Slovenija

Država začela zbiranje prijav škode po nedavnem potresu

Ljubljana, 19. 01. 2021 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Uprava za zaščito in reševanje je regijske izpostave na območjih, ki so v decembrskem potresu s središčem na Hrvaškem utrpela materialno škodo, konec prejšnjega tedna pozvala, naj začnejo ocenjevati posledice, ki so nastale zaradi tresenja tal. Škodo na kulturni dediščini bo ocenila stroka.

Poziv uprave je namenjen regijskim izpostavam Brežice, Celje, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec oziroma vsem občinam, ki so del omenjenih regijskih izpostav. Popis bodo začeli z zbiranjem vlog oškodovancev, ki so utrpeli škodo na objektih v 88 občinah.

Kot so ob tem še dodali v pozivu, bodo regijske komisije za ocenjevanje škode na svojih območjih do 19. februarja opravile kontrolne preglede, škodo na kulturni dediščini pa bo ocenil Zavod za varstvo kulturne dediščine do 9. februarja.

Posledice potresa v Ljubljani-4
Posledice potresa v Ljubljani-4 FOTO: Bobo

Spomnimo

Silovit potres z magnitudo 6,1 in epicentrom blizu Petrinje na Hrvaškem je 29. decembra povzročil veliko škode na območju siško-moslavške županije. Potres so čutili prebivalci vse Slovenije, nastalo je tudi precej gmotne škode.

Uprava za zaščito in reševanje je zato pozvala občine, naj si ogledajo in prijavijo prvo škodo, tudi ministrstvo za kulturo je le dan po potresu upravi podalo pobudo za popis in ocenjevanje škode na kulturni dediščini.

Po prvih zbirnih ocenah bo škoda presegala 0,3 promila državnega proračuna, zato je izpolnjen pogoj za izdajo sklepa o pričetku ocenjevanja škode, so še dodali na upravi za zaščito in reševanje.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
19. 01. 2021 14.52
gledam hr sabor...če bi si katerikoli slo pv privoščil takšno aroganco, bahatost in žaljivost v slo parlamentu do poslancev,novinarjev,, kot si to privošči plenki, bi ga lastni strankarski kolegi odnesli pred prag!ta potres onesrečuje narod in bogati kradese!
Jožajoža
19. 01. 2021 14.41
+2
in,kaj se zgodi,ko prijavimo škodo???