Slovenija

Državna proslava znova razdvojila slovensko politiko

Ljubljana, 26. 04. 2022 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sandra Boršič, A.K., STA
Komentarji
711

Državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju znova razdvaja slovensko politiko. Na slovesnosti na Mali gori pri Ribnici na Dolenjskem je bil le premier Janez Janša, ni pa bilo predsednika republike Pahorja in predsednika DZ Zorčiča.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Državna proslava na Mali gori
    04:07
    Iz 24UR: Državna proslava na Mali gori
  • Iz SVETA: Državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju
    01:16
    Iz SVETA: Državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju

Na Mali gori pri Ribnici je v torek na mestu, kjer so se Tigrovci leta 1941 spopadli z okupatorjem, potekala državna proslava ob dnevu upora. Državne proslave sta se med drugimi udeležila premier Janez Janša in ribniški župan Samo Pogorelc. Janša je ob tej priložnosti položil spominski venec k obeležju TIGR.

Zakaj razburja izbira te lokacije? 

Izbira te lokacije – Male gore nad Ribnico – je namreč naletela na nasprotovanje in protest v uradu predsednikov Pahorja in Zorčiča, pa tudi v veteranskih organizacijah. Kot pravijo, dogodek na Mali gori ne predstavlja začetka in ne celovitosti narodnoosvobodilnega odpora slovenskega naroda med narodnoosvobodilnim bojem.

Predsednik DS Alojz Kovšca je v govoru na Mali gori izpostavil vsakodnevne razprtije in pozval k njihovemu preseganju, kot so to počeli naši predniki, ki so znali "v ključnih viharno temnih trenutkih poiskati svetlobo". A ironično je ravno ta proslava kot že mnoga leta doslej dan pred dnevom upora proti okupatorju, znova poglobila razdor in napetosti v slovenski politiki. 

Kot prejšnja leta namreč tudi na letošnji proslavi, kot so že več let zapored opozorili v društvu TIGR Primorska, ni ni bilo slišati niti ene besede o posebnem položaju Primorske pod fašistično Italijo, kjer je ogenj upora zagorel že 13. julija 1920 v Trstu, ni bilo slišati besede o Osvobodilni fronti in njenih vrednotah, o partizanskem osvobodilnem boju, v katerem so sodelovali tudi tigrovci.

Kot so poudarili že več let zapored, ne drži, da je bil spopad na Mali gori prvi spopad z okupatorjem na slovenskih tleh in da so se trije tigrovci spopadli s 34 italijanskimi vojaki. Kot navajajo v društvu, je tri tigrovce v Lovšinovi koči na Mali gori 13. maja 1941 presenetila italijanska patrulja, ki so jo sestavljali štirje italijanski karabinjerji in trije lokalni orožniki, šele po nekaj urah je italijanski patrulji prihitela na pomoč večja vojaška italijanska enota. Ti lokalni orožniki niso bili nič drugega kot domači kolaboranti. "Torej lahko dogodek na Mali gori upravičeno štejemo za prvi oboroženi napad domačih kolaborantov na slovenske upornike, tokrat tigrovce," so zapisali.

Zgodovinar Tone Ferenc v knjigi Akcije organizacije TIGR v Avstriji in Italiji spomladi 1940 tudi navaja, da je še pred to kolaborantsko oboroženo akcijo prišlo tudi do izdaje, ko so "kmetje domačini sporočili karabinjerjem v Ribnici navzočnost subverzivnih elementov" na Mali gori. So pa ob tem snovalci proslave po navedbah društva nehote priznali, da so bili domači kolaboranti sestavni del italijanskih okupacijskih enot.

Sklicujejo se tudi na besede zgodovinarja Boža Repeta za Dnevnik, ki je dejal, da na Mali gori ni šlo za načrtovan oborožen spopad, pač pa da so italijanski karabinjerji dobili informacijo, da so te osebe tam, zato so jih hoteli aretirati. Zgodovinar je dodal, da se dogodek na Mali gori preveč mitologizira, cilj pa je očiten. Osvobodilno fronto bi radi zamenjali z nečim drugim. "Mala gora je najbolj priročna, ker so bili v takratne dogodke vpleteni tigrovci, ki so obče nacionalno sprejemljivi, za razliko od komunistov, ki pri desnici niso sprejemljivi," je razložil Repe.

Zato so v Društvu TIGR Primorske že večkrat izpostavili, da ostro protestirajo proti novim in novim poskusom potvarjanja polpretekle zgodovine, posebej še proti potvarjanjem zgodovine in lažem ob tigrovskih spomenikih.

Državna proslava na Mali gori
Državna proslava na Mali gori FOTO: Bobo

Že pred dobrim mesecem je predsednik Pahor celo pozval za določitev druge lokacije, a očitno niso bili uslišani. In čeprav je formalno na proslavo vabil državni vrh, med častnimi gosti tokrat ni ravno predsednika republike Boruta Pahorja, ki je trenutno na delovnem obisku v Zagrebu. Kot je danes pojasnil ob robu srečanja s predsednikom Gibanja Svoboda Robertom Golobom, se je z Milanovićem želel srečati pred četrtkovim obiskom nemškega predsednika Franka-Walterja Steinmeierja v Berlinu. Ob tem je poudaril, da če je predsednik republike v državi, se proslave mora udeležiti. "Bil bi tudi na tej, tudi če ni sklicana točno po mojih željah," je dodal. Pahor se namreč ne strinja z izbiro lokacije proslave, so minuli teden sporočili iz njegovega urada.

Janša na proslavi.
Janša na proslavi. FOTO: 24ur.com

Protestno pa je odpovedal svojo udeležbo predsednik državnega zbora Igor Zorčič.  

Spomnimo

Na Mali gori pri Ribnici so se 13. maja 1941 Zelen, Majnik in Kravanja spopadli z italijansko patruljo, kar za mnoge velja za prvi spopad z okupatorjem v drugi svetovni vojni na slovenskih tleh. V spopadu je bil vodja Zelen ubit, Kravanja je bil ranjen in ujet, a je pozneje pobegnil, Majnik pa je pobegnil že ob spopadu.

Predsednik DS Alojz Kovšca je v govoru izpostavil vsakodnevne razprtije in pozval k njihovemu preseganju, kot so to počeli naši predniki, ki so znali "v ključnih viharno temnih trenutkih poiskati svetlobo".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (711)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

4556
02. 05. 2022 21.53
+1
Ali niso bili TIGROVCI prvi ANTIFAŠISTI ----Torej se jih moramo sramovati ????????
Ladko Lipovsek
01. 05. 2022 11.00
+0
Janša vedno namenoma izbere lokacijo, ki je sporna. On je glavni razdiralec slovenskega naroda, zato ker mu nič ne pomeni.
Uporabnik1884443
29. 04. 2022 08.27
+0
Za mene je Slovenija samo ena, kar pomeni tudi samo ena proslava. Če je nosilka organizacije Vlada, potem je ta proslava obvezna za vse državne funkcionarje. Ker se vlade menjujejo, se menjajo tudi poudarki na proslavi. Neudeležbo na proslavi, taki ali drugačni, smatram kot pospeševanje delitve in take politike smatram za nevredne svoje funkcije.
patogen
28. 04. 2022 12.29
-1
Dan žalosti, oziroma začetek nečesa, kar je vodilo v komunistično revolucijo, špiralo nasilja ter represalij, in državljansko vojno. Vse skupaj je odneslo 99.800 življenj, po zadnjem popisu. Za razliko od Danske s 3x več prebivalstva, istim okupatorjem pa brez revolucije in upora. Tam je izgubilo življenje 5000 Ljudi, največ na trgovskih ladjah. In bili so v taboru zmagovalcev. Gre za dan žalosti in obžalovanja in ni enega razloga za kakšno veselje.
patogen
28. 04. 2022 21.03
+0
Če etnično, fizično in kulturno ni uničil svojih Sorbov, tudi Slovencev ne bi. imel je le še 10 let življenja. Časopisi z imeni Slovenec in Slovenski narod, so izhajali do 30 aprila 1945. Potem so komunistični partzani likvidirali uredništvo in časopise.
resslovenka
28. 04. 2022 10.35
+5
Sem gledala, ja. Nimam komentarja. 😏
Argmt
28. 04. 2022 10.00
+16
Janša in velik del SDS so podporniki tistih, ki so sodelovali z okupatrojem v drugi svetovni vojni. To je jasno vsem v Sloveniji in širše. Na žalost takšni danes še vedno imajo v Slovenski družbi precejšnjo podporo, zato pa je družba razdeljena.
MarkoE
28. 04. 2022 10.10
-6
A si jih šel štet? Potem se lahko reče, da je velika večina tistih, ki niso volili SDS podporniki revolucionarnega terorja. Ne vem mogoče še obstajajo taki, ampak ne bi posploševal. Zanimiva se mi zdi dikcija nekaterih anti-janšisov, ki sedaj na plano vlečejo ponovno domobrance in pogrevajo polarizacijo. Kakšna je torej tvoja rešitev? Je morda revolucionarna in dajmo pobit vse podpornike SDS-a in potem bomo živeli v miru in slogi? Je res rešitev Slovneije v tem, da gremo z obsojanjem in polarizacijo naprej?
patogen
28. 04. 2022 12.41
-3
Argmt, levica pa je podpornik tistih, ki so okupirali Slovenijo po odhodu prvih in ostali tukaj do leta 1991.
MarkoE
28. 04. 2022 09.54
-5
Na vseh teh proslavah bi enkrat ZA VSELEJ morali preseči razdelitve in obsojati eni druge, ampak se izključno pokloniti vsem žrtvam in reči: NIKOLI VEČ VOJNE IN NASILJA ! Amapak to je očitno iluzija.
Enmajstr
28. 04. 2022 09.52
+19
Dobr da smo se znebili tega jajota
MarkoE
28. 04. 2022 09.43
-2
Slovenski narod sta polarizirala dva religiozna ekstrema: partija ne levi in RKC na desni. Vojna je idealna priložnost, da v ospredje izstopijo psihopati, ki v imenu religij sprožijo krvavo nasilje. Vsaka od teh religij je stopila izključno na svojo stran izključno samo v interesu svoje religije. Je pa težko v ta kontekst vključiti posamezne tragične zgodbe navadnih ljudi in na podlagi teh zgodb potegniti splošne zaključke. Kaj naj si misli kmet o revoluciji in NOB-ju, če mu po vojni in revoluciji grozi odvzem premoženja, kaj naj naredi oče, ko mu v dom vdrejo okupatorji in s puškami na glavah otrok grozijo očetu, da mu bodo pobili otroke, če ne bo povedal, kje so partizani in obratno. Zakaj obtoževat partizane v Dražgošah, če so pa domačine kruto pobili okupatorji? Ej, pa dajmo se zavoljo naših bodočih rodov usmeriti v prihodnost in nehati s temi polarizacijami. Bo na duši dobro delo
Cervantes Saavedra
28. 04. 2022 10.05
+5
za Marko: Spregledal si bistvo, usmerjeno v prihodnost. Kaj svetovati mladim generacijam, kako ravnati, če nas spet kdo okupira. Vidnih kandidatov iz naše okolice je kar nekaj. Čakajo priliko. Ali naj se okupatorju, ki nas je zasedel, vendarle upremo, ali pa se raje (vsaj kratkoročno bolj ugodno) podamo v njegovo vojsko in še sami pomagamo zatirati morebitne upornike. In pomagamo pri okupatorjevem načrtu etnično spreminjati prebivalstvo Slovenije okupatorju v prid. - Katero pot bi jim torej ti svetoval? Ali kakšna naša politična stranka?
Entip?ek
28. 04. 2022 09.26
+15
Twitko prvo poveličuje domobrance, pol pa se klanja tigrovcem.....
123pepe321
28. 04. 2022 09.58
-1
Kaj pa če se je JJ poklonil domačil izdajalcem, ki so se borili za pravo stvar?...
pravičnež
28. 04. 2022 09.17
-10
Že sami partizani so bili močno razdeljeni.Eni so se borili za dom in Slovenijo.Drugi so se borili za partijo in svoje riti.Zločinec Titek je sprva sodeloval še s četnikom Dražem Mihajlovičem.Tudi NOB ima dve plati.Posebno se je to pokazalo po vojni.Partijci so prevzeli oblast,ter si razdelili premoženja državljanov.Navadni borci,pa če niso bili tiho,pa so dobili BUM!
Cervantes Saavedra
28. 04. 2022 10.10
+7
za pravičnež: Pozabil si dodati, da so se vsi partitani nerazdeljeno borili zoper okupatora. Vsi domobranci so se nerazdeljeno borili za interese in s povelji okupatorja. Tito je sodeloval s četniki do nov. 1941, ko so se tudi slednji še borili porti okupatorju. - Domobranska stran je do konca vojne sodelovala z vsemi možnimi okupatorji. - Ves po virih iz zgodovinskih knjig in tedanjih izvirnih vojnih dokumentov, pri nas in v tujini.
Špina?ni njoki
28. 04. 2022 09.15
+28
janša, bodi dec in sprejmi dejstvo, da te ne maramo. 80% državljanov te živega ne prenese. Imej mal dostojanstva in se umakni s scene.
CtrlDelete
28. 04. 2022 09.08
+20
Janša, a nimaš še zadosti dokazov, da si en navaden revanšist in ubogo bitje.
S K E L E T O R
28. 04. 2022 09.03
+23
Kje ste zdej domoprodanske kisle face?!😂😂😂 #glaveprodane
Bojan-F
28. 04. 2022 08.56
+20
Na srečo "razdvojitev" v Sloveniji pomeni 15:85.
Hodler
28. 04. 2022 08.47
+29
Seveda da je razdvojilo. Na eni strani imaš ljudi ki se poklonijo in zahvalijo našim (pra) dedkom in babicam, ki so se borili in umrli za svobodo the dežele... Na drugi strani pa imamo izdajalce in kolaborante.
S K E L E T O R
28. 04. 2022 09.11
+18
Domoprodanci! Kljub temu, da so jim švabi peglal bakice dve svetovni vojni so ponosni na to, da so prodali lasten narod.😂😂😂
AntiFarseloncek
28. 04. 2022 10.38
+4
In vecina sds ritoliznikov bi enako ravnala spet. Zato jih je treba prevzgojiti.
S K E L E T O R
28. 04. 2022 11.47
+3
janez Kovač 1
28. 04. 2022 08.46
+20
Janez je že začel rovariti,pa niti v opozicijo še ni šel,zopet bo nakladal,lagal in razdvajal narod!
Novorazodetje
28. 04. 2022 08.37
+19
Ali bi lahko pričakovali kaj drugega? Janša bo še naprej razdvajal slovenske državljane in kolikor bo mogel, bo nagajal koaliciji skozi celoten mandat. Pahor pa je pokvarjen in se obrača enkrat desno, drugič levo. Kot predsednik ni napravil nič dobrega za SLO. Ko je imel pogovore s Kolindo Kitrovič, je bil nesposoben doseči kakršnokoli ugodnost za Slovenijo....
MarkoE
28. 04. 2022 10.03
-3
In prejšnja opozicija so bili sami angelčki. Sprašujem se, kateri politiki delajo najprej za tistega, ki so jim dali glas, potem pa recimo še za vse ostale, ki jim niso dali glas? Ne vidim nikogar.
Gozdar_slo
28. 04. 2022 08.30
+29
Janša, narod ti je pokazal, da si narodna sramota Slovenije!
Gozdar_slo
28. 04. 2022 08.29
+24
Janša, sprijazni se, svečkarji in Albanci te volijo, drug te še povoha ne noben...