Gospodarstvo

Država zaradi Adrie v interventno spremembo zakona, ki bi omogočal financiranje povezav

Ljubljana, 20. 09. 2019 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
113

Ministrstvo za infrastrukturo je zaradi razmer v Adrii Airways pripravilo predlog dopolnitve zakona o letalstvu, ki bi omogočal vzpostavitev javne službe po vzoru nekaterih evropskih držav. S tem bi lahko država financirala oziroma s finančnimi posegi spodbujala določene letalske povezave, ključne za povezanost Slovenije s svetom.

Kot smo že poročali konec avgusta, so nam viri namigovali, da naj bi bil gospodarski položaj v Adrii slabši, kot so pričakovali, država pa je že pripravljala načrt B. Pred kratkim so na ministrstvu za infrastrukturo v javno obravnavo dali nov zakon o letalstvu, ki bi zagotavljal vse spremembe in želje v zadnjih letih. Dodali so tudi člen, ki opredeljuje, pod kakšnimi pogoji in koliko časa lahko država financira mednarodne letalske linije. Tudi na ministrstvu so nam potrdili, da je "MZI pripravil strokovne podlage, ki bi omogočale financiranje mednarodnega rednega zračnega prometa iz javnih sredstev v skladu s predpisi, ki urejajo državno pomoč". Adria v tem primeru ne more dobiti sredstev, saj je že pred leti dobila državno pomoč, pravila Evropske unije pa ne dovolijo nove pomoči.Premier Marjan Šarec je zavrnil, da bi država razmišljala o kakršnikoli pomoči za Adrio Airways, "saj so bilance tako slabe, da bi to bil izgubljen denar." 

Odziv AA: "Adria Airways se sooča z zahtevnimi poslovnimi razmerami, zato poslovodstvo družbe intenzivno išče rešitve, ki bi družbi omogočile stabilnejše poslovanje. Prizadevamo si, da vse letalske operacije izvedemo po predvidenem voznem redu.Potnikom svetujemo, naj spremljajo aktualne potovalne informacije na spletni strani Adrie Airways."

Te so pripravili v prvi polovici leta, večino so začeli dopisovati po prvih znakih, da z Adrio ni vse v najlepšem redu. A okoliščine so se v nekaj tednih tako poslabšale, da država ne more počakati na večjo spremembo zakona, ki je napovedana za naslednje mesece, in tako mora interventno posegati v veljavni zakon. Predlog je že v medresorskem usklajevanju, pričakuje pa se, da ga bodo obravnavali na eni izmed prihodnjih sej. "Morebitna vzpostavitev gospodarske javne službe na področju letalstva, s katero bi omogočali povezljivost Slovenije s svetom v primeru stečaja Adrie Airways, je zato zapleten in dolgotrajen postopek, ki ga mora odobriti Evropska komisija," so še sporočili.

Kot smo poročali konec avgusta, so nam viri namigovali, da naj bi bil ekonomski položaj v Adrii slabši, kot so pričakovali, država pa je že pripravljala načrt B.
Kot smo poročali konec avgusta, so nam viri namigovali, da naj bi bil ekonomski položaj v Adrii slabši, kot so pričakovali, država pa je že pripravljala načrt B. FOTO: Bobo

V obrazložitvi, zakaj je to potrebno, so zapisali, da bi "morebitna izguba ene ali več povezav ljubljanskega letališča z drugimi letališči pomenila še manjšo letalsko povezljivost Slovenije in slabše možnosti za slovensko gospodarstvo in prebivalce". Ministrstvo v obrazložitvi zapiše, da ob aktualnih težavah edinega slovenskega prevoznika, ki izvaja mednarodni redni zračni prevoz,  Adria Airways, in katerega delež prometa na največjem slovenskem letališču Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je največji, je "očitno, da se mora država pripraviti na okoliščine, ki lahko nastanejo ob izgubi ene ali več letalskih povezav". 

MZI: "Če bodo v primeru stečaja Adrie Airways drugi letalski prevozniki prevzeli povezave, ki jih Slovenija potrebuje, vzpostavitev gospodarske javne službe ne bo potrebna. "

V primeru nenadnega stečaja letalskega prevoznika Adria Airways in če drugi letalski prevozniki EU glede na velikost trga, potniški potencial ne bi začeli opravljati mednarodnega zračnega prevoza iz Slovenije oziroma v Slovenijo, bi lahko bilo mogoče "vzpostaviti obveznost javne službe in na ta način zagotoviti morebitne izgube letalskih povezav, ki so za Republiko Slovenijo velikega pomena". Po naših informacijah so v Lufthansi že preštevali zasedenost posameznih linij, zaradi splošnega pomanjkanja letal pa bi se, ob stečaju Adrie, vsaj nekaj tednov spopadali z okrnjeno letalsko povezljivostjo. Zato bo vzpostavitev teh javnih služb najverjetneje potrebna, da se privabi letalske družbe in povrne zaupanje potnikov v letalske povezave. Po tržnih pogojih bi tuje letalske družbe verjetno prevzele le tiste povezave, ki so za njih dobičkonosne, če pa ne bi bile, bi država v sorazmernih deležih lahko te financirala in jih tako privabila.

Predlog je že v medresorskem usklajevanju, pričakuje se, da ga bo vlada obravnavala na eni od naslednjih sej.
Predlog je že v medresorskem usklajevanju, pričakuje se, da ga bo vlada obravnavala na eni od naslednjih sej. FOTO: Shutterstock
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vezuv_
24. 09. 2019 11.12
+2
Ne razumem zakaj bi morala država reševati AA, ki ima nemškega lastnika. Po kmečki logiki mora gospodar, torej lastnik poskrbeti za reševanje težav. No potemtakem še meni naj da država ene 100.000 ojrov za reševanje mojih težav. Neka zablojena socialistična miselnost, sicer pa so nekateri velemožje iz slo rinili v EU, ker so mislili, da tam pa se cedi med in mleko......malo morgen, sedaj ko je realnost je pa jok in stok....
setisfekšn
23. 09. 2019 21.55
+2
Tud zeleznice kjer imajo strojevodje place s katerimi se hvalijo zapret ker so vecni zgubasi!zakaj drzava njih podpira vsako leto z tezkimi miljoni adrie bbpa ne???
dragan krstic
22. 09. 2019 14.55
+2
Ne morejo se naša jara politična gospoda in uprave državnih firm z nizkocenovnimi frčoplani prevažat. Če je že država revna in zapufana mora pa vsaj ta elita povezave do evropskih letališč imeti udobje v business klass sedežih in s postrežbo kot se spodobi. Pa verjemite mi da so vsaj polovico teh modrokrvnih gospodov starši okoli prevažali v šajtrgah.
puspan
21. 09. 2019 15.25
+3
Če se ne zna obdržati na prostem tržišču pomeni, da je podjetje totalno nesposobno. Nobenih subvencij ali pomoči. Zapreti, razprodali, če je kaj ostalo, potem pa počakati, da pride nekdo s svojim denarjem ustanoviti novo Adrio, kot Najnovejša Nova Ljubljanska Banka.
kekec_pokec
20. 09. 2019 21.43
+5
Nehajte naš denar stran metat. Podjetje ki na trgu ne more preživet naj gre v pozabo. To je temelj konkurenčnega tržnega gospodarstva v katerem živimo. Socializem je mimo
Uporabnik473573
20. 09. 2019 20.59
+9
Zelo nestrateško da se o tem naglas govori. Sedaj po propadu Adrie nobena družba ne bo kar prišla ampak bodo pametno počakale subvencije, kar bo zadevo še poslabšalo.
za bojši jutri
20. 09. 2019 20.30
+4
Pa koga še zanima Adria - tuja družba
sodelujem
20. 09. 2019 19.23
+3
Teš 00000,luknja brez dna.Kolk dnarja se je že zagonilo v Adrio.....Ampak gre.!
Voyager3000
20. 09. 2019 19.13
+10
Adrija je samo realnost slovenske države. Velilo srvaei se prikriva in skriva Tega pa ne morejo.
RAZOČARAN2
20. 09. 2019 18.56
+18
Zapret, razpustit. Večni izgubaši, enako kot železnice. Božičnice, ja, to pa bodo sigurno. Na čigav račun ? Dost vas imamo, nobene škode ne vidim.
Roosterno1
20. 09. 2019 18.20
+26
No tipičen primer izčrpavanja firme. Tkole naši politiki preverjajo vlagatelje in kupce, predno jim prodajo podjetja. Še tko naprej... spravte nas na kant do konca. naš davkoplačevavski denar pustite že enkrat na miru za krpanje vaših napak in to kapitalnih.
lukeeeeeec
20. 09. 2019 18.15
+6
Ta firma je bila vedno v rokah enih in istih. In posledice. Zemljica tam ne rodi še 100 let. rabi kdo kak dokaz?
Rde?iAlarm
20. 09. 2019 18.02
+22
ne vem za kaj bi država financirala letalske prevoze,tuji prevozniki bodo sami poskrbeli da bodo rentabilne proge obstale za eksote pa bo potrebno v tujino kar že počnemo sedaj ali pa presedanje........
PartyTime
20. 09. 2019 17.55
+15
Kaj pa če bi država kar kupila 6 letal in jih dala adrii? Novoletno darilo...
Andree
20. 09. 2019 21.04
+4
Nekoč nekdaj se je to že zgodilo. Potem pa so avione prodali lizing hišam
Uporabnik458403
20. 09. 2019 17.54
+15
Ko se z letali vozijo najvec politiki in javni funkcionarji na nekih linijah zato jih bodo sedaj za sebe sofinancirali........... Bejz pa taka drzava.......... Recimo liniji za Zurich in Skopje lahko zdruzite cisto enostavno pa bo problem resen
Zentrum
20. 09. 2019 17.47
+27
Zanimivo. Če gre moja firma zu grund, lahko tudi računam na kakšen interventni zakon? Ga lahko poimenujem kar po sebi?
gggg1
20. 09. 2019 18.03
-9
Ali pri tem, ko gre tvoja firma zu grund, država in veliko njenih podjetij zgubi stik s svojimi poslovnimi partnerji? Če je temu tako, potem lahko pričakuješ interventni zakon. Moraš upoštevati, da kolikor Adria dela zgube (komurkoli že), pa vseeno prinaša veliko dobička slovenskim podjetjem (posledično tudi tebi).
dule100
20. 09. 2019 17.46
+21
Da Kosovo ne bo brez povezave!
TOX6
20. 09. 2019 17.39
+19
v glavnem da se sponzorira let za Beograd tega skoraj da ne bodo delited, drugač ne bodo laufal posli z kokainom in redeči režim bo ob zajeten nelegalen zaslužek!!!
lipov list
20. 09. 2019 17.32
+6
beeeee beeee beeee
MiroF
20. 09. 2019 17.32
+10
Za koga financiranje povezav ???? Jovevi.......itd..... Mene že lep čas Brnik ne vidi....Zagreb, Dunaj , Benetke....za 8 € te pripeljejo v Benetke...... Levičarji uničujejo vse pred sabo, Narod jim pa daje podporo !!! Pa kdo je tukaj Nor ????