Slovenija

Državni dobavitelj Acron skriva certifikate za maske, na Kitajskem opozorili, da je dokumentacija ponarejena

Ljubljana, 11. 05. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
1954

Preverili smo dokumente. Za enega že vemo. "Ni bil izdan pri nas. Navedenega proizvajalca mask ne poznamo. Bodite previdni pri nakupu," so v enajstih urah odgovorili iz kitajskega laboratorija Huaxun, kjer smo preverjali, ali državi prodane maske res zagotavljajo varnost za uporabnike, kot trdi dobavitelj Acron. Acron certifikate skriva, odgovore na sume, ali so tudi drugi dokumenti lažni, še čakamo iz Kitajske. Tržni inšpektorat je v Acronu že uvedel inšpekcijski postopek.

Direktor Acrona Samo Lampret skriva dokumente in ime proizvajalca mask FFP2.
Direktor Acrona Samo Lampret skriva dokumente in ime proizvajalca mask FFP2. FOTO: Rokomet.net

Zakaj Zavod za blagovne rezerve ni zavrnil mask brez certifikatov, jih je kdo sploh pregledal?

Je slab milijon FFP2 mask, ki jih je dobavilo Slovenjgraško podjetje Acron, za katero je po besedah žvižgača Ivana Galeta lobiral zaupnik ministra Zdravka Počivalška Mitja Terče, varnih za uporabo ljudi v prvih bojnih vrstah, torej zdravnikov? 

"Ni bil izdan pri nas. Navedenega proizvajalca mask ne poznamo. Bodite previdni pri nakupu," tako se je glasil odgovor Andyja Džanga iz Huaxun detection laboratorija po le 11 urah, ko smo se obrnili nanje z vprašanjem, ali je dokument, poročilo o testiranju za podjetje Jiande Chaomei daily chemicals, resnično. Džang nas je hkrati napotil, da lahko vse dokumente, izdane pri njih, preverimo na uradni spletni strani kitajskega laboratorija, iskalnik podjetja Jiande ni našel. 

To je le eden od sedmih dokumentov Acrona za maske FFP2, za katerega se je sumilo, da je lažen, in to smo namesto pristojnih državnih organov preverili mi. Odgovore za preostale dokumente iz Kitajske še čakamo, a sumi ostajajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sum, da naj bi bil dokument ponarejen, velja tudi za Certificate of compliance za podjetje Zhejiang Hongyu medicali commodity, saj v ozadju nima vodnega tiska. Poleg tega je preveč neskladnosti z vzorcem, ki ga je kot pristnega navedel ECM. Sumljiv je tudi podatek o funkcijah Amande Payne, ki je bila 9. marca namestnica direktorja, 29. marca pa že tehnična strokovnjakinja. Ob tem poudarjamo, četudi bi bil dokument Acrona pristen, Evropsko varnostno združenje navaja, da ECM ni priglašen organ za osebno zaščitno opremo, ampak za druge izdelke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi za certifikat podjetja Huawin, ki se nanaša na podjetje Ningbo, se sumi, da naj bi bil lažen.

Zakaj? Zaščitne maske imajo vedno oznako PPE/OVO (personal protective equipment/osebna zaščitna oprema) kategorija III, v tem primeru so PPE/OVO kategorija I.

To namreč napačno navaja precej kitajskih inštitutov in certifikati takšnih organizacij niso pravna podlaga za oznako CE, niti za dajanje osebne zaščitne opreme na trg EU. Na spletni strani  Evropskega varnostnega združenja so kot takšen primer navedli tudi Huawin (Shenzhen Huawin Testing Certification). 

Da lahko neko masko sploh klasificiramo kot FFP masko, mora ta biti skladna z EN149, kar je oznaka za osebno varovalno opremo za zaščito dihal, skladnost pa lahko potrdijo le pooblaščeni priglašeni organi (Notified bodies). FFP maske veljajo za osebno zaščitno opremo. Za vsako masko mora biti navedeno ime proizvajalca, referenca, CE številka certifikacijskega organa + EN 149: 2009 + razred maske (FFP1, FFP2 ali FFP3) + kratica (NR ali R), oznake morajo biti v skladu z Direktivo 89/686. Če kar koli od tega manjka, je maska neustrezna.

Za Acron so podatki o proizvajalcu poslovna skrivnost 

Acron je Zavodu za blagovne rezerve (Zavod) predložil certifikate, javnosti jih ne želi. Direktor Acrona Samo Lampret je le zatrdil: "Vse zaščitne maske, ki jih Zavodu za blagovne rezerve Republike Slovenije dostavi podjetje Acron, imajo vse potrebne certifikate." Lampret ni želel navesti niti proizvajalca mask: "Podatek o proizvajalcu zaščitnih mask predstavlja poslovno skrivnost."

Da so Acronovi dokumenti ustrezni, so prepričani tudi na Zavodu, kjer so nam dokumente in certifikate le posredovali. Ali jih je kdo tudi pogledal in preveril verodostojnost? Tudi to je eno izmed vprašanj, ki smo ga poslali Zavodu po našem razkritju. In še: "Kdo je odgovoren, da preveri dokumentacijo? Komu vse so posredovali te maske? Bodo z Acronom prekinili pogodbe in zahtevali vračilo denarja? Ali je zaradi tega ogrožena varnost državljanov?" Pojasnila Zavoda, ki ga vodi Tomi Rumpf, še čakamo.

Ni nepomembno, da sprejem opreme, v tem primeru torej zaščitnih mask FFP2, ob Zavodu izvede tudi zunanja kontrolna hiša Bureau Veritas, ki preveri označbe na embalaži in priloženo dokumentacijo. 

Direktor za področje Adriatik Balkan Tomaž Verbnik nam je odgovoril le: "Verjamem, da razumete, da moramo kot kontrolna in akreditacijska organizacija konkretne podatke, po katerih sprašujete, obdržati kot poslovno skrivnost. Lahko vam le povem, da kot izbrana kontrolna hiša preverjamo določeno opremo za potrebe DBR (op. Zavod za blagovne rezerve), in sicer količinsko kontrolo ter skladnost s pogodbenimi in zakonodajnimi določili." Nič pa torej o ustreznosti certifikatov.

Acron je z državo sklenil tri posle za skupaj 8 milijonov 200 tisoč mask FFP2 v vrednosti skoraj 30 milijonov evrov, kar je drugi največji posel z državo pri nabavi zaščitne opreme. 

 

Če bi Zavod maske brez certifikatov zavrnil, bi Acron ostal brez 30-milijonskega posla

In kaj so do danes naredili pristojni? Namreč, Zavod za blagovne rezerve je v vsako pogodbo v 2. člen zapisal: "Blago mora ustrezati veljavnim predpisom in standardom ter imeti vsa dovoljenja, ki se zahtevajo v Republiki Sloveniji za tovrstno blago, kar dobavitelj izkazuje s certifikati, ki jih predloži ob dobavi." Ob tem v pogodbo zapišejo v 5. členu še, da je obvezna priloga k računu certifikat kakovosti. 

Po našem razkritju je torej vprašanje, zakaj Zavod takšnega blaga ni zavrnil? Namreč, če bi ga zavrnili, ne bi bilo dostavljeno v roku, pogodba pa takrat avtomatično preneha veljati, je torej stornirana, posla pa ni. Do zdaj je bilo storniranih že osem pogodb.

Spomnimo se, kaj je dejal žvižgač Gale. Trdi namreč, da je bil Terče vodja vsega na Zavodu, da se je “za Acron najbolj šlo Terčetu, ki je seveda poleg Acrona zahteval sklenitev tudi večine ostalih poslov.” 

 Po besedah žvižgača Ivana Galeta naj bi bil prav Terče tisti, ki je želel, da se podpiše pogodba s podjetjem Acron za dobavo zaščitnih mask FFP2.
Po besedah žvižgača Ivana Galeta naj bi bil prav Terče tisti, ki je želel, da se podpiše pogodba s podjetjem Acron za dobavo zaščitnih mask FFP2. FOTO: POP TV

Terče mu odgovarja: "Gre za čisto laž. Zavod je imel s podjetjem Acron podpisani že dve pogodbi, preden sem jaz sploh vedel za sodelovanje Zavoda s tem podjetjem."

V kakšnem odnosu sta s Terčetom, smo vprašali tudi Lampreta, ki pa je pojasnil: "Gospoda Terčeta poznam, kot tudi številne druge slovenske poslovneže, vendar z njim v zadnjih sedmih letih poslovno nisem sodeloval."

 

 

Do zdaj je Acron, podjetje v lasti družine Lampret, ki se z medicinsko ali zaščitno opremo ne ukvarja, ampak prodajajo potovalno in modno galanterijo, darilni, pisarniški in šolski program, državi dobavilo nekaj manj kot milijon mask, po dveh pogodbah jih mora do konca julija še 7,2 milijona.

 

Acron je tudi podjetje, s katerim je država podpisala aneks k tretji pogodbi za dobavo pet milijonov FFP2 mask po ceni 3,90 evra, skupno za 19,5 milijona evrov. V aneks so zapisali sukcesivno dobavo do 31. julija in imajo med vsemi najdaljši rok dobave.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dokumentacijo v Acronu že pretresajo tržni inšpektorji

Pristnost dokumentacije preverja tudi Tržni inšpektorat Republike Slovenije (TIRS), ki je pristojen za nadzor nad osebno zaščitno opremo, kamor sodijo tudi FFP2 maske. Na Tržnem inšpektoratu so s pojasnili skopi, povejo le, da je "Acron zaščitne maske ponujal tudi na trgu, zato je TIRS pri tem prodajalcu uvedel inšpekcijski postopek v zvezi z ugotavljanjem skladnosti zaščitnih mask. Postopek je še v teku, zato vam več informacij o ugotovitvah nadzora ne moremo posredovati."

Da so jih obiskali tržni inšpektorji, potrdi tudi Lampret.

Z dokumenti smo se obrnili tudi na Zavod za varstvo pri delu (ZVD), ki posreduje pri izvedbi preizkusov zaščitnih polobraznih mask (torej tudi FFP2) v akreditiranem laboratoriju.

ZVD je sicer tudi v postopku širitve obsega akreditacije in priglasitve na področje polobraznih zaščitnih mask. Odgovore še čakamo.

Posel z Acronom preiskuje tudi Komisija za preprečevanje korupcije, in sicer na zahtevo obrambnega ministra Mateja Tonina, ker se mu je očitalo, da je prav on vplival na sklenitev posla, saj je v podjetju zaposlena njegova mati. Gale je sicer javno zanikal Toninovo vpletanje.

Lampret višine marže ne želi razkriti, govori se o 30-odstotnih zaslužkih? 

Acron je v prvih dveh pogodbah, skupaj gre za 3,2 milijona mask, določil ceno 3,20 evra za kos, prvo pogodbo je že izpolnil, druge še ne. Pri tretji pogodbi so ceno zvišali na 3,90 evra. Lampret zvišanje cene pojasni: "Cene zaščitnih mask so se v trenutku podpisov pogodb na dnevni bazi spreminjale, in sicer tudi od 30 do 50 odstotkov. Na ponujene cene zaščitnih mask so odločilno vplivale njihova kakovost in zanesljivosti njihove dobave."

O kakovosti mask in uresničitvi posla glede na naše razkritje, bodo odločali za to pristojni organi. Z aneksom so določili sukcesivno dobavo. Ker pa se cene na trgu umirjajo, Lampreta vprašamo, če bodo ceno mask znižali. Lampret pove, da so navezali stike z Zavodom in "začeli pogovore o prilagoditvi pogodb, tako z vidika količin kot tudi cen nedobavljenih zaščitnih mask."

 "Podatek o višini marž je poslovna skrivnost." Samo Lampret, direktor Acrona

Koliko bodo pri 30-milijonskem poslu zaslužili, torej kakšne marže so si obračunali, govori se, da naj bi bile 30-odstotne, Lampret noče povedati. "Podatek o višini marž je poslovna skrivnost. Glede na cene zaščitnih mask ostalih slovenskih ponudnikov pa ocenjujemo, da so cene in posledično marže podjetja Acron izjemno korektne."

Z našim razkritjem smo že seznanili Acron in jim zastavili konkretna vprašanja: "Ali so s tem ogrozili varnost državljanov? Ali bodo vrnili denar državi in prekinili pogodbi? Bodo plačali odškodnino v primeru okužbe zaradi mask brez ustreznih dokumentov?" Odgovorov Acrona, oziroma direktorja Sama Lampreta, še nismo prejeli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1954)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sumerci
18. 11. 2020 10.34
Saj se vse vidi-denar davkplačevalcev nazaj -vpletene pa kaznovati po kitajskem sistemu.
Zanesenjak
12. 05. 2020 12.59
+10
Vsako tako zadevo bi se dalo v trenutku razjasniti. Tako pa je megla in še bo megla.
Petur
12. 05. 2020 12.19
+10
okoli taksne druscine se nabirajo sami takile problemi problematicnih ljudi.upajmo ne za dolgo.
bohinj je zakon
12. 05. 2020 10.40
+8
Ko se bo najdel tovornjak z maskami od Tonina, je treba tudi ugotoviti če majo certifikat......menda je nekje na poti......
CIGU MIGU
12. 05. 2020 11.59
+7
baje je na carini,ki je ni že 25 let na fernetičih
anatomija
20. 07. 2020 13.53
+3
sedaj ne išče več kamionov . Janša je Toninu in Počivalšku razložil , da podkupnina ni na kamionu , ampak na računu v tujini . Ni pa jima povedal , da se ta račun glasi na njegovo ime . Zato pa Tonina in Počivalška zadnje čase redko vidimo v javnosti . Vneto iščeta tajne račune , vendar jih ne moreta najti
tomazbodner
12. 05. 2020 09.19
+38
Tisti certifikat, ki ima spodaj email naslov 163 pika com je vsekakor ponaredek, ker to ni uradni naslov CTO. Ta 163 je nekaj taksnega kot Gmail na Kitajskem. Tisti naslov vsem vnesel v Google in nasel se eno firmo na Novi Zelandiji, ki kaze certifikate z istim email naslovom. Pri nekaterih drugih se vidi, da so photoshop. Rdec zig namrec ne prekrije crnih crk pod njim, in se bi morale se vedno videti, pa se ne. Nekateri zigi prav tako niso zigi ampak natisnjeni - ker zigi nikoli ne izgledajo tako perfektno. Vglavnem - POP je pokazal, cesa vse se nekomu ni ljubilo preverjati, ceprav so na certifikatih osnovne napake, ki jih skorajda takoj prikazejo kot ponaredke.
hisne
12. 05. 2020 09.01
+15
mislim ,da je nabava mask bila za nekatere res velik zalogaj kot za vlado kot za nekatere posameznike .za nekatere posameznike v tej zgodbi je res smola da so res pomagali državi in se niso okoristili večinoma pa tako sami vedo kako in kaj samo žalostno da se na zdravju tako naredili
Radoveden
11. 05. 2020 21.57
-36
Odvetnik podjetja Acron, g.Cugmas je danes vse to pisanje postavil na laž. Kolikšna bo odškodnina zaradi uničevanja dobrega imena tega podjetja?
poserjemsenavas
12. 05. 2020 12.20
+6
cugmas meša meglo, dejstva so proti podjetju
Sabina113
11. 05. 2020 21.53
-23
Levica je kot zmedena kura. Spet si želi okupirati politični vrh. Prav zato je tudi prižgala vse medijske topove, kar jih premore in kar jih deduje od svoje materinske partije, manjka pa ji resna taktika, strategija za vladanje. In manjka ji »odrešenik«, ki bi prepričal slovenske volivce.
Sabina113
11. 05. 2020 21.40
-11
Nič od tega ni res. Bilo je na POP tv.
Sabina113
11. 05. 2020 21.40
-7
Kako bi pa na 24 ur ALIBABINE certifikate preverili, ki so bili vsi v Kitajščini.
amedeo
11. 05. 2020 21.23
+32
Mi ne potrebujemo nobenih certifikatov...važno, da dobi Janez in njegova sekta provizijo!
rde?azvezdarde?a
11. 05. 2020 20.41
+16
amedeo
11. 05. 2020 20.41
+53
Tako pokvarjene, tatinske in lažnive vlade še ni bilo v samostojni Sloveniji!!!
KVAJSTABO
12. 05. 2020 08.15
-9
amedeo, a vaša maska, ki ste jo kupili ima certifikat, da je ustrezna? Predvidevam, da ste takrat samo iskali način, kot 90% ljudi, kako dobiti masko.
Bflat
11. 05. 2020 20.38
+39
Seveda oblast hoče vsakega v ZD in dentalnih centrih do zob zamotat v maske, obleke, vizirje, škornje in rokavice. Pol pa to trikrat dnevno zamenjat. Evo ti biznis. Medtem, ko v domovih za ostarele pomočnice hodijo okoli z navadnimi kirurškimi maskami.
EEgon
11. 05. 2020 20.30
-22
To preverjanje je že predhodno naredila Globoka sržava, ki se ni mogla omastiti in sedaj išče dlako v jajcu, ter novinarje zalaga z dodatnimi dvomi, vprašanji in namišljenimi aferami. Sprega stara dobaviteljska mafija novinarji deluje kot podmazana. Povejte mi od kje sicer novinarjem takšno poznavanje certificiranja zaščitne opreme?
mijav
14. 11. 2020 08.39
+1
Tone 12345
11. 05. 2020 20.12
+35
Clovek ne more verjet ampak vse skupi je v bistvu zlagano za dolocene interese z virusom vred!!pa še kr x maskam naprej!
Sabina113
11. 05. 2020 20.11
-21
Kako bi pa na 24 ur ALIBABINE certifikate preverili, ki so bili vsi v Kitajščini.
rde?azvezdarde?a
11. 05. 2020 20.07
+26
Zvonček zvoni, komu zvoni.
rde?azvezdarde?a
11. 05. 2020 20.06
+19
bim, bam, bom.
mačo123
11. 05. 2020 20.01
-15
Nič od teca ni res Bilo je na POP tv.