Slovenija

Državni svetniki na lovu za domnevnimi volkovi

Ljubljana, 18. 01. 2024 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
87

Pregovor pravi: Mi o volku, volk iz gozda. Kaj pa, če volka, o katerem je bilo govora, ni? Potem se na pomoč očitno pokliče inšpekcijske organe, da opravijo temeljito preiskavo dogodka, ki se najverjetneje niti ni zgodil. Ne, ne gre za živalsko basen, pač pa za sedmo izredno sejo Komisije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Državnega sveta, na kateri so na zahtevo državnega svetnika Branka Tomažiča razpravljali o domnevnem izpustu volkov v naravo na področju Jelovice.

Državni svetnik Branko Tomažič, ki je hkrati tudi predsednik omenjene komisije, je namreč na osnovi informacij, ki so zaokrožile v javnosti – natančneje gre za zapise in opozorila župana Občine Železniki Marka Gasserja na osebnem profilu na Facebook – zahteval, da se razprava o domnevnem izpustu treh volkov na Jelovici in hkratnem drastičnem zmanjšanju populacije volkov iz Živalskega vrta Ljubljana uvrsti na dnevni red izredne seje.

Objava Marka Gasserja glede volkov na Jelovici
Objava Marka Gasserja glede volkov na Jelovici FOTO: Facebook

Gasser je namreč 9. januarja na svojem profilu objavil, da so bili s 6. na 7. januar na Jelovici, tik ob meji LD Železniki in LD Nomenj, izpuščeni trije volkovi, kar sklepa po sledeh v snegu. Ob tem je delil fotografije domnevnih sledi volkov, ki so mu jih posredovali občani, in se zaskrbljeno vprašal, ali so bile lovske družine o izpustu sploh obveščene. 

Naslednji dan je sledila nova in daljša objava, v kateri je Gasser pojasnil, da se je sam odpravil na lokacijo, kjer naj bi opazili volčje sledi, in sam ocenil, da so na lokaciji poleg sledi vozila tudi sledi volka. "Tudi na lokaciji, kjer so delavci včeraj opravljali posek in spravilo lesa, so vidne sledi in potrjujejo njihove trditve, da so se jim volkovi približali na 10 metrov. Kaj se je dejansko dogajalo in ali gre le za naključni splet okoliščin, je težko ugotoviti, dejstvo pa je, da so volkovi bili prisotni," še navaja. 

Kar niti ni tako neobičajno, saj ima na Jelovici svoj stalen teritorij trop volkov, prav tako ni neznanka, da volkovi na dan lahko naredijo res velike razdalje, kar pomeni, da bi lahko na območje Jelovice teoretično zašli tudi volkovi z drugih območij, kjer so stalno prisotni.

Zakaj se državni svetniki sploh ukvarjajo z domnevami?

Pa vendar je zadeva, pa naj bo še tako polna domnev, pritegnila pozornost državnega svetnika Tomažiča, ki je tako 10. januarja na Komisijo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano DZ posredoval pobudo za seznanitev z domnevnim izpustom volkov na območju Jelovice. Kot je v obrazložitvi zapisal Tomažič, se je za pobudo odločil na osnovi tega, ker omenjena komisija pri svojem delovanju ves čas opozarja na preštevilno populacijo volkov v Sloveniji, ki otežuje kmetovanje in vodi celo v opuščanje kmetovanja, zato je ocenil, "da je smiselno, da se seznani z navedeno informacijo, ki je krožila po medmrežju, in na seji pridobi verodostojna pojasnila pristojnih institucij".

Pet dni pozneje so na zasedanje komisije prišli predstavniki vseh ključnih organizacij, in sicer ministrstva za naravne vire in prostor, ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavoda za gozdove Slovenije, Lovske zveze Slovenije, projekta Life Wolfalps EU, Živalskega vrta Ljubljana in Sindikata kmetov Slovenije. Vsak s svojim strokovnim pojasnilom, ki pa očitno ni prepričal državnih svetnikov, saj so v sporočilu po seji zapisali, da komisija s strani pristojnih ni dobila jasnega odgovora glede domnevne naselitve volkov na območju Jelovice, zato predlagajo, da pooblaščene strokovne službe zadevo ustrezno obravnavajo in raziščejo, kaj se je zgodilo. 

Branko Tomažič vodi komisijo Državnega sveta.
Branko Tomažič vodi komisijo Državnega sveta. FOTO: Arhiv DS Benjamin Beci Fixmedia

Kaj pravijo strokovne službe?

Z Zavoda za gozdove Slovenije so nam sporočili, da so predstavniki strokovnih inštitucij državnim svetnikom na izredni seji pojasnili, da niso naseljevali volkov in da ne verjamejo v to, da jih je naselila tretja oseba, nenazadnje takega primera niti ne poznajo v Evropi. "Pojasnili smo tudi nekatera druga strokovna dejstva, vključno z rezultati genetike, od kod prihajajo volkovi, ki danes živijo na območju Gorenjske. Hkrati smo izpostavili, da nas žalosti dejstvo, da je seja sklicana zgolj na podlagi domnev."

Glede odločitve komisije, da zadevo razišče posebna strokovna služba, pa na Zavodu za gozdove odgovarjajo: "Izpostavljeno je bilo, da morajo pooblaščene strokovne službe (pristojna inšpekcija) glede navedene domneve o naselitvi volkov ugotoviti dejstva. S tem se seveda strinjamo, bi bilo pa to domnevo nemogoče dokazati."

Za pojasnila smo zaprosili tudi državnega svetnika in predsednika Komisije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Branka Tomažiča, a na njegov odgovor še čakamo.

Na zavodu za gozdove pojasnjujejo, da nikoli niso izpuščali ali preseljevali volkov, pač pa se ukvarjajo med drugim s koordiniranjem spremljanja volčje populacije v Sloveniji. Kot pojasnjujejo, je poročilo rezultatov monitoringa za leti 2022/2023 pripravljeno in bo v kratkem objavljeno na spletnih straneh ministrstva, pristojnega za ohranjanje narave. So pa podatki pokazali, da na območju SZ Slovenije živijo trije tropi volkov, in sicer na območju Jelovice, Pokljuke in Cerkljanskega hribovja. Poleg tega je na širšem območju Kranjske Gore prisoten še trop križancev. "Genetika je jasno pokazala, da so volkovi na Jelovici potomci slovenskih volčjih tropov (z Vremščice in Trnovskega gozda), volkovi na Pokljuki pa iz italijanskih Alp (reproduktivni samec) in z Dinaridov (reproduktivna samica)."

 A ta pojasnila državnih svetnikov očitno niso zadovoljila. 

Ker je državni svetnik Tomažič v pobudi za uvrstitev te teme na sejo komisije namignil, da bi lahko volkovi na Jelovico prišli kar iz ljubljanskega živalskega vrta, saj naj bi tam beležili drastično zmanjšanje populacije volkov, so bili na sejo povabljeni tudi predstavniki ZOO Ljubljana, ki pa so jim pojasnili, da domneve seveda ne držijo. "Strokovno vodeni živalski vrtovi lahko danes živali iz narave sprejmemo samo po posebni uradni odločbi, enako velja za vračanje živali nazaj v naravo. V takem primeru je treba imeti potrjen projekt, ki ga nadzirajo pristojne službe. Taki projekti v ZOO Ljubljana ne potekajo," so pojasnili v ljubljanskem živalskem vrtu.

Volkova Jakob in Ivan sta mlada samca, ki so ju preselili v hannovrski ZOO.
Volkova Jakob in Ivan sta mlada samca, ki so ju preselili v hannovrski ZOO. FOTO: Erlebnis ZOO Hannover

Drži pa informacija, da se je v zadnjih letih zmanjšala populacija volkov, ampak ne zaradi izpusta v naravo, pač pa zaradi preselitve petih mladih samcev v Erlebnis ZOO v Hannovru marca 2022, še pojasnjujejo. 

Ob vsem tem se kar samo ponuja vprašanje, kaj nejasnega je v teh pojasnilih, da državni svetniki niso bili zadovoljni z odgovori in zahtevajo, da zadevo razišče še pristojna inšpekcija? Je res potrebno, da se v teh časih, ko je toliko bolj akutnih zadev, državni svetniki ukvarjajo z domnevami? Morda pa si ne želijo slišati strokovnih pojasnil, ker ne govorijo v prid njihovim potezam? Omenjena komisija je namreč na prvi letošnji seji pozvala vlado, da podpre odločitev Evropske komisije o nameri za spremembo statusa zaščite volkov iz strogo zaščitene vrste v zaščiteno vrsto. Potrditev odločitve bi olajšala postopke za odobritev odstrela volkov. Na komisiji pa so prepričani, da je to edini način, da ohranimo kmetovanje na področjih, kjer so prisotne preštevilne populacije velikih zveri, torej volkovi. 

Morda pa je prav ta razprava na seji dokaz, da glede razumevanja sobivanja človeka z zvermi ne moremo narediti koraka v pravo smer, saj se še vedno vse prepogosto dvomi v mnenja strokovnjakov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrNurmic .
19. 01. 2024 11.15
jih niso toliko naseliti kot jih lahko jagri postrelimo.gmad lublanaska
Vinko Jurkovec
19. 01. 2024 10.51
Načrtno nepotrebno trošenje davkoplačevalskega denarja, že 10.januarja je bilo vse jasno in objavljeno, da gre za novo spiralo laži lovsko-kmečkega lobija. Pojasnila z dokazi na spodnji povezavi: »TRIJE VOLKI« S PASJO TACO NA JELOVICI! RDEČA KAPICA PA V SMEH!
mario49
19. 01. 2024 10.08
+1
Pustite volkove v naravi pri miru! Raje se lotite lov ljenja "volkov",ki nam vsakodnevno kradejo; DENAR,DOSTOJANSTVO PREDVSEM PA MOŽNOST NORMALNEGA ČLOVEKA VREDNEGA ŽIVLJENJA !"
Lutra Lutra 1
18. 01. 2024 19.11
+2
Ko se zgodi kaj takšnega, kar ni po volji kmetov, takoj začnejo groziti z zaraščanjem Slovenije.
Lutra Lutra 1
18. 01. 2024 19.08
+2
Edina knjiga, ki jo je Tomažič prebral, je pravljica o Rdeči kapici. In potem se čudimo.
tito73
18. 01. 2024 15.48
+2
Jest sem pa velike stopinje vidu-mogoče je bil pa Jeti! A bo tud kakšna komisija prišla?
obožeobože
18. 01. 2024 15.01
+4
Pri nas Postojna so trije potrjeni tropi volkov od 3 do 6 volkov v tropu. V naravi so zelo lepi. Prihaja čas zimskega vremena, kjer jih bo ponoči zelo lepo poslušati kako tulijo. Priporočam poslušanje.
Naiven_od_rojstva
18. 01. 2024 14.50
+0
Kjer je dim je tudi ogenj.
tito73
18. 01. 2024 15.48
+8
Volčji pogled
18. 01. 2024 13.15
+4
Predlagam odpoklic župana Gasserja, ker si je zgodbo enostavno izmislil! Za lastno promocijo in navidezno kupovanje naklonjenosti svojih volilcev! Tomažiču pa itak ni pomoči, samo Begunje oz. Idrijo ima bližje, so rešitev ...
big_foot
18. 01. 2024 13.10
-1
Po mojem glede na poročila koliko škode delajo volkovi smo nekje na zgornji meji kar še nekako pije vodo. Nisem za to da se volka iztrebi - mora bit ker je del naše narave in uspešen regulator. Ampak verjetno pa bo počasi treba volka držati pri obstoječem številu. Če so kake države zainteresirane da bi ga imele - ni problema, živolovke pa se volka preseli. Samo menim da je to tako kot kake vetrne elektrarne... vsi bi jih imeli pa ne blizu svoje parcele. Tako bi bilo tudi v primeru "zainteresiranih" držav. Tako da na koncu bo spet drama z lovci in zaščiteno divjadjo kot je bilo pri medvedih
andraa
18. 01. 2024 12.14
+3
ena teka z metrom,eni lovijo volkove,krade se denar,stavkajo tako eni kot drugi, lažejo, narašča število ilegalnih migrantov in kriminala,javno grozijo celo s smrtjo no to je naša prelepa slovenija
Apoteka
18. 01. 2024 12.06
+6
Kaj pa devica Marija,jo ni bilo nič naokoli?
G. Papež
18. 01. 2024 11.55
-1
Dejstvo pa je, da je treba biti previden pri razširjenosti volka. Gre za prvovrstnega plenilca, ki je intiligenten in prilagodljiv. V večjem številu bi ogrozili pašne črede do mere, ki ni obvladljiva, saj naši pašniki in znanja niso prilagojeni.
sosed5
18. 01. 2024 11.54
+3
Slepo crevo slovenske demokracije. Lepe place, za je ba va nje naroda, nizek inteligencni kvocient, politicno kmecki lobi. Dokaz je ta seja. Strokovnjak rece in argumentira A, to biser rece na podlagi informacij neznancev, ki se v nobenem primeru ne bodo identificirali (???!!!), Pa vehimentno rece B. V glavi mic, nic. Vakoum
G. Papež
18. 01. 2024 11.50
+6
Volk je sposoben dnevno prepotovati do 70 km v ekstremnih pogojih. Je pa praktično ves čas v gibanju. Dejstvo je, da se v vsakem primeru prestavlja po terenu in če nimaš sledljivosti lahko samo ugibaš od kod in zakaj se je pojavil.
PujsTekaTeka
18. 01. 2024 11.26
+8
Pa kdo je izvolil tega bedaka v DS.
jank
18. 01. 2024 10.53
+9
Volkovi bi naj tja prišli iz ljubljanskega živalskega vrta? Kakšen kretenizem! Kaj vse se spomnijo samooklicani pametnjakoviči, nizkotni politikanti? Da bi vsaj povprašali v živalski vrt. Toda ne, njihov namen je bil za vsako ceno ustvariti afero. Sram jih naj bo, še posebej, ker so kar po čez obtožili živalski vrt, kjer pa obstajajo zahtevni protokoli o ravnanju z živalmi.
vicente
18. 01. 2024 10.48
+14
Koliko Litrov Vina je Prodal Branko Tomažič v Vrhpolju ter ostali vinogradniki brez plačila davka to je vprašanje za FURS
Djangoman
18. 01. 2024 10.05
+8
kolk ljudje ne vejo o volkovih. ...
pingvinislo5
18. 01. 2024 10.01
+10
Volk živi v krdelu. Spuščanje posameznih volkov tako sploh ni logično.