Slovenija

Država se pripravlja na dan, ko Adria Airways ne bi več letela

Ljubljana, 29. 08. 2019 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
113

Adria Airways je v slabem finančnem stanju, kar smo že večkrat poročali. Nova nevarnost za poslovanje je prihajajoča stavka, za katero za zdaj še ne kaže, da bo odpovedana. V državnem aparatu je že pred meseci završalo in se govorilo o načrtu B – dnevu, ko Adria ne bi več povezovala Slovenije z Evropo.

Potem ko so možnost stavke napovedali v sindikatu pilotov, o morebitni stavki zdaj govorijo tudi vsi trije sindikati Fraporta. Zaposleni želijo vsaj 12 odstotkov višje plače, vodstvo pa meni, da je to absolutno preveč. Nad letališčem pa se zgrinja še en črn oblak – grozeči stečaj Adrie Airways.

Piloti so nad načinom dela v Adrii razočarani. Moti jih predvsem neprestana kršitev kolektivne pogodbe, vse več morajo ostajati v tujini, kar znatno vpliva na njihovo počutje in družinsko življenje. Tokrat Adrii zadnjič ponujajo roko sprave. Če je ne bo sprejela, bodo prekinili delo, kar bi lahko povsem ohromilo promet na brniškem letališču.   

Država pripravlja načrt B

Ekonomske razmere nekdanjega nacionalnega letalskega prevoznika ni blesteča, in če Adria v naslednjih mesecih ne bo dobila investitorja ali novega lastnika, po mnenju poznavalcev ne bo dočakala novega leta. Kot smo poročali pred mesecem dni, naj bi se za Adrio sprva zanimala ameriška družba Mesa Air, a naši viri trdijo, da so po skrbnem pregledu ugotovili, da ima Adria glede na vrednost preveč dolgov. Ti naj bi po nekaterih ocenah znašali že kar 90 milijonov evrov. Zdaj naj bi Adrijino poslovanje pregledoval že drug kandidat – po naših zanesljivih informacijah gre tokrat za irsko družbo CityJet, a neuradno jo zanimajo posadke z letali, te pa so tako ali tako v lasti lizing skupin, vprašanje je, ali bi se za takšen manever strinjale tudi posadke, ki jim številni dnevi zdoma niso v interesu. Alen Ščuric je glede slovenskih letalskih strategij in Adrie zapisal, da "so finančni podatki tako slabi, da slabši ne morejo biti."

Ker je Adria državno pomoč prejela že leta 2014, to pomeni, da nove državne pomoči ne more dobiti.
Ker je Adria državno pomoč prejela že leta 2014, to pomeni, da nove državne pomoči ne more dobiti. FOTO: Bobo

Država se, kolikor nam je uspelo izvedeti, saj so glede strategije Adrie precej skrivnostni, vse bolj pripravlja na dan, ko Adria več ne bi letela. Do zdaj je šlo bolj za namigovanja o sofinanciranju strateških linij, predvsem Bruselj in Frankfurt, ki zagotavljata potrebne povezave v Evropo in tudi do sedeža Evropske unije. Pri našem pregledu zakona o letalstvu ni bilo opredeljeno, kako bi država lahko takšne linije financirala, zato smo se za pojasnila obrnili na ministrstvo za infrastrukturo. Še več, evropske direktive so glede državne pomoči letalskim družbam zelo stroge, ravno zato Adria nove državne pomoči ne more dobiti.

Pred kratkim so na ministrstvu v javno obravnavo dali nov zakon o letalstvu, ki bi zagotavljal vse spremembe in želje, ki so se nabrale v zadnjih letih. Tako lahko vidimo, da so dodali tudi člen, ki opredeljuje, pod kakšnimi pogoji in koliko časa lahko država financira mednarodne letalske linije. Tudi na ministrstvu so nam potrdili, da je "MZI pripravil strokovne podlage, ki bi omogočale financiranje mednarodnega rednega zračnega prometa iz javnih sredstev v skladu s predpisi, ki urejajo državno pomoč." Te so pripravili v prvi polovici leta, večino so začeli dopisovati po prvih znakih, da z Adrio ni vse v najlepšem redu.

Evropske omejitve glede pomoči letalskim družbam preprečujejo, da bi ta denar lahko dobila Adria, saj je bila leta 2014 po 50-milijonski injekciji Evropska unija jasna: "Pomoč za reševanje in/ali prestrukturiranje se lahko dodeli le enkrat v 10-letnem obdobju (načelo enkratne pomoči)." Ta stavka sta ključnega pomena za razumevanje dodanega člena v novem zakonu o letalstvu, kjer v obrazložitvi piše, da se "mednarodni redni zračni promet lahko opravlja v obliki gospodarske javne službe v skladu s predpisi Evropske unije, tem zakonom in na njegovi podlagi izdanimi predpisi ter drugimi predpisi in pravnimi akti, ki veljajo oziroma se uporabljajo v Republiki Sloveniji na področju gospodarskih javnih služb."  V naslednjem odstavku pa je ključ do razumevanja, zakaj država pripravlja načrt za dan, ko Adrie več ne bo: "Mednarodni redni zračni promet iz prejšnjega odstavka se lahko financira iz javnih sredstev v skladu s predpisi, ki urejajo državno pomoč." Ker je Adria državno pomoč prejela že leta 2014, to pomeni, da nove državne pomoči ne more dobiti. Če te pomoči ne bi dobila, bi teoretično lahko izvajala te lete po merilih izvajanja gospodarskih javnih služb, a je z razumevanjem, da gre za državno pomoč, to nemogoče.

Ekonomska situacija nekdanjega nacionalnega letalskega prevoznika ni blesteča, in če Adria v naslednjih mesecih ne bo dobila investitorja ali novega lastnika, po mnenju poznavalcev ne bo dočakala novega leta.
Ekonomska situacija nekdanjega nacionalnega letalskega prevoznika ni blesteča, in če Adria v naslednjih mesecih ne bo dobila investitorja ali novega lastnika, po mnenju poznavalcev ne bo dočakala novega leta. FOTO: Bobo

Novi zakon o letalstvu bo v javni obravnavi do 31. avgusta, do same uveljavitve pa bo verjetno minilo še kar nekaj mesecev, kar pa za vzpostavitev javnih gospodarskih linij ne bo dovolj hitro. Številni sogovorniki so nam omenili, da se je država v zadnjih mesecih pospešeno pripravljala na možnost, da Adria ne bi dočakala leta 2020, sam zakon pa bo verjetno tudi sprejet prepozno, in da bo morala spremeniti oziroma dopolniti obstoječi zakon, ki bi omogočal financiranje linij veliko prej. Te linije, predvsem bruseljska, so za Slovenijo ključnega pomena, še sploh zato, ker nizkocenovni letalski prevoznik Wizz Air s 27. oktobrom ukinja letalsko povezavo med Brusljem in Ljubljano in je ostala samo še Adria.

Ministrstvo za infrastrukturo je bilo glede tega jasno: "MZI proučuje tudi potrebo po hitri spremembi obstoječega zakona." Naši sogovorniki so nam trdili, da so zdaj pred Adrio ključni meseci, a da država na obljube Nemcev več ne more čakati, pomagati podjetju pa tudi ne. Tako ostane samo še ena možnost, s katero so se nekateri tudi preigravali, a je nejasno glede odziva Evropske unije: Ponovna nacionalizacija Adrie Ariways. To pa bi, kot so zapisali v Tango Six, država dobila v veliko slabšem položaju kot leta 2014, ko jo je prodala skladu 4K Invest. 

Naši sogovorniki so nam trdili, da so zdaj pred Adrio ključni meseci, a da država na obljube Nemcev ne more več čakati, pomagati podjetju pa tudi ne.
Naši sogovorniki so nam trdili, da so zdaj pred Adrio ključni meseci, a da država na obljube Nemcev ne more več čakati, pomagati podjetju pa tudi ne. FOTO: Shutterstock
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

francigb
31. 08. 2019 15.08
+1
Kaj jih tako skrbi vrle poslance kako se bodo vozili v Brusel. Imam idejo, naj se dogovorjo s Sempertinškom, da jih odpelje s traktorjem.
kure bedne
30. 08. 2019 16.01
+3
Čisto pravilno. Če ne znajo poslovati naj se ukinejo. Adrie itak nobeden ne bo pogrešal. Če že letimo kam daleč gremo iz Dunaja, Trsta ali Zagreba.
proofreader
30. 08. 2019 09.58
+6
Novinarji prav uživajo, da lahko tolčejo po podjetjih v težavah. Le kdo jih je poklical in to naročil.
JohannDoe
30. 08. 2019 09.57
+9
Smešno kako gre tole z našimi firmami, ki so "strateški interes" oziroma "prevelike, da bi padle".... prodamo Elan... kupimo Elan nazaj.... potem spet prodamo.... prodamo Mercator dvomljivemu lastniku.... potem čez dve leti bi kupili Mercator nazaj in ga rešili.... potem spet verjetno prodali kakemu špekulantu... kaj zdaj z Adrijo.... prodali smo jo Nemcem.... Adrija pred propadom.... kupimo Adrijo in jo rešimo, recimo.... potem spet prodamo kakim ruskim ali balkanskim tajkunom... pa dajemo denar na stran, da jo zopet kupimo, če bo treba... hecno to, kako privat lastništvo "rešuje" naše strateške firme...
blue3dragon
30. 08. 2019 09.47
-3
A nimamo več Falcona, a še vedno ranjence in bolne prevaža, kot nam je nekdo v preteklosti zatrjeval? Ali ga rentamo, da se naši zlati Slovenci ne morejo voziti z njim? Ga mogoče ne pustijo pristajati v Bruslju zaradi preslabe navigacijske opreme? A postavim še kakšno vprašanje?
User1538643
30. 08. 2019 09.43
Se pripravlja? A je to predprogramirano?
Uporabnik740916
30. 08. 2019 08.14
+6
Dejte zapret to sranje že enkrat. Da ne delajo poslovne škode slovenskemu gospodarstvu. K nam recimo stranke nočejo več priti, plačajo stroške za sestanek pri njih raje, raj jim Adria odpoved po 2, 3 lete preden uspejo na let.
Uporabnik473573
30. 08. 2019 09.07
+11
Kako naj in zakaj bi država zaprla zasebno podjetje ne vem. Še en izmed teh, ki ne razume gospodarstva. Družba je v zasebni lasti. Slovenija le išče alternativo kaj se bo zgodilo če ta gospodarska družba v nemški lasti preneha delovati.
ce.ce.
30. 08. 2019 08.11
+28
zadnji čas da nas kupijo kitajci al pa korejci. komplet z državo. slovenija ni sposobna nič, razen krast.
Uporabnik473573
30. 08. 2019 09.05
+4
Kaknšo povezavo ima zasebno podjetje Adria z Nemškimi lastniki z nesposobnostjo Slovenije ne vem. Malo mešaš hruške in jabolka, saj gre za zasebno podjetje.
ce.ce.
30. 08. 2019 09.13
-2
Uporabnik473573
30. 08. 2019 09.17
+1
Kaj je isto sranje? Ne razumem tega blebetanja. Kako so problemi Adrie v nemški lasti povezani z nesposobno Slovenijo, kjer naj bi vsi kradli, kot praviš?
JohannDoe
30. 08. 2019 09.30
+5
Če bi bilo po moje, bi vse jamrače in nergače, ki se zbudijo pljuvajoč po vsem slovenskem, zbral skupaj, posortiral pa prodal Kitajcem za delovno silo, pod pogojem da jih transportirajo v Azijo.
_endrug
30. 08. 2019 07.36
+16
Bo Turkish airlines uvedel nove lete iz Ljubljane?
nutijan
30. 08. 2019 07.36
+14
Kradljivci ščitijo kradljivce ,to drži ko pribito in tko je povsod in siromašijo Slovenijo ,ki nas po razvoju in vsem že davno vse države ,ki so bile prej v zaostanku prehitele ,zdaj nas bo še Albanija ,raja pa samo molči ,da se razumemo vsi so isti levi desni sredinski potuhnjeni kakorkoli ....
Uporabnik473573
30. 08. 2019 09.07
+0
JohannDoe
30. 08. 2019 09.36
+1
Glede na to, da nima veze z nemško Adrijo in, da so se svetobolci ravno prebudili, priporočam, da se to društvo iz naših pleč teleportira v Albanijo in države, "ki so nas prehitele", pa jim tam izboljšujejo moralo, namesto da nam morijo in prodajajo črno meglo vsepovprek. Bo boljše za zdravje vseh trojih, še najbolj se bo izboljšalo njihovo.
Kristina1266
30. 08. 2019 07.35
+12
Slovnica in slovenscina vam Popovci res ne gresta od rok..
Model1a
30. 08. 2019 07.16
+22
Dokler ima adria tako vodstvo, zanjo ni rešitve. Ob kompetentnem človeku (pr nas zaradi nesposobnih politikov misija nemogoče) bi adria hitro poslovala z dobičkom.
JohannDoe
30. 08. 2019 09.38
+2
Nemci bi pa že morali najt kakega kompetentnega, ki ni naš politik.
Andree
29. 08. 2019 21.59
+17
Torej bo kmalu konec te komedije
Andree
29. 08. 2019 21.59
+2
flisd
29. 08. 2019 21.51
+2
AA več ne leti.
komar
29. 08. 2019 21.31
+11
maxmax
29. 08. 2019 21.30
+26
Nobenih dokapitalizacij več z našim denarjem, naj za ta denar rajši omogočijo brezplačno prehrano otrokom v v vrtcih in šolah. Vodstvo Adrie pa naj gre na tečaj "kako se vodi letalsko družbo" k Easyjetu. :)
Kliko7
29. 08. 2019 21.17
+15
Poslanci se bojijo za svoje prevoze....za ljudi jim ji mar! Stecaj takoj! Kje je Agencija? Varnost je vprasljiva? Kdo bo odgovarjal? Vodilni na Agenciji EASI in vodilni v Adriji ljudem in zakonu!
Kliko7
29. 08. 2019 21.14
+8
Stecaj jn to takoj, da potem lahko pridemo not tisti, ki bomo resnicno delali z dobickom
JohannDoe
30. 08. 2019 09.42
+1
Če že delate z dobičkom vas menda ne bi smela tako skrbeti taka kilava konkurenca.
AquaDark
29. 08. 2019 20.43
+14
Glede na vse negativno kar se piše o Adriji, moram povedati naslednje. Pretekli mesec sem letel z Adrio in ko je moja mati omenila, da gremo na poroko je stevardesa bila zelo vesela in prijazna. Dobili smo zastonj šampanjec in krekerje, no tudi če bo Adria propala tega nebom pozabil še dolgo ne!
Uporabnik473573
30. 08. 2019 09.08
+6
Točno to. Vsi pozabljajo na zaposlene v Adrii, ki so odlični, četudi jih je nemški lastnik potunkal.
diebaumeister
30. 08. 2019 11.47
Seveda "Nemški lastnik" miljonske izgube so naredili tudi Nemški lastniki, kako lepo, da je vedno zunanji sovražnik kriv, za vse vaše nesposobne poteze in poslovanje.