Slovenija

Državni svet z vetom nad zvišanje minimalne urne postavke za študentsko delo

Ljubljana, 28. 10. 2019 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državni svet je izglasoval veto na zvišanje minimalne urne postavke za študentsko delo. Ta bi se z novim letom povišala s trenutnih 4,89 evra na 5,4 evra na uro. Interesna skupina, ki je predlagala veto pa ocenjuje, da zakon prinaša preveliko podražitev študentskega dela.

Državni svet je na današnji izredni seji s 15 glasovi za in 11 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona za uravnoteženje javnih financ, ki zvišuje urno postavko za študentsko delo. Državni zbor bo o noveli moral ponovno odločati.

Gre za novelo zakona, ki jo je državni zbor sprejel pretekli teden, in ki predvideva, da minimalno bruto urno postavko za študentsko delo 5,4 evra na uro. Sprememba bruto urne postavke, ki trenutno znaša 4,89 evra, bi začela veljati 1. januarja prihodnje leto.

Študentsko delo
Študentsko delo FOTO: Shutterstock

'Zakon prinaša preveliko podražitev študentskega dela'

Veto na zakon, ki ga je DZ sprejel na predlog Levice, je predlagala interesna skupina delodajalcev. Njihovi očitki med drugim letijo na postopek sprejema zakona, ki je bil po besedah državne svetnice Marije Lah "invaliden". Zakon je bil namreč sprejet brez sodelovanja socialnih partnerjev v okviru Ekonomsko-socialnega sveta. Po njenih besedah bi morali opraviti celovito analizo študentskega dela in oceniti dejanske učinke predloga tako na gospodarstvo kot na širšo družbo.

Poleg tega pa zakon po njenih besedah prinaša preveliko podražitev študentskega dela, saj gre za več kot desetodstotno zvišanje. To bi lahko privedlo ne le do zmanjševanja obsega omenjenega dela, temveč tudi do njegove dejanske ukinitve, je posvarila državna svetnica.

Državni svetniki so danes izglasovali tudi odložilni veto na zakon o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank.

V interesni skupini še opozarjajo, da delodajalec plača tudi prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje in poškodbe pri delu, zato je bruto strošek za delodajalca še nekoliko višji. Po besedah Lahove pa je sporna tudi sama podlaga za izračun minimalne urne postavke, ki se enači z minimalno urno postavko delavca z minimalno plačo, čeprav gre za različni ravni usposobljenosti za delo.

Kordiš: Delavcem študentom pripada najmanj pravic 

Študentsko delo je najbolj prekarna oblika dela, delavcem študentom pa pripada najmanj pravic, je v imenu predlagateljev zakona opozoril poslanec Levice Miha Kordiš. Študentsko delo je po njegovih besedah ta hip podplačano, študenti pa so plačani veliko manj, kot bi gospodarstvo zmoglo in kot bi bilo pošteno.

Prvotni predlog Levice je tako predvideval dvig minimalne urne postavke na pet evrov neto ter priznanje pravice do nekaterih dodatkov, a je koalicija takšen predlog z dopolnili povozila. Po Kordiševih besedah je bil na koncu sprejet manj kot kompromis, kljub temu pa gre še vedno za napredek, saj "vsak cent delavcu študentu prav pride". Skrbi, da bi dvig postavke za študentsko delo zmanjševal obseg omenjenega dela, pa so po Kordiševih besedah odveč, saj da konkurenčnost študentskega dela ni v višini urne postavke, ampak v njegovi fleksibilnosti.

Vlada ni naklonjena pretiranemu izenačevanju rednega in študentskega dela  

Prvotnemu predlogu Levice je sicer nasprotovala vlada, pa tudi ostale poslanske skupine, ker so menile, da bi se lahko urna postavka za študentsko delo preveč približala plačilu za redno delo in ga s tem naredila nezanimivega za delodajalce. V vladi tako niso bili naklonjeni pretiranemu izenačevanju rednega in študentskega dela, saj gre pri slednjem že v osnovni za začasno delo. Je pa bil po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo Tilna Božiča z dopolnili pretežen del zadržkov vlade odpravljen.

Podobne zadržke so imeli sprva tudi na sindikalni strani. Kot je v imenu interesne skupine delojemalcev pojasnila državna svetnica Lidija Jerkič, so menili, da študentsko delo ne more postati nadomestilo za redno delovno razmerje, prav tako pa imajo študenti že ugodnosti pri subvencioniranju prehrane in prevozov in ne bi bilo prav, da se ti zneski podvajajo.

S sprejeto rešitvijo pa so zadovoljni, zato interesna skupina delojemalcev veta ni podprla. Jerkičeva je obenem odgovorila na očitke, da je bil zakon sprejet mimo socialnega dialoga. Kot je pojasnila, poslanski zakon "nima mesta" na Ekonomsko-socialnem svetu, kljub temu pa je vlada predlagala, da ga socialni partnerji obravnavajo, a je delodajalska stran temu ostro nasprotovala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Novi uporabnik
29. 10. 2019 19.17
-1
Hlapec! kako si drzneš zahtevati 40 centov več? Bodi vesel da sploh imaš delo!
antilevi?ar
29. 10. 2019 13.45
+1
Vsak cent prav pride vsakemu delavcu,.ne glede kak status ta delavec ima. Ni pomembno kdo to delo opravlja, delavec ali študent oba morata biti pošteno plačana, še posebej kadar se govori o izhodišču cen nekega dela je tukaj popolnoma nepomembna strokovna pripravljenost. Celo več, saj študent je v večini veliko bolj izobražen kot delavec brez izobrazbe. Ta Lahova je res ena koza, če ne loči med različnimi oblikami dela. Tu v našem gospodarstvu je že 28 let ena sama anomalija in idiotizem.
ahim1225
29. 10. 2019 08.00
+4
Resni študentje naj študirajo...
nikhrast
29. 10. 2019 15.24
+1
Kaj pa delajo ob prostem cajtu? Po Severni Ameriki skoraj vsak študent dela, to tudi napišeš v svoj curriculum vitae ko iščeš delo. Štiri mesece so prosti, od maja do konec avgusta, logično da nekaj delaš.
vinogradnik33
28. 10. 2019 20.55
+3
Državni svet je skupek interesnih skupin obrtnikov ( cehovsko združenje ) , ki preprečujejo razvoj države in nočejo iz svojih malh ponuditi trohico od svojega dobička niti študentom ; to cehovsko združbo je treba ukiniti !
poneumljanje
29. 10. 2019 08.51
+0
Že zdavnaj bi jih morali ukini, ker samo denar molzejo od države in škodo delajo !
Zbujen
29. 10. 2019 11.06
+1
Medtem, ko je Levica razvojno usmerjena stranka, ki odlično pozna delovanje globalnega gospodarstva? :D :D V času največjega povpraševanja po kadrih so šli dvignit socialno podporo - only in Slovenija.
vinogradnik33
29. 10. 2019 13.36
+1
Res , Levica se spozna na populizem in na nič drugega !
antilevi?ar
29. 10. 2019 13.50
+1
Očitno nisi zbujem in še vedno dremaš in sanjaš noriško kraljevstvo. Socialna podpora je posebna kategorija-poglej si pogoje za prejem le te, ne trosi neumnosti. Največje povpraševanje po kadrih? Kje in za koliko? A veš, da povpraševanja za 3,40 evra ni ravno veliko,.pa še posebej ne, če se tukaj predhodno zahteva še dodatna konkretna znanja? Za ta denar večina niti iz postelje noče vstati, bo šlo?
cool29
28. 10. 2019 20.48
+6
cena študentskega dela ne sme biti ugodnejša in cenejša oblika dela, ko redna zaposlitev. Študensko delo mora imeti omejeno število ur na leto (sobote, počitnice). Študnet ne more delati ves čas 40 ur na teden po 8 ur ali več. Prva naloga rednega študenta je redni študij in izpolnjevanje obveznosti. Da si lahko privošči študij, mu mora država omogočiti štipendijo in pa bivanje v študenskem domu in ne v oderuških zasebnih najemih stanovanj...
poneumljanje
29. 10. 2019 08.54
+0
Ja najbolje ! Naj jim država nudi vse, po končanem študiju pa kufre spakirat in v tujino !
antilevi?ar
29. 10. 2019 13.52
+1
Ja ne bodo šli, če bo država pripravila strategijo in smernice, ter tem novim diplomantom omogočila razvoj in življenje, dokler ne, gredo drugam. Študent ni kriv, da mu je država omogočila, da si lažje odpre oči, kajne?
borec91
28. 10. 2019 19.18
+1
desni kapitalisticni lenuhi in nesposobnezi rabijo svoje suznje za nihovo nenasitno pozresnost
borec91
28. 10. 2019 19.21
+1
desni kapitalizem je najbol nekaj slabega za normalno clovestvo to so beda od ljudi en tak je tisti ,ki je ukradel mamici stanovanje katerega je 10 let placevala in bila vec lacna kot sita in tudi zrihtala si ga je sama ti pokvarjeni desnuhi pa samo iscejo priliko ,da se cesa polakomijo a ze tko polni nakradenega in nagrabljenega denarja na tuj racun
Pan1
28. 10. 2019 19.48
-5
Borec. Mislim, da se ti v tvoji glavi, nekaj premika. Bojim se, da tista mala kroglica, potuje nekontrolirano, sem ter tja.
Zbujen
29. 10. 2019 11.08
….medtem ko leva komunistična struja sanja o zastonj stanovanjih, visoki sociali za nič dela in nenormalni davčni obremenitvi zaposlenih, po kateri smo v vrhu svetovne lestvice.
Svetlobasrca
28. 10. 2019 18.52
+10
Vedno več je študentov, ki jim straši težko plačujejo študij, bivanje, prevoze, zato delajo. Koliko lažje bi bilo le študirati in biti brez skrbi, pa mnogi nimajo te sreče. Podprimo jih. Oni so naši otroci, naša prihodnost, in tudi tisti, ki nam bodo služili pokojnine.
Zbujen
29. 10. 2019 11.11
+0
V Sloveniji je študij za redne študente zastonj. Imajo štipendijo glede na dohodke, subvencionirano najemnino in študentske bone, zato da naštancamo 200 "uporabnih" zgodovinarjev in sociologov na leto. Kaj bi še radi?!
antilevi?ar
29. 10. 2019 13.57
+1
Tukaj ti dam prav. Spet se vrnem na en prejšnji post. Država nima strategije in smernic kaj želi in kaj potrebuje? Če rabimo zgodovinarje in fiilozofe,.ja uboga taka država, vsi bi radi bili aristroteli, Platoni in Sokrati,..žal ne gre. Že oče demokracije je ugotovil, da to nebo šlo, da gre za utopijo,..mi pa rinemo in rinemo.
Novi uporabnik
29. 10. 2019 19.15
+1
Radi bi samo to da je študij enako dostopen vsem, ne glede na finančne pogoje v katere si rojen. Ja so boni, štipendije in vse to. Vendar pa te ne pokrijejo stroškov življenja, ki so se v zadnjem desetletju močno podražili. Mnogo študentov lahko plača najemnino samo z študentskim delo. Kar pa pomeni slabši položaj v akademskem življenju.
Svetlobasrca
28. 10. 2019 18.29
+18
Študentje so večinoma ZELO izkoriščani. Enako plačilo za nočne, praznike, nedeljske ure. Firmam je ceneje, če imajo študenta, kot zaposlenega, zato jih masovno najemajo. Mnogo njih tudi za višja plačilna in odgovorna delovna mesta, ne le osnovna. Ker so tudi bolj izobraženi, mladi, polni dodatnih znanj, ki jih starejša generacija žal v večini nima ( sem med starejšimi in z mnogo znanji, a poznam sceno )... Sindikalistka pa se greje z visoko plačo in je ne zanima izkoriščanje otrok, le da je všečna primernim, da se ne zameri preveč... Potegnimo se za svoje otroke, saj nam bodo prav oni služili pokojnine. Če nas bodo že sedaj zasovražili, se nam slabo piše.
Banion
28. 10. 2019 17.51
+7
Čudmp kp a imajo vsi delodajalci tako radi študentsko delo še posebej če imajo v družini kakega študenta ki potem mesečno nakleplje po kakih 200 ur
flojdi
28. 10. 2019 18.11
+6
..al pa 200+ , nočnih , prazničnih , nedeljskih , ......
flojdi
28. 10. 2019 18.17
+4
el capitano
28. 10. 2019 17.50
+16
Državni svet je krdelo odsluženih politikantov.Vecina jih fakultete niti ni nikoli videla in njih, bi pa res morali ukinit..
Zbujen
29. 10. 2019 11.11
+2
Dbist
28. 10. 2019 17.48
+34
Pri marsikaterem delodajalcu izrabljajo študente, da jim ni treba redno zaposliti delavca. To je z vidika njihove računice zelo ugodno, podcenjeno delo. Če pogledam samo našo firmo, o imenu nebi!, imamo ves čas zaposlenih nekaj deset študentov, kateri delajo enak posel kot redno zaposleni, seveda za mnogo nižjo urno postavko. Ta zakon bi bilo potrebno vsekakor sprejeti, saj bi z njim izboljšali finančno stanje študentov, kakor tudi prisilili delodajalce v razmislek, če morda le ne bi bilo bolje na takem delovnem mestu redno zaposliti delavca in s tem zmanjšati brezposelnost in malce bolj napolniti državno malho, za katero pa se tako ali tako ve, da je brez dna.
Moros
28. 10. 2019 17.42
+7
Študensko delo je potrebno v celoti ukiniti! Saj gre za nelojalno konkurenco na trgu dela podrugi strani pa naj študent študira ne pa da dela ker že tako prihajajo ven šudentje brez osnovnega zanja katerega pozna že vsaki srednješolec.
flojdi
28. 10. 2019 17.41
-5
.mal orng mem , semizdi...ampak ...zakaj se DELA študentov ne šteje v pokojnino. A ? / meni , še vedno , mal manjka .. ; in to zaradi dela preko študenta ; da TaČrnega ne omenjam. / komu to PAŠE.. sploh ne prašam
Gorenc_pa_pou
28. 10. 2019 17.43
+8
dela studentov se stejejo v pokojnino ze kar nekej casa
son?ece5
28. 10. 2019 18.02
+2
flojdi
28. 10. 2019 18.13
+1
. no , lepo da se. / ampak meni pa to manjka . ker prej se NI.
trdovrat
28. 10. 2019 17.38
+5
Sram naj vas bo "svetniki"! Že tako sramotno nizko postavko, ste šli minirati, da se priliznete izkoriščevalcem mladih! FEJ FUJ IN FEJ!!!!! SMRT FAŠIZMU
User300173
28. 10. 2019 17.38
+13
Za 51 centov povišanja urne postavke študentom, delodajalci lahko bankrotirajo. Ubogi Državni svet, dobil sem občutek, da vi niste redno študirali, v nasprotnem ne bi toliko nasprotovali za 51 centov. Kaj res potrebujemo to, kar imenujejo DS...?
Zbujen
29. 10. 2019 11.14
Seveda, ker bi bil to edini dodatni strošek, ki jim ga je zrihtala leva vlada???
7Scythe7
28. 10. 2019 17.37
+11
poceni delovna sila
Gorenc_pa_pou
28. 10. 2019 17.34
+6
studenti delamo da si lahko kej prvosmo oni nas pa tkole prijazno "nagradijo" ...kt da nebi nc delal noben ns pa ne prasa a ns kej izkoriscajo...vsak sam rece ah sj si student tih bod pa deli
flojdi
28. 10. 2019 17.44
+12
.sj. / poznam kr neki firm , ki so najraje zaposlovale samo študente. ( enih celo ni motilo, če je bila napotnica od vnučka ali znanca . / a jih naštejem ene ( velik ) par....
Iztok Belšak
28. 10. 2019 17.34
+19
Izkoriščali bi študente da bi jim ti delali čimbolj poceni , ne vem ali se ti svetniki zavedajo da je za marsikaterega študenta samo tako zmožno študirati in preživeti. zanimivo da se svetniki ne oglasijo ko nekateri od njih zvišajo najemnine za študentske sobe, takrat jim pa 10% podražitev ni v napoto
Zbujen
29. 10. 2019 11.15
Poskusi študirati v razvitejših zahodnih državah. Tam študentje delajo, da si plačajo NEsubvencionirano najemnino!
User300173
28. 10. 2019 17.33
-1
Državni svetniki izglasovali že drugi veto, prvi je na Zakon o izbrisih. Ni kaj,Janša se je aktivno "vrgel" v politične tokove z željo, da za vsako ceno Šarca vrže iz Vlade. Nadomestil bi ga kdo drug kot Janša osebno.