Slovenija

Državni svetnik zaradi nevestnega dela kazensko ovadil Šarca in Zajca

Ljubljana, 09. 08. 2019 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Komisiji Državnega sveta sta se sestali na temo aktualne problematike škod zaradi napadov volka. Zahtevali so hitrejše in učinkovitejše izvajanje interventnega zakona o odvzemu medveda in volka iz narave, državni svetnik Branko Tomažič pa je, zaradi po njegovem mnenju nevestnega dela, kazensko ovadil premierja Marjana Šarca in ministra za okolje Simona Zajca.

Na pobudo državnega svetnika Branka Tomažiča sta se v četrtek, 8. avgusta, na izredni seji sestali Komisija DS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter Komisija DS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na sejo so bili vabljeni predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavoda za gozdove, Lovske zveze Slovenije in Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije.

Pri odvzemu volkov iz narave bo lokalnim lovskim družinam v pomoč tudi intervencijska skupina zavoda za gozdove, so se dogovorili na usklajevalnem sestanku na temo aktualne problematike škod zaradi napadov volka. Kmetijsko ministrstvo je medtem že začelo postopek spremembe uredbe za povečanje deleža sofinanciranja zaščitnih ukrepov.

Po daljši razpravi so državni svetniki, da se pereča problematika upravljanja z velikimi zvermi rešuje prednostno, učinkovito in hitro brez glasu proti sprejeli paket sedmih sklepov. Ob zagotavljanju večje varnosti državljanov in njihovega premoženja državni svetniki predlagajo, da pristojna ministrstva in inštitucije podrobno ocenijo dejansko stanje na terenu in predlagajo učinkovitejše ukrepe, ki bodo omogočili boljše upravljanje z velikimi zvermi.

Državni svetnik Branko Tomažič je zaradi po njegovem mnenju nevestnega dela v službi po 258. členu Kazenskega zakonika zoper resornega ministra Simona Zajca in predsednika vlade Marjana Šarca danes podal tudi kazensko ovadbo. Očita jima nevestno in ne dovolj ažurno delo pri izvajanju interventnega zakona. 

"Ovadba je popolnoma neutemeljena in ne temelji na dejstvih. Vlada aktivno pristopa k razreševanju vprašanj in dilem, ki se pojavljajo zaradi prevelikega števila medvedov in volkov v naravi," so se za STA na ovadbo odzvali v kabinetu predsednika vlade.

Komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj in Komisija za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zahtevata hitrejše in učinkovitejše izvajanje Zakona o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave ter pripravo zakonskih in podzakonskih aktov, ki bodo odpravili težave operativne narave, ki se pojavljajo ob izvajanju interventnega zakona, zlasti v delu, ki določa lovska območja.

Ograje za zaščito premoženja pred napadi velikih zveri morajo biti dostopne za vse upravičence, ki te ograje zahtevajo, ne glede na to, ali so že utrpeli škodo zaradi napada velikih zveri ali ne, pravijo svetniki.
Ograje za zaščito premoženja pred napadi velikih zveri morajo biti dostopne za vse upravičence, ki te ograje zahtevajo, ne glede na to, ali so že utrpeli škodo zaradi napada velikih zveri ali ne, pravijo svetniki. FOTO: Zavod za gozdove

'Ograje za zaščito premoženja pred napadi morajo biti dostopne za vse'

Prav tako so bili državni svetniki večinskega mnenja, da se mora odvzem velikih zveri prioritetno izvajati na območjih, kjer se pojavljajo škode in kjer je moten normalni ritem življenja lokalnega prebivalstva. Pri ocenjevanju višine škode, nastale pri napadu velikih zveri, se mora upoštevati tudi vsa posredna škoda. Ograje za zaščito premoženja pred napadi velikih zveri morajo biti dostopne za vse upravičence, ki te ograje zahtevajo, ne glede na to, ali so že utrpeli škodo zaradi napada velikih zveri ali ne.

Ker ograje niso vedno najprimernejša rešitev, je treba pripraviti predlog dodatnih tehničnih rešitev, ki bodo prilagojeni posameznemu rejcu glede na značilnost reje in konfiguracijo terena. 

Ob razpravi je bilo večkrat opozorjeno, da je trenutno stanje nevzdržno in da bi morali stremeti k vzpostavitvi takšnega števila velikih zveri, kot je bilo v obdobju, ko zaradi števila velikih zveri ni bilo večjih konfliktnih okoliščin v prostoru. Ob podpisu Bernske konvencije je bilo v strokovni študiji pojasnjeno, da lahko v Sloveniji živi od 400 do 600 medvedov, kljub temu pa je njihovo število v zadnjih letih vztrajno raslo (po ocenah danes v Sloveniji živi okrog 1200 medvedov in 100 volkov). "Dejstvo je, da Slovenija ne zdrži takega števila zveri na svojem območju, zato je tudi vse večje število napadov volkov in medvedov, ki pustoši tako divjad kot tudi drobnico. Škoda na tem območju je vse večja in treba jo je odpraviti, preden bodo posledice še hujše," so se strinjali prisotni na seji. 

Prav tako so bili odločni, da se velike zveri ne smejo pojavljati na območjih, kjer jih v preteklosti ni bilo. 

Svetniki so se strinjali, da se velike zveri ne smejo pojavljati na območjih, kjer jih v preteklosti ni bilo.
Svetniki so se strinjali, da se velike zveri ne smejo pojavljati na območjih, kjer jih v preteklosti ni bilo. FOTO: Shutterstock
Volkovi so do konca junija po podatkih zavoda za gozdove napadli 516 živali: 435 glav drobnice, 30 govedi, 30 konj, dva osla, 17 drugih domačih živali in še dve drugi živali. To je več kot dvakrat toliko kot lani v tem času.

Kot so v sporočilu za javnost poudarili v Lovski zvezi Slovenije, je lov na volka zelo zahteven. Zver se lahko premakne na območja tistih lovskih družin, ki nimajo dovoljenja za lov in ga v tem času ne morejo loviti, so dodali. Vsem rejcem drobnice priporočajo, da se povežejo s starešinami in gospodarji lovskih družin ter jih redno obveščajo o premikih volkov ter z informacijami pripomorejo k uspešnemu odstrelu v okviru interventnega zakona.

Od pristojnega ministrstva pričakujejo, da bo spremenilo politiko odstrela volka in jo organiziralo tako, kot se je izvajal do prekinitve, ki jo je povzročila odločitev upravnega sodišča. Rešitev vidijo v aktivnem dolgoročnem strokovnem upravljanju z velikimi zvermi. "Od političnih odločitev in intervencij raznih ministrov ne bodo imele koristi ne živali ne narava ne lovci," so še poudarili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
10. 08. 2019 12.04
-3
Pravilno B.Tomažič. Preveč so zaščitene velike zveri in v proti utež temu ogrožena življenja ljudi. Pa kje je to razum. Kljub prevelikemu številu zveri pa je potrebno za pridobit soglasje za postavitev vetrne elektrarne, ki je cca 70m nad tlemi opravit dolgotrajno in drago študijo zaradi vpliva vetrnice na velike zveri, ki jim v nobenem primeru ne more škodovati. Še enkrat bi se vprašal po zdravi pameti politike in teh ki so tak zakon spisali. Samo Slovenija je nekaj posebnega. V tem smislu smo nazadnjaki, ki nimamo konkurence. Do kdaj še taka politika?????????????????
SVETTEL5
10. 08. 2019 11.31
+4
🐑🐑🐑🐑napadajo po nalogu 🐣jj
felix58
10. 08. 2019 12.06
+1
točno tak...ker če ne bi bil kriv Janezek, pol bi kriv Milanček
FAUSTOS1
10. 08. 2019 10.49
+6
GLEDAM NA TV KAKO V TUJINI SLUŽIJO Z LOVSKIM TURIZMOM,na kodiaku vodič pobere lepe denarce ,plus plačajo plen ki so ga ustrelili in vsi so zadovolni,ko medved začne ogrožati kakšno posestvo ,vodiči pripeljejo lovske turiste in dve muhi na en mah ,vaščani so srečni ker ni več medveda in vodiči ter država z zasluškom-aa oni nimajo ljubljanskih blokarjev ,ki bi im,eli več živali kot ljudi i pravijo ,da se morajo kmetje umakniti zaradi teh zveri.
felix58
10. 08. 2019 10.00
-1
na hitro sn pogledal zgoraj fotko in si rekel, "glej volkulja se je ujela v mrežo", pol pa le vidim rdečo majico...
felix58
10. 08. 2019 09.49
+3
Človek se ne zaveda, da je volk brez prednika...za njim se je razvil sedanji naš pesek....človek je pa nastal iz opice...torej človek, kdo je bil prej, čigav je ta planet...daj človek uniči se, izumrli, da bo ena izmed živalskih vrst, ki upam, da bo boljša od človeka, zavlada na zemlji
KavčStrokovnjak
10. 08. 2019 09.44
+3
A nebi raje zvišali odškodnin in jih ažurno izplačevali? Vendarle gre za ogroženo vrsto v EU. Samo mnenje. . .
zmago56
10. 08. 2019 08.49
+2
Nič nimam proti divjadi, nič nimam proti migrantom, nič nimam proti levim, nič nimam proti desnim, itd., itd.,........, Toda vse v mejah normale. Meja normale pa je tam, ko se konča splošna korist in zadovoljstvo in začne osebna korist ter prevlada osebnih koristi in interesov nad splošnimi.
Zelo123
09. 08. 2019 20.41
+1
Dokler se zverine klatijo po vaseh, je za zajca vprašanje sobivanja. Če pridejo volkovi v Ljubljano, na priner na Šubičevo, pa bo hudič plesal.
Apostol1
09. 08. 2019 20.37
+3
To ,da ta vlada na tem področju ne naredi nič oziroma posledično se zaradi vsega tega neodzivanja ,dela škoda in da zaradi tega ljudje na teh področjih živijo v strahu pred volkovi dam prav Branku Tomažiču, vseeno pa tudi njega kaj malo briga vse skupaj pač je njemu prioriteta nabiranje političnih točk in tako kot vedno bo tudi tole bolj vihar v kozarcu vode. Edino kar lahko strezni naše politike , pa še to verjetno težko je tragedija . Drugače povedano mrtvi odpirajo oči živim in bog nas obvaruj tega najhujšega scenarija.
Neutrino
09. 08. 2019 20.08
+2
Jojmene, samo da ne pridejo tole zverine še v Volčji Potok ali pa v Volčjo Drago, ker bo potem res hudo, al.
MasteRbee
09. 08. 2019 19.51
+0
Zajc ali volk, bo padel!
Zelo123
09. 08. 2019 20.35
+3
gekados
09. 08. 2019 18.53
+3
Mogoce pa je resitev tudi v tem, da postavijo tudi volkovom kaksna krmisca, kadavrov je untig elig
Zelo123
09. 08. 2019 20.38
+4
gekados
09. 08. 2019 18.49
-2
Tale zajc lebnu ne sega niti do prstov na nogi, enako nesposoben kot njegov sef, cerar.
gekados
09. 08. 2019 18.50
+2
Pa mi je lebna zal, ceprav bi moral takrat odleteti najprej cerar.
bojer
09. 08. 2019 18.46
+1
Sedanji minister za okolje se tako kot mnogi pred njim ni odzval na probleme. Neaktivnost vladnih služb je stalnica iz vlede v vlado. Enormna rast populacije zveri bi morala vsakemu strokovnjaku dati misliti, da nekaj ni vredu in bi predlagal spremembo zakona o zaščiti odstrela. Tako pa, samo, da ni treba ničesar storiti, to je v državnih službah najlažje iz leta v leto. In smo kjer smo.
korintos23
09. 08. 2019 18.14
+14
Za časa Juge smo bili od mladih nog raubšici, vsi smo imeli dovolj, samo z naravo je treba živeti in z njo znati gospodariti.
felix58
10. 08. 2019 10.22
+7
A ti si tisti. Ker ko je iz našega dvorišča zginla kaka kura, je bla vedno lisička kriva...
tamiflu
09. 08. 2019 18.09
+6
janšisti v DS so spet udarili po šarcu,čez teden dni ga bodo ovadili,ker je okrog hiše pipsal proti komarjem...
mpotec86
09. 08. 2019 18.06
-4
zmago56
09. 08. 2019 17.25
-1
Tisti, ki jim divjad pomeni več kot ljudje in domače žinali naj zapustijo parlament in vladi in si poiščejo delo v živalskem vrtu.
korintos23
09. 08. 2019 17.29
+9
Tudi divjad mora biti, toda v mejah normale.
tamiflu
09. 08. 2019 18.10
+2
kori,tako kot pri migrantih,tudi tu pretiravajo
felix58
10. 08. 2019 10.24
+3
Zmago, kače strupenjače mam raje kot pa kakega politika, posebej še, če ima korenine tam daleč na jugu...ker kača ti ne naredi nobene škode
kure bedne
09. 08. 2019 17.18
+15
Država je navadno skropucalo. Če bi jaz imel drobnico ali katero koli drugo žival na paši bi sam poskrbel za njihovo varnost. Če ne gre drugače bi postavil 10 ali 20 pasti pa ni vrag, da se v njih ne bi ulavil tale grabežljivec. Vse se da, če se hoče. Eni pa sam jamrajo in čakajo, da jim skropucalo od nesposobne države pomaga. Malo morgen, ker tudi v Bruslju ne pustijo odstrela.
felix58
10. 08. 2019 12.08
+3
In ti si prepričan, da bi te tvoje ovčke moral paziti premier...daj, povej to onemu ovčjemu pastirju IJJ, že ma 30 letno prakso
Zblj23
09. 08. 2019 17.13
+3
Pozdravljeni, pričakoval bi, da se vlada poglobi in analizira obnašanje ter dejavnosti volka splošno. Tropi volkov so pri nas maloštevilčni in v večini štejejo cca 5-6 osebkov. Če bi bili seznanjeni z njihovim vedenjem bi vedeli, da volkovi nikoli brezglavo ne pokoljejo 15-20 ovac, kajti volk upleni le toliko kot naj bi pojedel(Se pravi malo glede na številčnost naših tropov). Vse ostale številke, so številke križancev volk-pes in pa pohlepnih kmetov! Ste vedeli, da kmet dobi odškodnino cca 3x nabavne cene rejne živali!? Pa še to koliko domačega mesa gre za izvoz in koliko ga ostane nam dejansko? Naše kakovostno meso se dobi tudi pri nas a se ga večina izvaža v tujino po dražji ceni. Ja veliko imamo od vas domači kmetje vendar imate vi veliko več od naše države! In sram me je, da pri nas ministrstva oz. vlada to dopušča! In kdaj je volk napadel človeka? En dokaz podatka če lahko...!!
korintos23
09. 08. 2019 17.30
+5
Zaradi vas blokarskih civilnih iniciativ kmetje zelo težko tam živijo. Ti bi poslal zjutraj otroka par kilometrov samega v šolo?
papi1
09. 08. 2019 18.13
+9
Kaj bluziš, danes nihče, tudi na kmetih ne pusti otroka hoditi peš v šolo niti 500metrov. Vse vozijo z avtomobili, bog ne daj, da bi se otroček zmatral od pešačenja. Jaz pa sem hodil v šolo skoraj tričetrt ure vsak dan, pa še delček skozi gozd, pa me ni napadel noben volk , zato, dejte, no dejte nehat bluzit!!!
korintos23
09. 08. 2019 18.20
+7
Ker volkov takrat še tako blizu naselij ni bilo. Jaz sem hodil v šolo peš eno uro, 8 let.
flojdi
09. 08. 2019 18.38
+6
.jest pa poznam (osebno) mojo mačeho, ki je hodila 2uri (dve uri) peš do šole. in enako nazaj. skozi gozd . poln sledi medvedkov in divjih pujskov. preživela je . kot tudi vsi ostali, ki so vsak dan hodili tam. enkrat sem tudi jaz. vsi še živimo. ker so živalce pametnejše.. in se nam umikajo... mi pa se njim ne znamo. tega si skoraj …….. …...
papi1
09. 08. 2019 18.41
+4
Bili, bili, še več kot danes, samo ovčetine ni bilo toliko kot danes, pa še po obronkih gozda jo "rejci" dobesedno ponujajo volkovom! Zakaj že?
resslovenka
09. 08. 2019 19.27
+5
Dej ne pretiravaj no. Kako grdo vsem nam mahati z ogroženostjo otrok. Raje poskrbite za ustrezen prevoz in spremstvo otrok v šolo. Saj jih menda ne pustite pesaciti čez gosce. Sicer sem pa prebrala kar nekaj res pametnih komentarjev tu, na to temo. Še celo od lovca. Jamrate tisti, ki ne poskrbite ne za svoje živali, ne za otroke, da bi bili varni. Kar pridite, kar protestirate... Ampak proti svoji nesposobnosti. Lepo vam je bilo razloženo kdaj volk napade, iz hudobe in lastnega veselja prav gotovo ne. Pa še pokasirate na koncu. Bruh, slovenceljni!
papi1
09. 08. 2019 21.06
+7
Bom kar sam sebi odgovoril. Če ti ovco požre volk, dobiš od države 3X vrednost kot, če jo prodaš na trgu. Pika, amen!
ZIPPO
10. 08. 2019 14.35
+2
Miss YAY
10. 08. 2019 16.19
+3
Ja očitno ti kmetje tud niso neumni. Z enormnimi odškodninami si lahk povečajo čredo 10 kratno, zato čimprej ukinit odškodnine kmetom, ki zadevo umetno napihujejo in netijo nemir po državi. Z ustreznim varovanjem ni nobenih pokolov drobnice in konj, je pa to zlo donosna dejavnost, če se to ponavlja. Ceno pa bo plačal volk, ki nima ustreznih življenjskih razmer. Zakva pa do tega ne prihaja na Slovaškem v Romuniji in drugod, kjer je še mnogo večja populacija zveri. Ker država ne plačuje tolkšnih odškodnin, naši kmetje pa bi sam nekaj kasiral od države, nato pa še pljuval po vladi. Tko se ne bomo šli.