejših referenc in s celo večkrat blokiranimi računi. Do posla z žico so ogradili le ljubljanski živalski vrt, celjsko bolnišnico in nekaj drugih javnih ustanov. V oči pade tudi podatek, da je sedež podjetja v Žalcu na istem naslovu kot je bila nekoč lokalna pisarna Cerarjeve SMC.

Javnost je seveda zanimalo, čemu in zakaj Minis, zato je informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik nevladni organizaciji Transparency International Slovenia dostop do podatkov potrdila. "Pogodbe so sicer res označene s stopnjo tajnosti INTERNO, a je razkritje dovoljeno na podlagi 2. odstavka 6. člena Zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki določa, da se ne glede na izjeme dostop dovoli, če je javni interes glede razkritja močnejši od javnega interesa ali interesa drugih oseb za omejitev dostopa," je že takrat pojasnila Prelesnikova.

Direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve Anton Zakrajšek se je takratni odločitvi informacijske pooblaščenke uprl in zoper njeno odločbo sprožil upravni spor. Oznaka interno sicer pomeni najnižjo stopnjo tajnosti, kar pomeni, da razkritje teh dokumentov ne bi pomenilo nikakršne grožnje državi.

Zavlačevanje do zastaranja?

Težave pri vseh teh upravnih sporih, ki preprečujejo razkritje vseh pogodb, dokumentov in računov, čeprav, kot smo videli, ne predstavljajo grožnje za državo, bi lahko imelo usodne posledice pri iskanju epiloga spornih nakupov. Namreč, ta hip so dokumenti stari že štiri leta, to zavlačevanje pa gre odgovornim na roko, saj bi morebitno iskanje pravnih poti za iskanje pravice imelo težave.

Postopek bo pred sodiščem trajal predvidoma dve leti, kar bi zastaralni rok za kazenski pregon še bolj približalo.  
Postopek bo pred sodiščem trajal predvidoma dve leti, kar bi zastaralni rok za kazenski pregon še bolj približalo.   FOTO: Miro Majcen

Zastaralni rok za tovrstna kazniva dejanja je deset let, dokumenti pa bi bili, če upravni spor poteka kot ponavadi, ob razkritju stari že šest let. TI Slovenija je na to že opozarjal, saj "če sodimo po preteklih izkušnjah, bi to pomenilo, da bo upravni spor odložil razkritje dokumentov za približno 2 leti. Tako dolgi postopki onemogočajo nadzorno vlogo civilne družbe nad porabo javnega denarja in krnijo ugled ter zaupanje v delovanje javnih institucij v Sloveniji." Prav tako opozarjajo, da država pogosto ne želi predati dokumentov in drugih informacij, kljub odločitvam institucij, če pa jih po pravni poti nato le predajo, je pogosto to zelo pozno, postopki se večinoma vlečejo leta.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
23. 08. 2019 10.39
-1
Bo Sarec porihtal. Nic bat.
sodelujem
23. 08. 2019 09.36
-1
olimpija007
22. 08. 2019 20.53
+11
Banana država tut migranti se nas izogibajo
RupniK
22. 08. 2019 19.39
+7
To ograjo bi morali mi postaviti že leta 1945. Bi bilo danes manj kriminala.
Levcekk
22. 08. 2019 18.10
+27
Ugrabljena mafijska drzava zopet zeli prikriti svoje necedne posle in polnjenje zepe elitam z nasim denarjem.
Brakedirt
22. 08. 2019 18.17
+22
recept je dober, zavlacevati do zastaranja...
Thinc25
22. 08. 2019 17.16
+32
Ko slišim, da gre za nevladne organizacije, me prime na WC!
prašek
22. 08. 2019 16.55
-16
Zdaj bom pa jokal ☺☺☺
Lipshin
22. 08. 2019 17.08
+15
zajebant2
22. 08. 2019 16.26
+25
poštena levaška vlada, ni kaj
glava2
22. 08. 2019 16.24
+25
hahahahahaha, kaj cmero bo kaj rekel???
RR7
22. 08. 2019 15.48
+22
Dokumentov! Dokumentov z Minisom glede nakupa ograje ne želi razkriti. Pismeni, kot moj pes.
zmago56
22. 08. 2019 17.31
+6
glede na to, da tile novinarji in njihovi šefi ne prenesejo kritik na svojo pismenost se čudim, da komentar še ni zbrisan, bo pa v kratkem. V tvojo tolažbo nisi edini, ki jim komentarje brišejo.
vedezevalka1
22. 08. 2019 15.25
+43
Šarec nadaljuje s posli, ki jih je začel Cmerar. Zato pa se gospoda afna na družbenih omrežjih kako lepo dopustujejo, raja pa strada....Bo treba vzeti, motiko, grablje in še kaj v roke???
ArkaMast
23. 08. 2019 10.39
Gres krompir kopat? Ce ga se nisi, raje počakaj, da se zemlja osuši.
Volga Malek
22. 08. 2019 15.17
+49
Tu velja zakon o podatkih javnega znacaja ker to je kupljeno z nasim denarjem, mojim, tvojim oziroma nasim davkoplacevalskim. Drzava smo ljudje in ne skupina ljudi ki podobno kot pri Marakeski deklaraciji dela brez vednosti ljudstva, naroda. Ker se stvari prikrivajo se dela netransparetno zato pa tajnost Serpentiskove vlade in tajno so tudi kupili pregresno drage avtomobile vecina upokojencev pa zivotari, crkuje grdo receno z izredno nizkimi pokojninami med 300 in 400 € neto, vecina naroda pa dela za minimalno placo. Poden od drzave. Dno.
Malinha
22. 08. 2019 15.47
-30
Tvoji starši so seveda tajno preplavali Atlantik na poti v Argentino. "Drzava smo ljudje" je pa rekel tvoj Kaplar, ko je sklepal pogodbo z Đuđičko. Poden od tipa. Dno.
Volga Malek
22. 08. 2019 16.05
+24
Na osebno raven se pa ne spuščam....te stvari so rezervirane za takšne kot si ti. Sicer je pa skoda besed. 😂 Post Scriptum : Modra tabletka ti bo pomagala.
Malinha
22. 08. 2019 18.47
-14
Osebna raven? Oho! No, morda je kdo drug pisal pod tvojim nickom osebne stvari o tvojih starših iz Argentine. In nisi še post scriptum; predlog modre tabletke ni osebna raven? Kakor tudi, da je škoda besed. Hja, pa vseeno pišeš besede svoje hvalospevne, ki jim ni konca. He he. Sektaš.
Volga Malek
22. 08. 2019 19.46
+5
number46
22. 08. 2019 15.16
+34
Pač cuzal se je in cuzal se bo. Glavno je, da pred volitvam naberjo čim več ovac, da jih izvolmo in potem takoj program ko vas,....
procesoid
22. 08. 2019 15.11
+51
Zakaj dokumenti ne bodo javni? Je v dokumentaciji zabeleženih preveč ključavnic s preveč rezervnimi ključi za odklepanje mejne ograje? Pa vam niti narisanih ovac ne bi zaupal v čuvanje, koruptivneži nesposobni... Še pomnite Cmerarja v predvolilnih soočanjih o pravni državi, transparentnosti, poštenju, bla bla..?
reakcionar
22. 08. 2019 15.06
+41
Kako sploh resno jemat takšno državo kjer ne obstaja odgovornost do denarja državljanov? Rdeča postkomunajzerska mahala.
Blallka
22. 08. 2019 14.58
+32
Slovenija, država, specializirana za krajo denarja malim ljudem v navezi s tujimi vladarji in poslovneži. Turki so v srednjem veku organizirali ljudi, kot vojsko, da so hodili organizirano krast tuje države (turški vpadi). Danes se to dogaja bistveno bolj prefinjeno, a popolnoma enako.
Naj bi
22. 08. 2019 14.44
+55
Ta ograja, če ali pa ni. Interesa za preprečitev migracije ni. To ste lahko že opazili.
cannex
22. 08. 2019 14.35
+3
Tukaj gre za jasno sodelovanje levice in desnice, tako da ne posplošujte, da gre za levo vlado. Ko se gre za denar pri nas ni levih in desnih. Očitno gre za sodelovanje med SMC s sodelovanjem SDS. Direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve Anton Zakrajšek, ki brani SMC je namreč viden član in bivši župan SDS.
najvsivedo
22. 08. 2019 15.21
+9
PAMETNJAKOVIČ DAJ RAZLOŽI TO BEDARIJO ,KI TI BRNI V ZGORNJEM DELU...SMC IN SDS NUJNO LJ.POLJE.
Brakedirt
22. 08. 2019 18.19
+4
nekaj je na tem, cim je sveckar skocil do stropa. se pac nevede izdajo...
Lipshin
22. 08. 2019 14.34
+54
Torej jaz nesmem sosedu pomagat oni pa lahko miljonske racune skrijejo?... Se...se bodo nucal oklepni avto.
buhibatina
22. 08. 2019 14.31
+45
Ok. Eno je spet neka novica, ki je kost za glodanje vsem nam, ki komentiramo. Drugo pa je, da če bi bil 24ur res neodvisen medij, bi do potankosti raziskal kaj se točno dogaja. Takih primerov je cel kup. Ampak samo novica in potem streljanje na leve in desne ni nek presežek novinarstva. Raziščite vsa javna naročila, ki so v vrednosti nad 10 mio € za zadnja 3 leta. Boste videli kako se strokovno, legalno in transparentno (ta beseda mi je najbolj všeč) krade denar nam raji.
buhibatina
22. 08. 2019 15.00
+20
Tisti, ki mi je dal minus sigurno sedi v neki komisiji za javna "transparentna" naročila :-)
Bonsa
22. 08. 2019 15.48
+2
Si pomislil, da v Sloveniji primanjkuje kakovostnih novinarjev, ki bi bili spodobni do potankosti vse raziskati? Je res treba povsod nastopiti s teorijami zarot? Če imaš dokaz, da je delo katerega od novinarjev pristransko prosim, da do potankosti razložiš. Pa sva tam, a ne?
buhibatina
22. 08. 2019 19.18
+8
Kje sva? Teorija zarote? Daj kaksen korak nazaj stopi pa poglej kaj se dogaja v Sloveniji. Vsak javen razpis za vecje denarje je ze vnaprej oddan. Tako pac je. Razisce pa ne nihce. Pa se ime, samo eno bom dal, ki je povezabo s 24ur. Irena Joveva. Cisto nepristranska.