Slovenija

Državni sekretar z dodatnimi pojasnili o šestmilijonskem nakupu računalnikov

Ljubljana, 02. 11. 2023 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
239

Prejšnji mesec je v javnost prišla informacija o šestmilijonskem nakupu računalnikov, za katere ni bilo jasno, kdo jih bo sploh prejel. Na ministrstvu so pojasnili, da bodo prenosni računalniki namenjeni tako socialno ogroženim oziroma ranljivim skupinam kot tudi šolam in vrtcem ter prizadetim v poplavah. Ker je okoli tega, koliko računalnikov bo šlo kam, še vedno veliko vprašanj, je stvari skušal dodatno pojasniti državni sekretar Miroslav Kranjc.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Seja komisije za nadzor javnih financ
    03:10
    Iz 24UR: Seja komisije za nadzor javnih financ
  • Iz SVETA: Sporni nakup računalnikov
    02:56
    Iz SVETA: Sporni nakup računalnikov

 

Državni sekretar Miroslav Kranjc je pojasnil, da imamo od leta 2022 zakon o digitalni preobrazbi, ki določa več ukrepov, med drugim tudi mehanizem za izposojo računalniške opreme. "Člena določata, da je ministrstvo dolžno financirati ta mehanizem," je povedal. 

Pojasnil je, da ti računalniki še niso dobavljeni, a da morajo biti dobavljeni do 20. novembra, saj bodo tako lahko opremo plačali še iz letošnjega proračuna. Dodal je, da so se na nakup pripravljali več mesecev. "Izpeljan pa je bil na način, da smo dobili dovolj dobro opremo za čim večje število upravičencev," je pojasnil. 

Največji kamen spotike je vprašanje, komu bodo zares računalniki namenjeni. Na vprašanje, zakaj ni bila pred nakupom narejena konkretna analiza glede tega, kdo bo prejel računalnike, ni znal odgovoriti. Povedal je, da so po njihovi oceni potrebe veliko večje od zgolj 13.000 računalnikov, ki so jih naročili. "Teh 13.000 računalnikov ne bo pokrilo obstoječih potreb," je dejal. Kot pravi, bo Štipendijski sklad objavil javni poziv, tisti, ki bodo izpolnjevali merila in kriterije, pa bodo nato lahko na podlagi odločbe prejeli opremo. 

Do računalnikov bodo upravičeni upravičenci do državne socialne pomoči, ki jih je okoli 80.000, pa tudi prejemniki otroškega dodatka, teh je okoli 320.000. 

"Vmes se je zgodila še ena zadeva, ki je nihče ni mogel pričakovati. To so bile poplave," pravi. DZ je sprejel zakon o interventni odpravi posledic poplav, ki določa, da Ministrstvo za digitalno preobrazbo ugotovi, koliko opreme potrebujejo občine. "Gre za 39 računalnikov, ki smo jih že prejeli in jih večinoma tudi že razdelili," je povedal in dodal, da so prosilci iz 11 različnih občin. "Kdaj je tu nastala težava, da bi računalnike prejeli tisti, ki jih potrebujejo, mi ni jasno," je pripomnil. 

Povedal je tudi, da se nanje po objavah v medijih, da se še ne ve, komu bodo računalniki namenjeni, obrača vse več šol. "Nimamo zakonske podlage, da računalnike kupujemo za šole," je pojasnil glede trenutnega nakupa. 

Na očitke, da ne gre za dovolj zmogljive računalnike, pa je dejal, da gre za računalnike, ki so primerljivi z računalniki, ki jih imajo zaposleni v javni upravi. Računalniki državnih uslužbencev imajo po njegovih besedah procesorje 10. generacije, računalniki, ki so jih naročili, pa procesorje 12. in 13. generacije. "Niso tako slabi računalniki. Seveda ne gre za špico od računalnikov, ampak gre za računalnike, ki so za osnove potrebe brskanje po spletu, urejanje fotografij, pisanje besedil, elektronska komunikacija dovolj sposobni," je zatrdil.

Komisija DZ na zahtevo NSi o 6,5 milijona evrov vrednem nakupu računalnikov

Poslanci NSi zahtevajo sklic seje komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bi se seznanili z nakupom 13.000 prenosnih računalnikov, ki ga je v vrednosti nekaj manj kot 6,5 milijona evrov opravilo Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Gre za sum negospodarne porabe javnih sredstev, je pojasnil poslanec NSi Aleksander Reberšek

Ministrstvo je javno naročilo za nakup računalnikov objavilo julija, posel so si razdelile štiri dobaviteljske firme, a ni jasno, ali so računalniki po tehničnih karakteristikah sploh ustrezni, za kaj jih bodo uporabljali in ali jih sploh potrebujemo, je danes na novinarski konferenci dejal Reberšek.

"Zdi se, da je bil razpis izpeljan brez jasnih ciljev, meril in kriterijev," je nadaljeval in menil, da obstajajo resni sumi, da je šlo za netransparentno in neučinkovito porabo javnega denarja.

Prenosni računalniki
Prenosni računalniki FOTO: Shutterstock

Pojasnila ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, da bodo kupljeni računalniki namenjeni trem skupinam prebivalstva – to so ranljive skupine, ki jih bodo prejele prek mehanizma za brezplačno izposojo, vrtci in osnovne šole ter pravne osebe javnega prava, ki so jim nedavne poplave uničile oz. poškodovale računalniško opremo –, ga niso prepričala.

"Izkazalo se namreč je, da nobena od teh skupin o nakupu računalnikov ni vedela ničesar," je dejal. Predsednik Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Gregor Pečan je denimo o nakupu računalnikov izvedel iz medijev, ministrstvo za izobraževanje je že lani šolam namenilo dva milijona evrov za nakup računalniške opreme, poplave pa so Slovenijo prizadele šele nekaj tednov po objavi razpisa.

Na seji bodo med drugim predlagali, naj jim Ministrstvo za digitalno preobrazbo predloži natančno poročilo o izvedbi razpisa ter o njegovih ciljih, merilih in kriterijih. Želijo tudi natančen seznam prejemnikov računalnikov. "V tej vladi se preprosto ne ve, kdo pije in kdo plača. Nabavlja se 13.000 računalnikov in potem se sploh ne ve, komu bomo te računalnike razdelili, niti se ne ve, če je oprema tehnično ustrezna, porabi pa se 6,5 milijona evrov in potem se išče srečnega dobitnika," je še dejal Reberšek.

Več kot šest milijonov evrov, ki jih je Ministrstvo za digitalno preobrazbo z ministrico Emilijo Stojmenovo Duh na čelu namenilo za računalnike, so si enakovredno razdelila podjetja Lamcom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92. Kot so nam pojasnili na ministrstvu, je bil izveden odprti postopek, kar pomeni, da se je lahko prijavil kdorkoli. Skupna cena celotnega naročila je 6.472.667,50 evra z DDV. Ministrstvo za digitalno preobrazbo je imelo zagotovljena sredstva v znesku 500 evrov z DDV za kos opreme.

Kot so nam pojasnili na ministrstvu, so 13.000 računalnikov kupili za tri različne skupine prebivalcev. Prva skupina so ranljive skupine prebivalstva, ki bodo računalnike prejeli prek mehanizma za brezplačno izposojo računalnikov MIRO. Druga skupina so vrtci in osnovne šole, tretja skupina pa so pravne osebe javnega prava, prizadete v poplavah in plazovih, ki jim je bila uničena ali poškodovana osnovna računalniška oprema, ki jo potrebujejo za delo oziroma izvajanje svoje dejavnosti. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (239)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
08. 11. 2023 21.13
+1
Za igrice bodo kar vredu za kaj strokovnega pa en velik minus za računalnike duh
AFŽ
03. 11. 2023 18.22
SKLOP 4 OSNOVNI PRENOSNI RAČUNALNIK - TIP IV Procesor Intel Mobile x86-64 procesor – produkt i3-1215U ali njegovi direktni nasledniki, 6 fizičnih jeder Delovni pomnilnik 8 GB RAM DDR4-3200MHz z možnostjo nadgradnje do 32Gb Diskovni podsistem SSD najmanj 512GB M.2 PCIe NVMe Zaslon 39,6 cm (15,6 Col) TFT barvni, Full HD 1920x1080, nebleščeč, LED backlight Priključki dodatno 2x USB 3.2 Gen1, 1x USB type-C s thunderbolt 4 podporo, MicroSD čitalec kartic - lahko z ustreznim USB adapterjem Baterija in napajanje vsaj 3-celična Li-Ion baterija 50 Wh in AC adapter. Konektor za napajanje naj ne zasede USB-C priključka. Ohišje ABS plastika oziroma s čvrstim ohišjem s certifikatom MIL_STD 810 H s kovinskimi tečaji Brezžične opcije WI-FI 6 in Bluetooth 5.x Teža do 1,78 kg Maksimalna višina 1,99 cm
AFŽ
03. 11. 2023 18.21
SKLOP 3 OSNOVNI PRENOSNI RAČUNALNIK - TIP III Procesor Intel Mobile x86-64 procesor – produkt i3-1215U ali njegovi direktni nasledniki, 6 fizičnih jeder Delovni pomnilnik 8 GB RAM DDR4-3200MHz z možnostjo nadgradnje do 64Gb Diskovni podsistem SSD najmanj 256GB M.2 PCIe NVMe Zaslon 39,6 cm (15,6'') TFT barvni, Full HD 1920x1080, nebleščeč, LED backlight, širok vidni kot vsaj +-80 stopinj Priključki dodatno 2x USB 3.2 Gen1, 1x USB type-C Baterija in napajanje vsaj 3-celična Li-Ion baterija 42 Wh in AC adapter z možnostjo hitrega polnjenja Ohišje ABS plastika oziroma s čvrstim ohišjem s certifikatom MIL_STD 810 H s kovinskimi tečaji Varnost nameščena strojno podprta zaščita za BIOS-a pred korupcijo z avtomatsko obnovitvijo na tovarniško verzijo s preverjanjem ob zagonu in med samim delovanjem sistema – »Self-Healing BIOS« Tipkovnica Osvetljena tipkovnica Brezžične opcije WI-FI 6 in Bluetooth 5.x Teža do 1,82 kg Maksimalna višina 2,04 cm
AFŽ
03. 11. 2023 18.21
SKLOP 2 OSNOVNI PRENOSNI RAČUNALNIK - TIP II Procesor Intel Mobile x86-64 procesor – produkt i3-1215U ali njegovi direktni nasledniki, 6 fizičnih jeder Delovni pomnilnik 8 GB RAM DDR4-3200MHz z možnostjo nadgradnje do 16Gb Diskovni podsistem SSD najmanj 512GB M.2 PCIe NVMe Zaslon 39,6 cm (15,6 Col) TFT barvni, Full HD 1920x1080, nebleščeč, LED backlight Priključki dodatno 1x USB 2.0, 1x USB type-C 3.2 Gen 1 Baterija in napajanje vsaj 3-celična Li-Ion baterija 38 Wh in AC adapter z možnostjo hitrega polnjenja Ohišje ABS plastika oziroma s čvrstim ohišjem s certifikatom MIL_STD 810 H s kovinskimi tečaji Brezžične opcije WI-FI 11ac 2x2 in Bluetooth 5.x Varnost nameščena strojno podprta zaščita za BIOS-a pred korupcijo z avtomatsko obnovitvijo na tovarniško verzijo s preverjanjem ob zagonu in med samim delovanjem sistema – »Self-Healing BIOS« Teža do 1,78 kg Maksimalna višina 2,00 cm
AFŽ
03. 11. 2023 18.21
Kopiram iz razpisne dokumentacije: SKLOP 1 OSNOVNI PRENOSNI RAČUNALNIK - TIP I Procesor AMD Mobile x86-64 procesor – produkt 7330U ryzen 3 ali njegovi direktni nasledniki, 4 fizična jedra Delovni pomnilnik 8 GB RAM DDR4-3200MHz z možnostjo nadgradnje do 16Gb Diskovni podsistem SSD najmanj 512GB M.2 PCIe NVMe Zaslon 39,6 cm (15,6 Col) TFT barvni, Full HD 1920x1080, nebleščeč, LED backlight, Priključki dodatno 1x USB 3.2 Gen1, 1x USB type-C Baterija in napajanje vsaj 3-celična Li-Ion baterija 41 Wh in AC adapter Ohišje ABS plastika oziroma s čvrstim ohišjem s certifikatom MIL_STD 810 H s kovinskimi tečaji Brezžične opcije WI-FI 6 in Bluetooth 5.x Tipkovnica Osvetljena tipkovnica Teža do 1,78 kg Maksimalna višina 1,99 cm
AFŽ
03. 11. 2023 18.20
+1
Razpisna dokumentacijea se nahaja na portalu javnih naročil enarocanje. Razpisna številka javnega naročila 004833/2023, objavljeno 21.7.2023. Objavilo Ministrstvo za javno upravo. .... Za začetek - vsi računalniki imajo SAMO 8GB delovnega spomina. Mrežna povezava je samo brezžična, brez UTP mrežnega priključka. Verjetno se res zaje*** iz davkoplačevalskega denarja. ...... Mislim, da ima javnost pravico, da je s temi podatki seznanjena.
nagec123
03. 11. 2023 15.14
Zakaj ne objavite specifikacije ,saj so verjetno vsi isti ali zelo podobni?
misterbin
03. 11. 2023 15.10
+1
Računalniki bodo podarjeni Indiji
vvvilice
03. 11. 2023 14.58
+3
Saj ni pomembno kdo jih bo dobil, pomembno je, kdo jih dobavi in kdo dobi v žep
_Nico_T_
03. 11. 2023 14.10
+9
Je že ta gospa iz Makedonije odstopila?
Maribor?an 1
03. 11. 2023 14.04
+6
Nekdo naroči si vzame provizijo 200.000€ in odstopi in nobenemu nič
Marky331
03. 11. 2023 13.40
+7
ministrstvo računalniško opremo kupilo za prizadete v poplavah že pred ujmo!
Kod.
03. 11. 2023 14.06
+2
Ne se čuditi v golobnjaku so sami strokovnjaki
Rothschild1
03. 11. 2023 15.17
+2
Omizje
03. 11. 2023 13.09
+9
nemudoma razpis za nabavo dva miljona radirk da izbrišemo use politike,koritnike ter tajkune
2mt8
03. 11. 2023 12.49
+13
Mogoče tudi Emilija ni vedela, kaj podpisuje - tako kot Sanja. 6 milijonov gor ali dol...
patogen
03. 11. 2023 12.28
+6
prizadete v poplavah in plazovih - Daljnovidno, da so na Ministrstvu predvideli poplave in plazove. Bili so namreč naročeni, še preden so prišle poplave in plazovi. So pa poplave in plazovi dobra demagoška floskula za pokrivanje nečednosti.
štajerski janezek
03. 11. 2023 12.27
+8
🤣🤣🤣 lopovi
patogen
03. 11. 2023 12.25
+7
namenjeni tako socialno ogroženim oziroma ranljivim skupinam - zelo raztegnjena floskula v Sloveniji, s katero lahko pokradeš milijone. Verjetno bo zlo malo prejemnikov teh računalnikov staroselcev.
Jaz pa ti
03. 11. 2023 12.15
+9
Na kratko, če ne porabiš dodeljenih proračunskih sredstev, dobiš prihodnje leto manj. Pol pa pride do takšnih cvetk.
Majzelj
03. 11. 2023 11.56
+8
Kupte preden pomislite za kaj rabite. Res ste cvetke, mi pa naivci, da vam to verjamemo.
2mt8
03. 11. 2023 11.29
+6
Win 11 sem sploh gor ne gre, to sploh nima TPM modula
_Nico_T_
03. 11. 2023 14.10
+2
Odgovor_je_enak_prejšnjemu
03. 11. 2023 15.08
12. Generacija seveda ima TPM. Kje so sploh točne specifikacije?
nagec123
03. 11. 2023 15.20
moj je iz 2017 , i7-6700k torej 6. generacija in imam win 11, sploh nevem v čem je tu problem, pa ne zagovarjam brezglavega nakupa.