Slovenija

Državni sekretar Žan Mahnič že napoveduje, da morajo kriminalisti, ki (nalašč) niso opravili svojega dela, odgovarjati

Ljubljana, 10. 08. 2020 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jure Tepina, Urša Zupan
Komentarji
1661

Vse bolj se potrjuje, da ima revizija kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki jo je direktorju policije odredil notranji minister Aleš Hojs, povsem politično ozadje. Najbolj bo spet na udaru preiskava domnevnega pranja iranskega denarja v Novi ljubljanski banki, saj se vladajoča stranka ne strinja s tem, da je tožilec Jaka Brezigar zavrgel ovadbo njihove parlamentarne preiskovalne komisije zoper vseh deset vodilnih bančnikov v NLB.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Stroka je jasna
    02:57
    Iz 24UR: Stroka je jasna
  • Iz SVETA: Revizija postopkov NPU
    03:33
    Iz SVETA: Revizija postopkov NPU
Vse bolj se potrjuje, da ima revizija kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki jo je direktorju policije odredil notranji minister Aleš Hojs, povsem politično ozadje. 
Vse bolj se potrjuje, da ima revizija kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki jo je direktorju policije odredil notranji minister Aleš Hojs, povsem politično ozadje.  FOTO: Damjan Žibert

Kot smo razkrili že maja, je Brezigar med drugim zapisal, da je preiskovalna komisija Državnega zbora navajala, da pri odgovornih osebah v NLB obstaja tudi možnost kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Čeprav to kaznivo dejanje lahko storijo le uradne osebe, medtem ko uslužbenci NLB nimajo lastnosti uradnih oseb, je pojasnil Brezigar. In jih za to kaznivo dejanje sploh ni mogoče preganjati. Pa če si to politika še tako želi.

Predsednik vlade Janez Janša je prek Twiterja sporočil, da je strah pred preiskanim pranjem iranskega denarja neizmeren. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Žan Mahnič pa že grozi kriminalistom, saj je na Twiterju objavil, da tisti, ki (nalašč) niso opravili svojega dela, morajo odgovarjati. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Očitno si želijo povsem drugačnih zaključkov preiskav. Jaka Brezigar je po naših neuradnih informacijah zapisal, da v preiskavi ni bilo ugotovljeno, da bi se kdorkoli od zaposlenih v NLB materialno okoristil zaradi poslovanja banke z iranskim državljanom. In da ni nobenih dokazov za to, da bi na transakcijske račune prihajala sredstva iz kaznivih dejanj. To pa je tudi pogoj za pranje denarja, ki se po naših informacijah doslej še tudi ni potrdilo. 

Brezigar je zapisal, da je šlo na podlagi zbranih dokazov za povsem običajno poslovno prakso z iranskimi podjetji. Poleg tega naj bi Uprava za jedrsko varnost RS potrdila, da izdelki, ki so bili financirani, niso bili takšne narave, da bi bili lahko uporabljeni v vojaške namene. Zato se zaenkrat prav nobeno kaznivo dejanje iz te zgodbe parlamentarne komisije ni potrdilo. Niti zloraba položaja vodilnih uslužbencev NLB. Seveda ne gre samo za ugotovitve tožilca Brezigarja. V specializirani preiskovalni skupini so poleg kriminalistov NPU in tožilcev SDT sodelovali še predstavniki Banke Slovenije, Urada za preprečevanje pranja denarja in Komisije za preprečevanje korupcije. Hojs bo zdaj nad vse te strokovnjake in njihove ugotovitve poslal svoje ljudi, "nepristranske policiste". 

Tožilstvo se je takoj odzvalo na kritike dela tožilca Brezigarja, revizija preiskav pa jih očitno ne skrbi

Nenavadno je, da Hojsova revizija kriminalističnih preiskav, ki so jih usmerjali in vodili tožilci, ni zmotila vodstva državnega tožilstva, ki se vedno postavi za svoje tožilce, če kdo kritizira njihove strokovne odločitve. Tako je bilo tudi zaradi preiskave domnevnega pranja iranskega denarja. Ko smo razkrili, zakaj je tožilec Jaka Brezigar zavrgel kazensko ovadbo preiskovalne komisije Državnega zbora o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu zoper bančnike NLB, so bile burne reakcije na tožilčevo odločitev, da se kazniva dejanja niso potrdila. Strokovni sodelavec parlamentarne komisije Rado Pezdir je v članku tožilca Brezigarja označil celo za tožilca v službi globoke države.

Po odzivu stroke, da je revizija kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki jo v zgodovini slovenske policije ni zahteval še noben minister za notranje zadeve, nezakonita, smo od v. d. generalnega direktorja Andreja Juriča zahtevali dodatna pojasnila. 
Po odzivu stroke, da je revizija kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki jo v zgodovini slovenske policije ni zahteval še noben minister za notranje zadeve, nezakonita, smo od v. d. generalnega direktorja Andreja Juriča zahtevali dodatna pojasnila.  FOTO: Kanal A

Na Specializiranem tožilstvu so se takoj odzvali in zapisali, da je tožilec odločitev sprejel na podlagi zbranih podatkov in strokovno, za kar je tudi navedel razloge. "Ni mogoče polemizirati z navedbami avtorja članka, iz katerih je razvidno temeljno nepoznavanje kazenskega postopka in dokaznih standardov in ki si jemlje pravico biti edini razsodnik, pri čemer pa ni sposoben potrebne racionalnedistance za trezno razsojanje. Žalitve na račun državnega tožilca pa kažejo, da avtorjev namen ni bil obravnava problema, ampak osebni napad na človeka, državnega tožilca Jako Brezigarja, ki z integriteto in strokovno opravlja svoje delo," so zapisali. Tako je tožilstvo tudi politikom oziroma njihovim sodelavcem v komisiji posredno sporočilo, da ne poznajo preiskovanja kaznivih dejanj in jih zato tudi ne morejo soditi. Glede na to, da bo tudi ta preiskava spet tarča politike, je najmanj nenavadno, da revizija ni zmotila tožilcev. Tožilstvo molči oziroma sporoča le, da so ocena, presoja in pojasnila o dopustnosti in pravilnosti odreditve nadzora pridržani organu, pristojnemu za nadzorni postopek. Ostalega ne komentirajo.

Preiskovalna komisija Državnega zbora je kazniva dejanja naznanila za številne ljudi iz nekdanje uprave NLB. Po naših informacijah so bili osumljenci Marjan Kramar, Miran Vičič, Matej Narat, Alojz Jamnik, Marko Jazbec, Božo Jašovič, Igor Žvokelj, David Benedek, Claude Deroose in Robert Kleindienst. Tožilec je ovadbo zoper vse bančnike zavrgel. 

Je bil pa Jaka Brezigar prejšnji mesec imenovan v kolegij Evropskega javnega tožilstva s sedežem v Luksemburgu, ki je sestavljen iz 22 evropskih tožilcev. Njegov mandat traja šest let in se lahko podaljša za največ tri leta.

Kako se bo prvi mož policije odzval na mnenje stroke, da je revizija nezakonita?

Po odzivu stroke, da je revizija kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki jo v zgodovini slovenske policije ni zahteval še noben minister za notranje zadeve, nezakonita, smo od v. d. generalnega direktorja Andreja Juriča zahtevali dodatna pojasnila. Vprašali smo ga, kako komentira odziv stroke. Napisali smo mu tudi člen v zakonu, ki pravi, da minister nima pristojnosti za policijske postopke, ki jih usmerja državni tožilec. Ker je vse preiskave usmerjalo tožilstvo, nas zanima, ali morda vsi strokovnjaki narobe razumejo ta člen? Ali pa Hojs in Jurič delata nezakonito? Na odgovore še čakamo. Je pa v Usmeritvah in obveznih navodilih prvemu možu policije minister po naših neuradnih informacijah zapisal, da "mora o realizaciji usmeritev generalni direktor Policije pisno poročati najmanj enkrat mesečno, ustno pa po moji zahtevi ali lastni presoji." Prvič pa že 17. avgusta.

Janša je danes na Twitterju poudaril, da je zakonska dolžnost ministra, da "odredi revizijo postopkov v očitnih primerih pometanja velikega kriminala pod preprogo". "Vik in krik vpletenih zgolj dokazuje, da je bil skrajni čas," je zapisal.

Policija odgovarja, da "Jurič zaupa v policiste in kriminaliste, da preiskave izvajajo strokovno in zakonito", poroča STA.

MNZ odgovarja: Zavrženja ovadb so lahko tudi posledica slabo opravljenega dela policije 

Z ministrstva za notranje zadeve pa so za STA sporočili, da "minister ocenjuje, da so na podlagi dosedanjih notranjih in zunanjih (formalnih in neformalnih oblik) nadzorov nad delom ali v povezavi z delom NPU potrebni ukrepi, s katerimi se bo preverila ustreznost delovanja urada in njegovih preiskovalcev". V revizijah bodo po naročilu ministra Aleša Hojsa preverili ustreznost ureditve delovanja NPU na podlagi veljavnih predpisov ter proučili, ali ti predpisi morda potrebujejo spremembe.

Kot so navedli, so lahko postopki, ki jih zaključi tožilstvo z zavrženjem ovadb, tudi posledica "slabo opravljenega dela policije in ne zgolj nedolžnosti osumljenih". "Zato je v vseh naštetih izjemno odmevnih in za davkoplačevalce zelo dragih primerih nujno odpraviti vsako senco dvoma na delo policije. Lahko pa se bo ugotovilo, da delo ni bilo ustrezno opravljeno in da bodo ugotovljena nova dejstva, na podlagi katerih bo tožilstvo imelo razloge za nadaljevanje svojega dela. V obeh primerih bo to le potrdilo pravilnost uvedene revizije."

Glede na usmeritve ministra za notranje zadeve bodo tako morali "ponovno preveriti, ali so preiskovalci preverili vse naznanitve kaznivih dejanj, v posameznih primerih ukrenili vse potrebno za preiskavo sumov in o ugotovitvah celovito in korektno obveščali državnega tožilca, ki je na podlagi ugotovitev policije sprejel ustrezno tožilsko odločitev". Hojsove usmeritve in navodila ne določajo, katera policijska pooblastila je še treba opraviti v konkretnih zadevah ali zoper katere osebe, ker o njih samostojno odločajo policijski preiskovalci in državni tožilec, ki usmerja predkazenski postopek, so še pojasnili na ministrstvu. Ob tem so spomnili, da Hojs že od zaslišanja na matičnem parlamentarnem odboru pred potrditvijo za ministra poudarja, da želi in bo zahteval učinkovitejše delo NPU in kriminalistične policije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1661)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Izak 52
13. 08. 2020 11.35
neizmeren je strah SDS, da ne bi prišli podatki o financiranju stranke preko medijev SDS. Zavožene medijske hiše so madžari odkupovali po nenormalnih zneskih in tako se je ta denar pretočil v vrednost delnic lastnikov teh medijskih hiš, ki so člani SDS in te vlade.
popovec
11. 08. 2020 15.23
+1
Naj se razišče kaj je res in kaj ni.
0123456789
11. 08. 2020 14.57
+1
mahnič = greznica. lahko luftaš pa bo še vedno smrdelo.
HOLAJ SLOVENIJA
11. 08. 2020 13.26
+4
Socer pa je okroglobučnež le Janševo trobilo. Sam ima v glavi praznino.
HOLAJ SLOVENIJA
11. 08. 2020 13.24
+2
Okrogloglavec s prazno glavo grozi strokovnjakom. To je mozno le v t.im. bananarepublikah in v Orbanovi izpostavi.
inside1
11. 08. 2020 11.01
+8
Morda bi morali tudi Patrio in prodajo orožja mal prešnofat in obnoviti......
galop
11. 08. 2020 11.10
+1
To pa ne ,ker sds rešuje življenja in državo, poleg tega pa je janša še zrihtal denar v bruslju, zanima me pa kdo bo to odplačal ...
Maxx365
11. 08. 2020 10.41
+3
Aha, kriminalisti z dvajset+ letnimi izkušnjami morajo odgovarjati. Komu, tebi? Da ne bom počo od smeha.
cirenij
11. 08. 2020 10.33
+1
Pa kaj, ti mahnjeni si državni sekretar? Žalostno! Že po faci in ostalem, mamin nedonošenček.
inside1
11. 08. 2020 10.26
+14
Kako si smrkavec, ki v življenju razen opletanja z gofljo ni nič delal, dovoli na tak način obtoževat kriminaliste, da nalašč niso opravili svojega dela. Kako pa to on vse ve, da je bilo nalašč? A bo policijo spodkopal?
Apostol1
11. 08. 2020 10.25
+14
Tole je kronologija afere Patria , ki bi morala biti prva na vrsti za revizijo......"Po dolgotrajnem sojenju v zadevi Patria je bil 5. junija 2013 bivši premier Janez Janša v Sloveniji nepravnomočno obsojen na dve leti zapora z obrazložitvijo, da je med 10. in 22. avgustom 2005 sprejel obljubo nagrade. Zaporni kazni sta bili izrečeni tudi Ivanu Črnkoviču in Tonetu Krkoviču, vsakemu po 22 mesecev. Poleg zapornih kazni je sodišče obdolžencem prisodilo tudi po 37.000 evrov denarne kazni. Konec marca 2014 je višje sodišče v Ljubljani pritožbe obtoženih zavrnilo kot neutemeljene in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje. S tem je sodba postala pravnomočna, obtoženci pa so poleg sodnih taks dolžni plačati tudi strošek pritožnega postopka. Decembra 2014 je Ustavno sodišče soglasno sprejelo odločitev, da se izpusti Janeza Janšo iz zapora do dokončne odločitve o ustavnosti sodbe v zadevi Patria. Aprila leta 2015 je Ustavno sodišče RS razveljavilo celotno sodbo Patria in izpuščena sta bila tudi Tone Krkovič in Ivan Črnkovič. Na finskem sojenju proti petim predstavnikom Patrie je prvostopenjsko sodišče podalo oprostilno sodbo obtožencem z obrazložitvijo, da "glede v obtožnici opisanega kaznivega dejanja, ki so ga obtoženi Hulkkonen, Korpi, Niittynen, Nurmio in Wiitakorpi, ostaja upoštevanja vreden dvom." Finsko tožilstvo je na oprostilno sodbo vložilo pritožbo. Na avstrijskem sodišču so v prvostopenjski sodbi zaradi podkupovanja, poskusa goljufije in utaje davkov na tri leta obsodili Hansa Wolfganga Riedla, plačati pa bo moral tudi 850.000 evrov kazni. Po besedah sodnice Marion Zöllner "obstajajo številni dokazi, da je prišlo do podkupovanja, z namenom vplivanja na razpisni postopek v Sloveniji Leta 2015 je avstrijsko vrhovno sodišče potrdilo sodbo Riedlu v točki podkupovanja; po besedah sodišča je Riedl februarja 2007 predal 900.000 evrov Jožetu Zagožnu, znancu in strankarskemu kolegu Janeza Janše............. Na ta uho pa ne sliši ne Mahnjeni ne Hojsek.
galop
11. 08. 2020 11.13
+3
Javno je izjavil da ne priznava slovenskega sodišča, zato je najbrž tudi obsodba padla in še premier je lahko, nekdo ki želi delati kot snežilka pa potrebuje potrdilo o nekaznovanosti..
FlatyEric
11. 08. 2020 10.12
-3
Saj bi tudi jaz moral odgovarjati, če nalašč ne bi opravil svojega dela. Ne vem zakaj bi bilo za policaje kaj drugače.
FORTUDO1
11. 08. 2020 10.04
+0
Glede na halo, ki ga policija in tožilci peljejo, bi se znalo zgoditi, da njihovo delo le ni bilo preveč dobro opravljeno. Kolesarčkom pa priporočam, da malo spremenijo traso svoje vožnje, namesto pred parlament zavijte v Stožice. Zoki je vam obljubljal pred volitvami, da bo vsa dela tam dokončal in da bo to ponos LJ. Če se še spomnite je z izgradno dvorane in stadiona nastala stomilijonska luknja, nekateri izvajalci so delali samomore zaradi neplačanih računov, trgovski del pa zarašča grmovje in druga umazanija ter vseskupaj propada. Mogoče je pa to za vas ponos LJ.
mackon08
11. 08. 2020 10.28
+5
FORTUDO1 Ja prav imaš tudi v zadevi patrija pa orožarski posli itd.
sinhron
11. 08. 2020 10.02
+16
Lopovi vpijejo , primite lopova !
ROMELS
11. 08. 2020 09.58
+6
Velika večina Slovencev si želi, razen podporniki lopovov, da se raziščejo in kaznujejo nepridipravi, ki so ropali državni proračun. Za to je ta vlada najprimernejša, saj so po večini lopovi z nasprotnega političnega pola in da se ta praksa, kraje iz proračuna, prekine.
NA LEVO ni OK
11. 08. 2020 09.45
+10
Prav bi bilo, da se odgovorne za "ne delo " kaznuje. Načrtno izmikanje in ne-odkrivanje kriminala od ljudi, ki jih vsi Slovenci ravno za to plačujemo, da bi preganjali kriminal, ne pa ga omogočali. To je tako, kot da bi v komuni zasvojencem od mamil dajali heroin namesto večerje.
o22
11. 08. 2020 09.35
+10
Haloo ,milijarde pokradenega denarja se lahko šteje kot bančnikovo zmotno dejanje in se ne preganja po uradni dolžnosti?Pa saj niste normalni.Me zanima kaj bi bilo ,če bi bili vpleteni SDS in desni pol.
borjac
11. 08. 2020 09.34
+14
Poglejte ga, Mahniča kako se čuti pomembnega, v stilu "kad se cigan pogospodi." In če kdo sploh razmišlja, da bo direktor policije Jurič kaj reagiral na protizakonite zahteve Hojsa, naj povem, da bi Jurič reagiral samo v primeru, če bi mu v menzi dali polovico porcije pasulja, namesto polne skodele.
na22mor
11. 08. 2020 09.30
+18
eee moj Janša za kakšne bedake nas ti imaš, več Žana po TV več kolesarjev na cesti, pa razmišljaj a res nimaš v svoji stranki nekoga , ki bi mu ljudje vsaj malo zaupali,ne pa buhtla , ki mu še tvoji ne verjamejo najbolj
BepaJoseph
11. 08. 2020 09.24
+15
Le kaj lahko zna fant pri tridesetih letih s končano gimnazijo v Škofji Loki in le vpisan na fakulteto, ki se vsa leta le udinja na najbolj umazanih delih za cilje stranke ? Včasih so morali državni sekretarji kaj znati, danes so pa le sekretarji (poudarek na prvi e v besedi)....
sinhron
11. 08. 2020 09.32
+12
Tisti , ki nima znanja , potrebne izobrazbe je največkrat zelo aroganten , glasen in hinavski , ker s tem želi prekriti lastno nesposobnost !
ROMELS
11. 08. 2020 10.00
-5
......npr. bratušča, šarec, fajonkle, lukec pa ta židani...........
Maxx365
11. 08. 2020 10.38
+3
Ne, mišljen je predvsem nesposobnež mah-nič
Maxx365
11. 08. 2020 10.38
+2
... in ti to dobro veš, samo sprenevedaš se
Nimasmisla
11. 08. 2020 09.02
+14
saj ne bo več dolgo