Slovenija

Žerjav: SLS je pred odgovorno nalogo. O sodelovanju v koaliciji bodo razmislili

Ljubljana, 10. 01. 2013 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

SLS še ni sprejel odločitve, ali bo vztrajal v koaliciji. Žerjav pravi, da si bodo vzeli nekaj dni za razmislek. Premier Janša je sicer na sestanku članom koalicije dal do ponedeljka čas, da se odločijo, ali ostanejo v vladi ali ne. Virant, ki ni bil povabljen na sestanek, pravi, da bo odločitev znana v soboto.

Premier Janez Janša je na današnjem sestanku koalicije, na katerega ni povabil predsednika Državljanske liste in predsednika DZ Gregorja Viranta, Karlu Erjavcu, Radovanu Žerjavu ter Ljudmili Novak postavil ultimat. "Dajem vam čas do ponedeljka, ko pričakujem vašo določitev – ostajate v vladi ali ne. Sporočite mi čim prej, sicer se bom začel pripravljati na predčasne volitve. Nobene tehnične vlade ne bo." Janša je sicer že v sredo po seji sveta stranke, na kateri je dobil zaupanje, dejal, da odločitev, kako naprej, čim prej pričakuje od koalicijskih partnerjev.

Koalicija
Koalicija FOTO: Aljoša Kravanja

Bo Janševa koalicija razpadla?

Neuradno naj bi na sestanku Nova Slovenija prikimala Janši in mu zagotovila, da ostaja trden člen koalicije. Izvršilni odbor stranke SLS se danes ni odločil, ali ostane v koaliciji ali ne. V stranki pravijo, da si bodo vzeli nekaj dni za razmislek. DeSUS pravi, da lahko nadaljujejo delo v koaliciji. Virantov DL pa bo svojo odločitev sporočil v soboto.

Žerjav: SLS je pred zelo odgovorno nalogo

Predsednik SLS Radovan Žerjav je po seji izvršilnega odbora stranke dejal, da v tem hipu SLS še ne bo sprejel odločitve glede ostanka ali izstopa iz koalicije, saj si želijo vzeti nekaj dni za razmislek. "V tem trenutku nimamo rešitve, kaj potem, če zrušimo vlado," je za 24UR ZVEČER poudaril Žerjav. Ponovil je, da dajejo tudi čas največjima parlamentarnima strankama, da še enkrat razmislita, ali je njuno stališče pravilno. V SDS so se sicer že odzvali in pravijo, da se je stranka enotno odločila že včeraj na svetu, ki šteje več članov kot kongres SLS. "Sposobnost odločanja je dolžnost vladnih strank," so še zapisali na Twitterju.

Žerjav je še dejal, da je SLS pred zelo odgovorno nalogo in v zelo nezavidljivem položaju, sam pa se osebno čuti "blazno odgovornega" za to, kaj se bo v Sloveniji zgodilo v dneh, ki prihajajo. Obenem je tudi razočaran in se mu "zdi nekorektno", da koalicijska partnerica SDS, ki ima po njegovih ocenah velik problem s poročilom komisije, postavi svojo koalicijsko partnerico v položaj, ko bo ta odgovarjala za vse posledice v tej državi, ni pa kriva ničesar. "Če je kdo načelen, je to SLS. Pričakujemo, da bodo tudi druge politične stranke načelne in dosledne," je Žerjav dejal za 24UR ZVEČER.

"Če bi sam dobil takšno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, kot sta ga dobila predsednika dveh največjih parlamentarnih strank, bi v tistem trenutku odstopil kot predsednik vlade in predsednik stranke ter nemudoma poskrbel za to, da bi poiskal drugega kandidata za predsednika vlade iz svojih vrst, vrst svoje stranke ali pa tudi kakšnega neodvisnega," je po sestanku izvršilnega odbora pojasnil Žerjav.

S tem bi po njegovem mnenju zagotovil politično stabilnost vodenja države v teh zapletenih časih, "ko imamo na ulicah ljudi, ki so nezadovoljni zaradi tako imenovanih skorumpiranih politikov".

Žerjav je poudaril, da ga vse, kar se dogaja, še posebej utrjuje v prepričanju, da je bila njegova odločitev, da na kongresu SLS 2. marca ne bo kandidiral za predsednika stranke, "hudičevo pravilna".
Žerjav je poudaril, da ga vse, kar se dogaja, še posebej utrjuje v prepričanju, da je bila njegova odločitev, da na kongresu SLS 2. marca ne bo kandidiral za predsednika stranke, "hudičevo pravilna". FOTO: Kanal A

DeSUS za predčasne volitve, ne tehnično vlado

Stranka DeSUS gre lahko po trditvah Karla Erjavca na predčasne volitve, lahko pa nadaljujejo v koaliciji: "Nas zanima predvsem to, da bi država čim prej izšla iz krize". Erjavec je pojasnil, da še vedno vztraja pri svojem stališču glede ugotovitev protikorupcijske komisije o premoženjskem stanju Janše in prvaka PS Zorana Jankovića. Če očitki Jankoviću in Janši držijo, morata po mnenju Erjavca oba odstopiti.

Na vprašanje, ali bodo v DeSUS počakali na poteze SLS in DL, je Erjavec odgovoril, da čakajo le na poteze predsednika vlade. Sicer pa je prvak DeSUS še pojasnil, da je DeSUS bolj zainteresiran za predčasne volitve kot za tehnično vlado. Ta namreč po njegovem prepričanju nič ne rešuje.

Medtem pa vodja poslancev DeSUS Franc Jurša ocenjuje, da nove volitve ne bi bile koristne, saj da Slovenija ni v taki zavidljivi situaciji, da bi si volitve lahko privoščili.

Odločitev o usodi DL v koaliciji znana v soboto

Odločitev o usodi Državljanske liste v vladni koaliciji pa bo očitno znana v soboto. Predstavnica za stike z javnostmi pri DL Helena Lovše je za 24ur.com povedala, da so sklicali sejo sveta stranke, ki bo potekala v soboto dopoldne. Na seji bo svet razpravljal o prihodnosti stranke v koaliciji. Odločitev, ali bo stranka ostala v sedanji koaliciji ali bo sprožila kakšne druge postopke, bo odvisna tudi od dogodkov in potez ključnih akterjev do sobote.

Virant danes o usodi koalicije molči in pravi, da bodo vse odločitve ''padle'' v soboto na seji sveta stranke, medtem pa zagotavlja, da se danes ni sestal z nobeno od koalicijskih partneric. Je pa zatrdil, da je stranka trdna in enotna. Ena od ustanovnih članic DL Marinka Kurilić je sicer danes izstopila iz stranke. Gre za predstavnico civilne iniciative Tržnice ne damo in taščo finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ki izhaja iz vrst DL.

Je tokrat Virant mislil resno, ko je rekel, da bi moral Janša odstopiti?
Je tokrat Virant mislil resno, ko je rekel, da bi moral Janša odstopiti? FOTO: Aljoša Kravanja

V Zboru za republiko dvomijo o nepristranskosti komisije

V Zboru za republiko in Inštitutu dr. Jožeta Pučnika dvomijo o nepristranskosti protikorupcijske komisije. "V oči je zbodlo dejstvo, da komisija ni ravnala v skladu s 13. členom zakona o integriteti in preprečevanju korupcije," je dejal predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm. Po omenjenem členu bi morala komisija za preprečevanje korupcije poslati osnutek načelnega mnenja udeležencem postopka, ti pa se potem o navedbah iz načelnega mnenja opredelijo v sedmih delovnih dneh, je opozoril. KPK očitke ostro zavrača. Pravijo, da se 13. člen sploh ne uporablja in ne nanaša na nadzorne postopke pri premoženjskem stanju.

Po ugotovitvah ekonomista Bernarda Brščiča z Inštituta dr. Jožeta Pučnika pa v poročilu protikorupcijske komisije ne gre le za pravne, temveč tudi za ekonomske "zdrse".

Da se Slovenija utaplja v korupciji in da zaradi ugotovitev KPK poka v koaliciji, menijo tudi nekateri tuji mediji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akcija.reakcija
01. 03. 2013 22.29
+1
Žerjav naj neha bit "papež" igra dvojno igro tako kot v privat življenju......Žena in ljubica......
sinhron
11. 01. 2013 13.32
+6
Ta koalicija je bila ustvarjena s politično prevaro , že takrat ste izgubili kredibilnost , sedaj pa ko podpirate obstoj koalicije in velikega liderja izgubljate še tisto malo morale in etike ,ki vam je je še ostalo , ni čas za mencanje , je čas za hitre in odločne poteze , ki bodo zaustavile SDS in njihovega liderja , pa ga lahko s plehkostim branijo : CUKJATI ALI PROZORNI SVET ZA REPUBLIKO .
23345
11. 01. 2013 13.35
+4
MA VIDITE KAKŠEN JE SEDASJ MAJER >? ZAHTEVA, MA KAJ JE ON ??? ga iztrebiti , kot podgano pokvarjenca. Če hoče SLS in Demos imeti še kaj zaupanja v ljudeh, morata nemudoma iti, Virant se je itak že odločil. Sedaj se je vrnilo Virantu kot bumerang nazaj, ko ni hotel v koalicijo z Jankovičem. Vse se vrača, vse se plača je stari rek in res je tako
VolkBrenin
11. 01. 2013 12.16
+4
Ko ljudje spregledajo, jih razglasijo za slepe. Ko spregovorijo o problemu, postanejo problematični. Ko povedo, da imajo dovolj norosti, jim oponesejo, da ogrožajo najvišje vrednote države, v kateri živijo. Trenutek resnice je najboljša priložnost za zatrtje resnice.
VolkBrenin
11. 01. 2013 12.10
+5
a se je povezovalec že kaj oglasil...??
solo1
11. 01. 2013 12.06
+4
Tako je ponosno govoril Janša, da je Pahorjeva vlada prava, ki je morala predčasno končati svoj mandat in lejga zlomka, tudi sam bo predsčasno končal samo z eno razliko, da so Pahorja vsi vrteli okoli mazinca, pri Janšetu je pa, da on vrti vse druge okoli mazinca in to se mu maščuje. In čisto resnicao je včeraj rekel prof. Pirnat, da riba pri glavi najbolj smrdi in to na DESNI KAKOR NA LEVI STRANI.
Ira Sanctus
11. 01. 2013 11.42
+8
Bravo!!!! Žerjava za predsednika vlade!!!
Ezekiell
11. 01. 2013 11.21
+7
Mi je kr hudo to izreč, ker se vsak takoj zatem pokvari, ampak... trenutno imam občutek, da je Žerjava zares škoda! Upal bi si celo reč, da je iskren v svojih izjavah, kar je za politika izjemna redkost!
Ezekiell
11. 01. 2013 11.23
+6
Če bi Žerjav kandidral na listi SLS bi celo, čeprav nisem kmet niti s podeželja, volil za SLS!
vetlan
11. 01. 2013 11.37
+9
Ja, ne glede na stranko, Žerjav ni napačen
santamaura
11. 01. 2013 11.51
+5
Saj se meni tudi kar malo smili ker je edini, ki v sebi čuti neko senco vesti in občutka za moralo ampak : naj že enkrat neha razmišljati o tem, koga naj podpre in koga ne. Če bo poslušal svojo vest se bo odločil prav in to mu je edini kredit, da bo svojo starost užival srečen in spokojen, ne glede nato kako bogat bo njegov bančni račun.
Vlasta Vidic
12. 01. 2013 00.42
+0
samo kaj, ko se pri njemu vse tako počasi odvija. tako se trudi da bi vse izgledalo pošteno in pravično da na kraju nič ne iztisne iz sebe
vetlan
11. 01. 2013 11.15
+4
Zdaj oni odločajo o svoji usodi, briga jih za nas! Očitno jih niti ne moti, da je predsednik vlade lopov. Narod mora zahtevati tehnično vlado.
stric iz ozadja
11. 01. 2013 11.19
-2
iGURT
11. 01. 2013 11.01
+1
Le kako si drznejo omadeževati lik Janeza Velikega ?! c c c...
rocker2
11. 01. 2013 10.53
+17
Nimam navade komentirati na tem portalu , vendar pa si moram malo olajšati krvavečo dušo . Leta 91 sem se kot 25 letnik odzval na poziv rezervne sestave milice , brez pretiranega strahu in resnično z idealistično miselnostjo o boljši prihodnosti za vse nas ( tudi prej mi ni bilo pretirano hudo , tako kot sedaj, se moram preživljati z svojim delom , imam srečo da je to takšna dejavnost . katera se pač rabi na trgu ).Nisem bil in nikoli ne bom pristaš nobene opcije , v teh letih sem se redno udeleževal parlamentarnih volitev in priznam , glasoval enkrat tako drugič drugače (med drugim tudi za SDS in SNS) . Sedaj ko gledam za nazaj in potegnem črto , pridem samo do enega zaključka - ali smo Slovenci res tako ( milo rečeno ) čudni da moramo prenašati vse to ? Tako malo nas je , sposobni , pametni , pridni ( spoštovani delavci po svetu ) doma se pa ne zmoremo zmeniti , samo pohlep po moči , oblasti čimveč denarja , preko trupel , če je treba . Polagam vam na srce , pozabite na delitve ( zgodovina se nikoli več ne bo vrnila ; ali daljna ali polpretekla ) , stopimo skupaj za prihodnost nas ( kolikor nam je še pač namenjeno ) največ zaradi naših otrok in poizkusimo končno uresničiti naše sanje , ki so nam jih obljubljali pred 22 leti . Ne bom se več oglašal na eventuelne komentarje , vseeno mi je tudi za +/- , kdor me je hotel razumeti bo vedel , kaj sem s tem želel povedati .
santamaura
11. 01. 2013 11.28
+0
23345
11. 01. 2013 13.41
+3
rocker2, se strinjam s tabo, tudi jaz sem leta 91 bil v prvi bojni liniji, čeprav nekaj starejši od tebe. Da smo se začeli deliti , sta pa izključno kriva samo 2. To sta Janša in Rode. Do leta 2004, ni nihče niti pomislil ni na kakšno razdbvajanje, ko pa je Janša prišel prvič na oblast, se je začelo. Sedaj je čas , da se za vedno konča, da se spoštuje zgodovino, kot si rekel, zgodovina se ne vrne nazaj, treba je iti naprej. Sedaj nas nekateri, ala Lovro Šaturm spet razdvaja z DRUGO REPUBLIKO, skratka belogardistične korenine niso še usahnile. Končajmo enkrat za zmeraj gdo ima prava in gdo ne, končajmo to norost , naši, vaši. Da se to zgodi, je potrebno izgrednike in razdiralce izloičiti iz političnega življenja
Vlasta Vidic
12. 01. 2013 00.46
+1
niste razumeli rockerja in udarili popolnoma mimo in spet razdelili stvar. hotel je ravno obratno kot ste reagirali
getge
11. 01. 2013 10.48
+14
Janša je spretno obrnil situacijo v "če si proti meni si proti vladi", če bi bli SDSovci pametni pa ne zaljubljeni v janšo k severni korejci bi ga vrgl čez vrata in izvolil novga predsednika pa bi tud vlada ostala taka kot je, folk bi bil zadovoljen ker je nekdo dejansko bil vsaj malo kaznovan za nepoštenje
vetlan
11. 01. 2013 10.55
+9
člani SDS nimajo svojega mnenja, SDS=Janša in kakršenkoli "novi predsednik" bo delal po navodilih Janše, zato naj se v celoti skenslajo
vetlan
11. 01. 2013 11.03
+3
v primeru izvolitve novega predsednika stranke bomo imeli novega strica v ozadju )Janša), nič se ne bo spremenilo
getge
11. 01. 2013 11.23
+2
santamaura
11. 01. 2013 10.32
+16
Ali si predstavljate, da bi bila Ivan in Zoki športnika in ju bi dobili na dopingu. Potem bi šla pa vprašat svoje navijače ali sta čista? In potem bi Ivan rekel, da ima predsednik dopinške komisije boljši avto kot on. Zoki bi pa rekel, da je vse skupaj malo čudno saj je bil že na prejšnji tekmi prvi, sedaj je pa zopet samo prvi in se njegov uspeh ni povečal
VolkBrenin
11. 01. 2013 12.13
+2
Tonček Balonček
11. 01. 2013 10.23
+4
ker je JAnša nenadomestljiv in ni alternative, ni tudi dileme. Ta anrod pač nima kadra in nam ne preostane drugega, kot d anas vodi kriminalec, človek, ki mu sodijo v Ljublajni zaradi korupciej in v ztem predmetu tečejo sojenja še v dveh drugih državah. Podpira ga šef Sveta Evrope, verjetno ap tudi papež, Dalaj LAma in še kdo, predvsem pa pošteni Slovenci. Ne vem kaj Žerjav in Virant bluzita in razmišljata ter blefirata, eč hočeta Slovencem dobro, naj parlaments klene, da JAnši podeli "mandat bez ograničenja", nima smisla stalčno iemti neke krize, mi moramo naprej!! Z JAnšo seveda!! ZAkaj je sploh potreben ta teater?
santamaura
11. 01. 2013 10.57
+7
Podpira ga tudi Soška postrv, ker je rekel, da je bila Soča najlepša reka, ko še tekla mimo njegovega posestva
matej42
11. 01. 2013 10.17
+5
Me pa prav zanima kam se je skril naš novi voditelj me prav zanima kakšen njegov komentar ali ne sme zdaj komentirat da se jima ne zameri le kje se skriva
srebrnibreg
11. 01. 2013 10.27
+6
Svojim volilcem se ne upa tako hitro zameriti.
Bojan-F
11. 01. 2013 10.14
+2
Sistematski pregled: 1. Idealen predsednik vlade mora biti osebnost, ki se jo umesti med "productive narcissistic personality" ... to je bil g. Drnovšek Janez. 2. Brezkrvna in neodločna je "erotic personality" ... to je bil g. Pahor Borut (zapomnite si, ni narcis!). 3. Nevarna destruktivna (po italijansko "mina vagante") je "malignant narcissistic personality" ... to sem pisal že prve dni decembra 2007 in sta kasneja potrdila publicist Miheljak Vlado in psihiater pok. Ziherl Slavko. 4. V vlogi predsednika vlade se nebi znašla oseba z "obssesive personality", ker (najmanj) ne zna sklepati kompromisov ... to je g. Janković Zoran (kar sem pisal že poleti 2010, je pa idealen za župana) Torej, kateri od uglednih slovenskih državljanov ima "productive narcissistic personality"? Zagotovo to nista g. Virant Gregor in g. Žerjav Rado. Mogoče mladi Kardelj?
prašek
11. 01. 2013 10.11
+6
stric z ozadja Večjega lopova od Majerja ????? Ta pa ne obstaja !
stric iz ozadja
11. 01. 2013 11.25
-1
Odpri ,,,oči..stojijo v vrsti,<<<2.4 €> >1.600€ dodatek,>! itd,
Domen Dolenc 1
11. 01. 2013 09.48
+6
predčadne volitve? Bedarija! Iste glave bodo not,kot so danes,le da na drugih položajih. In to te glave, ki so se po pol leta izkazale za totalno nesposobne. Varčevanje? Pravemu varčevanju smo se odpovedali v tistem trenutku ko so se odpovedali proizvodnji! Najbolje bi bilo da pride tehnična vlada na čelu s cerarjem...
Gosposvetski
11. 01. 2013 09.42
+2
Razumem Žerjavovo težko odločitev. Kakorkoli se bo odločil,ne bo prav.
santamaura
11. 01. 2013 10.03
+3
Škoda, da ni tak kaliber, da kar se bo odločil bo prav.
prašek
11. 01. 2013 09.36
+24
LAŽI in neresnice, ki jih je izrekel JJ v zadnjih dnevih : 1- Za "POSESTVO" v Trenti sem plačal precej več kot je to ocenila protikorupcijska komisija.Ta je ocenila vrednost "POSESTVA "na nekaj manj kot 20.000 € PLAČAL JE cca 5500 € 2- Predsednik Protikorupcijske komisije je precej mlajši od mene in ima precej dražji avto! Predsednik komisije ima samo službenega Pasata, privatnega avtomobila pa sploh nima !! In temu človeku naj damo v "prodajo" vse Slovensko premoženje ??
Shisui
11. 01. 2013 09.43
+12
Ne pozabi na SDSovega sprenevedanja o stari in trenutni zakonodaji... Enostavno NI SANSE, da bi "ponesreci" navedli zakon, ki ze eno leto ne velja vec, cisto po naklucju seveda, pa njim odgovarja v tem momentu.
nonna
11. 01. 2013 09.34
+14
Je razočaran nad ultimatom? Ma bejži no? Kaj pa lahko pričakuješ drugega od nekoga, ki želi uvesti diktaturo in misli, da če njega ne bo, bo Slovenija propadla. Kaj sploh imata SLS in DZ za razmišljat? NSi vemo - cerkev, JJ vam je ogromno vrnil, zato mu ne boste obrnili hrbta, DeSUS že od zmeraj - tam ko je zagarantiran stolček za Erjavca, tam bodo oz. kot piha veter.